Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2020 17:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Může mi někdo, znalý problému, ozřejmit, proč si jezdci pod pasující sedlo strkají beránek?
"A. Kellnerová zářila na Grand Prix v Praze." a druhá fotka "Olympionik Ludwig Stubbendorf (rok 1936)"

25.11.2020 18:28
Arbora

XXX.XXX.233.168

Možno nepasuje.
Nepredpokladám, že by sa v roku 1936 extra riešilo, či sedlo sedí alebo nie. Z takýchto fotiek sa to odhadnúť nedá.
Predpokladám, že väčšina špičkových jazdcov má obľúbené sedlo, s ktorým sedlá väčšinu koní, pokiaľ aspoň ako-tak sadne. Niekedy kvôli sponzorom, niekedy z pohodlnosti, niekedy je imidžovka.

25.11.2020 18:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Možno nepasuje.
Nepredpokladám, že by sa v roku 1936 extra riešilo, či sedlo sedí alebo nie. Z takýchto fotiek sa to odhadnúť nedá.
Predpokladám, že väčšina špičkových jazdcov má obľúbené sedlo, s ktorým sedlá väčšinu koní, pokiaľ aspoň ako-tak sadne. Niekedy kvôli sponzorom, niekedy z pohodlnosti, niekedy je imidžovka.

Na FB byl totiž dotaz, že má holčina čerstvě připasované sedlo a přesto má kůň vydřené chlupy vzadu od dečky. Slečna také zmínila, že má pod sedlem beránka.
Což mi nedává smysl. Připasované sedlo od odborníka a já pod něj, místo tenké dečky narvu ještě berana?!

25.11.2020 18:42
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Já jsem někde v minulosti četla, tuším to byl článek (nebo video?) o pasování sedel, že zahraniční sportovní jezdci už pasují sedlo na tlumící podložku, čili že je tam vůle. Je možné, že Kellnerová to má podobně. Ale samozřejmě souhlasím s tím, že pokud mám sedlo pasované koni na hřbet a na tenkou dečku, nemá smysl pod něj rvát berana.

25.11.2020 18:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Já jsem někde v minulosti četla, tuším to byl článek (nebo video?) o pasování sedel, že zahraniční sportovní jezdci už pasují sedlo na tlumící podložku, čili že je tam vůle. Je možné, že Kellnerová to má podobně. Ale samozřejmě souhlasím s tím, že pokud mám sedlo pasované koni na hřbet a na tenkou dečku, nemá smysl pod něj rvát berana.

Tak odtud vítr vane! A.Kellnerová má beránek, tak ho taky koupím. A budu se jí podobat! Jupí.
Asi si děvenky neuvědomily, že Anička ten beránek nemá proto, aby vyrovnala nesrovnalosti, neboť si může pořídit kvalitní sedlo na každého koně, kterého jezdí.

25.11.2020 19:10
koně

XXX.XXX.174.63

Módní doplněk?
Dneska třeba má skorem každý bosý navlečené šlachovky,strouhačky ,nebo aspoň bandáže .
Taky v zimě na uších čabraku.
Protože je to ideálně značková sada v moderní barvě, a kdo neladí,není IN

25.11.2020 19:42
Arbora

XXX.XXX.233.168

sisi58 napsal(a):
Na FB byl totiž dotaz, že má holčina čerstvě připasované sedlo a přesto má kůň vydřené chlupy vzadu od dečky. Slečna také zmínila, že má pod sedlem beránka.
Což mi nedává smysl. Připasované sedlo od odborníka a já pod něj, místo tenké dečky narvu ještě berana?!

Tak to je torchu iná situácia, ako u niekoho, kto odjazdí za deň 3-4 rôzne kone v súťaži. To mi príde ako nezmysel, ak mám jedno sedlo, napasovańe na jedného koňa. Ale tak ľudia sú zvláštni a stále sú takí, ktorí nepoznajú nepadnúce sedlo, takže ma to neprekvapuje.

25.11.2020 21:09
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Arbora napsal(a):
Tak to je torchu iná situácia, ako u niekoho, kto odjazdí za deň 3-4 rôzne kone v súťaži. To mi príde ako nezmysel, ak mám jedno sedlo, napasovańe na jedného koňa. Ale tak ľudia sú zvláštni a stále sú takí, ktorí nepoznajú nepadnúce sedlo, takže ma to neprekvapuje.

Přijde mi, že to lidem nedochází. Majitelka bývalého koně taky beránkovala, měl oberánkovaný i nátylník, i když to nepotřeboval a v létě se akorát patřil, sedlo se klopilo dozadu, ale beránek je prostě ke koňským zádům šetrný a tlumí otřesy...

25.11.2020 21:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Přijde mi, že to lidem nedochází. Majitelka bývalého koně taky beránkovala, měl oberánkovaný i nátylník, i když to nepotřeboval a v létě se akorát patřil, sedlo se klopilo dozadu, ale beránek je prostě ke koňským zádům šetrný a tlumí otřesy...

Tlumit otřesy by měly nohy. Při skoku. Pokud neskáču, kde jsou jaké otřesy, pokud korektně sedím? Pokud by se dámy v sedle nehnízdily, nevozily by si pozadí, ale jezdily, žádných beránků by nebylo třeba. Také koník by měl mít osvalená záda, aby byl spokojený.
Ale to už je asi moc. Prostě při jízdě na koni vše souvisí se vším. A to by měl jezdec mít na zřeteli.

