Dobrý den, mám 5 letého moc šikovného Coba ale mám takový problém. Při cvalu mi předkama cválá a zadkama kluše, je to nepohodlné a bojím se aby si nějak nepoškodil záda.. Nevím co s tím při pobídce na rychlejší cval to taky dělá. Záleží na tom jak se mu chce nejvíc mi to dělá na jízdárně. Na lonži je to ještě horší. Nevíte někdo jestli se to dá nějak odstranit nebo jestli je to normální? Děkuji.
U nás to zpravidla dělali jízdárenští koně, když je nezkušený jezdec nechal se pleskat a nechtěl po nich kvalitní tempo a nebo při přechodu ze cvalu do klusu krátce, než si srovnali nohy. Jestli to může způsobit zdravotní problém, to nevím, ale pokud normálně cválá ve volnosti ve výběhu a cajky mu sedí, venku na rovných liniích sám a nebo za koněm běží normálně, tak bych to připisovala buď tomu, že je to pro něj na obloucích těžké a nebo vás má prostě na háku. Jak dlouho je obsedlý? Je to nový problém, nebo se to táhle déle a jde o už trochu přiježděného koně?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Říká se tomu, pokud si dobře vzpomínám, rozložený cval (edit, našla jsem si, že je to tzv. smíšený chod, internet je úžasná věc), a je to celkem běžná vada chodu. Cval jako takový je pro koně celkem náročný, tak si to ulehčují. A samozřejmě takto "šidí", pokud mají nějaké potíže.
Vždycky když je nějaký problém s projevem koně, je vhodné za prvé vyloučit zdravotní důvody - bolesti svalů, kissing spines, jak píše Slon PSSM, degenerativní změny na hřbetě nebo pánvi, končetinách, zlomeniny, nedostatek selenu atd.
V dalším sledu je třeba vyloučit vliv nepadnoucího sedla, špatné úpravy kopyt a podobných uživatelských přešlapů.
Nakonec, pokud je vše výše v pořádku, je možné řešit kvalitnějším výcvikem jezdce, posilováním koně, pod dohledem zkušeného trenéra.

Pokud je to ir. cob, taky bych zvážila testy na PSSM. Nemá nějaké další problémy?

napsal(a):
Říká se tomu, pokud si dobře vzpomínám, rozložený cval (edit, našla jsem si, že je to tzv. smíšený chod, internet je úžasná věc), a je to celkem běžná vada chodu. Cval jako takový je pro koně celkem náročný, tak si to ulehčují. A samozřejmě takto "šidí", pokud mají nějaké potíže.
Vždycky když je nějaký problém s projevem koně, je vhodné za prvé vyloučit zdravotní důvody - bolesti svalů, kissing spines, jak píše Slon PSSM, degenerativní změny na hřbetě nebo pánvi, končetinách, zlomeniny, nedostatek selenu atd.
V dalším sledu je třeba vyloučit vliv nepadnoucího sedla, špatné úpravy kopyt a podobných uživatelských přešlapů.
Nakonec, pokud je vše výše v pořádku, je možné řešit kvalitnějším výcvikem jezdce, posilováním koně, pod dohledem zkušeného trenéra.
Lépe bych to nenapsala!

