Zdravím, chovatelé
prosím poraďte vhodný minerální doplněk pro mladého koníka v horším výživovém stavu. Jedná se o 2 a půl letého valacha ČT, výživový stav odhaduji na 3 (na stupnici 1-10, kdy 5 je ideál). Přišel k nám z očividně neodpovídajících podmínek. Mám obavy, aby se jeho mladý organismus nesnažil příliš rychle dohnat co zameškal - aby nezačal rychle růst a byl "řidký".
Na současném trhu se příliš neorientuju, předvybrala jsem tyto doplňky, můžete některé z nich doporučit nebo vyvrátit?
Nutri Horse Junior
Hippovit Junior
Premin Grower hříbata
Fitmin Horse Foal
Dromy MinVin
Mikros DK 10super
Ostatní management máme pod kontrolou.
Děkuji.
V kvalitě jednotlivých doplňků takový rozdíl není, hledejte chelátové prvky - z vyjmenovaných vím, že Dromy MinVin má chelatovou formu plus aminokyseliny.
Hlavně se nebojte bílkovin. Teoreticky se rozlišuje růstová křivka nevyrovnaného, pomalého růstu (podražený kůň, vzniklé struktury nekvalitní a pomalu přibývají), nevyrovnaného, rychlého růstu (nadbytek energetického krmiva bez mikro a makroprvků a/nebo bílkovin, kdy vzniklé struktury jsou nekvalitní, ale přibývají rychle). Pak je růstová křivka vyrovnaného růstu pomalého (nedostatečná energetická hodnota krmiva pro růst, ale dostatek mikro a makroprvků i bílkovin, vzniklé struktury jsou pevné, ale přibývají jen málo), a nakonec růstu vyrovnaného rychlého (dostatek energie pro růst a zároveň i mikro a makroprvků a bílkovin - toto je optimální růstová křivka, kdy kůň dosáhne většiny svého genetického potenciálu).
Vy si musíte rozmyslet, do jaké růstové křivky chcete koně dostat. Momentálně bude v křivce nevyrovnaného pomalého růstu. Pokud dodáte jen vitmin přípravek, ale podmínky se zlepší (dobře krmitelnému zvířeti může stačit jen dostatek sena, pozor!), můžete ho odeslat do křivky rychlého nevyrovnaného růstu s nedostatkem bílkovin jako "stavebních látek", což nechcete.
Bílkoviny jsou pro vyrovnaný růst stěžejní, úplně stejně, jako ten vitmin přípravek. Buď koně chcete udržovat v křivce vyrovnaného pomalého růstu - to by znamenalo i částečné omezení objemového krmiva, a zároveň příkrm s bílkovinnými krmivy a minvit přípravkem. Musíte ale neustále hlídat, aby neměl zcela pokryty energetické nároky - tj nebude ani nijak výrazně přibírat. No a nebo se dostanete na křivku vyrovnaného rychlého růstu - tam ale také tu bílkovinu dodat musíte.
Za mě je to ideální adept na balancer - jako předchozí vlákno - Spillers Gro N Win balancer nebo Red Mills Grocare balancer. Případně sestavit příkrm z bílkovinných krmiv a k tomu minvit přípravek.
Osobně bych ho teď chvíli držela pokud možno na křivce pomalého vyrovnaného růstu, doplnila bílkoviny a prvky. Podle toho, jak bude reagovat, bych pak postupně přešla na vyrovnaný rychlý růst - ale až bude opravdu zadotovaný bílkovinou i prvky a budete mít představu o tom, jak snadno je krmitelný.
Slon Indický
napsal(a):
V kvalitě jednotlivých doplňků takový rozdíl není, hledejte chelátové prvky - z vyjmenovaných vím, že Dromy MinVin má chelatovou formu plus aminokyseliny.
Hlavně se nebojte bílkovin. Teoreticky se rozlišuje růstová křivka nevyrovnaného, pomalého růstu (podražený kůň, vzniklé struktury nekvalitní a pomalu přibývají), nevyrovnaného, rychlého růstu (nadbytek energetického krmiva bez mikro a makroprvků a/nebo bílkovin, kdy vzniklé struktury jsou nekvalitní, ale přibývají rychle). Pak je růstová křivka vyrovnaného růstu pomalého (nedostatečná energetická hodnota krmiva pro růst, ale dostatek mikro a makroprvků i bílkovin, vzniklé struktury jsou pevné, ale přibývají jen málo), a nakonec růstu vyrovnaného rychlého (dostatek energie pro růst a zároveň i mikro a makroprvků a bílkovin - toto je optimální růstová křivka, kdy kůň dosáhne většiny svého genetického potenciálu).
Vy si musíte rozmyslet, do jaké růstové křivky chcete koně dostat. Momentálně bude v křivce nevyrovnaného pomalého růstu. Pokud dodáte jen vitmin přípravek, ale podmínky se zlepší (dobře krmitelnému zvířeti může stačit jen dostatek sena, pozor!), můžete ho odeslat do křivky rychlého nevyrovnaného růstu s nedostatkem bílkovin jako "stavebních látek", což nechcete.
Bílkoviny jsou pro vyrovnaný růst stěžejní, úplně stejně, jako ten vitmin přípravek. Buď koně chcete udržovat v křivce vyrovnaného pomalého růstu - to by znamenalo i částečné omezení objemového krmiva, a zároveň příkrm s bílkovinnými krmivy a minvit přípravkem. Musíte ale neustále hlídat, aby neměl zcela pokryty energetické nároky - tj nebude ani nijak výrazně přibírat. No a nebo se dostanete na křivku vyrovnaného rychlého růstu - tam ale také tu bílkovinu dodat musíte.
Za mě je to ideální adept na balancer - jako předchozí vlákno - Spillers Gro N Win balancer nebo Red Mills Grocare balancer. Případně sestavit příkrm z bílkovinných krmiv a k tomu minvit přípravek.
Osobně bych ho teď chvíli držela pokud možno na křivce pomalého vyrovnaného růstu, doplnila bílkoviny a prvky. Podle toho, jak bude reagovat, bych pak postupně přešla na vyrovnaný rychlý růst - ale až bude opravdu zadotovaný bílkovinou i prvky a budete mít představu o tom, jak snadno je krmitelný.
Děkuji Vám za reakci :-)
Obecné znalosti o růstu mladých koní mám, přesto děkuji za shrnutí.
Nechci ho dostat do křivky rychlého nevyrovnaného růstu, proto jsem zadala dotaz.
Koník je u nás teprve 3 dny, ale i tak si myslím, že je přesně ten typ, co nastartuje růst i po dostatku sena, který v předchozím ustájení evidentně neměl.
Důležitost přísunu bílkovin si uvědomuji, v množství ale tápu...
Nyní je koník převážně na seně. Režim má box / výběh (cca 6-8 hod. denně) pastva je již chudší, dokrmujeme senem i ve výběhu. K senu dáváme menší množství senáže (sušší, dělaná pro koně), zatím jen po hrsti 2x denně. Ráno a večer dostává jádro - symbolické množství (hrst ovsa, špetku ječmene + ráno lžíci oleje, večer lněné semínko). K tomu jsem chtěla vybrat kvalitní minerální doplněk - z předvybraných jsou všechny v organické nebo chelátové formě, popř. kombinace.
Zaujaly mě i ty Vámi zmíněné balancery... ale ostatní koně máme především na statkových krmivech, tak bych raději vycházela z nich i u tohoto koníka.
Dokážete prosím posoudit, zda je současá KD pro začátek v pořádku? (dle veta ano)
Děkuji.
Já osobně bych mu škrobová krmiva a tuky teď nedávala - pravděpodobně ho nastartuje pastva, i když chudší, a seno.
Dávala bych spíše vojtěškové granule s trochou otrub (na vyrovnání Ca : P) a sójových vloček/sojového šrotu - množství cca 300 g vojtěšky, 100 g otrub, 100 g sója, rozděleno do dvou dávek, podle toho, jak rychle bude přibírat postupně až 1 kg denně (tj. 600 g vojtěška, 200 g otrub a 200 g sója). Do toho asi jakýkoli z těch minerálních přípravků. Balancery mívají těch bílkovin okolo 30%, tohle by mělo cca 18-22%, podle kvality bílkoviny - nedá se to odhadnout úplně přesně.
Jasně, že mu špetka ovsa a ječmene neublíží, a ani ta lžička oleje, lněné semínko nějakou bílkovinu má, ale teď bych tam opravdu zařadila hlavně zdroj bílkovin - pokud už začne rychle růst, tak ať alespoň není v deficitu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon psala o potřebě bílkovin, kromě toho symbolického lnu jich ale moc nedostává - a to byste právě mohla doplnit tím balancerem. U balancerů k objemovému krmení se nepočítá s dodáváním dalšího žlabového krmiva (takže tu symboliku, co dáváte, byste mohla nechat). Výhoda je, že nemusíte řešit to množství příkrmu, ve kterém tápete - je doporučené dávkování.
Pokud chcete z nějakého důvodu krmit statková a k tomu vitmin, budete muset už trochu počítat. A zařadit nějakou tu bílkovinu, třeba tu soju, kterou je jinak výhodně nacpaný ten balancer. A pokud budete chtít začít tou pomalou křivkou, jak zmíněno, budete se zřejmě muset vyhnout většímu množství škrobů.
Na přesnější posouzení KD je dobré vypsat hmotnosti. Pokud vet odsouhlasil tuto KD jako kompletní pro deficitního koně, možná bych se být vámi obrátila místo veta spíše na výživáře, a to zejména, pokud chcete využívat právě statkových krmiv :-)
Slon Indický, Buggyra - děkuji.
Začnu od konce - s vetem jsem řešila odčervení, tak přišla řeč i na KD - cituji: "Hlavně pomalu, nic nepřehánět, nebo začne rychle růst a bude řidkej. Pokud k senu budete postupně přidávat senáž, tak do žlabu jen trošku obilí a kvalitní minerálku. Lněné semínko ano."
Přísun bílkovin vidím právě v té senáži, po rozkrmení to bude cca 15-20 % objemu. Z ovsa si také něco vezme.
Vojtěškové granule mám kdyžtak k dispozici, sóju také. Otruby jsou u nás velmi těžko dostupné.
Dá se případně spočítat KD, aniž by se dělal rozbor senáže?

Jasně, určitě nedělají výživáři rozbor všech krmiv na každou KD. Zkuste si najít průměrné hodnoty vaší senáže (travní, jetelotravní, leguminová, stáří porostu, období seče) a k tomu můžete dopočítat.
Senáž travní má dle nějakého údaje, co jsem teď našla do 20 % bílkovin, na množství by to mělo být ok. Ale jestli složení těch bílkovin je dobré pro rostoucí organismus, neumím říct. Vzhledem k tomu, že senáže se u nás dělají spíš z otav nebo poslední podzimní seče (zrovna letos u nás (na horách!) některé louky sekali i 4x), tak bych to neviděla tak lukrativně. Asi bych k tomu šoupla i tu soju. Určitě bych doporučila toho výživáře :-)
napsal(a):
Jasně, určitě nedělají výživáři rozbor všech krmiv na každou KD. Zkuste si najít průměrné hodnoty vaší senáže (travní, jetelotravní, leguminová, stáří porostu, období seče) a k tomu můžete dopočítat.
Senáž travní má dle nějakého údaje, co jsem teď našla do 20 % bílkovin, na množství by to mělo být ok. Ale jestli složení těch bílkovin je dobré pro rostoucí organismus, neumím říct. Vzhledem k tomu, že senáže se u nás dělají spíš z otav nebo poslední podzimní seče (zrovna letos u nás (na horách!) některé louky sekali i 4x), tak bych to neviděla tak lukrativně. Asi bych k tomu šoupla i tu soju. Určitě bych doporučila toho výživáře :-)
Senáž máme z druhé seče, tak by kvalita mohla být slušná.
Namícháme mu směs ovsa, vojtěškových granulí, rýžových otrub a soji, tak to snad bude v pořádku.
Děkuji 😊