25.11.2020 21:37
lenacia

XXX.XXX.173.31

Tak už sem zažila, že slečna dávala beránka pod sedlo, které bylo koni úzké s vysvětlením, že se tím sedlo zvedne a tak potom netlačí

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2020 07:19

Dotaz napsal(a):

jak já s oblibou říkám - polštář přivázaný na sedlo seshora taky tlumí otřesy. Ať si teda milostivá pod sedínku pořídí tlumení na posedlí, když neumí vytlumit sama... Samozřejmě s vámi souhlas :-)

26.11.2020 07:22

lenacia napsal(a):
Tak už sem zažila, že slečna dávala beránka pod sedlo, které bylo koni úzké s vysvětlením, že se tím sedlo zvedne a tak potom netlačí

Jasně, to má naprostou logiku, do úzkého sedla vecpat ještě beránek. Ale ano, bohužel takových lidí znám také pár. Počkat, já znám vlastně větší borce! Znám borce, co prohlásil, že westernové sedlo se po dostatečně dlouhém nošení přizpůsobí jakémukoli koni! A to je teprve pecička. Neštěstí je, že tenhle člověk skutečně rozhoduje o mnoha koních a přidělených sedlech.

26.11.2020 07:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Možná někde slyšel, že kovbojové měli jedno sedlo na všechny koně, na kterých jezdili. Tak usoudil, že se westernové sedlo přizpůsobí.
Mám western, na kterém jsem 16 let jezdila na jednom koni. Sedlo je pořád stejné.

26.11.2020 07:42

Tak my máme vojny, které 100 let absolvovaly na různých koních O tom žádná.

On je velký kovboj, takže určitě něco takového slyšel. Jako... vlastně má panáček recht. Ony ty svaly na koňském hřbetě tomu sedlu uhnou. Obratle srostou. Takže vlastně si sedlo postupně toho koně přizpůsobí... A vzhledem k tomu, že tam většina sedel je s lamino kostrou, tak i kostra trochu uhne, zejména při nasedání a řádném dotahování... Dotahují se oba podbřišníky stejně, ten zadní je tam od toho, aby sedlo vzadu neodstávalo totiž. Jedna z věcí, kterou "nechci vidět", protože s ní nemůžu nic dělat . Vysvětlovala jsem, ale panáček má svoji pravdu a svoje životní zkušenosti....

26.11.2020 07:53
Slon Indický

XXX.XXX.253.215

U nás má beránka pod sedlo tak 70 % stáje. Kolik z nich má padnoucí sedlo raději nezkoumám, bílé chlupy na hřbetě a občas nějaký ten otlak se dělá i tak...
Beránek je takový ideální marketingový produkt - na závodech ho má každý, zároveň je drahý, ale ne tolik, aby si ho lidi nemohli dovolit. No a kvůli tomu, že je drahý dodává lidem větší pocit spokojenosti s tím, že pro svého koně něco dělají. Myslím, že ta móda jen tak nevymizí.

26.11.2020 07:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak my máme vojny, které 100 let absolvovaly na různých koních O tom žádná.

On je velký kovboj, takže určitě něco takového slyšel. Jako... vlastně má panáček recht. Ony ty svaly na koňském hřbetě tomu sedlu uhnou. Obratle srostou. Takže vlastně si sedlo postupně toho koně přizpůsobí... A vzhledem k tomu, že tam většina sedel je s lamino kostrou, tak i kostra trochu uhne, zejména při nasedání a řádném dotahování... Dotahují se oba podbřišníky stejně, ten zadní je tam od toho, aby sedlo vzadu neodstávalo totiž. Jedna z věcí, kterou "nechci vidět", protože s ní nemůžu nic dělat . Vysvětlovala jsem, ale panáček má svoji pravdu a svoje životní zkušenosti....

Dala bych panáčkovi nepasující boty. Ne kožené. Nějakou syntetiku. Kdysi se nosily takové ty barevné. Tmavé a na některých místech vystupovala barva. Červená, žlutá, zelená. Byly takové placaté a byla v nich příšerná zima. Taky tlačily.
Tak ty bych mu přála. A pokaždé mu připomenout, že se prošlápnou. Časem.

26.11.2020 08:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
U nás má beránka pod sedlo tak 70 % stáje. Kolik z nich má padnoucí sedlo raději nezkoumám, bílé chlupy na hřbetě a občas nějaký ten otlak se dělá i tak...
Beránek je takový ideální marketingový produkt - na závodech ho má každý, zároveň je drahý, ale ne tolik, aby si ho lidi nemohli dovolit. No a kvůli tomu, že je drahý dodává lidem větší pocit spokojenosti s tím, že pro svého koně něco dělají. Myslím, že ta móda jen tak nevymizí.

Takže módní záležitost.
Je vůbec situace, kdy je použití beránku přijatelné či přímo užitečné?

26.11.2020 08:11

sisi58 napsal(a):
Takže módní záležitost.

Já měla beránka na sedle, v zimě velmi příjemné, neb nezáblo pozadí. Teď ho mám v autě na sedadle, stejné využití.

26.11.2020 08:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já měla beránka na sedle, v zimě velmi příjemné, neb nezáblo pozadí. Teď ho mám v autě na sedadle, stejné využití.

Tak tento beránek jsem samozřejmě nemyslela. I když máte pravdu.

26.11.2020 08:43

Ten beránek na fotce A. K. může být jen na kraji třeba gelovky, není pod sedlem a gelovka plní funkci tlumicí, beránek okrasnou....myslím, že vypadat dobře a upraveně na mezinárodních, národních závodech není zhýralost.
Druhá fotka....dřív se pod sedla běžně nic nedávalo viz kniha Snowmann, vojáci deku, kterou se možná pak i přikryli,myslím že většina sedel byla ze spodu látková, ne kožená jako teď....

26.11.2020 08:45
Slon Indický

XXX.XXX.41.162

sisi58 napsal(a):
Takže módní záležitost.

No, pokud je sedlo širší a kůň se pravděpodobně dostane zase do původní kondice. Případně pokud je pasováno přímo na použití s beránkem. Samozřejmě se takto dá rovnou použít korekční dečka/gelovka, ale ty už teď nejsou tak populární.

26.11.2020 08:49

Dávala jsem vykrojeného beránka pod sedlo poníkovi se 4 komorou, když mu opadly svaly podél páteře. Už má jiné sedlo. Na tom beránku to bylo jako sedět v takové té budce na slonovi - absolutně žádný kontakt s hřbetem. Mám ale takového extra tlustého beránka. Taky jsem ho onehdá použila pod poní obřišník od poprsního postroje, když jsem zkoušela tandem :-) Vypadalo to hezky, a protože obřišník potřebuje docvakat nějaké dírky, pěkně to pomohlo zvětšit objem hrudníku a dotáhnout :-)

Berany jsme dávali naprosto běžně pod pracovní sedla na dostiháky. Tam jsme měli každý jedzec svoje sedlo, s kterým jsme jezdili všechny koně. Na koně přišel vištuch, na vištuch případně gelovka, na gelovku podsedlovka (někdy filcová), beran a teprve sedlo. Tam se na kontakt nehrálo a na koni se sedělo max. hodinu.

Jinak spousta jezdců dnes pořizuje takové beránkové dečky, které mi přijdou lepší, a dost možná ji má i ta Kellnerová, ono se to takhle jednoduše nepozná... :-)
https://www.equiservis.cz/podsedlova-decka-vykrojena-beran-euroriding-19271-vs-cerna-5614cz439/

26.11.2020 08:52

resp. takovouhle by mohla mít ta Kellnerová :-) I když uznávám, že u ní ten beran trčí daleko za sedlo, tak asi bude fakt extra....

26.11.2020 09:41
Arbora

XXX.XXX.233.168

Ja myslím, že tie kone znesú oveľa viac, ako si myslíme. Vo vytrvalosti vidieť fakt rôzne hrúzy, od molitanov pod sedlami, cez vojenské boky (na 100 a viac km), cez vytrvalostné špeciály, ktoré sedia až kdesi na krku, pod tým univerzálna dovažovacia dečka od usporiadateľa, aby jazdec správne navážil a nikto nič. kone prejdú 160km, pre bežného smrteľníka nepredstaviteľnou priemernou rýchlosťou a prejdÚ napríklad piatimi veterinárnymi prehliadkami bez zakrívania, svaly A. To mi nejaké pár minútové hopsanie po parkúre s vypchatým sedlom, či dvojhodinová vychádzka príde, ako nič

To sa fakt nedá porovnať s niekým, kto má jedného koňa a rieši, či fakt sadne-nesadne. Čím samozrejme nikoho nenavádzam, ani neobhajujem, len sucho konštatujem, že “sa dá”.

26.11.2020 09:45

zrovna ty vojenské boky mi ale na vytrvalost přijdou optimální, pokud tedy rámcově sedí :-) Jen tedy vzhledem k tomu, že jsou většinou šité na hrubší teplokrevníky, si to uplně neumím představit na těch arábcích, ještě s krátkými hřbety.... Ale třeba teď jak byli v Koních velké Rusi ti Kabardinci, tam bych tu vojnu viděla upe ideál (ostatně oni ti domorodci tam ani na ničem jiném nejezdí)

26.11.2020 09:48
Arbora

XXX.XXX.233.168

Vojenský bok zas nie je primárne určený na to, aby v ňom človek odcválal toľko km. Jasne, váhu rozkladá dobre, ale pre jazdca je to peklo. Vzhľadom na to, že shagya je pôvodne delostrelecký kôň, nie je problém na priemerného shagyu to sedlo nasedlať.

26.11.2020 10:02
lenacia

XXX.XXX.173.31

Jasně, to má naprostou logiku, do úzkého sedla vecpat ještě beránek. Ale ano, bohužel takových lidí znám také pár. Počkat, já znám vlastně větší borce! Znám borce, co prohlásil, že westernové sedlo se po dostatečně dlouhém nošení přizpůsobí jakémukoli koni! A to je teprve pecička. Neštěstí je, že tenhle člověk skutečně rozhoduje o mnoha koních a přidělených sedlech.

