Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vendy5901

14.11.2020 19:41
Vendy5901

XXX.XXX.27.86

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat když bych měla 2 koníky 24/7, zatím 5000 metrů čtverečních pastvy (na zimu zavíraná) a zbytek zpěvněné cesty a dostávali by seno do sítí. Kolik sítí bude potřeba v době kdy by měli k dispozici i pastvu tzn. jaro, léto, podzim a kolik v zimě, kdy ji mít nebudou?

Děkuji za všechny rady a postřehy.

Vendy5901

14.11.2020 19:56
Vendy5901

XXX.XXX.27.86

A ještě jsme zapomněla napsat, že koníci by chodili 4x týdně pod sedlo. Středně těžká zátěž .

14.11.2020 19:58
kallisto

XXX.XXX.135.229

Ideálně tolik, aby nestihli všechno seno sežrat, aby něco maličko zbylo.
Čili stejné množství, jako kdyby ho dostávali kamkoli jinam, než do sítí.

Neregistrovaný uživatel

17.11.2020 22:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Za mě by měl mít kůň neustálí přístup buď k senu , nebo trávě . Takže v zimě bych hlídala , aby měli pořad k dispozici seno a v létě , když už je tráva tak bych dávala , tak 2 sítě za den na koně 1 ráno a 1 večer

17.11.2020 22:22
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Asi by bylo lepší bavit se v kilech, než v počtu sítí, ne? Jsou sítě na 6 kg, ale taky na 15 kg, což je dost rozdíl.

Já bych to vzala asi tak, že minimum sena na den je 1,5-2% váhy koně, v zimě ještě více. Dobu žraní ovlivňuje velikost ok, takže oka 10x10 žraní nezpomalí, menší ano. Taky záleží, o jakých koních se bavíme - pony? koně s metabolickými problémy? Mají žrát bez omezení, nebo je třeba dobu žraní co nejvíce protáhnout? Jak jsou staří?

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2020 22:37

Vendy5901 napsal(a):
A ještě jsme zapomněla napsat, že koníci by chodili 4x týdně pod sedlo. Středně těžká zátěž .

středně těžká zátěž se odvíjí od práce, kterou kůň dělá ne kolikrát jede pod sedlo, já můžu vzít kobylu 6x pod sedlo a bude to rekreační zátěž nebo 4x a naložit mu . (cvalová práce v terénu, skoky, gymnastika na jízdárně...)
Půl hektaru pro velké koně na léto jakš takš, pokud bude pršet, pro poníka to může být problém(náhubky) .Mezi základní znalosti patří si umět spočítat kolik toho sežere kůň , alespoň se o to pokusit v literatuře.... jinak snad ani nemá smysl si je pořizovat, nevyjde vám seno a co pak...
Výnos trávy z pastvy je variabilní a nikdo vám tu přesně neřekne kolik čeho a hlavně pro koho...(pony, velký kůň)

Adéla120

18.11.2020 08:32
Adéla120

XXX.XXX.80.30

Jsou to kobylky, věk 9 a 12 let. Kobylky už mám a mají k senu neomezený přístup. Jedna A1/1, druhá kobylka kříženec s huculem. Chci jim prodloužit dobu žrání. Ano, vím že se to jakou má kůň zátěž neodviji od toho kolikrat do týdne pracuje. Ale také je to oddělené tečkou tzn. že chodí 4x týdne a makají. Mám cca 20 balíků na jednu kobylku za rok. A omlouvám se zapomněla jsem tam napsat že mám namysli tuto sit https://www.jp-cavallo.cz/vetsi-sit-s-malymi-oky/?variantId=20919

18.11.2020 11:21
liva

XXX.XXX.227.29

Do výše uvedené sítě se nám vešel celý malý balík sena o váze cca 15kg.😀

18.11.2020 11:37

Pokud budou mít k dispozici 5000 m2, tak pastvu na takovém pozemku nebudou mít k dispozici NIKDY.

18.11.2020 11:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud budou mít k dispozici 5000 m2, tak pastvu na takovém pozemku nebudou mít k dispozici NIKDY.

Navíc mi nepřijde úplně ideální kombinace plnokrevník a kříženec hucula. Myslím z hlediska výživových potřeb. Ale třeba to má zadavatelka promyšlené a dokáže ošéfovat.

18.11.2020 13:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

jj travnatý výběh, ale s příkrmem sena i v létě a dostatkem vláhy by to mohlo pro dva koně stačit, skladba koní je opravdu nepraktická.... jednoho bude muset možná i omezovat, ale to se špatně dělá bez možnosti koně zavřít třeba na pár hodin denně.(do padoku, ale i do boxu, no, jde spíš o zdraví toho poníka)

Adéla120

18.11.2020 13:26
Adéla120

XXX.XXX.80.30

Ano, vím že to není úplně vhodná skladba, ale ta kříženka má v sobě také plňase, sice se v ní ten hucul nezapře, ale plňas také ne. Vždy záleží na jednotlivci ne na plemeni... Je to okolo 5000 m2 myslím že i o něco více. A mají to na systému aktivního ustájení. Mají tam spostu různých stanovišť, které jsou propojené dost širokými treky z různých materiálů a jedním ze stanovišť je právě i pastvina. A ta pastvinka je prozatím, cca za rok budou mít k dispozici ještě hektar louky k tomu.

18.11.2020 13:47

jo takže ustájení PP, to ale musíte zmínit :-D podstatná informace! V tom případě samozřejmě sítí co nejvíc, abyste vůbec výhody vašeho PP využila. Můžete mít dvě sítě, a podle velikosti by zřejmě stačily, aby se vaši koně nažrali. Ale vy zřejmě jdete také po té aktivní části toho řešení, no a potom bych osobně umístila síťku na jakékoli vhodné místo (kde nebude překážet, dobře se bude kolem uklízet, dá se dobře plnit atd.), aby to právě nutilo koně k pohybu. Vhodné množství krmiva, jak řečeno, začíná na 1,5 % hmotnosti koně, indivindy. Takže si spočítáte celkovou hmotnost pro oba koně, a pak tuto hmotnost sena rozdělíte do sítí, které strategicky rozmístíte dle libosti ve vašem prostoru :-) Pro takový případ budou stačit i menší sítě a nebo klidně tyto nakoupené můžete zničit a udělat z každé dvě menší :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík