Fénix369

XXX.XXX.46.97
Zdravím,
hledám ustájení pro svou roční kobylku. Kobylka je zlobivá a na nás se šklebí, ale nic neudělá, když jdeme do výběhu tak si musime brát pro jistotu bič, protože kobyla se na nás zacne tlačit. Už jednou se mi stalo, že jsem jí nesla jen tak mrkvičku a ona mě natlačila na stěnu přístřešku a kousala po mně, ale naštěstí mi nic neudělala.
Kobyla je u nás ještě s valáškem. Přečetla jsem si tu snad všechny diskuze o problémových koních a hříbatech a všude píšou, že by se hříbě mělo dat do velkého stáda různých věkových kategorií s alespoň ještě s jednim hříbětem (ročkem).
Poradíte mi někdo kde bych si ji mohla nechat ustájit, kde mají hříbata?
Nějaká hříbárna nebo něco takového v okolí max. 50km od Kolína?
Předem moc dííky...
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jak s ní kdo zacházel do teď? Zvykání na ohlávku, vodění, zvedání nohou, korektury...?
Fénix369

XXX.XXX.46.97
Koupili jsme si ji v 10 měsících, oni ji koupili i s kobylou (její mámou), protože chtěli jen tu kobylu potrebovali se jí zbavit. Odstavená byla teprve, když jsme si ji odvezli, takže až v 10 měsících. Když jsme si ji koupili byla v hrozném stavu vyhublá, přerostlí kopyta atd...
Teď vypadá naprosto skvěle.
Ohlávku si myslím že viděla poprvé až při přepravě.Nyní je na ohlávku a vodění bez problémů.
Když jsme si ji přivezli vůbec neuměla zvedat nohy a nikdy u kováře nebyla. Teď nohy zvedá dobře a kovář je úplně v pohodě.

Kdy byla pořizovaná ta první fotka?
To je to hříbě, co dostávalo 3 kg sena a mělo zhubnout? https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3679328/kolik-by-se-melo-davat-sena-hribeti?from-list=1#a3679771
Podle těch fotek v inzerátu mi kondičně nijak moc skvěle stále nepřipadá. Navíc by to chtělo nelhat v inzerci o tom, že je "mazlivá a milá" a následně zakládat témata o tom, že "zlobí a šklebí se"...
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/125443738/prodam-rocni-klisnu-do-sportu.php
No, alespoň jste se nakonec rozhodli to řešit hříbárnou, škoda jen, že se napřed musela kobylka zkazit i povahově.
V okolí 50 km od Kolína nevím, dobré reference co se týče odchovu hříbat jsou na paní Císařovou na Šumavě a Kotyzovy v Orlických horách.

napsal(a):
Kdy byla pořizovaná ta první fotka?
tak už mi na to odpovídat nemusíte :-)
napsal(a):
tak už mi na to odpovídat nemusíte :-)
Jojo, dobří holubi se vracejí a nezkušení lidi, kteří si kupují hříbata, se na faunu vracejí taky. Akorát napřed musejí k hříběti chodit s bičem a musí je vlastní kůň natlačit do rohu a kousat, aby si uvědomili, že mají problém.
Jen škoda toho, že tyhle koupě hříbat nezkušenými končí blbě hlavně pro ty koně - tady je pěkný příklad koně, který roste díky majitelům tak na jatky.
Fénix.369

XXX.XXX.46.97
Slon Indický
napsal(a):
To je to hříbě, co dostávalo 3 kg sena a mělo zhubnout? https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3679328/kolik-by-se-melo-davat-sena-hribeti?from-list=1#a3679771
Podle těch fotek v inzerátu mi kondičně nijak moc skvěle stále nepřipadá. Navíc by to chtělo nelhat v inzerci o tom, že je "mazlivá a milá" a následně zakládat témata o tom, že "zlobí a šklebí se"...
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/125443738/prodam-rocni-klisnu-do-sportu.php
No, alespoň jste se nakonec rozhodli to řešit hříbárnou, škoda jen, že se napřed musela kobylka zkazit i povahově.
V okolí 50 km od Kolína nevím, dobré reference co se týče odchovu hříbat jsou na paní Císařovou na Šumavě a Kotyzovy v Orlických horách.
Ta diskuze je stará a nedávala jsem ji tam já, ale někdo jiný. Už nevím kdo, ale zkušený člověk řekl, že má velké břicho z toho důvodu, že je tlustá, ale byl to jiný důvod. Začala jsem číst knížky a různé věci na internetu a jsem zase o trochu chytřejší. Seno má neomezeně a od jara byla na pastvě. A na inzerát jsem zapoměla máme ho tam již dlouho a šklebit se začala až teď. A chci se jí teď trochu více věnovat, jestli jí to pomůže:-)
Fénix.369
napsal(a):
Ta diskuze je stará a nedávala jsem ji tam já, ale někdo jiný. Už nevím kdo, ale zkušený člověk řekl, že má velké břicho z toho důvodu, že je tlustá, ale byl to jiný důvod. Začala jsem číst knížky a různé věci na internetu a jsem zase o trochu chytřejší. Seno má neomezeně a od jara byla na pastvě. A na inzerát jsem zapoměla máme ho tam již dlouho a šklebit se začala až teď. A chci se jí teď trochu více věnovat, jestli jí to pomůže:-)
Dejte ji na odchov do nějaké slušné hříbárny a doufejte, že se ještě něco bude dát zachránit. "Víc se jí věnovat" je aktuálně kontraproduktivní, potřebuje prostě stádo, kvalitní prostor na pohyb a dobrou krmnou dávku pro růst. A to co nejdřív, pokud z ní má vyrůst aspoň trochu využitelný kůň.
Pokud k ní musíte chodit s bičem, rozhodně to není správný čas na to ji ještě víc otrávit nějakou pro ni nesrozumitelnou buzerací nebo prací.
Fénix.369
napsal(a):
Plky, plky, plky... A jestli tomu sama věříš, lžeš si do kapsy.
Ty fotky jsou příšerně žalující. V září jsou koně z pastvy v nejblahobytnější kondici z celého roku!
Opravdu co nejrychleji hříbě předejte do kompetentních rukou. Nepřeháním, když napíšu, že ideálně aby se v sobotu převáželo. Já na těch fotkách vidím více exteriérových vad které jen tak růstem nezmizí (spíš se můžou zhoršit). Hříbě potřebuje k dobrému růstu více faktorů než jen krmení - pohyb spolupůsobí a různověké stádo vychovává. To se nedá ničím nahradit. A zjevně se mu nedostává ani toho krmení.
Taky je dobré uvědomit si, že nyní je to hříbě ve stavu, kdy "je zadarmo drahé". Cenu masa nemá, prostě proto že je hubené (fakt se ta řezníkova práce na něm v mase moc nezaplatí). Původ sice má, ale upřímně KK jsou hlavně o barvě - takže zase cena nic moc. Aby šla do chovu, měla by předvést něco ve sportu... a to je těžce hudba budoucnosti s tím nynějším vzhledem je to spíš fantazie. Takže je možné platit jí hříbárnu? Jaký to dává ekonomický smysl? (a nedalo se položit si tyto otázky před koupí?)
Horsana
napsal(a):
70000 za takú zrúdičku?
To je tak vždycky.
Takoví lidé nikdy neprodají levněji než koupili, a ještě si započtou každé stéblo sena, co ten kůň sežral pod heslem "přeci neživíme někomu koně zadarmo".
Koupí si ji jen blázen, respektive další nezkušený, který musí koupit hříbě. Protože čím míň znalostí, tím mladšího koně musí mít, aby "dlouho vydržel, přeci nebudu platit za starého koně". No, a pak takovou zničenou trosku posílají dál, asi proto, že přeci jen by vydržela moc dlouho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
Horsana
napsal(a):
70000 za takú zrúdičku?
Mozna tak o nulu mene.

