18294749

XXX.XXX.174.41
Ahoj má někdo zkušenost s určováním věku koně? Podle zubu nebo tak?
No, jaké chcete slyšet zkušenosti? Je to s "přesností" tak plus minus deset let, pokud ten kůň není opravdu mladý (mléčné zuby).
Každý kůň má mít průkaz koně a být označen buď výžehem nebo mikročipem - ta povinnost už tu je cca 15 let... Tj nejjednodušší způsob je čtečka čipů/najít výžeh a koně následně najít v evidenci.
Do cca 10 let to na plusminus 3-5 let určí vet. U starších je to naprd, tam těch určujících znaků už moc není.
Nejlepší je mít průkaz (resp znalost čipu, jména, životního čísla...) a příp kouknout se do eagri :D
Ale chápu dotaz, mám poníka z divnopodminek a Polska, kde bylo možné všechno, takze taky jsem řešila. Vetka ho tipla na 7-10, tak vše posuzujeme, jako by mu bylo 10.
Uživatel s deaktivovaným účtem

evcusik
napsal(a):
Do cca 10 let to na plusminus 3-5 let určí vet. U starších je to naprd, tam těch určujících znaků už moc není.
Nejlepší je mít průkaz (resp znalost čipu, jména, životního čísla...) a příp kouknout se do eagri :D
Ale chápu dotaz, mám poníka z divnopodminek a Polska, kde bylo možné všechno, takze taky jsem řešila. Vetka ho tipla na 7-10, tak vše posuzujeme, jako by mu bylo 10.
Tak nějak. Dá se podle úhlu skusu nebo tvaru korunky, ale je to +- autobus.
18294749

XXX.XXX.174.41
Mě vet řekl že ji je 12-13. Říkám si že by tomu měl rozumět. Ale 12-13 i mě přijde jako totální kravina. Kolem mi všichni říkali max 15.
Mám i fotku ale je to tam špatně poznat.
18294749
napsal(a):
Mě vet řekl že ji je 12-13. Říkám si že by tomu měl rozumět. Ale 12-13 i mě přijde jako totální kravina. Kolem mi všichni říkali max 15.
Mám i fotku ale je to tam špatně poznat.
Jako fakt nečekejte přesnost na rok, to je nemožný z hlediska znaků, ze kterých se to posuzuje.
Když zadáte 15, tak 12-13 se mi zdá furt v toleranci. Kor jak píšu, po 10.roce to je spíš plus mínus autobus než přesnost
https://www.equichannel.cz/urcovani-veku-koni-podle-zubu
Hezký článek na toto téma :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

evcusik
napsal(a):
https://www.equichannel.cz/urcovani-veku-koni-podle-zubu
Hezký článek na toto téma :)
Jo, to je ono! Děkuji, zařadím do výuky.