Dobrý den, prosím žadné "hejty" .
Ke kobyle jsem přišla teprve včera a byla jsem zděšena co jsem viděla. Mám podezření na podlomy, hnilobu kopyt a špatné zuby. Podlomy jsou takové stroupky ale rozšířené až na holen. Kopyta jsou černá a zapáchají. Kobči se špatne žvýká ,vyplivuje kousky jídla (tráva,seno). Majitel odmítá zavolat zubaře i veterináře...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud mu to přijde jen jako zbytečnost, třeba by se dal ještě přemluvit. A pokud máte peníze nazbyt, zkuste nabídnout odkup kobyly. Pokud se bude cukat, můžete ještě podat podnět na KVS, ta snad uloží nápravu, a pak třeba majitel bude rád, že má po ruce investora.
To je potom těžké - ideálně si s majitelem ještě jednou promluvit, a vysvětlit, že péči ten kůň potřebuje, že ji zajistíte a zaplatíte.
Říct mu, že pokud nesouhlasí, tak odcházíte a hotovo. Tohle má větší váhu, pokud je to nějaký pronájem nebo placení za ježdění - že mu odejdou peníze.
Každopádně s tím odchodem to je míněno vážně, docházet za koněm a případně finančně podporovat majitele, který nechá stav zajít takhle daleko a pomoc odmítá, je špatný nápad. Najděte si ježdění/pronájem jinde, kde se ke koním chovají lépe, ono pomoct koni, kde je majitel blbec moc nejde. Nehledě na to, že třeba hniloba a rozlezlé podlomy až na holeň budou souviset i s prostředím a čistotou toho chovu, tj opravdu nic, co by měl člověk podporovat.

Gaia
napsal(a):
Já bych také nejradši odešla. Ovšem si říkám že v tom kobylu nemůžu nechat. Máte nějaké nápady jak bych to mohla vyléčit sama?
Odkoupit, ustájit jinde a zafinancovat.
Ona léčba takových potíží nebude tkvět bohužel jen v péči o koně jednou denně. Bude se muset upravit zoohygiena v ustájení, ten kůň by musel mít speciální celodenní režim, nově sestavenou KD, aplikování léčiv vícekrát denně, atd. A to prostě lhostejný majitel nezajistí.
napsal(a):
Odkoupit, ustájit jinde a zafinancovat.
Ona léčba takových potíží nebude tkvět bohužel jen v péči o koně jednou denně. Bude se muset upravit zoohygiena v ustájení, ten kůň by musel mít speciální celodenní režim, nově sestavenou KD, aplikování léčiv vícekrát denně, atd. A to prostě lhostejný majitel nezajistí.
Má box,hoodně podestlaný a nemá bahnitý výběh ,seno voda nonstop. Jsem ochotna vše jenom na odkup nemám finance...
No, bez změny podmínek dost těžko. Podlomy až na holeň jsou na antibiotickou mast a možná i celkové ATB, aby se nerozvinula flegmona. Hniloba kopyt bez toho, aby kůň stál v suchu a zajistil se kvalitní kovář asi taky půjde dost těžko vyřešit. A stejně ještě zbývají ty zuby, pokud se kobyla nenažere, tak bude hubnout, možná dostane i koliku. Nějaké ježdění jí jenom ubere energii.
Pokud se vám nepodaří přesvědčit majitele o tom, že potřebuje péči, tak je odchod nejlepší řešení - samodomo pokusy té kobyle těžko pomůžou do stavu, aby ten život za něco stál. Zvlášť pokud nemá v pořádku zuby a péče majitele stojí za starou bačkoru - ta hniloba a podlomy nevzniknou ze dne na den a ta péče asi moc dobrá nebude.
Gaia
napsal(a):
Já bych také nejradši odešla. Ovšem si říkám že v tom kobylu nemůžu nechat. Máte nějaké nápady jak bych to mohla vyléčit sama?
Podlomy s trochou štěstí můžete zvládnout sama. Kopyta bez kováře těžko jen pomocí vodiček na hnilobu. Kovář snad kobylu aspoň občas vidí, ne? Je potřeba jí upravovat kopyta. A zuby sama nemáte šanci.

"Jsem ochotna vše jenom na odkup nemám finance..." tahle věta je oxymóron. Odkup je totiž ta NEJMENŠÍ investice, to mi můžete věřit. S takovými komplexními problémy potřebuje ten kůň celostní zásah, nikoli řešení dílčích záležitostí. Pokud nemáte ani na odkup, potom od toho opravdu dejte ruce pryč a odejděte. Je mi líto.
Nejjednodušší cesta v tuhle chvíli bude, uprosit majitele, aby vám dovolil zafinancovat vyšetření všech problémů. Pak se dozvíte od (doufejme) odborníků, co bude stát výhledově léčba a jak bude náročné změnit režim koně. A pak budete mít konkrétní podklady pro informované rozhodnutí. Minimálně si nebudete vyčítat, že jste nic nezkusila.
Vše co píše Buggyra,s tím plně souhlasím....
Odkup koně je opravdu ta nejlevnější položka..samozřejmě chápu,že né každý na to má peníze,zvlášť když třeba ještě nevyděláváte(třeba),protože nejste plnoletá,ale docházíte k nějakému starému koňákovi,který má prostě starou školu,kdy prostě potřeby koně,jako zuby a kopyta neřeší..dokud kůň maká,dobrý,jak padne,jatka.....
Popište spíše blíže tu situaci...je to nějak podobně,jak píši??
Gaia
napsal(a):
Dobrý den, prosím žadné "hejty" .
Ke kobyle jsem přišla teprve včera a byla jsem zděšena co jsem viděla. Mám podezření na podlomy, hnilobu kopyt a špatné zuby. Podlomy jsou takové stroupky ale rozšířené až na holen. Kopyta jsou černá a zapáchají. Kobči se špatne žvýká ,vyplivuje kousky jídla (tráva,seno). Majitel odmítá zavolat zubaře i veterináře...
Jestli jste se prostě jednoho dne , zničeho nic, zjevila u někoho cizího ve stáji a začala okamžitě povelovat co ten dotyčný má a nemá ,vzala jste to za špatný konec
Máte podezření ,to je pěkné
Ale tím stylem ,kterým jste najela nápravu vám asi už příště neotevřou vrata
Normální by bylo si nějak s majitelem v klidu ,pohovořit .Že vám se něco nezdá .A proč se to jemu, zdá?
Vy máte podezření ,ale víc nevíte .Peníze taky nemáte .Tak bych skutečně zkusila normální rozhovor a dojít k nějakému kompromisu.
Pokud kobyla nestojí ve sr..... ,má nastláno a dost sena a vody,pravděpodobně se majitel nějak stará .Protože jsou i tací,co nemají ani to.
Proto bych viděla jako reálnou možnost,že po klidném rozhovoru a ukázce vaší snahy ,typu "budete li souhlasit obstarám kováře, seženu a zaplatím zubaře apod. " by se nad vzniklými problémy mohl zamyslet