Přilepšení přes zimu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sjuzi

18.11.2020 21:40
Sjuzi

XXX.XXX.99.44

Mám čerstvě koně, teď ustájeného 24/7 se zděným přístřeškem, plán je max 3X týdně na hodinku do sedla, na pohodu. Chtěla bych mu dát nějakou dobrotu, byl zvyklý dostávat po ježdění granule, vypadalo to jak pro králíky.... Ale v současné nabídce na trhu totálně plavu. Líbí se mi müsli, ale toho je taky hromada. Koník je celkem dobře krmitelný, ale přesun pro něj je přeci jen změna a podle fotek mi přijde trochu spadlý. Dejte mi prosím nějaké tipy ;-)

18.11.2020 22:15
canka

XXX.XXX.215.5

Jestli chcete müsli,tak za mě doporučuji NovaEqui..jsem s ním velmi spokojená jak já,tak koníci
A hodně chvály jsem slyšela i na Spillers,osobní zkušenost nemám....

https://www.novaequi.cz
https://www.britskakrmiva.cz/c/spillers

18.11.2020 22:40
Arbora

XXX.XXX.233.168

A čo dostáva teraz? Nejaký príkrm, seno, vit-min prípravok? Vek, plemeno, fotka dosť pomôže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.11.2020 06:54

Jako odměnu po ježdění (nebo vějičku před ježděním) používám St. Hippolyt NutriStar, což mi i složením přijde zdařilé https://www.hippolyt.cz/file.php?nid=9490&oid=2246255 . A také Spillers Meadow Herb. Obojí jsem kupovala s tím, že jsem přišla do obchodu a řekla "chci to, po čem bude kůň šílet" a obě to splňují :-) jsou velmi aromatická. Ale zaregistrovala jsem od lidí i že jejich koně tu aromatičnost odmítali. Mně to vyhovuje, plní to účel, skutečně po tom náš kůň šílí

19.11.2020 13:28
koně

XXX.XXX.174.63

Sjuzi napsal(a):
Mám čerstvě koně, teď ustájeného 24/7 se zděným přístřeškem, plán je max 3X týdně na hodinku do sedla, na pohodu. Chtěla bych mu dát nějakou dobrotu, byl zvyklý dostávat po ježdění granule, vypadalo to jak pro králíky.... Ale v současné nabídce na trhu totálně plavu. Líbí se mi müsli, ale toho je taky hromada. Koník je celkem dobře krmitelný, ale přesun pro něj je přeci jen změna a podle fotek mi přijde trochu spadlý. Dejte mi prosím nějaké tipy ;-)

Mezi granulemi pro koně a pro králíky není zas až takový rozdíl,akorát někdy jsou ty koňské válečky trochu větší
Teď má jen seno a je venku ?
Tak vyberte nějaké kompletní .Máte rozdílné typy podle zátěže .Dáte předepsané 2-3kg podle návodu ,denně a máte vystaráno.
Nebo kupte pytel ovsa,ten vás pořád přijde nejlevněji, a nasypte jen pro chuť a radost koni třeba litr.

19.11.2020 15:01
Arkarian

XXX.XXX.177.16

koně napsal(a):
Mezi granulemi pro koně a pro králíky není zas až takový rozdíl,akorát někdy jsou ty koňské válečky trochu větší
Teď má jen seno a je venku ?
Tak vyberte nějaké kompletní .Máte rozdílné typy podle zátěže .Dáte předepsané 2-3kg podle návodu ,denně a máte vystaráno.
Nebo kupte pytel ovsa,ten vás pořád přijde nejlevněji, a nasypte jen pro chuť a radost koni třeba litr.

Předepsané 2-3 kg bych nedávala v jedné denní dávce, už vůbec ne, pokud by to mělo být nepravidelně, tj. méně než 7x týdně.

Pro zadavatelku - značek je hromada, s pěkným složením a rozumnou cenou mi přijde musli od Nutrinu nebo Novaequi. Obě jsou to české firmy - Nutrin rozváží zdarma po celé ČR, Novaequi zas bývá v jezd. potřebách.

Nebo se poohlédněte, jaké granule/musli máte ve vašem okolí dobře dostupné. Možná máte někde za humny přímo výrobce krmiv a pokud byste brala přímo od zdroje, budou ceny jiné, než ty "oficiální" na eshopech či v koňoobchodu. Navíc vám určitě poradí s typem krmiva i krmnou dávkou.

Sjuzi

19.11.2020 15:26
Sjuzi

XXX.XXX.99.44

Někteří moc řešíte, nic ve zlém. Je to kůň ve středních letech s nižší zátěží i v budoucnu, zvyklý na režim 24/7. Chtěla jsem mu dát nějakou dobrotu s lepším využitím než jen tvrdý chleba nebo jablíčko, ne oves, nepotřebuju aby někde jančil

Sjuzi

19.11.2020 15:43
Sjuzi

XXX.XXX.99.44

Koně nemám doma, ještě uvidím jak se domluvím s majitelkou stáje, původně měla v plánu, že jakékoli přilepšení si budou dávat majitelé sami, ona zajišťuje seno, vodu, kydani v přístřešku. A já tam nebudu jezdit každý den mu sypat hrst něčeho a zas jezdit domů, to nejde. Takže by to opravdu dostával spíš jako odměnu po práci :-)

19.11.2020 16:14
Arbora

XXX.XXX.233.168

Za odmenu po práci by som dala koňovi mrkvu, to je najlacnejšie a najmenej komplikované riešenie. Ak vám príde trochu spadlý, postarajte sa o to, aby mal dostatok sena, aby mal k nemu prístup, aby mal čisté a suché miesto na ležanie, nech sa vie vyspať a oddýchnuť.

19.11.2020 17:03
koně

XXX.XXX.174.63

Sjuzi napsal(a):
Někteří moc řešíte, nic ve zlém. Je to kůň ve středních letech s nižší zátěží i v budoucnu, zvyklý na režim 24/7. Chtěla jsem mu dát nějakou dobrotu s lepším využitím než jen tvrdý chleba nebo jablíčko, ne oves, nepotřebuju aby někde jančil

Aha,tak jste dotaz měla zformulovat,že hodláte dávat nárazově odměnu, po ježdění
I když po litru ovsa (třikrát do týdne možná ) ,se rozhodně ještě žádný,natož opadlý koník v zimě venku, rozhodně nezbláznil .
Dejte tedy mrkev,jak radí Arbora a máte pamlsek ,který rádi přijímají všichni koně.

19.11.2020 17:21
Arkarian

XXX.XXX.177.16

Já tedy ten dotaz pochopila přesně tak, jak byl nyní vysvětlen ;-) Mrkev je pro koně super, ale já jí třeba dávám jen výjimečně, protože koupená dlouho nevydrží, a furt jí někde shánět a dovážet... Více se mi vyplatí pytel granulí nebo musli od lokálního výrobce, dovezu jednou, vydrží dlouho a nezkazí se. V množství cca půl kila je to pro koně opravdu jen odměna.

19.11.2020 18:22

Arkarian napsal(a):
Já tedy ten dotaz pochopila přesně tak, jak byl nyní vysvětlen ;-) Mrkev je pro koně super, ale já jí třeba dávám jen výjimečně, protože koupená dlouho nevydrží, a furt jí někde shánět a dovážet... Více se mi vyplatí pytel granulí nebo musli od lokálního výrobce, dovezu jednou, vydrží dlouho a nezkazí se. V množství cca půl kila je to pro koně opravdu jen odměna.

A tak já kupuju normální mrkev v supermarketu a zatím mě to nezruinovalo.

19.11.2020 18:49
Arbora

XXX.XXX.233.168

Arkarian napsal(a):

Príde mi to rovnaká “otrava”, ako kúpiť 20kg balenie krmiva. Nevieme, aké má zadávateľka skladovacie možnosti pri koňoch, keď aj presype balenie do barelu, niekde vonku pod strechou stále môže splesnivieť (to už by som radšej volila ten ovos), nejaké hydrotermicky upravované zložky müsli nemusia mať takú dlhú životnosť, aby ocenili skrmovanie 2-3 mesiace pri tejto frekvencii kŕmenia. Nevieme, či má vôbec auto a vie si krmivo kúpiť, alebo je zavísla na dovoze, to sa v objeme jedno balenie tiež vie predažiť...

Keby som bola mladá a prehnane aktívna, nemala by som problém namiešať si vlastné musli na tie 3 kŕmenia do týzdňa a nosila by som si to v krabičke z domu. Lanové výlisky, sušene ovocie, bylinky, čerstvé ovocie, nejaké semienka... a výrobci krmiva by nemali co žrát. :)

19.11.2020 19:49
koně

XXX.XXX.174.63

Arkarian napsal(a):

Ve mě klíčová slova "přesun, změna ,spadlý ,nějaké granule" vyvolaly dojem,že zadavatelka chce koně smysluplně přikrmit ,nikoli pamlskovat
Až v dalších komentech uvedla,další skutečnosti
že přece " já tam nebudu jezdit každý den mu sypat hrst něčeho a zas jezdit domů, to nejde"
A "Chtěla jsem mu dát nějakou dobrotu s lepším využitím než jen tvrdý chleba nebo jablíčko"
Což ta mrkev ,byť bude podávána občas ,asi splňuje

Sjuzi

19.11.2020 19:50
Sjuzi

XXX.XXX.99.44

Arbora napsal(a):
Príde mi to rovnaká “otrava”, ako kúpiť 20kg balenie krmiva. Nevieme, aké má zadávateľka skladovacie možnosti pri koňoch, keď aj presype balenie do barelu, niekde vonku pod strechou stále môže splesnivieť (to už by som radšej volila ten ovos), nejaké hydrotermicky upravované zložky müsli nemusia mať takú dlhú životnosť, aby ocenili skrmovanie 2-3 mesiace pri tejto frekvencii kŕmenia. Nevieme, či má vôbec auto a vie si krmivo kúpiť, alebo je zavísla na dovoze, to sa v objeme jedno balenie tiež vie predažiť...

Keby som bola mladá a prehnane aktívna, nemala by som problém namiešať si vlastné musli na tie 3 kŕmenia do týzdňa a nosila by som si to v krabičke z domu. Lanové výlisky, sušene ovocie, bylinky, čerstvé ovocie, nejaké semienka... a výrobci krmiva by nemali co žrát. :)

Ale tady vzniká stejný problém s plísní - budete mít někde ( doma) rozdělené pytle, že kterých budete míchat. Vlastně ještě víc, protože budete mít rozdělených víc věcí, co se mohou kazit..... Bydlím na vesnici, nakupovat pro rodinu chodím 1x-2x týdně a mrkev byste tady kupovat pravidelně ve větším množství fakt nechtěli. Ale jinak dobrý nápad, do kapsy stejně jako jablko. Spíš jsem chtěla ještě něco navíc. Pro můj dobrý pocit ;-)

Neregistrovaný uživatel

19.11.2020 20:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107

Zkuste sem jen hodit foto. Prece jen tezko se radí kdyz o koni nevime nic. Vas popisek zavání totiz tim koupila jsrm si starsiho konika, flakla ho na pastevko kde nema poradne zajisteno nic a hodlam za nim jezdit jen abych si svezla pr del. Co na tom zr jr zhublej a opadlej. Vsak hrstka zazracnych granuli mu nahodi kila a sval.

19.11.2020 20:34
Arbora

XXX.XXX.233.168

Sjuzi napsal(a):
Ale tady vzniká stejný problém s plísní - budete mít někde ( doma) rozdělené pytle, že kterých budete míchat. Vlastně ještě víc, protože budete mít rozdělených víc věcí, co se mohou kazit..... Bydlím na vesnici, nakupovat pro rodinu chodím 1x-2x týdně a mrkev byste tady kupovat pravidelně ve větším množství fakt nechtěli. Ale jinak dobrý nápad, do kapsy stejně jako jablko. Spíš jsem chtěla ještě něco navíc. Pro můj dobrý pocit ;-)

Tak trebárs ľanové pelety má dromy v trojkilovom balení, to sa v špajzi stratí, pokojne aj v nejakej plastovej nádobe. Sušené ovocie a usušené bylinky vydržia tiež večnosť, takže keď máte chuť sa takto hrať, prečo nie. Pravda, keď bývate na dedine a máte doma priestory, môžete tam skladovať aj to 20kg balenie müsli. Mrknite na konské bylinky majú krmivo, aj tie bylinky. Prípadne müsli nova equi, alebo rôzne sušené veci má dromy.

Ja by som sa teda prihovárala za zmysluplné denné prikrmovanie, aspoň nejkaý vitmin prípravok.

