Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ctenar123

25.11.2020 11:19
ctenar123

XXX.XXX.67.130

Dobrý den, měla bych prosím velmi obsáhlý dotaz. Už od mala se zajímám o koně. Vždycky jsem toužila jezdit, ale až do svých 18 jsem pořádně nemohla. Naši mi to nechtěli dovolit, až k 18 narozeninám jsem byla na vyjížďce a bylo to dokonalé. Moc ráda bych se naučila do budoucna jezdit a zaplatila si tak nějaký kurz. Ale zajímá mě jestli řekněme za nějaké ty dva roky nebude už pozdě? A také jakou mám naději se naučit jezdit, když nejsem úplně lehká. Momentálně se snažím hubnout, abych se dostala z 98 kg na 80. Vzali by mě někde jezdit s těmi 80? A také až budu dobudoucna hledat kurz, dají se najít takové kurzy ve kterých by mě naučili i práci z koněm? Všechny ty práce kolem stáje a tak? Ráda bych se to naučila, kdyby byla v dalekém budoucnu možnost mít vlastního koně nebo tak. Budu moc vděčná za jakékoliv odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.11.2020 11:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikdy není pozdě. Plán zhubnout je určitě na místě, jezdec musí být pružný a schopný reagovat na pohyby koně a mít jistou fyzičku, protože ježdění je sport, není to o tom, že si jen tak sedím a vozím se. Je to makačka.
Zkuste napsat lokalitu a jistě vám tady někdo poradí, kam ke koním docházet, kde vás naučí vše okolo koní vč. ježdění. Připravte se však na to, že to není levná záležitost, i když je to stále nepoměrně levnější, než vlastní kůň.

25.11.2020 11:48
Slon Indický

XXX.XXX.253.215

Zdravím, na to, aby se člověk naučil jezdit není nikdy pozdě.
Jen tedy na to, aby člověk něco uměl nestačí kurz, je potřeba docházet ideálně alespoň dvakrát týdně po dobu dvou a více let na výuku - pak se dá říct, že člověk umí základy. S vlastním koněm je pak třeba neusnout na vavřínech a trénovat i tak.
Ono se to sice může zdát, že je ježdění jednoduché a hodně lidí po pár hodinách někde na školním koni ve skupině nabyde dojmu, že jezdit umí, zvlášť, pokud už cválali. Pak si koupí vlastního koně a blbě to dopadá. Člověk musí na koni zkoordinovat rovnováhu, udržet v klidu ruce i nohy a přesně dávkovat pobídky - to vše v podstatě automaticky musí mít ve svalové paměti. Nesmí koni na hřbetě vadit - musí jít s rovnováhou a koni pohyb usnadňovat, nedrncat mu do hřbetu. Zároveň musí být schopný bleskově se rozhodovat a odhadnout situaci i v krizi - podpořit ve správný moment koně, který se bojí nebo někam nechce jít atd.
Hodně lidí tohle podcení, navíc si koupí koně neadekvátního pro své účely, kterého pak bez vedení trenéra zkazí - koukněte se na diskuse jenom tady, většinu problémů řeší právě lidé, kteří si překotně koupili koně a nemají žádného trenéra, a zároveň sami nemají dostatek zkušeností, aby si poradili. Já třeba aktivně jezdím 27 let, jednu dobu jsem koně měla jako profesi - obsedání a přiježďování mladých koní, následně trénink lidí, a stejně se snažím alespoň jednou za 2 týdny a ideálně každý týden jezdit pod trenérem, a neberu to jako ostudu nebo zbytečnost - ostatně i olympijští jezdci sami jezdí pod trenérem.
Pokud budete počítat se vším výše popsaným, máte určitě šanci se naučit jezdit, ať už rekreačně, nebo na nějaké hobby či nižší oficiální závody.
Co se týče váhy, tak samozřejmě čím víc se podaří zhubnout, tím líp - pro provozní koně je samozřejmě těžší začátečník dost namáhavý, a dobrý trenér má nastaveny limity pro to, jak těžkého člověka si na koně posadí. Každopádně těch 80 kg bývá hranice toho, kdy to ještě bývá umožněno.
Držím vám palce, koně jako koníček jsou cesta extrémně nákladná a fyzicky i psychicky náročná, ale jak se vám jednou dostanou pod kůži, máloco se tomu vyrovná.

ctenar123

25.11.2020 12:02
ctenar123

XXX.XXX.67.130

Moc vám děkuji za odpověď. Jsem samozřejmě ochotná nechat se učit dost dlouho. Náklady chápu a i proto trochu čekám, abych na tento koníček měla. A s tím hubnutím, jsou upřímě koně poprvé za dlohou dobu obrovská motivace to dokázat. Momentálně bydlím v okolí Pardubic, ale jelikož za rok budu vycházet SŠ a chci zkusit jít na VŠ do Brna nehledám zatím konkrétní kurz. Ale vím, že by mě něco takového velmi zajímalo.
Moc vám děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík