Ahoj, které mussli je podle Vás lepší? :-) Havens Cool Mix, nebo Spillers Conditioning? Obojí jsou bezovsové, na hobby zátěž. Ale které je dle vašeho názoru více ,,bezobilné,,? A kvalitnější? :-) Vím, že obiloviny jsou v obouch druzích, ale spíš mi byl doporučen ten Havens Cool. . Díky předem :-)
Napísať ku krmivu, ktoré ma v zložení na prvých miestach jačmeň a pšenicu, že neobsahuje obilie a je nízkoenergetické, to mi príde od Havens absolútny výsmech zákazníka. Hlavne, že obsahuje extra špaldu.
Spillers sú v podstate otruby, taktiež dosť pšenice. Nevidím žiadny extra prínos v týchto dvoch krmivách, to by som radšej kúpila normálny ovos, kvalitnú minerálku a nejaké doplnky. Za toto by som peniaze nedávala. Alebo potom zainvestujte do iných krmív, ktoré sú naozaj bezobilninové a majú aspoň trochu pestrejšie zloženie. Napríklad hoeveler puritan, nova equi, niečo od hippolytu...
Arbora
napsal(a):
Napísať ku krmivu, ktoré ma v zložení na prvých miestach jačmeň a pšenicu, že neobsahuje obilie a je nízkoenergetické, to mi príde od Havens absolútny výsmech zákazníka. Hlavne, že obsahuje extra špaldu.
Spillers sú v podstate otruby, taktiež dosť pšenice. Nevidím žiadny extra prínos v týchto dvoch krmivách, to by som radšej kúpila normálny ovos, kvalitnú minerálku a nejaké doplnky. Za toto by som peniaze nedávala. Alebo potom zainvestujte do iných krmív, ktoré sú naozaj bezobilninové a majú aspoň trochu pestrejšie zloženie. Napríklad hoeveler puritan, nova equi, niečo od hippolytu...
Krmím Spillers´ Shine+ Conditioning Mix a jsem s nim spokojená.
Tohle složení: "Napařované vločky ječmene, slunečnicový extrakt, pšeničné otruby a endosperm, travní pelety, melasa, kukuřičné vločky, ovesné otruby a endosperm, hrachové vločky, rýžové otruby, uhličitan vápenatý, sůl, řepkový olej, vitamino-minerální premix", mi nepřijde špatné. A nějak nevidím, Vámi vypíchnutou pšenici, pokud tedy neberu v potaz ty pšeničné otruby.
Obiloviny nenajdete jen v krmení, které se skládá z kytiček a v řezance.V těch tedy jsou otruby. Ovšem "kytičkami" určitě nenakrmíte normálního jezdeckého koně typu ČT a platit za řezanku, samozřejmě světoznámé značky, horentní sumy, tak to se mi taky nechce.
Krmívala jsem: Spillers Conditioning Mix, ale s vyšším věkem kobyly jsem přešla právě na Spillers´ Shine+ Conditioning Mix.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pšeničné otruby a endosperm = obaly pšeničného zrna a vnitřek pšeničného zrna. Prostě místo aby napsali "pšenice", popsali to honosnějším názvem.
Děkuji moc za reakce, zvlášť Sisi, asi se vrátím zpět ke Spillers :-) Já ho právě krmila rok, načež mi byl doporučen ten více bezobilný Havens. Na obalu je tam obilovin ale celkem dost. Ale kůň byl po Spillersu moc pěkný. Právě z důvodu náchylnosti koně k otokům jsem přemýšlela o bezobilné stravě. Ale jestliže v tom Spillers´ Shine+ Conditioning Mix to zase není tak hrozné, budu v něm pokračovat.

Duckula
napsal(a):
Děkuji moc za reakce, zvlášť Sisi, asi se vrátím zpět ke Spillers :-) Já ho právě krmila rok, načež mi byl doporučen ten více bezobilný Havens. Na obalu je tam obilovin ale celkem dost. Ale kůň byl po Spillersu moc pěkný. Právě z důvodu náchylnosti koně k otokům jsem přemýšlela o bezobilné stravě. Ale jestliže v tom Spillers´ Shine+ Conditioning Mix to zase není tak hrozné, budu v něm pokračovat.
pokud vám na něčem kůň prospívá, není důvod to měnit :-) Samozřejmě pokud jste o změně uvažovala z nějakých zdravotních nebo kondičních důvodů, potom to je třeba zvážit, ale když je to jak říkáte, nezatěžujte peněženku a koňské trávení experimenty :-)
napsal(a):
pšeničné otruby a endosperm = obaly pšeničného zrna a vnitřek pšeničného zrna. Prostě místo aby napsali "pšenice", popsali to honosnějším názvem.
Máte pravdu s těmi obaly, s tím vnitřkem ale ne. Otruby jsou odpad ze zrna. Pokud bych to měla k něčemu přirovnat.
Znáte kubánské pomeranče? Vozili se do ČSSR za komančů. Vzhledem k tomu, že se trhali nezralé, nedaly se normálně sníst. Tak max vymačkat šťávu. No a ten zbytek po vymačkání toho dobrého a poživatelného, bych přirovnala právě k otrubám s endospermem. Zní to vznešeně, ale stále je to odpadní produkt z vymílání a loupání.To, co je na zrnu žádané, už v tomhle odpadu není.

Duckula
napsal(a):
Budu se snažit, ale u koní když každej do všeho kecá, tak je to celkem těžký ;-)
Jooo, když každej do všeho kecá, a já nevím, komu věřit, je dobré si sednout a nastudovat si to sám, abych mohla dotyčnému argumentovat, a nebo si ho s vědoucím úsměvem nevšímat. Každému koni a každému člověku také vyhovuje něco jiného.

sisi58
napsal(a):
Máte pravdu s těmi obaly, s tím vnitřkem ale ne. Otruby jsou odpad ze zrna. Pokud bych to měla k něčemu přirovnat.
Znáte kubánské pomeranče? Vozili se do ČSSR za komančů. Vzhledem k tomu, že se trhali nezralé, nedaly se normálně sníst. Tak max vymačkat šťávu. No a ten zbytek po vymačkání toho dobrého a poživatelného, bych přirovnala právě k otrubám s endospermem. Zní to vznešeně, ale stále je to odpadní produkt z vymílání a loupání.To, co je na zrnu žádané, už v tomhle odpadu není.
endosperm je zásobní pletivo zrna. V endospermu je v klidovém stádiu zrna drtivá většina zásobních látek ve formě škrobu. http://www.botanika.upol.cz/atlasy/anatomie/anatomieCR48.pdf
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=6920&typ=html
napsal(a):
endosperm je zásobní pletivo zrna. V endospermu je v klidovém stádiu zrna drtivá většina zásobních látek ve formě škrobu. http://www.botanika.upol.cz/atlasy/anatomie/anatomieCR48.pdf
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=6920&typ=html
Ale jistě, můžeme tu prezentovat vše, co najdem na netu.
Podle mě, naši předci věděli, co ze zrna je to lepší a co odpad. Takže mouku si nechali a otruby krmili zvířatům.
Rozhodně to, co zvířátka dostala, byl jen zlomek hodnoty celého zrna. Tak jsem to myslela. Nikdy nepůjde běžným postupem úplně to zrno rozdělit. Vždy budou v mouce zlomky obalů a v obalech nějaká ta mouka. Ale nikdy tolik, jako v celém zrníčku.
Věřím, že pšeničné vločky a pšeničné otruby se v krmivu diametrálně liší.
sisi58
napsal(a):
Krmím Spillers´ Shine+ Conditioning Mix a jsem s nim spokojená.
Tohle složení: "Napařované vločky ječmene, slunečnicový extrakt, pšeničné otruby a endosperm, travní pelety, melasa, kukuřičné vločky, ovesné otruby a endosperm, hrachové vločky, rýžové otruby, uhličitan vápenatý, sůl, řepkový olej, vitamino-minerální premix", mi nepřijde špatné. A nějak nevidím, Vámi vypíchnutou pšenici, pokud tedy neberu v potaz ty pšeničné otruby.
Obiloviny nenajdete jen v krmení, které se skládá z kytiček a v řezance.V těch tedy jsou otruby. Ovšem "kytičkami" určitě nenakrmíte normálního jezdeckého koně typu ČT a platit za řezanku, samozřejmě světoznámé značky, horentní sumy, tak to se mi taky nechce.
Krmívala jsem: Spillers Conditioning Mix, ale s vyšším věkem kobyly jsem přešla právě na Spillers´ Shine+ Conditioning Mix.
Ja sa nebránim obilovinám, ja sa bránim tomu, aby sa krmivo, ktoré obsahuje obiloviny označovalo ako bezobilninové a nízkoenergetické. Pretože nie je.
Neviem prečo je opäť rozdiel v českom a originálnom zložení rozdiel, ale podľa originálu “wheatfeed” je hneď na druhom mieste. Nemyslím, že sú to vločky, ani otruby, keďže tie sú “middlings”. Tak isto melasa je oveľa vysšie v originálnom zložení, než v tom českom preklade. Pšenicu samozrejme bude obsahovať každé granulované krmivo, pretože je to “lepidlo”. Ale je ozdiel, ak je v zloženi uvádzaná medzi prvými zložkami a keď sa nachádza niekde medzi poslednými. A platiť nejakých 600kč za 20kg jačmeňa, pšenice a ovsa, to si radšej kúpim metrák ovsa a kvalitnú minerálku.