Sjuzi

20.11.2020 10:53
Sjuzi

XXX.XXX.99.44

Nekoupila jsem si koně, jen abych si mohla vozit zadek a rozhodně se tady nebudu před nikým obhajovat, nic o mě nevíte a není potřeba se tady před porotou rozepisovat jestli je o koně dobře postaráno nebo ne.
Všem ostatním děkuji za dobré rady

Neregistrovaný uživatel

20.11.2020 11:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.129

Tak to ptoste vyznelo. A ne ustajko brz moznosti příkrmu kam nechci nebo nemuzu jezfit kazdy den v případě potreby neni dobra pece za me. Ted konik vypada v norme. Jak byl krmenej driv? Ppchybuju ze vydrzi jezdecky vyuzivan krasne nasvalen jen na sene dlouhodobe.

Sjuzi

20.11.2020 11:34
Sjuzi

XXX.XXX.99.44

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak to ptoste vyznelo. A ne ustajko brz moznosti příkrmu kam nechci nebo nemuzu jezfit kazdy den v případě potreby neni dobra pece za me. Ted konik vypada v norme. Jak byl krmenej driv? Ppchybuju ze vydrzi jezdecky vyuzivan krasne nasvalen jen na sene dlouhodobe.

Každý to má prostě jinak.... Kůň byl ustájen a využíván stejně jako to bude teď, a to jsem psala už před tím. A je mi taky jasné, že kdy nebude makat nemůže mít svaly, ale rozhodně je o něho dobře postaráno. A chápu majitelku objektu, kde má dohromady 3koně, že nechce mít plný barák barelů s různým krmením, dle přání majitelů, když momentálně nemá kam jinam bezpečně krmivo uložit, aby do něj nešly myšky nebo vlhkost. Všechno se řeší. Jak jsem psala, soudíte podle ničeho a nemám potřebu se tady rozepisovat jaké jsou moje nebo její důvody. Rozhodně nejsem nanynka co chtěla koníčka a věřte, kdyby byla možnost mít koně u domu, už tady stojí, ale mám soudnost a nedám si ho na zahradu kde by měl výběh 8x12m a byl by tu sám.....

20.11.2020 17:51
šimlík

XXX.XXX.215.18

Koník žádný příkrm nepotřebuje, můžete si domů koupit Nova Equi Plus a po ježdění mu hrstičku dát, k tomu koupit granulované vitamíny (Hoveler, LaSard..) a přihodit.

20.11.2020 18:23

Sjuzi napsal(a):
Nekoupila jsem si koně, jen abych si mohla vozit zadek a rozhodně se tady nebudu před nikým obhajovat, nic o mě nevíte a není potřeba se tady před porotou rozepisovat jestli je o koně dobře postaráno nebo ne.
Všem ostatním děkuji za dobré rady

Můj názor. Vidím koně bez svalů na krku, hřbetu a zádi, jenom s pupkem. Ale nic, co by se nedalo dobrým managmentem změnit.

22.11.2020 02:15
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Sjuzi napsal(a):
Každý to má prostě jinak.... Kůň byl ustájen a využíván stejně jako to bude teď, a to jsem psala už před tím. A je mi taky jasné, že kdy nebude makat nemůže mít svaly, ale rozhodně je o něho dobře postaráno. A chápu majitelku objektu, kde má dohromady 3koně, že nechce mít plný barák barelů s různým krmením, dle přání majitelů, když momentálně nemá kam jinam bezpečně krmivo uložit, aby do něj nešly myšky nebo vlhkost. Všechno se řeší. Jak jsem psala, soudíte podle ničeho a nemám potřebu se tady rozepisovat jaké jsou moje nebo její důvody. Rozhodně nejsem nanynka co chtěla koníčka a věřte, kdyby byla možnost mít koně u domu, už tady stojí, ale mám soudnost a nedám si ho na zahradu kde by měl výběh 8x12m a byl by tu sám.....

A ona jiné koně nekrmí?

Přece není problém koupit si dózičky nebo kyblíčky s víkem a připravit krmení na týden, postavit na sebe a ona prostě jen jednou denně tohle vysype koni do žlabu. I to je nerealizovatelné?

22.11.2020 09:08
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz napsal(a):
A ona jiné koně nekrmí?

Přece není problém koupit si dózičky nebo kyblíčky s víkem a připravit krmení na týden, postavit na sebe a ona prostě jen jednou denně tohle vysype koni do žlabu. I to je nerealizovatelné?

