Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Maskari

17.11.2020 11:26
Maskari

XXX.XXX.219.43

Ahoj, chci se poptat.

Můj koník má slabou hnilobu v předním kopytě, chci mu to namazat dehtem, ale jelikož to budu dělat poprvé a slyšela jsem, že dehet může být nebezpečný, chci se zeptat jak s ním. Je lepší si ho trochu kápnout na štětec a potřít slabou vrstvu celou střelku (nic jiného), případně jen postiženou část nebo mu tam mohu rovnou kápnout pár kapek, aby se to opravdu dostalo kam má?
Snad je to srozumitelné, jinak vím, že se nesmí dostat kam nemá, jen u celé střelky nevím. Kovář brzy dojede, takže to radit nemusíte, stejně tak suchou podestýlku, to vše vím, jde mi jen o to, jak dehet aplikovat.

Děkuji případně za dotazy a budu ráda, když mi sem dáte i třeba tip na nějaký přípravek na hnilobu.

17.11.2020 13:30
koně

XXX.XXX.174.63

Tolik se toho nebojte,prostě mázněte konkrétní místo ,skutečně to koně nezabije
Na velkou rozlezlou hnilobu se může dávat modrá skalice.
Pak taky takové fialové vodičky,bohužel jsem neudržela název to zabírá hodně dobře.
Býval sprej Kubatol ,nebo možná ještě je.Tam je polemika,že hnilobu zavírá,nevím .
Základ je kvalitní strouhání ,třeba teď,až vám kovář dojede a vystrouhne,bude už rohovina čistá

17.11.2020 14:17
Dotaz

XXX.XXX.235.225

My jsme normálně na štěteček nabrali trochu dehtu a popatlali dané místo, do střelkové rýhy to tam trochu vťupkali. Dehet je rakovinotvorný, ale z pár aplikací vy ani kůň neumřete.

V Decathlonu prodávali kdysi už roztok modré skalice, taky se dá použít.

Ale hlavně kovář, jak je psáno výše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2020 14:38

Kubatol je- koupila jsem si ho do zásoby, je tam dehet, modrou vodičku z dekatlonu mám taky...už několik let...
Zadavateko, budete dávat koně na noc do boxu nebo je celých 24 h. venku?
V první variantě bych večer kopyto pořádně očistila, vybrala hlínu, jestli je hadice-čistá louže může se omýt nebo na sucho rejžákem pak ještě na boxe, pokud má koník hnilobu ve střelkové rýze, je potřeba i tu vyčistit- kopyťákem, co koník dovolí aby dehet mohl na místo, máme na dehet kopyťák a vatu, na vyčištěné kopyto do rozpěrek- naberu na kopyťák a patlám a jemně vtlačuju i do střelkové rýhy, pak mám připravenou nudličku z vaty, opatlám dehtem(záleží na šikovnosti) nebo vložím do střelkové rýhy a přepatlám dehtem a vtlačím kopyťákem,tak aby kousek vzadu na patce koukal, ale nemusí. vata je celá prosáklá dehtem...většinou ten smotek druhý den vypadne sám...lze dát i odličovací tamponek, vtlačit ho tam..patlám tak 2-3x týdně, doporučuju rukavice, dehet mi pomohl, kobyla měla hnilobu z pastevka... zkoušela jsem i chytrou houbu, ale moc zdlouhavé...hlavně pravidelnou korekturu aby se ta hníjící rohovina ořezávala.. pokud máte koně venku, uděláte to stejně, ale je větší riziko, že ten smotek vaty vypadne hned- bláto ho vycucne.

Maskari

17.11.2020 15:02
Maskari

XXX.XXX.219.43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kubatol je- koupila jsem si ho do zásoby, je tam dehet, modrou vodičku z dekatlonu mám taky...už několik let...
Zadavateko, budete dávat koně na noc do boxu nebo je celých 24 h. venku?
V první variantě bych večer kopyto pořádně očistila, vybrala hlínu, jestli je hadice-čistá louže může se omýt nebo na sucho rejžákem pak ještě na boxe, pokud má koník hnilobu ve střelkové rýze, je potřeba i tu vyčistit- kopyťákem, co koník dovolí aby dehet mohl na místo, máme na dehet kopyťák a vatu, na vyčištěné kopyto do rozpěrek- naberu na kopyťák a patlám a jemně vtlačuju i do střelkové rýhy, pak mám připravenou nudličku z vaty, opatlám dehtem(záleží na šikovnosti) nebo vložím do střelkové rýhy a přepatlám dehtem a vtlačím kopyťákem,tak aby kousek vzadu na patce koukal, ale nemusí. vata je celá prosáklá dehtem...většinou ten smotek druhý den vypadne sám...lze dát i odličovací tamponek, vtlačit ho tam..patlám tak 2-3x týdně, doporučuju rukavice, dehet mi pomohl, kobyla měla hnilobu z pastevka... zkoušela jsem i chytrou houbu, ale moc zdlouhavé...hlavně pravidelnou korekturu aby se ta hníjící rohovina ořezávala.. pokud máte koně venku, uděláte to stejně, ale je větší riziko, že ten smotek vaty vypadne hned- bláto ho vycucne.

Na noc je v boxe, kovář jezdí pravidelně. Moc často se mu to neděje a když už, tak jen zlehka , má uzavřené patky a teď to počasí a bláto.. každopádně děkuji za rady, určitě vyzkouším.

17.11.2020 18:23
kallisto

XXX.XXX.135.229

https://www.equiservis.cz/prostredek-proti-hnilobe-intensive-frog-care-59-ml-10393cz553/
https://www.obluk.cz/zbozi.php?zbkod=5049&skid=147

Ona fialová vodička. Nakapat na kousek gázy, smotku obvazu a natlačit kopyťákem do střelky. Nechat tam i několik dní. Většinou to vypadne samo nebo příště kopyťákem vyndáš. Nebo jen nakapat na postižené místo. Kopyto předtím dobře vyčistit.
Jsou z toho fialové prsty ale jde to umýt

17.11.2020 20:44

kallisto napsal(a):
https://www.equiservis.cz/prostredek-proti-hnilobe-intensive-frog-care-59-ml-10393cz553/
https://www.obluk.cz/zbozi.php?zbkod=5049&skid=147

Ona fialová vodička. Nakapat na kousek gázy, smotku obvazu a natlačit kopyťákem do střelky. Nechat tam i několik dní. Většinou to vypadne samo nebo příště kopyťákem vyndáš. Nebo jen nakapat na postižené místo. Kopyto předtím dobře vyčistit.
Jsou z toho fialové prsty ale jde to umýt

jj, tou gázou se dá i ta "otevřená" střelka dobře vyčistit, když jde rýha až do patek....

17.11.2020 20:45

Maskari napsal(a):
Na noc je v boxe, kovář jezdí pravidelně. Moc často se mu to neděje a když už, tak jen zlehka , má uzavřené patky a teď to počasí a bláto.. každopádně děkuji za rady, určitě vyzkouším.

dehet vysušuje, ale preventivně bych to nedělala, až opravdu řekne podkovář...

Přidejte reakci

Přidat smajlík