Horsana
napsal(a):
70000 za takú zrúdičku?
Chudák hříbě!
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Kdyz tak na to koukam,je to z vic,nez tri ctvrtin plnokrevne hribe,ktere je diky otci-sam polokrevnik,zapsano jako KK...
Ano,hribe ma nekolik vad,ale jeste se to da spravnym krmenim a peci dost napravit.
Kdyz na ni kouknu s vedomim,ze mam pred ocima hribe -80% plnokrevnik,hned to vypada trosku jinak...
Je toho hodne co napravovat,a hribe by se melo co nejdriv dostat do rukou zkusenych chovatelu,ale nezatracovala bych je..
Jedna se o podtrzeneho konika
- a povaha?
Plnokrevnici jsou kone sensibilni,kteri casto dokazi velmi rychle zhodnotit situaci -co a na koho si mohou dovolit.
Majitelka pravdepodobne nema ani zakladni vedomosti ...hribe uz je ji nadrazene a propast mezi nimi se kazdym dalsim spatnym krokem ze strany majitelky zvetsuje...
Hanulinka
napsal(a):
Kdyz tak na to koukam,je to z vic,nez tri ctvrtin plnokrevne hribe,ktere je diky otci-sam polokrevnik,zapsano jako KK...
Ano,hribe ma nekolik vad,ale jeste se to da spravnym krmenim a peci dost napravit.
Kdyz na ni kouknu s vedomim,ze mam pred ocima hribe -80% plnokrevnik,hned to vypada trosku jinak...
Je toho hodne co napravovat,a hribe by se melo co nejdriv dostat do rukou zkusenych chovatelu,ale nezatracovala bych je..
Jedna se o podtrzeneho konika
- a povaha?
Plnokrevnici jsou kone sensibilni,kteri casto dokazi velmi rychle zhodnotit situaci -co a na koho si mohou dovolit.
Majitelka pravdepodobne nema ani zakladni vedomosti ...hribe uz je ji nadrazene a propast mezi nimi se kazdym dalsim spatnym krokem ze strany majitelky zvetsuje...
A hlavně ho asi taky týrali hlady, protože její znalosti jsou tak zoufalé, že ani nepozná, že kůň není tlustý.
Dotaz
napsal(a):
A hlavně ho asi taky týrali hlady, protože její znalosti jsou tak zoufalé, že ani nepozná, že kůň není tlustý.
Když to je těžký. Vzpomeňte si na mě.
Kdybych byla někde sama a řekla si to sama, prosím jsem mizerná a bez zkušeností.
Ale, byla sem ve stáji se skupinou dosti okolo koní zkušených lidí, včetně stájnice co u koní vyrostla vpodstatě.
A najednou vám na jaře řeknou, že kobyla je opadlá a musí nasvalit protože je tlustá.
A vy jim řeknete, že jí ale lezou žebra, že se vám to nezdá.
A oni, ne ne, to ona má senný břicho, to je normální...
A teď... sou to lidi, které znáte, některé od dětství. Sou to lidi co maj koně dýl než vy, jsou celkově u koní dýl než vy, pracovali u nich víc než vy, a tvrdí vám to všichni společně.
A jak se tu řešilo jinde s citací "proč by měl někdo dávat na rady lidí z internetu", tak sice ano, mě to tenkrát díru vyhlodalo, protože sem sama o tom vnitřně měla pochyby, ale jiní raději dají rady na ty ze stáje, co vidí a přece ví...
Na to přimět pak stájnici a ostatní konečně mi dokrmovat kobylu, když já se tam prostě každý den neměla šanci dostat znamenalo, vpodstatě počkat na příjezd trenérky, a její osobní prohlášení, že Sára je skutečně hubená aby teda všichni jak ovce konečně přepli a řekli že jo je hubená a musíme ji dokrmit!
lenacia
napsal(a):
Když to je těžký. Vzpomeňte si na mě.
Kdybych byla někde sama a řekla si to sama, prosím jsem mizerná a bez zkušeností.
Ale, byla sem ve stáji se skupinou dosti okolo koní zkušených lidí, včetně stájnice co u koní vyrostla vpodstatě.
A najednou vám na jaře řeknou, že kobyla je opadlá a musí nasvalit protože je tlustá.
A vy jim řeknete, že jí ale lezou žebra, že se vám to nezdá.
A oni, ne ne, to ona má senný břicho, to je normální...
A teď... sou to lidi, které znáte, některé od dětství. Sou to lidi co maj koně dýl než vy, jsou celkově u koní dýl než vy, pracovali u nich víc než vy, a tvrdí vám to všichni společně.
A jak se tu řešilo jinde s citací "proč by měl někdo dávat na rady lidí z internetu", tak sice ano, mě to tenkrát díru vyhlodalo, protože sem sama o tom vnitřně měla pochyby, ale jiní raději dají rady na ty ze stáje, co vidí a přece ví...
Na to přimět pak stájnici a ostatní konečně mi dokrmovat kobylu, když já se tam prostě každý den neměla šanci dostat znamenalo, vpodstatě počkat na příjezd trenérky, a její osobní prohlášení, že Sára je skutečně hubená aby teda všichni jak ovce konečně přepli a řekli že jo je hubená a musíme ji dokrmit!
Ale tak jí vedle toho hříběte stál obézní fjord - přesto hříbě hodnotila jako tlusté v porovnání s tím druhým koněm, který se jí zdál ok. To přece vidí i laik, kdo je tlustý a kdo ne.
Dotaz
napsal(a):
Ale tak jí vedle toho hříběte stál obézní fjord - přesto hříbě hodnotila jako tlusté v porovnání s tím druhým koněm, který se jí zdál ok. To přece vidí i laik, kdo je tlustý a kdo ne.
Taky tmtam byli dva silně obézní koně...
"Ti tloustnou ze vzduchu" "Ti sou jiný plemeno" "Těm se to ukládá jinak."
Vše zakončené 'Já jsem u koní 30 let, já tomu rozumím!' (skutečná citace!)
To definitivně není! Naopak tím chci říci že z vlastní zkušenosti mě děsí, jakých rad a doporučení se může méně zkušenému člověku dostat od lidí, kteří by tomu 'měli' rozumně. Však tak to má být, mít po ruce zkušené lidi s letitou praxí co vám poradí.
A pak z toho vznikají hubení koně co 'čekají na trávu', že 'je normální že hříbatům trčí kosti', že takhle to dělají i jiní...
V hlavě se mi hned vybaví inzerce ročků a dvouletků amerických plemen od chovatele, co se tu před pár měsíci řešila. Tam koně též podražení, malí a vůbec neodpovídali svému věku.
A já bych se 100% vsadila že daný chovatel by pro to měl nějaké 'rozumné' vysvětlení, že Ameriky jsou drobné a pravé appy jsou vlastně malinké.
No ale tak má snad každý nějaký rozum. Je potřeba ho zapojit - tedy mít něco načteno, něco nakoukáno z výstav a závodů. A to než si půjdu koně koupit!
Chápu začátečníka, že se chce spolehnout na pomoc lidí ze stáje. ALE upřímně když někde mezi koňáky napíšu, že by potom to ustájení nešlo pod 8 tis. měsíčně (jinak jim jejich koně druhá strana dotuje), sklidím minimálně pohled "seš fakt na hlavu". Jenže to je prostě lhaní si do kapsy - případně neznalost matematiky. I informace a jejich správná interpretace je služba a za to se platí! (jo na diskuzích je mnozí poskytnou zdarma, ale to je z pozice předcházení týrání - charita, to by u koní být nemělo)

Pipilota
napsal(a):
No ale tak má snad každý nějaký rozum. Je potřeba ho zapojit - tedy mít něco načteno, něco nakoukáno z výstav a závodů. A to než si půjdu koně koupit!
Chápu začátečníka, že se chce spolehnout na pomoc lidí ze stáje. ALE upřímně když někde mezi koňáky napíšu, že by potom to ustájení nešlo pod 8 tis. měsíčně (jinak jim jejich koně druhá strana dotuje), sklidím minimálně pohled "seš fakt na hlavu". Jenže to je prostě lhaní si do kapsy - případně neznalost matematiky. I informace a jejich správná interpretace je služba a za to se platí! (jo na diskuzích je mnozí poskytnou zdarma, ale to je z pozice předcházení týrání - charita, to by u koní být nemělo)
Určitě si vzpomenete, jak tady před pár měsíci přispíval někdo (nick si už nepamatuju), že ustajovatelé jsou vydřiduši, když chtějí za cizího koně peníze, vždyť tráva přece roste všude! V tomhle případě apel na zdravý rozum naprosto nefungoval.
No, akorát, že v tomhle případě to byli dva koně na dvorku, z toho jedno hříbě. Nebylo to, že by jim radil někdo v nájemním ustájení, nebo se na někoho obrátili.
Stejně tak se radila už v tom květnu hříbárna, a ta se řeší až v ten moment, kdy kobyla je nejspíš životu nebezpečná a musí se k ní bičem, jinak lidi natlačí do rohu a jde po nich.
Pochybuju, že by se při nějaké aspoň minimální snaze o vzdělávání dočetli, že nejlepší na odchov hříbat je dvoreček bez pastvy a bez stáda. Stejně tak jako odvážit kilo sena a krmit ho 3* denně, to musela být opravdu kupička menší než pro králíka - to přeci při jakémkoli kousku zdravého rozumu člověk pozná, že je špatně. Nebo mi chcete říct, že někdo s citem pro zvířata tohle dopustí?
Tady je to prostě vrchol ignorantství a nezájmu, kdy se to začne řešit až když je pozdě a ještě před tím se projevuje snaha toho koně výhodně prodat a vytřískat na něm - kdyby šlo o to, aby se mělo hříbě dobře a uvědomění majitelů, že nemají podmínky, nesnaží se na prodeji vydělat.