Provozovatelka tohoto "ustájení" má doma koně.I cizí. Ale zázemí nemá ,barely nemá,kam uložit je nemá,do baráku se přeci nevejdou
Asi nepředpokládala nevěděla, netušila ,že ti koně budou i žrát
Nedejbože každý něco jiného ,než seno
A na skladování žrádla jsou třeba prostory.Plus i nádoby,na jádro
Podle popisu majitelky je tam všecko problém ,ale všecko bude. Je to v řešení
Nemám ráda tyhle hurá styly,kde už jsou zvířata,ale nemají zajištěné základní věci

22.11.2020 09:20
Dotaz

XXX.XXX.235.225

koně napsal(a):
Provozovatelka tohoto "ustájení" má doma koně.I cizí. Ale zázemí nemá ,barely nemá,kam uložit je nemá,do baráku se přeci nevejdou
Asi nepředpokládala nevěděla, netušila ,že ti koně budou i žrát
Nedejbože každý něco jiného ,než seno
A na skladování žrádla jsou třeba prostory.Plus i nádoby,na jádro
Podle popisu majitelky je tam všecko problém ,ale všecko bude. Je to v řešení
Nemám ráda tyhle hurá styly,kde už jsou zvířata,ale nemají zajištěné základní věci

Jo, tuhle logiku jsem taky zažila. Ustajovatelka měla pocit, že bychom nově měli platit to, že teprve někdy postaví kruhovku. Asi jsme si ji do té doby měli představovat a platit , jako kdyby už tam byla. :)

22.11.2020 10:50
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz napsal(a):
Jo, tuhle logiku jsem taky zažila. Ustajovatelka měla pocit, že bychom nově měli platit to, že teprve někdy postaví kruhovku. Asi jsme si ji do té doby měli představovat a platit , jako kdyby už tam byla. :)

To byla investice do budoucna ,zhodnocení areálu
Akorát že kruhovka už na místě zůstane, a vy se třeba s koněm odstěhujete ,aniž byste jí potřebovala ,či kdy využila.
Dobře,kruhovka,ale to koně nutně nepotřebují.
Samozřejmě se ,při zřízení nájemní stáje,nebo i když si dáte koně domů postupně vyskytují věci,které jste nedořešila ,které budujete.Za chodu a dle měnících se potřeb koní i lidí.
Bohužel nedostatky toho základního,stran krmení a jeho skladování ,případně kvality staveb ,ohrad apod. by pro mě byly zcela limitující.Zkrátka do takového místa bych koně nedala.
Obzvlášť když přece tam nehodlám a nebudu !! jezdit každý den mu já osobně něco sypat

22.11.2020 11:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

koně napsal(a):
To byla investice do budoucna ,zhodnocení areálu
Akorát že kruhovka už na místě zůstane, a vy se třeba s koněm odstěhujete ,aniž byste jí potřebovala ,či kdy využila.
Dobře,kruhovka,ale to koně nutně nepotřebují.
Samozřejmě se ,při zřízení nájemní stáje,nebo i když si dáte koně domů postupně vyskytují věci,které jste nedořešila ,které budujete.Za chodu a dle měnících se potřeb koní i lidí.
Bohužel nedostatky toho základního,stran krmení a jeho skladování ,případně kvality staveb ,ohrad apod. by pro mě byly zcela limitující.Zkrátka do takového místa bych koně nedala.
Obzvlášť když přece tam nehodlám a nebudu !! jezdit každý den mu já osobně něco sypat

Souhlasím, v takovém ustájení jsem jezdila jednou a bylo to naposledy, byla to tedy nouzovka a přesně jak píšete. Ne moc bezpečný výběh s bordelem a zbytky plotu, potíže s krmením, s podestýlkou, s vodou ve výběhu i v maštali, bez našeho vědomí sesypávali ranní krmení k večernímu, aby ráno nemuseli na koně čekat, než je v šest vykopnou ven, aby je v deset večer zavřeli. A kdybychom tam nejeli přes den my, tak je voda ve výběhu nezajímá. Když jsme ustajovatelku upozornili, že teda koně byli opakovaně bez vody, tak nás vyřvala, že ať si to zkusíme bejt ustajovatel. Takovej ustajovatel, co bere 5000,- za koně a nabízí tyhle "služby", může být každý jouda, ale jí to nešlo vysvětlit, že když fasuje peníze, tak by za to mohla i něco nabízet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík