Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.11.2020 08:06
Gaia

XXX.XXX.61.65

Dobrý den, prosím žadné "hejty" .
Ke kobyle jsem přišla teprve včera a byla jsem zděšena co jsem viděla. Mám podezření na podlomy, hnilobu kopyt a špatné zuby. Podlomy jsou takové stroupky ale rozšířené až na holen. Kopyta jsou černá a zapáchají. Kobči se špatne žvýká ,vyplivuje kousky jídla (tráva,seno). Majitel odmítá zavolat zubaře i veterináře...

23.11.2020 08:20
Slon Indický

XXX.XXX.253.215

No, tak pokud nezavolá veterináře, kováře a zubaře majitel, tak ho můžete zavolat a zaplatit vy. Pokud nechcete ani vy, tak holt kobyle nemá kdo pomoct.

23.11.2020 08:22
Gaia

XXX.XXX.61.65

Já jsem se nabídla že zavolám a zaplatím všechnu péči ,majitel mi na to řekl že nechce prý že je to zbytečnost

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.11.2020 08:28

Pokud mu to přijde jen jako zbytečnost, třeba by se dal ještě přemluvit. A pokud máte peníze nazbyt, zkuste nabídnout odkup kobyly. Pokud se bude cukat, můžete ještě podat podnět na KVS, ta snad uloží nápravu, a pak třeba majitel bude rád, že má po ruce investora.

23.11.2020 08:33
Slon Indický

XXX.XXX.253.215

To je potom těžké - ideálně si s majitelem ještě jednou promluvit, a vysvětlit, že péči ten kůň potřebuje, že ji zajistíte a zaplatíte.
Říct mu, že pokud nesouhlasí, tak odcházíte a hotovo. Tohle má větší váhu, pokud je to nějaký pronájem nebo placení za ježdění - že mu odejdou peníze.
Každopádně s tím odchodem to je míněno vážně, docházet za koněm a případně finančně podporovat majitele, který nechá stav zajít takhle daleko a pomoc odmítá, je špatný nápad. Najděte si ježdění/pronájem jinde, kde se ke koním chovají lépe, ono pomoct koni, kde je majitel blbec moc nejde. Nehledě na to, že třeba hniloba a rozlezlé podlomy až na holeň budou souviset i s prostředím a čistotou toho chovu, tj opravdu nic, co by měl člověk podporovat.

23.11.2020 08:42
Gaia

XXX.XXX.61.65

Já bych také nejradši odešla. Ovšem si říkám že v tom kobylu nemůžu nechat. Máte nějaké nápady jak bych to mohla vyléčit sama?

23.11.2020 08:57

Gaia napsal(a):
Já bych také nejradši odešla. Ovšem si říkám že v tom kobylu nemůžu nechat. Máte nějaké nápady jak bych to mohla vyléčit sama?

Odkoupit, ustájit jinde a zafinancovat.

Ona léčba takových potíží nebude tkvět bohužel jen v péči o koně jednou denně. Bude se muset upravit zoohygiena v ustájení, ten kůň by musel mít speciální celodenní režim, nově sestavenou KD, aplikování léčiv vícekrát denně, atd. A to prostě lhostejný majitel nezajistí.

23.11.2020 08:59
Gaia

XXX.XXX.61.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Odkoupit, ustájit jinde a zafinancovat.

Ona léčba takových potíží nebude tkvět bohužel jen v péči o koně jednou denně. Bude se muset upravit zoohygiena v ustájení, ten kůň by musel mít speciální celodenní režim, nově sestavenou KD, aplikování léčiv vícekrát denně, atd. A to prostě lhostejný majitel nezajistí.

Má box,hoodně podestlaný a nemá bahnitý výběh ,seno voda nonstop. Jsem ochotna vše jenom na odkup nemám finance...

