Dobrý večer,
Budu kupovat rok a půl starou kobylku WPBR a přemýšlím čím krmit. Kobylka byla doteď na pastvě, ale u nás moc trávy není a bude na noc v boxe. Momentálně je pěkně živená a snadno krmitelná.
Jelikož je to právě snadno krmitelné plemeno a mají sklony k tloustnutí, tak to nechci s KD moc přehánět.
Přemýšlela jsem, že by ráno dostala jen pár mrkví a večer jen Reformin plus. Nebo hrst ráno a večer Hoeveleru Terabb FS 16 / Pavo Podo Grow + Reformin plus / Pavo Vital complete
Uvítám každou radu, nechci nic pokazit.
Předem děkuji
Vyberte si jeden přípravek a tím krmte.
Máte několik možností - buď granule - to jsou vámi zmíněné Höveler FS 16 nebo Pavo Podo Grow. Tato jsou vhodná pro hříbata spíše hůře krmitelných plemen, která potřebují vyloženě příkrm. Tomu odpovídá dávkování několik kg denně.
Pak máte vitamino minerální přípravky - jako je Reformin plus nebo Pavo Vital. Ty jsou ve formě granulí, které krmíte samostatně v určeném malém dávkování a jsou naopak určeny pro lehce krmitelné koně, kteří další příkrm nepotřebují. Mimo tyto ve formě granulí je možné dávat i minvit přípravky v prášku a ty zamíchat do jakéhokoli statkového příkrmu anebo jen do hrstky např. rozmočených řízků podle aktuální potřeby koně.
Na pomezí pak stojí balancery - mimo vitamínů a minerálů pokrývají i potřebu bílkovin - na českém trhu je nabízí určitě Spillers a Red Mills, možná i další značky, ale to z hlavy neřeknu.
Osobně bych zvolila buď balancer, nebo nějaké bílkovinné statkové krmivo a jako doplněk práškový minvit přípravek.
Kombinovat "přikrmové" granule s minvit přípravkem mi nepřijde jako šťastné řešení zejména kvůli tomu, že se těžko počítá správné dávkování minvit přípravku, zvlášť, pokud se jedná o různé značky. Navíc tyto granule pro hříbata bývají často plné škrobů, což mi pro WPBR nepřijde zrovna šťastné.
Já bych opravdu hrozně moc orodovala za kvalitně sestavenou dávku ze statkových krmiv, a nebo balancer. Upřímně, drtivá většina krmiv pro hříbata je extrémně předražený odpad, kterým bych mladého koně krmit nechtěla. Viz složení Höveler Terabb 16 - ječmen, extrahovaný sojový šrot, sušená syrovátka, pšenice, pšeničné otruby, kukuřice, pšeničné otruby, ovesné vločky, melasa z cukrové třtiny, vojtěška, kvasnice, monofosforečnan vápenatý, chlorid sodný
A Pavo Podo Grow ještě hůř - pšenice, krmná pšenice, extrahovaný šrot sojový, toastovaný
ječmen, sójové slupky, třtinová melasa, vojtěška, slunečnicový extrahovaný šrot, kukuřice, lněné semeno, laktóza, uhličitan vápenatý, sójový olej, chlorid sodný.
Naproti tomu Spillers Gro N Win Stud balancer - Sójová moučka, rýžové otruby, pšeničné otruby a endosperm, slunečnicový extrakt, vápenec, difosforečnan vápenatý, melasa, vitamino-minerální premix, sůl, kalcinovaný magnezit, řepkový olej, lyzin, živé kvasinky
A Red Mills Grocare balancer - Pražené extrahované sójové boby, extrudované sójové boby (plnotučné), extrahovaná slunečnicová semena, travní moučka, řepné řízky, třtinová melasa, fosforečnan vápenatý, uhličitan vápenatý (vápenná moučka), směs minerálů a vitamínů, chlorid sodný (sůl), oxid hořečnatý, L-lysin.
Pšenice nemá ve výživě koní co dělat, natož ještě u hříbat a s reklamními slogany o skvělém růstu. Plus teda ječmen a kukuřice jako škrobovou bombu bych taky úplně nevolila.
Prostě vybírejte důkladně, špatný odchov vám koně zbytečně zničí ještě před tím, než bude využitelný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U té informaci o zavírání na noc jsem nějak nepostřehla zmínku o seně - doufám, že je to proto, že se to považuje za samozřejmost. Stejně tak jestli vyhodnotíte, že nemáte moc trávy, stálo by za to pouvažovat, zda nedat seno i přes den do výběhu.
U těch balancerů jen pak dejte pozor, k čemu je to doplněk. Měl by být k senu/pastvě, pokud nebudete chtít krmit nějakým větším příkrmem. Viděla jsem ale třeba balancer k ovsu, jenže doporučená dávka ovsa k tomu balanceru byla samozřejmě taková ta provozní, to byste dobře krmitelnému koni krmit nechtěla.
AmZo
napsal(a):
Jenom ještě otázka. U toho Spillers balanceru se píše i o řezance:
Příklad krmné dávky:
Hříbě, 3 měsíce, předpokládaná hmotnost v dospělosti 500kg:
500g Gro N´ Win Stud Balancer + dvě hrsti řezanky + objemná píce (seno ad lib)
Je to nutné nebo by stačil jen ten balancer?
Stačí balancer samotný, řezanka tam je spíše kvůli prodloužení doby žraní a hltavým koním. Pokud byste zaznamenala, že by kobylka žrala moc rychle, tak je jednodušší ty granule rozmočit.