Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Haubay

4.11.2020 11:57
Haubay

XXX.XXX.142.18

Zdravím, ve stájí máme kobylu ČMB. Je velmi tupá na hubu a za poslední půl rok se začala na vyjížďkách otáček a cvalat domů.. Na cestě nejde zastavit, až po té co nemůže a zpomalí sama, udělá to klidně 5x za vyjížďku na různých místech někdy i 3x na stejném místě, po tom co ji tam jezdec vrátí tak zase běží zpět.. Jaké by jste doporučili ostřejší udidlo nebo po případě radu, jak ji to odnaučit. Kobyla je velmi tvrdohlavá a člověk ji nemá šanci udržet.. Na jízdárně dělá podobné věci, otočí se běží k východu a když ji v cestě stojí kůň, tak ho ani nema tendenci objet ale koně odrazí pryč.. Je to nebezpečné i pro další koně a jezdce, když toto dělá. Děkuji za rady a tipy :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2020 12:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Haubay napsal(a):
Zdravím, ve stájí máme kobylu ČMB. Je velmi tupá na hubu a za poslední půl rok se začala na vyjížďkách otáček a cvalat domů.. Na cestě nejde zastavit, až po té co nemůže a zpomalí sama, udělá to klidně 5x za vyjížďku na různých místech někdy i 3x na stejném místě, po tom co ji tam jezdec vrátí tak zase běží zpět.. Jaké by jste doporučili ostřejší udidlo nebo po případě radu, jak ji to odnaučit. Kobyla je velmi tvrdohlavá a člověk ji nemá šanci udržet.. Na jízdárně dělá podobné věci, otočí se běží k východu a když ji v cestě stojí kůň, tak ho ani nema tendenci objet ale koně odrazí pryč.. Je to nebezpečné i pro další koně a jezdce, když toto dělá. Děkuji za rady a tipy :)

Nemá zdravotní problémy, není bolavá? Potřebujete trenéra. Ostřejším udidlem nic nevyřešíte, budete ostřit a ostřit a pak už ji nezastavíte ani, jak říkala moje kamarádka, s ostnatým drátem v hubě.

Haubay

4.11.2020 12:26
Haubay

XXX.XXX.142.18

Kobylka je v pořádku ve výběhu si běhá a chová také normálně. S tím udidlem, to nejspíš bude pravda..

4.11.2020 12:28
Slon Indický

XXX.XXX.2.150

Nejsou tvrdohlaví a tvrdohubí koně, jsou jezdci, kteří je zkazili. Taky to není "kobyla se naučila", ale jezdec ji to naučil.
Kobyla dává najevo, že se jí to nelíbí, může být bolavá - sedlo nepadne a tlačí, mohou ji bolet nohy, zuby, hřbet nebo cokoli jiného. Nebo může být špatně ježděná - neúměrná a nárazová zátěž, tvrdá ruka, jezdec, který neudrží rovnováhu a drncá jí ve hřbetu nebo se drží za hubu.
Řešením není ostré udidlo - pokud kobylu něco bolí nebo ji jezdí jezdec, co neumí pracovat se svým tělem (nebo kombinace obojího), tak můžete přitvrzovat pořád a ničeho se nedosáhne. Musí se odstranit příčina toho stavu - tj kobylu prohlédne veterinář, jestli jí něco nebolí, fyzioterapeut se podívá, jak padne sedlo a jak jsou na tom svaly a jezdec si zaplatí trenéra, se kterým se v ježdění zlepší.
Jít na koně silou je cesta do pekel, člověk není silnější než kůň. Musí se tomu koni ukázat, že práce pod sedlem není něco, co ho bude bolet nebo mu bude nepříjemné.

4.11.2020 12:37
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Máte hodně velký problém! Koně nikdo nepřepere a tažáka už vůbec ne. Ostřejší udidlo není žádné řešení (nebo jako může pomoci ALE jen na chvíli, cca týden či čtrnáct dnů a co potom...)
Tažní koně bývají velmi inteligentní - to znamená že i neplechy se učí snadno. Rychle poznají co který jezdec nedá a zařídí se podle toho. Není normální, aby tažák jen tak odcházel z jízdárny. Naopak to bývají koně poslouchající na slovo - jako že stojím na jízdárně a tažák udělá co má i pod jezdcem co je vyloženě nešika (jako že pobídky jsou špatně, ale kůň je chytrý a udělá co má na základě slovního povelu od trenéra na zemi)
Nejdříve je nutné prověřit jestli koně nebolí záda. Je to nejčastější příčina úprku pod sedlem. Co si budeme, tažáci jsou šlechtěni jiným směrem - tedy na práci pod sedlem můžou mít vyloženě nevhodné tělesné proporce. Tam je k bolestem blízko. Taky sedlo musí být opravdu široké - hůř se shání. Než pod špatným sedlem, je lepší jezdit na nějaké dece (padu, bezkostře).
Prostě nyní přestat jezdit. Sehnat si opravdu trenéra co umí. Ten prohlédne i sedlo i udidlo. Pozná jestli koně něco bolí, nebo jestli je to chování zlozvyk.... Do té doby pracujte ze země na hlasové pomůcky ("prrr je svatý" zachránilo už mnoho situací)

4.11.2020 12:48
akscha

XXX.XXX.26.89

Lepsi jezdec, ktery ji vysvetli, ze takto ne. Nemate tam nekoho takoveho? A at ten dany člověk potom dohlídne na ostatni. Nez se to zlepsi, at ji jezdi jen ti, kteri ji zvladnou (zejmena venku), jinak si zadelavate na průšvih.

Co se tyka udidla, i to muze byt castecne reseni, ale jen v kombinaci s dobrym jezdem. Jake vlastne mate nyni? Jeden cas jsem obcas jezdila na velkem chladnokrevnikovi. A nase sily na lomeném, silnem stihle byly znacne nevyrovnane. Pamatuji si, ze jednou jsem ho neuhlidala, sehnul se mi pro shnile jablko a proste jsem nebyla schopna vytahnout mu hlavu nahoru, dokud ho nedozral. A tady jsem si uvedomila, ze kdybych ho mela jezdit trvale, snazila bych se poridit si na nej neco ostrejsiho.

Haubay

4.11.2020 12:55
Haubay

XXX.XXX.142.18

Kobylka má jednou lomené stihlo, ano to ona je inteligentní a méně zkušené, menší jezdce na ni nepuštíme, dříve na ni jezdili dvě holčiny, které ze začátku ji zvládali v pohodě ale pak kobyla zjistila, že je silnější a může s nimi vymetat jak se ji chce a začala dělat toto všem.. Majitel si bohužel přeje, aby na jeho koních mohli jezdit všichni a ne jen jeden jezdec. Sedla má kobyla dvě, jedno bezkostrove a druhé dost široké. Když jedou na vyjížďku všichni koně ( 5 koni je ve stáji ) tak to nedělá ale jak se jede jenom ve dvou nebo jde sama tak to je konec..

4.11.2020 15:03
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tohle chce rutinu. Pár let bezchybné rutiny a třeba bude kobyla lepší...

Jako doopravdy, prostě už se to naučila - ví že je silnější a že může. Tohle se žádným udidlem nenapraví. Je to na roky trpělivé práce. To znamená ven jedině ve skupině koní, možná i s vodítkem. Na jízdárně prostě s pomocí vodiče (tušírka v ruce, pamlsky v kapse). Tohle ale bez znalého člověka nikdo jen tak neodnaučí.

Doporučuji najít si jiného koně. On mazaný tažák bude pravděpodobně svoje chování stupňovat a časem bude celá stáj dělat jen jak ona povolí. Nic dobrého se v takové situaci mladý jezdec nenaučí.

Haubay

4.11.2020 16:06
Haubay

XXX.XXX.142.18

U nás je jen taková malá stáj, kde je 5 koní ( chlaďas, 2 kladrubaci, ustajena kobyla a moje 25ti leta babička ČT ) A dřív jsem na té chlaďasce jezdila taky a byla hodná, chodila i sama ven na jízdárně ji to taky bavilo, dokonce si občas něco s nadšením skočila a pak na ni začali jezdit i menší holky a i přes to, ze jezdili pod dozorem tak jsme se tomu neubranili a kobyla se takto zkazila.. Jenže ty holky pak už nemají taky moc na kom jezdit, nemáme tam moc vhodné koně pro nějaké menší jezdce ale holky jsou šikovný a zapáleny do toho tak pracujeme s tím koho máme. Zkusime teď s kobylou pracovat více ze země na lonži a postupně s ni nějak jezdit a odnaučit ji to.. Když jsem, byla mala tak se mnou jeden tažan taky takto utekl domů ale to bylo jen jednou a pak jsem se s tím setkala tady u ni o několik let později :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík