Ahoj, hledám kvalitní pastevko, může být i sezónní pastevko (léto 24 hodin venku, zima na noc box), podobné jako ve stáji Zlosyň ( http://www.staje-zlosyn.cz/ ) . Lokalita: Praha 9 a Praha-východ. Zlosyň je krásná stáj, ale jedu tam 1 hodinu. Pokud by se nic blíže nenašlo, tak tam koníka ustájím.
Požaduji aby tam byli:
Velké různorodé výběhy, které budou sečeny, mulčovány, pravidelně vybírány koblihy a nebudou plné bahna. Přístřešek, který bude nastlaný. V zimě seno a krmení na přání majitele.
Kamarádský přístup ke koním i majitelům a pravidelné kontroly koní.
Boxy, pro případ nemoci, úrazu nebo na odpočinek koně po tréninku.
Písková jízdárna se skokovým materiálem.
Krytá osvětlená kruhovka nebo hala (pokud bude opravdu skvělá stáj blízko, tak nemusí být).
Místo, kam si mohu dát věci na koně.
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

no a zkusila jste se už zeptat v nějaké skupině na fejsbůku? Tady je celkem úzký okruh uživatelů a když vám neporadili napoprvé, napodruhé to myslím neklapne o nic lépe...
Betttty

XXX.XXX.232.234
Co Farma klídek? Z Prahy 9 to je kousek a co jsem koukala, tak areal moc hezky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
No ty ceny jsou podezrely na prahu. Za me proc si proboha v praze porizujete kone kdyz nemate na drazsi a ani na dojizdeni? Pokud jste plnoleta je takovej problem poridit starej skopek na dojizdeni? To je tak kdyz je nekdo zvyklej na mesto a neschopnej fungovat samostatne.
Ve Zlosyni není už dlouhodobě místo, takže nevím nevím, jestli si tam koně ustájíte. Dobrou pověst mají Zaječice a Kovářovice, ale to je na auto.
Jinak je takové ustájení v dosahu MHD utopie.
Slušné venkovní ustájení se zázemím je v Chabrech stáj Golem, ale tam to vážně není do 4 tisíc a je to spíše venkovní ustájení, ne pastevní.
Pak ještě Aura Ranch Krupá, ale tam to MHD dostupné není a cena je myslím něco přes 6.000 Kč.
Blízko Prahy s dostupností MHD to bude všechno venkovní ustájení s bahnem a s minimem pastvy, nastlané přístřešky nečekejte, Golem je světlá výjimka se slušnou péčí i zázemím, ale pastva to úplně není a volno nemívají.
Já ještě neodolám a doplním, že hektar zemědělského pozemku na okraji Prahy má momentálně hodnotu 2,5 mega a víc - a to nemluvím o pozemku stavebním, ale opravdu zemědělském.
Tj jakékoli kvalitní pastevko opravdu s pastvou přímo v Praze není. Pastevka v pravém slova smyslu budou v okruhu tak 40 km od Prahy, kde ty ceny půdy ještě nejsou tak vyšponované.
Proto taky stáje v Praze a okolí 10 km nemají výběhy vůbec nebo jen padoky.
Slon Indický
napsal(a):
Já ještě neodolám a doplním, že hektar zemědělského pozemku na okraji Prahy má momentálně hodnotu 2,5 mega a víc - a to nemluvím o pozemku stavebním, ale opravdu zemědělském.
Tj jakékoli kvalitní pastevko opravdu s pastvou přímo v Praze není. Pastevka v pravém slova smyslu budou v okruhu tak 40 km od Prahy, kde ty ceny půdy ještě nejsou tak vyšponované.
Proto taky stáje v Praze a okolí 10 km nemají výběhy vůbec nebo jen padoky.
A nám za cca 3ha orné půdy, co máme v podilech u Ďáblic z bývalého statku po Batistech, nabízeli Mega dvěstě 😂😂😂
Obávám se, že nic blíže nenajdete. Je to o prioritách. Buď najdu ustájení, kde cesta bude trvat hodinu nebo déle,ale kůň bude spokojený a za přijatelné peníze nebo ,najít dražší ustájení blíže, ale obávám se,že cena ustájení bude nákladnější na finance než někam dojíždět. To také záleží,jak často jezdíte za koněm.
A ne každý koňák musí mít nutně auto,pokud zrovna nežije na vesnici, kde není jiná doprava než vlastní auto.
Jestli máte FB. tak se podívejte nebo zadejte poptávku, třeba se tam něco objeví nebo někdo bude mít jiný typ.
Laila11
napsal(a):
Díky, ale jsem vázaná na MHD a vlaky, farma klídek, je ode mne také cca hodinu cesty.
Bydlím v Jeseníku a ke kobyle dojíždím taktéž hodinu. A to buď busem nebo na kole. Další stáj je daleko hodinu a půl vlakem, s přestupem.
A to by se řeklo, na vesnici není problém. Je.
Berte, co se nabízí a dál hledejte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
Me fascinuje te se tu najdou v dnesni dobe dospely lidi bez ridicaku a auta v rodine. Byt odkazana na mhd muzu si to jit hodit.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Me fascinuje te se tu najdou v dnesni dobe dospely lidi bez ridicaku a auta v rodine. Byt odkazana na mhd muzu si to jit hodit.
kupodivu plno lidí v Praze nějak nemají řidičák a často ani to auto. Ono se tam často dost blbě parkuje a jelikož auto ani k ničemu nepotřebujou často, tak je to pro ně zbytečné
No, ona zadavatelka by sehnala i s dostupností MHD, ale musí si vybrat:
a) snížit požadavky co se týče péče - velká pastevka fungují stylem v zimě se hodí koním do sítě balík a po zimě přijede bagr a vyveze to - žádné průběžné sbírání bobků nebo nastýlání přístřešků, box na zimu spíše těžko - je s tím dost práce
b) snížit požadavky na zázemí - menší soukromník, který by mohl nabídnout požadovanou úroveň péče nebude mít zcela jistě halu a pravděpodobně ani osvětlenou jízdárnu se skokovým materiálem
c) připlatit si a čím blíže ku Praze, tím spíš jít do režimu 12/12 - tam má šanci na dobrou péči i zázemí.
Mám relativně dobrý přehled o stájích v okolí Prahy směrem na západ, východ i sever, a myslím si, že těch pastevek, co úplně vyhovují požadavkům zadavatelky je na prstě jedné ruky - výběhy málokdo bobkuje - při velké rozloze to ani dost dobře nejde. Mnohde je ve skutečnosti problém s příkrmy víc než jednou denně a někde i s tím jednou denně pravidelně. Nastlané přístřešky jsou myslím úplně rarita, tohle je prostě bohužel všechno nadstandard oproti běžnému modelu - hodím koně ven a v zimě dostanou balík.
Na ceně mi nezáleží, za dobrou péči si připlatím, ale musí to být pastevko. Nejdůležitější je, aby kůň dostal potřebnou péči, tudíž první co bych vyřadila je ta hala...
Auto nemám a ani si ho nehodlám pořizovat. Momentálně ho na nic nepotřebuji a ono i staré auto stojí dost peněz. To, že bych někoho, kdo jezdí do stáje oslovila, mě taky napadlo, proto mi prosím napište nějaká kvalitní pastevka klidně hodinu MHD od Prahy.
Zatím se mi nejvíce líbí minifarmička U Čika nebo stáj U sepíka. Mám to oboje cca 30 minut, ale není tam hala...
Hlavně se na ta vybraná místa zajeďte osobně podívat, a dívejte se na to, jak to je, nikoli jen na to, co vám povídají.
Výběhy se denně kydají, ale teď zrovna to nějak nevyšlo? Seno mají koně trvale k dispozici, ale zrovna teď dožrali? Přístřešek se denně podestýlá, ale zrovna teď došly piliny? Počítejte s tím, že ustájení je takové, jako ho vidíte, ne takové, jaké vám povídají. Hodně věcí se dá odhadnout rovnou na první pohled, ale musíte to chtít vidět.
Jinak podle mě jediná stáj na Praze východ, která splňuje na 100 % vaše požadavky je ten Aura ranch - je tam hala, dvě jízdárny, pastevní koně mají stlaný přístřešek, denně kydanou zpevněnou plochu a přes léto udržovanou pastvu.
Sepík ani minifarmička u Čika nemají stlané přístřešky mimo toho, že nemají halu. U Čika je téměř neustále plno a u Sepíka naopak téměř vždy mají volná místa. Tuto informaci si břeberte, jak uvážíte.
Za úvahu by mimo už zmíněných kvalitních pastevek Zaječice a Kovářovice stály ještě Pastviny Petrov, Křížkový Újezdec a Řepčice - ovšem zvlášť první dvě zmíněné jsou velké stáje, a halu a stlané přístřešky taky nemají. Pak je ještě rodinné pastevko v Kamenici (ne Kamenický dvůr - tam je jen boxové ustájení, ale zato mají ve výbězích seno a taky halu a 2 jízdárny), ale tam není myslím ani jízdárna, i když péče slušná a myslím, že i přístřešky stelou, pokud se něco nezměnilo.

Za mě tedy chcete v podstatě nemožné, pastevko s velkými výběhy a zároveň jezdecké zázemí a box k odpočinku koně po tréninku a přátelský přístup ...? Chápu, že to myslíte dobře, ale například na pastevku v Zaječicích jsou veliké pastviny, dohromady cca 50 koní (myslím, že to mají rozdělené na 2 stáda), ale jízdárna je neupravovaná a rozhodně vám u koně nebudou opusinkovávat každý kopanec ... Kovářovice též velká pastvina ale jedno velké stádo a bez zázemí. Křížkáč velká pastvina, jakás takás jízdárna, ale stádo okovaných koní a voda myslím z potoka? Kamenický Dvůr sice v dosahu MHD, ale naprostý masakr, snad 100 koní v jedné stáji, takže vám kůň bude tři čtvrtě roku stát v bahně u balíku sena na ploše 10x20 m. Barochov - velké travnaté výběhy, ale jízdárna naprd a cena pastevka skoro 7000 Kč ...
Vím, že nemáte auto, ale zkuste poprosit známého s autem a všechny ty stáje obvolejte a objeďte, ať máte realističtější představu, co je v nabídce. Není to špatná nabídka, ale fakt si nemůžete diktovat podmínku travnatých výběhů a sportovního zázemí ... resp. v Radimovicích asi jo, ale zas za to dáte 15 tisíc ;)

Až pojedu na vánoce do Bene, mohu s vámi ty stáje kolem staré Benešovské objet Také se ráda dozvím, jak to vypadá jinde, jsem zvědavá.
V Barochově jsou dvě stáje, jedna má i halu (ale netuším, jakých rozměrů).
Pak vím ještě o pastevku se zázemím v Lojovicích, ale to je skutečně mimo dosah MHD, a bojím se, že i HD... A navíc nevím, jaké jsou tam služby.
V Gabrhelích je také ustájení s pastevkem a netuším podrobnosti. Z mapy to vypadá, že mají i halu, a každopádně venkovní jízdárna tam je.
Ta Kamenice (ul. Jílovská) vypadala vždycky dost zoufale. Ve výbězích hlava na hlavě, sem tam otrhaná deka, ohrady držely pohromadě provázky, a když zapršelo, tak bahno.... To ten Štiřín vypadá o dost líp, i když na zimu jsou koně taky ve vydupaných výbězích.

Jo a zapomněla jsem na Vysokou Lhotu, ta je v Čerčanech vlastně přímo u zastávky couráku z Phy. Pastevko základní, jak je to tam s denní péčí netuším, ale areál je zřejmě v procesu a něco se tam postupně vylepšuje. Jízdárna by ve statku nějaká mohla být (cvičí či cvičili tam filmové koně, tak nějaký plac mít musejí - ok, koukám na mapy a je to spíš takové picadero :-D asi jako jízdárnu využívají tu travnatou ohradu přes silnici).
V Čerčanech pak u "hlaváku" je na dohled také jedna stáj, tam to šacuju ale spíš na boxové. Aj, a jak tak na to koukám, to je už neexistující stáj. Kde byly výběhy, je nová výstavba a dvůr vypadá prázdně... Tak já jsem tam byla naposledy tak před 15 lety...
Nový areál vznikl u Čtyřkol, ve Čtyřkolech taky staví courák a je to celkem rozumně daleko od zastávky. Halu i jízdárnu mají krásné, nové, mají tam i nějaké pastevní ustájení, ale jejich výběhy jsou v pravém smyslu slova jen a pouze výběhy. Na léto se asi nějaká ta pastvina koná, ale detaily nevím.
Zkuste pozvedat telefony a obvolat to, no... Třeba u některých ne zcela přístupných ustájení by byl někdo ochotný vás právě i vyzvednout na MHD a svézt s sebou.