23.11.2020 09:00
Slon Indický

XXX.XXX.253.215

No, bez změny podmínek dost těžko. Podlomy až na holeň jsou na antibiotickou mast a možná i celkové ATB, aby se nerozvinula flegmona. Hniloba kopyt bez toho, aby kůň stál v suchu a zajistil se kvalitní kovář asi taky půjde dost těžko vyřešit. A stejně ještě zbývají ty zuby, pokud se kobyla nenažere, tak bude hubnout, možná dostane i koliku. Nějaké ježdění jí jenom ubere energii.
Pokud se vám nepodaří přesvědčit majitele o tom, že potřebuje péči, tak je odchod nejlepší řešení - samodomo pokusy té kobyle těžko pomůžou do stavu, aby ten život za něco stál. Zvlášť pokud nemá v pořádku zuby a péče majitele stojí za starou bačkoru - ta hniloba a podlomy nevzniknou ze dne na den a ta péče asi moc dobrá nebude.

23.11.2020 09:00
kallisto

XXX.XXX.237.35

Gaia napsal(a):

Podlomy s trochou štěstí můžete zvládnout sama. Kopyta bez kováře těžko jen pomocí vodiček na hnilobu. Kovář snad kobylu aspoň občas vidí, ne? Je potřeba jí upravovat kopyta. A zuby sama nemáte šanci.

23.11.2020 09:31

"Jsem ochotna vše jenom na odkup nemám finance..." tahle věta je oxymóron. Odkup je totiž ta NEJMENŠÍ investice, to mi můžete věřit. S takovými komplexními problémy potřebuje ten kůň celostní zásah, nikoli řešení dílčích záležitostí. Pokud nemáte ani na odkup, potom od toho opravdu dejte ruce pryč a odejděte. Je mi líto.

Nejjednodušší cesta v tuhle chvíli bude, uprosit majitele, aby vám dovolil zafinancovat vyšetření všech problémů. Pak se dozvíte od (doufejme) odborníků, co bude stát výhledově léčba a jak bude náročné změnit režim koně. A pak budete mít konkrétní podklady pro informované rozhodnutí. Minimálně si nebudete vyčítat, že jste nic nezkusila.

23.11.2020 18:43
canka

XXX.XXX.215.5

Vše co píše Buggyra,s tím plně souhlasím....

Odkup koně je opravdu ta nejlevnější položka..samozřejmě chápu,že né každý na to má peníze,zvlášť když třeba ještě nevyděláváte(třeba),protože nejste plnoletá,ale docházíte k nějakému starému koňákovi,který má prostě starou školu,kdy prostě potřeby koně,jako zuby a kopyta neřeší..dokud kůň maká,dobrý,jak padne,jatka.....
Popište spíše blíže tu situaci...je to nějak podobně,jak píši??

23.11.2020 22:55
koně

XXX.XXX.174.63

Gaia napsal(a):
Dobrý den, prosím žadné "hejty" .
Ke kobyle jsem přišla teprve včera a byla jsem zděšena co jsem viděla. Mám podezření na podlomy, hnilobu kopyt a špatné zuby. Podlomy jsou takové stroupky ale rozšířené až na holen. Kopyta jsou černá a zapáchají. Kobči se špatne žvýká ,vyplivuje kousky jídla (tráva,seno). Majitel odmítá zavolat zubaře i veterináře...

Jestli jste se prostě jednoho dne , zničeho nic, zjevila u někoho cizího ve stáji a začala okamžitě povelovat co ten dotyčný má a nemá ,vzala jste to za špatný konec
Máte podezření ,to je pěkné
Ale tím stylem ,kterým jste najela nápravu vám asi už příště neotevřou vrata
Normální by bylo si nějak s majitelem v klidu ,pohovořit .Že vám se něco nezdá .A proč se to jemu, zdá?
Vy máte podezření ,ale víc nevíte .Peníze taky nemáte .Tak bych skutečně zkusila normální rozhovor a dojít k nějakému kompromisu.
Pokud kobyla nestojí ve sr..... ,má nastláno a dost sena a vody,pravděpodobně se majitel nějak stará .Protože jsou i tací,co nemají ani to.
Proto bych viděla jako reálnou možnost,že po klidném rozhovoru a ukázce vaší snahy ,typu "budete li souhlasit obstarám kováře, seženu a zaplatím zubaře apod. " by se nad vzniklými problémy mohl zamyslet

Přidejte reakci

Přidat smajlík