sisi58
napsal(a):
Ale jistě, můžeme tu prezentovat vše, co najdem na netu.
Podle mě, naši předci věděli, co ze zrna je to lepší a co odpad. Takže mouku si nechali a otruby krmili zvířatům.
Rozhodně to, co zvířátka dostala, byl jen zlomek hodnoty celého zrna. Tak jsem to myslela. Nikdy nepůjde běžným postupem úplně to zrno rozdělit. Vždy budou v mouce zlomky obalů a v obalech nějaká ta mouka. Ale nikdy tolik, jako v celém zrníčku.
Věřím, že pšeničné vločky a pšeničné otruby se v krmivu diametrálně liší.
Je možné, že je tam moučná část zrna uvedena pouze z důvodu úplnosti. A také z toho důvodu, aby šílení amíci nemohli výrobce krmiva žalovat, že jejich kůň pozřel mikročástečku pšeničné mouky.
Pokud máte přehled o tom, kolik skutečné pšeničné mouky je tam obsaženo, tak samozřejmě v pořádku. Já to nevím, vycházím z toho, co uvádí prodejce u výrobku. Mimochodem většina odkazů, které jsem zběžně shlédla, uvádí pšenici na prvním místě. Nadto ještě beru v potaz, že existuje krmná pšenice, která není určená pro lidskou spotřebu. Ale o jejím obsahu v krmivu samozřejmě nic nevím.
Ráda se dozvím, pokud máte nějaké bližší informace k tomuto tématu - konkrétní obsahy moučné části zrna. Já se spoléhám na to, že jsou v krmivu pouze pšeničné otruby, pokud jsou uvedeny u krmiva takto samostatně. Pokud je tam uveden i endosperm, jsem ostražitá. Nevím, zda je někde legislativně dán obsah endospermu v krmných otrubách, ale v těch z potravinářského průmyslu ho bude minimum.

Arbora
napsal(a):
Ja sa nebránim obilovinám, ja sa bránim tomu, aby sa krmivo, ktoré obsahuje obiloviny označovalo ako bezobilninové a nízkoenergetické. Pretože nie je.
Neviem prečo je opäť rozdiel v českom a originálnom zložení rozdiel, ale podľa originálu “wheatfeed” je hneď na druhom mieste. Nemyslím, že sú to vločky, ani otruby, keďže tie sú “middlings”. Tak isto melasa je oveľa vysšie v originálnom zložení, než v tom českom preklade. Pšenicu samozrejme bude obsahovať každé granulované krmivo, pretože je to “lepidlo”. Ale je ozdiel, ak je v zloženi uvádzaná medzi prvými zložkami a keď sa nachádza niekde medzi poslednými. A platiť nejakých 600kč za 20kg jačmeňa, pšenice a ovsa, to si radšej kúpim metrák ovsa a kvalitnú minerálku.
podle tohoto je wheatfeed to, co u nás otruby....
Wheat feed is a by-product of flour milling. It comprises of wheat bran, endosperm and other starch screenings. Wheat feed is generally pelleted with the addition of a little water and for every tonne of wheat milled only 20kg of wheat feed is produced.
Zase poměr 20 kg otrub na tunu semletého obilí není špatný :-) to tam té mouky fakt bude co se za nehet vejde. Ale je to samozřejmě popis nějaké soukromé firmy.
Na druhou stranu pak jsem zase našla tuhle definici na pejskařské stránce
Although finding a strict definition is quite difficult, wheat feed appears to be the general term used for wheat that does not meet meet the standards necessary for human consumption. It is therefore only suitable for animal feed - usually for farm animals like horses, cows and pigs.
:-D
To bude asi také nějaký nedefinovaný produkt, kde zastoupení mouky a otrub může kolísat...
Budú to otruby, ovsenné sa robia pri ovsenných vločkách.
“ Oatfeed Pellets are a co-product from the production of oat based breakfast cereals; whole oats are rolled and the husks removed by screening. Oatfeed Pellets consist predominantly of husks but also endosperm, small grains and screen dust which are finely ground together and pelleted.”
pšeničné otruby: https://www.feedtables.com/content/wheat-bran
middlings: https://www.feedtables.com/content/wheat-middlings-average
vyšší obsah škrobu než bežné pšeničné otruby, prčom ale aj obsah škrobu sa líši
https://www.feedtables.com/search/node/wheat%20bran
endosperm tu už niekto popísal, bohatý na škroby

Prostě míň vymleté zrno....

napsal(a):
Prostě míň vymleté zrno....
dělá to na mě ten dojem, no. Že je to prostě "něco mezi" :-)
Duckula
napsal(a):
Tak ještě jednou pro ty pomalejší, lepší je tedy Spillers? Co se týče kvality? Kůň dostává cca 3 měsíce ty Havens, nerada bych mu dělala binec v žaludku, že přesedlám zpět na Spillers, kdyby nebyla kvalita výrazně lepší. Fíky :))
Každý kůň je jiný. Nemůžete chtít, aby vám někdo na 100% řekl, že po takovém krmení bude koník ok, a po tamtom ne.
Účastníci diskuze vám předestřeli své zkušenosti a znalosti. Ale rozhodnutí je na vás.
Duckula
napsal(a):
Tak ještě jednou pro ty pomalejší, lepší je tedy Spillers? Co se týče kvality? Kůň dostává cca 3 měsíce ty Havens, nerada bych mu dělala binec v žaludku, že přesedlám zpět na Spillers, kdyby nebyla kvalita výrazně lepší. Fíky :))
Pokiaľ chcete nízkoenergetické krmivo s menším obsahom obilovín, medzi týmito dvomi krmivami sa môžeme baviť iba o nižšom obsahu škrobu. Ten havens má podľa mňa katastrofálne zloženie- preto ho tak starostlivo schovávajú a obsahuje dosť veľa pšenice, ktorá za normálnych okolností nemá čo hľadať v konskej kŕmnej dávke.
Spillers majú 18% škrobov, 5,5% cukrov.
Havens 32,4% škrobov a 4,1% cukrov.
Vybrať si ale aj tak musíte vy. V tomto výbere je na tom lepšie spillers, pretože má nižší obsah škrobov, ktorý asi pravdepodobne hľadáte.
Ja som toho názoru, že zdravý kôň so zdravým zažívaním bude prosperovať na hočicom.