Nevím, kde jste přišli na to, že Sepík má pořád volno:D pristresky tam nastlane nemají, jelikož mají padock, tiskový výběh a pár otevřených boxu + speciální lehací gumy pro koně, kde se denně bobkuje a není problém se na ničem domluvit. Do vybehu, kde je doposud tráva, chodí přes den. Osvetlena jizdarna s geotextilii. Majitelka vi, co dělá a vše je denně pod dozorem. Par koni za poslední dobu odešlo, jelikož se sešlo období, kdy si lidé stahovali koně domu/do stáje podstatne blíž bydlišti. Ale není to klasické pastevko ani klasické boxove, ale boxy jsou k dispozici. Proste je to tam trochu specifické, ale kamarádka tam má koně a péče o koně i okolí je fakt top, jen ten management asi není pro každého. Minifarmicka u Cika má neskutečně obetavou provozovatelku, ale koně tam stojí půl roku na bahně a zázemí 0. Plno tam je, jelikož jsou tam jsou pekne vyjizdky, je to na MHD na pražskou litacku a je to na dnešní dobu "za pusu"...ale koně nenajdou půl roku suché místo, přístřešek buď není nebo je minimální a submisivni kůň nemá šanci. Takze je ma uvážení, jak moc je to ideální.
At objevíte něco fajn, tipů je dost o:)
Moc díky za tipy, samozřejmě všechno obvolám a objedu. Stáj štiřín se přestěhovala a teď je to myslím pastviny řepčice, ty vypadají také moc dobře, ale jsou také docela daleko jako Zaječice, Kovářovice nebo Petrov.
Neví někdo nějaký kontakt nebo webovky na tyto stáje? Nemůžu je najít:
Aura ranch
Křížový újezdec
Kamenice
druhá stáj v Lojovicích (našla jsem jenom tuhle https://www.hrebcin-lojovice.cz/)
Vysoká lhota
Čtyřkoly
Radimovice
Barochov
Přijde mi že skoro všechny ustájka jsou okr. Benešov, většinou u Velkých Popovic

Ty Lojovice co jsem myslela já, to bude ten Zámecký dvůr....
Vysoká Lhota http://www.equi-hanus.cz/
Čtyřkoly https://vycvik-koni-a-jezdcu8.webnode.cz/
Na Barochovské stáje jsou kontakty na mapy.cz, na ostatní je pak můžete zkusit najít tamtéž.

Upřímně - nevím, po kolikáté se stěhujete, ale doporučuji Vám jednat, pokud hledáte nové místo. Z vlastní zkušenosti Vám můžu říct, že pokud to někde za něco stojí a mají tam nějaké místo, tak to chce po tom skočit, prostě se hned zvednout a jet tam. Tyhle diskuze jsou dobré tak pro objevení toho, co není obecně známé z webovek či FB. Zjišťovat jaké to kde je....já dostala touto cestou dobré reference na jednu stáj a po dvou týdnech jsem fofrem stěhovala kobylu do pryč. A co člověk, to názor. Zabýváte se tady stájemi (Sepík, Čiko) již po několikáté, ale místo v nich za celou dobu nebylo (jo, u sepíka teď chvíli, ale hned to bylo pryč).
Opravdu volejte a vše objeďte, internet Vám napoví maximálně to, že stáje jsou. Každému vyhovuje něco jiného a nakonec přijedete na místo, které není stopro dle Vašich požadavků, ale nakonec byste na místě přišla na to, že by to vlastně šlo.

Jinak ustájení budou jistě i jinde, ale asi tady nejsou lidé, kteří by je znali. Já jsem jasná, v Bene mám příbuzenstvo, tak to tam mám nakoukané (ale doby, kdy jsme dělali tyhle výlety do okolí, jsou dávnou minulostí, takže ty informace, jak vidíte, mám zastaralé).
Proto jsem vám radila se především obrátit na nějakou facebook skupinu, kde najdete širší a aktuální doporučení.
Mimochodem, pořád ještě funguje web kamkekonim.cz nebo tak nějak, kde jsou kontakty na stáje v mapě, ten můžete také využít a poptat se, jak to kde chodí.

Ale tak nakonec od toho tady ta diskuse je :-)

napsal(a):
Ale tak nakonec od toho tady ta diskuse je :-)
Rozhodně, ale já jsem chtěla jen svým příspěvkem popostrčit :) On si často člověk nakrásně může představovat, jak by to ustájení mělo vypadat, ale nakonec se se stejně potřebuje stěhovat náhle nebo v určitou dobu a musí se rozhodovat mezi tím, co je aktuálně opravdu k dispozici...a pokud je to opravdu k mání, tak musí kývnout hned i třebas za cenu toho, že si to bude muset předplatit.
A jinak těžko najdete něco ideálního, pokud nemáte koně u baráku, i když štěstí přeje připraveným. Většinou je to však o zhodnocení podmínek v dané stáji a co jsme schopni zkousnout a co už ne. Moje stáj třebas také není 100%tně tak, jak bych si ji zařídila já, ale kůň je tam spokojený, péče tam je, nemusím se bát odjet klidně i na měsíc a co zaplatím, to dostanu. Nic navíc, ale ani nic míň, přičemž v akutních případech provozovatel funguje.

Eljan: já jsem si vašeho příspěvku ani nevšimla. Chtěla jsem jen možná trochu zmírnit svou reakci hned v úvodu tohoto tématu, kdy jsem znechucena, že se téma opakuje, poukázala na to, že informace se dají shánět i jinde....
Samozřejmě souhlas :-)
Jak se tu do těch starostí s ustájeními a podmínkami začítám, musím si gratulovat, že u nás jsou koně v podstatě v rodinné stáji, majitelé to mají "za zadkem" a "za hubičku", a stojí to "jen" tu práci, ale zase člověk má s těmi zvířaty denní kontakt. Byly doby, kdy jsem si říkala, že mít koně "doma" je spíš řehole, a silně jsem uvažovala o tom, toho jednoho, co mám na hraní, dát do placeného, abych mohla jen přijít, "převzít otěže" a po vyjížďce zase odložit (sakra v téhle větě je čárek ). Ale krom toho, že v blízkém okolí prostě nejsou nikde ty žádoucí podmínky, sleduji, že ani tam, kde to vypadá naoko, že jsou, to nikdy nevyjde stopro tak, jak si majitel maluje . (teda... pokud si to majitel nějak maluje, že. Zpravidla je v okolí víc těch, kteří si takové filosofické otázky nepokládají ).
Laila11
napsal(a):
Moc díky za tipy, samozřejmě všechno obvolám a objedu. Stáj štiřín se přestěhovala a teď je to myslím pastviny řepčice, ty vypadají také moc dobře, ale jsou také docela daleko jako Zaječice, Kovářovice nebo Petrov.
Neví někdo nějaký kontakt nebo webovky na tyto stáje? Nemůžu je najít:
Aura ranch
Křížový újezdec
Kamenice
druhá stáj v Lojovicích (našla jsem jenom tuhle https://www.hrebcin-lojovice.cz/)
Vysoká lhota
Čtyřkoly
Radimovice
Barochov
Přijde mi že skoro všechny ustájka jsou okr. Benešov, většinou u Velkých Popovic
Nene, Stáj Štiřín se nepřestěhovala, jen se dva spolumajitelé rozešli a každý si založil své ustájení... takže stáj ve Štiříně funguje dál, jen jsou to nyní v podstatě dvě stáje:)
Mám ve Štiříně dva koně a jsem moc spokojená, ale pokud trváte na těch požadavcích uvedených výše, nemá cenu ani majitelku kontaktovat - minimálně jízdárna je ještě na dlouhou dobu sci-fi.
Laila11
napsal(a):
Aha díky, s tou stájí Štiřín jsem to nevěděla
Já ta pastevka v okolí Kamenice znám všechna, takže mohu zodpovědně napsat, že Vaše podmínky nesplňuje žádné - a to nemyslím, že jsou všechna špatná, jen prostě máte na tento typ ustájení moc požadavků.
Je super, že víte, co chcete a máte jasnou představu, ale obávám se, že všechno dohromady je jen velmi těžko realizovatelný mix.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229
deauville
napsal(a):
Já ta pastevka v okolí Kamenice znám všechna, takže mohu zodpovědně napsat, že Vaše podmínky nesplňuje žádné - a to nemyslím, že jsou všechna špatná, jen prostě máte na tento typ ustájení moc požadavků.
Je super, že víte, co chcete a máte jasnou představu, ale obávám se, že všechno dohromady je jen velmi těžko realizovatelný mix.
Realizovatelny je. Ale bud holt zadavatelka bude pul dne travit cestou tam a zpet nebo si poridi to auto. Nebo slevi z pozadavku.
Hledala jsem v této lokalitě na konci léta, s podstatně menšími požadavky, navíc mám auto, a přesto to bylo těžké - většina stájí měla plno (a myslím že to se od té doby moc nezměnilo), a u stájí, které mají volno kdykoliv v průběhu roku, bylo záhy jasné proč...
Takže doporučuju objet si toho osobně co nejvíc, a pokud nebudete mít štěstí že v nejvíc vyhovující stáji bude zrovna volné místo, doporučuju zapsat se na "čekačku" a čekat... držím palce.
Myslím ale, jak už tu padlo, že z požadavků budete muset slevit tak jako tak, nebo dát koně do té Zlosyně pokud je to zn. Ideál.

Kterou stáj jste nakonec vybrala?