Mám v hlavě vzpomínku jak mi známá přivezla westernové sedlo, 'dovoz z USA, profi sedlo za super cenu' .
100% full full QH, nosil ho hafling a Sáře 100% bude.
Tak Sáře nebylo přes lopatky. Ale jí je přece 58, u koní je 50 let, sedla přímo i vyráběla a měla na to firmu, tohle se spraví... Jak?... 4 westernové deky pod to sedlo narvala. Sedlo někde 10cm nad koněm.
"Takhle jezdí profíci!" "Takhle je to normální.", "lidi ze stáje ti závidí tak dobré sedlo, tak sou proti.".... Vymluvit díru do hlavy uměla.
Nakonec sbalila sedlo i deky, včetně jedné která byla moje. 😂... Po nějaké době sem ji navštívila u nich v prodejně jezdeckých potřeb. Tak tam sem našla na prodej i tu svojí deku. Na dece s kupní cenou nějakých 500 korun z Ešpandru byla cenovka 2500 Kč 😂.

26.11.2020 10:26
MajkaP

XXX.XXX.84.93

sisi58 napsal(a):
Takže módní záležitost.

Je to jako se vším. Přijatelné, případně užitečné ve správných rukou 🤷
Například pokud na koni jezdí začátečníci je fajn, když pod sedlem má vycpávky. Jen holt to sedlo na koně musí být pasované už s beranem. Pokud kůň hodně mění svalstvo,demontáž, které bych musela každý měsíc pořizovat jiné sedlo.... může mu třeba po zimní pauze být sedlo široké, tam ten beran má taky důvod. Gelovka s beranovým okrajem je hezká, ale současně i krásně drží a pod sedlem se neposouvá.
Já jezdila léta s gelovkou pro dobrý pocit, koně mám křivého, sama jsem křivá, nedaří se nám to dostat úplně do optimálního stavu. Když kůň začal mít problémy se zády, řešila jsem s vetem, fyzio, chiro i sedlářem. Nakonec fyzioterapeut doporučil vyhodit gelovku a pořídit berana. Sedel jsem vyzkoušela x , jenže když jsem nějaké napasovala, tak za měsíc nevědělo ( stačili malinko ubrat, nebo přidat práci) a nakonec koni nejvíc vyhovuje toto řešení- širší sedlo a beran. Jenže to sedlo bych na něj bez berana dát nemohla, možná jen když bych si ho namakala do super sportovní kondice. A to se nestane 🤷🤦

26.11.2020 10:31

Arbora napsal(a):
Vojenský bok zas nie je primárne určený na to, aby v ňom človek odcválal toľko km. Jasne, váhu rozkladá dobre, ale pre jazdca je to peklo. Vzhľadom na to, že shagya je pôvodne delostrelecký kôň, nie je problém na priemerného shagyu to sedlo nasedlať.

Jo, na shagyu jo. To je vlastně teplokrevník.
Jak které vojenské sedlo je pro jezdce peklo :-) Musí se v tom umět trochu sedět, ale já jsem na tom odjela jakých desítek kilometrů. Pravda, my máme důstojnická.

26.11.2020 11:40
Arbora

XXX.XXX.233.168

No, len je rozdiel ísť v sedle desiatky kilometrov iba tak z plezíru, meniť polohu podľa potreby a trochu sa prejsť, keď už je to nepohodlné. a iné je tlačiť na tempo, lebo limit, sedieť vyvážene, aby sa koníčkovi nepreťažila jedna alebo druhá noha, bla bla. Klobúk dolu pred tými, čo to dajú.
Ostatne, pre mňa sú aj tie vytrvalostné špeciály typu setzi sú peklo, to je naozaj sedlo stavané iba nato, aby v tom človek sedel ako na motorke a letel púšťou priemerným tempom cez 20km/h. Odbehla som v tom teda iba 40-tku, na rovine, v tempe okolo 15km/h, ale hneď potom šlo sedlo do inzercie.

Coudas

26.11.2020 11:51
Coudas

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Dala bych panáčkovi nepasující boty. Ne kožené. Nějakou syntetiku. Kdysi se nosily takové ty barevné. Tmavé a na některých místech vystupovala barva. Červená, žlutá, zelená. Byly takové placaté a byla v nich příšerná zima. Taky tlačily.
Tak ty bych mu přála. A pokaždé mu připomenout, že se prošlápnou. Časem.

Tento "panacek", myslim si, ze piseme o stejnem prazakovi, by Vam rekl, ze je to blbost. Mela jsem s nim, mimo mnoho jinych, rozmluvu o podkovach, s tim, ze jsem rekla zkus si vzit na nohy kanady a trajdat vedne v noci, vcetne 6 hodin v zatezi. Rekl mi, ze kun podkovu na noze neciti. Patrne myslel tihu podkovy. Nicmene k dekam, ptala jsem se holek, proc davaji pod west sedla asi 3 ruzne deky. Protoze jim to onen machr prikazal.
Smutne. Ale dal to nebudu rozvadet.

26.11.2020 12:24

sisi58 napsal(a):
Tak tento beránek jsem samozřejmě nemyslela. I když máte pravdu.

Já vím.