lenacia
napsal(a):
No, co si pamatuji, tak je to velice žádaný "cval" u westernových koní
Viděla jsem několikrát a mé (nijak vysoce) drezurní oko trpí.
napsal(a):
Pokud je to ir. cob, taky bych zvážila testy na PSSM. Nemá nějaké další problémy?
Když jsme u těch testů - kde a za kolik se dají nyní objednat a taky jaké, aby to nebylo jen dílčí (furt výdaje bez výsledku).
Hapruje mi poník - 19 let, a zatím jsme dělali na jaře "generálku". No s podzimem je zas horší. Už zvažuji i tyto testy.
Já bych hádala, pokud je cobík zdravý, tak nejjednodušší důvod proč necválá čistě může být že nemá dost síly se ve cvalu unést.Takže posilovat - do kopečka na volné otěži s volným krkem a nosem dopředu dole aby mohl pracovat krkem, hřbetem a zádí, s kopečka v podsazení, na jízdárně chodit přes kavaletky, přechody, velké kruhy a oblouky atd. Nacválávat odzadu z klidného dopředného klusu, ne spadnutím do cvalu po předku z rozcapeného klusu (často je potom slyšet jak se koně kopou zadníma kopytama do předních - zkuste se někdy zaposlouchat, možná to uslyšíte). Cválat třeba jen pár cvalových kroků dokud se kůň unese a po krátkém odpočinku v kroku zase nacválat a postupně to prodlužovat.
Ze zdravotních důvodů asi nejčastěji problémy se cvalem co jsem se setkala měli koně s ataxií, tak až budete vyšetřovat jestli není důvod zdravotní, nezapomeňte i na tu ataxii, hodně koní s lehkou formou dokáže fungovat rekreačně pod sedlem bez větších problémů, ale cválat se jim moc nechce, to mívají problémy s koordinací a nohosledem.
Já určitě doporučuji koně nechat prohlédnout veterinářem ortopedem/ fyzioterapeutem... Pokud se vyloučí zdravotní problém ( já vidím jako pravděpodobnou možnost blokaci kříže), pak je třeba začít se správným posilováním a výcvikem. Praha a středočeský kraj určitě doporučuji MVDr. Soňa Vaňková.

Pipilota
napsal(a):
Když jsme u těch testů - kde a za kolik se dají nyní objednat a taky jaké, aby to nebylo jen dílčí (furt výdaje bez výsledku).
Hapruje mi poník - 19 let, a zatím jsme dělali na jaře "generálku". No s podzimem je zas horší. Už zvažuji i tyto testy.
Pokud jde o typ 1, ten já testuji v německém Laboklinu, cena 60 EUR.
Typ 2 zatím v Evropě testuje pouze CAG, taky v DE, cena byla 250 EUR, teď přidávají další varianty, tak bude cena ještě navýšena.
Nazgul
napsal(a):
Nemyslím si že by to bylo že nemá sílu. Jezdíme hodně dálky, úplně v pohodě zvládá. Kavalety a kruhy děláme furt do kopce běhá několikrát týdně. Nasvalený se dost, zadky, krk, plece tam je to moc hezky vidět. Spíš si myslím že by mu mohlo něco být :/
Chtělo by to natočit. Může to být tím, že cváláte moc pomalu. Když zrychlíte, tak se nohsled upraví?
Nazgul
napsal(a):
Nemyslím si že by to bylo že nemá sílu. Jezdíme hodně dálky, úplně v pohodě zvládá. Kavalety a kruhy děláme furt do kopce běhá několikrát týdně. Nasvalený se dost, zadky, krk, plece tam je to moc hezky vidět. Spíš si myslím že by mu mohlo něco být :/
To, že kůň jezdí dlouhé vyjížďky automaticky neznamená, že se unese ve cvalu.
Ano, nejdřív je nutné vyřešit, jestli nemá ortopedický problém. Ale to vám od PC nikdo nevyvěští, ani fotka tu není. To si musíte pozvat veterináře, nejlépe takového, který se tím zabývá.
kallisto
napsal(a):
Chtělo by to natočit. Může to být tím, že cváláte moc pomalu. Když zrychlíte, tak se nohsled upraví?
Dělá to když jedeme pomalu a když ho pobidnu do rychlejšího tak většinu času moji pobídku ignoruje ale když se podaří tak tak je to 50/50 chvíli to dělá chvíli ne.
Limeta

XXX.XXX.32.126
PSSM. NECHTE UDĚLAT TEST.
Okonich

XXX.XXX.163.46
Já si myslím že to prostě jen neumí. Je to mladý kůň...