26.11.2020 12:24

Arbora napsal(a):
No, len je rozdiel ísť v sedle desiatky kilometrov iba tak z plezíru, meniť polohu podľa potreby a trochu sa prejsť, keď už je to nepohodlné. a iné je tlačiť na tempo, lebo limit, sedieť vyvážene, aby sa koníčkovi nepreťažila jedna alebo druhá noha, bla bla. Klobúk dolu pred tými, čo to dajú.
Ostatne, pre mňa sú aj tie vytrvalostné špeciály typu setzi sú peklo, to je naozaj sedlo stavané iba nato, aby v tom človek sedel ako na motorke a letel púšťou priemerným tempom cez 20km/h. Odbehla som v tom teda iba 40-tku, na rovine, v tempe okolo 15km/h, ale hneď potom šlo sedlo do inzercie.

Já jsem nikdy vytrvalost nejela, tak nemohu soudit :-) Otázka je, zda ti, co neřeší váhu, a jedou ve vojně, zrovna jedou tak profi, aby hlídali, aby nepřetížili koníčkovi jednu nohu.... Jen vím, že 8 hodin v tom sedět není problém.

Na těch UFO sedlech bych vůbec netušila, jak sedět. Ono se na nich asi nesedí, asi se spíš napůl stojí ve třmenech, co jsem tak ty lidi viděla.

A ano, klobouk dolů před sportovci, kteří závodí vytrvalostně na vyšší úrovni

26.11.2020 15:38
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak my asi důstojnická sedla neměli a bylo to peklo na tom sedět i hodinu. Jednak byl problém to i nasedlat, resp. zvednout vojenský bok nad hlavu, nohy modřinaté od těch kovových součástí, vlastně žádné opěrky, extrémně tvrdé. Neumím si v tom představit jet delší terén.

26.11.2020 16:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Učila jsem se na vojenském boku jezdit. Spolu s tím, že měli kousavého koníka, co zuby dával najevo nelibost, vypadala jsem jak po domácím násilí. Samá modřina. Člověk si to neuvědomí, a bylo mi divné, proč na mě na koupališti všichni civí.
Říká se těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Byla to docela pravda.

26.11.2020 16:33
Terven

XXX.XXX.103.178

sisi58 napsal(a):
Takže módní záležitost.

Beranek pod sedlo je podobna korekce jako napr. gelovka. Samozrejme, ze sedlo nesmi byt nepadnouci ve smyslu, ze je uzke. Ale pokud vyhovuje tvarem komory i polstaru, jen potrebuje symetricky prizvednout, beranek je dobra volba. Pripadne gelovka, ktera je vsude stejne silna.

26.11.2020 16:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Beranek pod sedlo je podobna korekce jako napr. gelovka. Samozrejme, ze sedlo nesmi byt nepadnouci ve smyslu, ze je uzke. Ale pokud vyhovuje tvarem komory i polstaru, jen potrebuje symetricky prizvednout, beranek je dobra volba. Pripadne gelovka, ktera je vsude stejne silna.

Mám koně po kterém chci, aby mě nosil. Když ne rád, tak alespoň ochotně. A místo toho, abych mu opatřila pasující sedlo, tak to, co mám, podložím beranem.
V dnešní době, kdy je možno koupit slušné sedlo za rozumnou cenu.
Korekční dečka ano, pokud slouží k vychytání časově omezené indispozice koně. Jakékoliv podkládání ne. Opravdu mi přijde neslušné mít na koni nepasující cajky a chtít po něm dobrou práci.

26.11.2020 17:02
Terven

XXX.XXX.103.178

sisi58 napsal(a):
Mám koně po kterém chci, aby mě nosil. Když ne rád, tak alespoň ochotně. A místo toho, abych mu opatřila pasující sedlo, tak to, co mám, podložím beranem.
V dnešní době, kdy je možno koupit slušné sedlo za rozumnou cenu.
Korekční dečka ano, pokud slouží k vychytání časově omezené indispozice koně. Jakékoliv podkládání ne. Opravdu mi přijde neslušné mít na koni nepasující cajky a chtít po něm dobrou práci.

Podkladani uzkeho sedla je prasarna, ale na vypodlozeni sedla vyhovujiciho tvarem, jen vetsiho, nevidim nic spatneho.
Jednak je dost koni, kterym se meni kondice v ruznych obdobich - behem roku, po nemoci apod. a je nesmysl shanet nove sedlo na par mesicu a druhak je nemalo koni s atypickymi hrbety, na ktere sehnat padnouci sedlo rovna se skoro zazraku. A pokud se nahodou najde sedlo, ktere ma vyhovujici tvar komory i polstaru, jen potrebuje mirne prizvednout, tak proc ne? S berankem nebo gelovkou pak muze byt dokonale padnouci.

Neregistrovaný uživatel

26.11.2020 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Já mám , také padnoucí sedlo a mám podložku z paměťové pěny od acavala . Taky by se vám lépe jezdilo , kdyby jste měla polštářek a pak až to tvrdý sedlo než rovnou na vaše záda hodit něco tvrdého , taky by to bylo lepší vyměkčené než tvrdé a další věc proč beránek , tak i pro to , že se jim to líbí a mají to jako ozdobu

Neregistrovaný uživatel

26.11.2020 21:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Jenom lidi uvědomte si , že Anička je zkušená jezdkyně a ví proč to , tak děla má k tomu vlastní důvod a pokud by ji beránek nějak omezoval , tak by ho tomu koni přeci nedávala🙈🤷‍♀️

26.11.2020 21:27

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já mám , také padnoucí sedlo a mám podložku z paměťové pěny od acavala . Taky by se vám lépe jezdilo , kdyby jste měla polštářek a pak až to tvrdý sedlo než rovnou na vaše záda hodit něco tvrdého , taky by to bylo lepší vyměkčené než tvrdé a další věc proč beránek , tak i pro to , že se jim to líbí a mají to jako ozdobu

A hele, stejný rukopis - co mám dělat, když mě můj kůň kouše? A Aničku asi znáte osobně, což? Že by další nudící se dítě?

26.11.2020 21:28
kallisto

XXX.XXX.134.12

Jenom lidi uvědomte si , že Anička je zkušená jezdkyně a ví proč to , tak děla má k tomu vlastní důvod a pokud by ji beránek nějak omezoval , tak by ho tomu koni přeci nedávala🙈🤷‍♀️

Tady je zkušených lidí dost. Ty si jdi srovnat kobylu ať tě nekouše do zad.

Lidi si koupí superkontaktní sedla a vycpou to kde čím. Beranem počínaje a dvoucentimetrovýma gelovkama konče. Hlavně že se jim to líbí, protože beránek je přece hezoučký.

26.11.2020 21:38
Slon Indický

XXX.XXX.41.162

Tak tady je přesně důvod, proč lidi berany používají - koníčkovi to je přeci určitě moc příjemné, když to má tak hezky měkké. A když to je navíc pěkné a Anička ví, co dělá!

Neregistrovaný uživatel

26.11.2020 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

A hele, stejný rukopis - co mám dělat, když mě můj kůň kouše? A Aničku asi znáte osobně, což? Že by další nudící se dítě?

Prosím ?? Jaký dítě podle vás ?? Vůbec nevíte kdo jsem , tak nepište o člověku dítě . A tato stránka je pro to aby se lidem pomáhalo s problémy a ne proto , aby se uráželi lidé . Když nevíte , jak mi pomoc a nemáte zkušenost , tak se nevyjadřujte a nemusíte psát takové kecy , jestli se ke kobyle chovam zmateně jako je můj příspěvek , nebo hele stejný rukopis , že by další nudící se dítě . Přijde vám toto normální ? A pokud nevíte jak pomoc , tak se nevyjadřujte takovou odpovědí a radši se starejte o svý !!

26.11.2020 21:46
Terven

XXX.XXX.110.191

Slon Indický napsal(a):
Tak tady je přesně důvod, proč lidi berany používají - koníčkovi to je přeci určitě moc příjemné, když to má tak hezky měkké. A když to je navíc pěkné a Anička ví, co dělá!

Ale na druhou stranu by bylo fér přiznat, že beran pod sedlo může být použit i korektně a ne prasácky- mně ho třeba doporučila fyzioterapeutka a ne, nejednalo se o vypodložení úzkého sedla.

26.11.2020 21:50
Slon Indický

XXX.XXX.41.162

Terven napsal(a):
Ale na druhou stranu by bylo fér přiznat, že beran pod sedlo může být použit i korektně a ne prasácky- mně ho třeba doporučila fyzioterapeutka a ne, nejednalo se o vypodložení úzkého sedla.

To už se řešilo výše - samozřejmě je použití legitimní, no a pak taky tohle "módní".

Neregistrovaný uživatel

26.11.2020 22:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Slon Indický napsal(a):

Já beránka nepoužívám mě se beránky nelíbí , ale mám pěnovou dečku od acavala pro dobro zad koně i přes to , že mám padnoucí sedlo . Bylo mi to doporučeno veterinářkou .

27.11.2020 00:02
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Prosím ?? Jaký dítě podle vás ?? Vůbec nevíte kdo jsem , tak nepište o člověku dítě . A tato stránka je pro to aby se lidem pomáhalo s problémy a ne proto , aby se uráželi lidé . Když nevíte , jak mi pomoc a nemáte zkušenost , tak se nevyjadřujte a nemusíte psát takové kecy , jestli se ke kobyle chovam zmateně jako je můj příspěvek , nebo hele stejný rukopis , že by další nudící se dítě . Přijde vám toto normální ? A pokud nevíte jak pomoc , tak se nevyjadřujte takovou odpovědí a radši se starejte o svý !!

Myslíte? Stačí se podívat na kobylu, pak na její jezdce, soutěžíte v kategorii do 14 let, takže jste dítě, máte tam i fotku. Navíc licenci máte krátce - od května. Vaše stáj hodně jezdí po závodech. Dá se najít i prodejní cena kobyly, její videa na Youtube ze závodů, vaše první závody. Takže opravdu nemáme nejmenší představu. :)

Jen je mi stále záhadou, proč ve sportovní stáji nejsou schopni vám kvalitně poradit, nebo spíš proč je neposloucháte? Krmení konzultujete na FB, nepomohou s chováním kobyly. Mám docela pochyby o péči, která se tomu koni dostává, když čtu ty vaše dotazy.

27.11.2020 06:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jste nepochopila pojem "padnoucí sedlo". Pod padnoucí sedlo patří tenka dečka, kvůli ochraně proti potu.
Vy, máte-li padnoucí boty, nestrkáte do nich ještě měkké vložky, aby vám to bylo příjemné. Protože když do padnoucích bot dáte něco navíc, už vám pasovat nebudou. Už tomu rozumíte?

27.11.2020 06:21
MajkaP

XXX.XXX.81.194

sisi58 napsal(a):
Jste nepochopila pojem "padnoucí sedlo". Pod padnoucí sedlo patří tenka dečka, kvůli ochraně proti potu.
Vy, máte-li padnoucí boty, nestrkáte do nich ještě měkké vložky, aby vám to bylo příjemné. Protože když do padnoucích bot dáte něco navíc, už vám pasovat nebudou. Už tomu rozumíte?

Jenže pokud si jdu koupit boty na běhání a vím, že se mi líp běhá s pěnovou vložkou, tak si ji vezmu s sebou a boty koupím takové, aby mi na nohu seděly i s ní.....

27.11.2020 07:40

MajkaP napsal(a):
Jenže pokud si jdu koupit boty na běhání a vím, že se mi líp běhá s pěnovou vložkou, tak si ji vezmu s sebou a boty koupím takové, aby mi na nohu seděly i s ní.....

Dobře, ale to už nejsou boty, které jste si na míru koupila bez pěnovky, a pak ji do nich vložila. A to je přesně případ slečny, protože pěnovku jí nedoporučil sedlář k dopasování sedla, aby sedělo ještě lépe, ani fyzioterapeut, za tímtéž účelem, nýbrž veterinář, a docela by mě zajímalo, z jakého důvodu toto doporučil, protože pokud něco takového navrhne veterinář, tedy pokud se ho na něco takového vůbec ptáme, zřejmě má kůň se zády nějaký problém.... jen takový logický myšlenkový výstup.

Neregistrovaný uživatel

27.11.2020 08:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Dobře, ale to už nejsou boty, které jste si na míru koupila bez pěnovky, a pak ji do nich vložila. A to je přesně případ slečny, protože pěnovku jí nedoporučil sedlář k dopasování sedla, aby sedělo ještě lépe, ani fyzioterapeut, za tímtéž účelem, nýbrž veterinář, a docela by mě zajímalo, z jakého důvodu toto doporučil, protože pokud něco takového navrhne veterinář, tedy pokud se ho na něco takového vůbec ptáme, zřejmě má kůň se zády nějaký problém.... jen takový logický myšlenkový výstup.

Kateřina Sieberová je veterinářka i fizioterapeutka v jednom ! Problém se zády nemá

Neregistrovaný uživatel

27.11.2020 08:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Dotaz napsal(a):
Myslíte? Stačí se podívat na kobylu, pak na její jezdce, soutěžíte v kategorii do 14 let, takže jste dítě, máte tam i fotku. Navíc licenci máte krátce - od května. Vaše stáj hodně jezdí po závodech. Dá se najít i prodejní cena kobyly, její videa na Youtube ze závodů, vaše první závody. Takže opravdu nemáme nejmenší představu. :)

Jen je mi stále záhadou, proč ve sportovní stáji nejsou schopni vám kvalitně poradit, nebo spíš proč je neposloucháte? Krmení konzultujete na FB, nepomohou s chováním kobyly. Mám docela pochyby o péči, která se tomu koni dostává, když čtu ty vaše dotazy.

Nechcete náhodou ještě můj ig ? Aby jste měla ještě více informaci o mě a mé kobyle !
Tady neslo o to , že jsem dítě šlo úplně o něco jiného ....

27.11.2020 08:37

Ale vy se k té kobyle chováte zmateně! A rad jste ve vedlejším vlákně dostala habaděj.

27.11.2020 08:38

Dotaz napsal(a):

Tak jsem se úplně nespletla. Díky.

27.11.2020 08:39
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nechcete náhodou ještě můj ig ? Aby jste měla ještě více informaci o mě a mé kobyle !
Tady neslo o to , že jsem dítě šlo úplně o něco jiného ....

Prosím ?? Jaký dítě podle vás ?? Vůbec nevíte kdo jsem , tak nepište o člověku dítě .

Dítě jste. A mrzí mě, že koně neřeší někdo dospělý, protože vy ho prostě nezvládáte a dá se říci, že i kazíte. K čemu je vám závodění, když máte problém koně i v klidu vyčistit? Proč se o blaho koně a jeho zdravotní stav nestará zodpovědná dospělá osoba - majitel, ale řešíte to po internetech vy?

27.11.2020 09:34

Kateřina Sieberová je veterinářka i fizioterapeutka v jednom ! Problém se zády nemá

Takže nemáte na svého koně padnoucí sedlo. To je dobře, že je kůň pod dohledem takového odborníka. Nic proti tomu, pokud dobrý zkušený fyzioterapeut doporučil podložku jako nejvhodnější řešení, tak děláte to nejlepší :-)

Neregistrovaný uživatel

27.11.2020 09:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Takže nemáte na svého koně padnoucí sedlo. To je dobře, že je kůň pod dohledem takového odborníka. Nic proti tomu, pokud dobrý zkušený fyzioterapeut doporučil podložku jako nejvhodnější řešení, tak děláte to nejlepší :-)

Já dostala na vyzkoušení 3 sedla a vete říkala , že to to ji sedí úplně bezva i bez podložky a to jsem si koupila . Řekla mi , že má ale dávat i tu podložku .
Příští měsíc přijede dělat Rumbě chiro..

27.11.2020 10:07

Já dostala na vyzkoušení 3 sedla a vete říkala , že to to ji sedí úplně bezva i bez podložky a to jsem si koupila . Řekla mi , že má ale dávat i tu podložku .
Příští měsíc přijede dělat Rumbě chiro..

Tak to je od vete rozhodně zajímavý přístup. Dělejte samozřejmě co doporučila, od toho ty odborníky platíme :-) (dneska aby byl člověk odborník sám na všechno, protože kolikrát i odborník si chce ulehčit práci a udělá kompromis - no, ale to je mimo téma)

27.11.2020 14:19
dsj

XXX.XXX.255.137

Já dávám beránka pod sedlo v zimě. Sedlo si dávám pasovat v létě když jsou koně napapaný a když v zimě zhubnou tak dám beránka. Pro mě pohodovější řešení než mít letní a zimní sedla nebo je dávat 2x do roka přecpat. Ale jezdím do lesa a pro radost a co je in ve sportu nesleduji. Mívala jsem v zimě pod sedlem plstěnky, ale nové na anglii už nemůžu sehnat, všude mají jen westernové… vím že údržba blbá protože se nedají narvat do pračky, ale měla jsem je ráda, kopírují hřbet, netáhnou a nevarhánkují a tlumily dopady mého těžkého zadku.

27.11.2020 14:39

dsj napsal(a):
Já dávám beránka pod sedlo v zimě. Sedlo si dávám pasovat v létě když jsou koně napapaný a když v zimě zhubnou tak dám beránka. Pro mě pohodovější řešení než mít letní a zimní sedla nebo je dávat 2x do roka přecpat. Ale jezdím do lesa a pro radost a co je in ve sportu nesleduji. Mívala jsem v zimě pod sedlem plstěnky, ale nové na anglii už nemůžu sehnat, všude mají jen westernové… vím že údržba blbá protože se nedají narvat do pračky, ale měla jsem je ráda, kopírují hřbet, netáhnou a nevarhánkují a tlumily dopady mého těžkého zadku.

také mám moc ráda plstěnky. Podařilo se mi sehnat dvě bílé relativně slušné a dvě černé funglovky. Nedám z ruky :-) Před lety jsem viděla nové plstěnky v sortimentu http://kuze-sedlarstvi.cz/ ale už pár let tam nejsou, asi na to není materiál.... Ale za zeptání v případě zájmu nic nedáte :-)

27.11.2020 14:43
MajkaP

XXX.XXX.21.249

také mám moc ráda plstěnky. Podařilo se mi sehnat dvě bílé relativně slušné a dvě černé funglovky. Nedám z ruky :-) Před lety jsem viděla nové plstěnky v sortimentu http://kuze-sedlarstvi.cz/ ale už pár let tam nejsou, asi na to není materiál.... Ale za zeptání v případě zájmu nic nedáte :-)

A co toto?

https://www.pasujeme-sedlo.cz/terapeuticke-podsedlove-decky/

27.11.2020 14:44
dsj

XXX.XXX.255.137

děkuji za odkaz zkusím tam zavolat Já jsem si vždycky myslela že se nevyrábí protože je nikdo nechce, jen já tak ráda slyším že nejsem poslední na světě kdo by je rád znovu měl

27.11.2020 14:46

MajkaP napsal(a):
A co toto?

tyhle jsem zavrhla, protože tloušťka 0,5 cm je prostě málo :-( je to tenčina…. Jinak ty bez děr vypadají pěkně, o tom žádná. Ale obávám se, že to je právě ten nedostatek vhodného plstěného materiálu, proč se plstěnky už nevyrábí. Já mám minimálně centimetrové :-)

27.11.2020 14:48

ale třeba by na přání udělali centimetrovku bez děr :-) jen ta astrocena za to

27.11.2020 15:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

MajkaP napsal(a):

No ano. Ale sedlo napasované na koně bez podložky/berana/gelovky už pak dál podkládat není třeba.

27.11.2020 15:02
MajkaP

XXX.XXX.21.249

ale třeba by na přání udělali centimetrovku bez děr :-) jen ta astrocena za to

Jo, třeba by měli i jiné možnosti než co uvádějí.... Nebo by možná byla cesta si někde jen sehnat matroš a nechat udělat.... Nevím.... Já potřebovala jen tenkou a malý kus (vypodložit jeden polštář).

27.11.2020 15:03
MajkaP

XXX.XXX.21.249

sisi58 napsal(a):
No ano. Ale sedlo napasované na koně bez podložky/berana/gelovky už pak dál podkládat není třeba.

Nikde jsem nepsala opak.

27.11.2020 15:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tak to je od vete rozhodně zajímavý přístup. Dělejte samozřejmě co doporučila, od toho ty odborníky platíme :-) (dneska aby byl člověk odborník sám na všechno, protože kolikrát i odborník si chce ulehčit práci a udělá kompromis - no, ale to je mimo téma)

Taky jste si všimla? Pokud se nejedná o něco akutního, čtu dopředu a ptám se. Nespoléhám se na to, že veterinář je vševědoucí.
Navíc se mi zdá, že naše, dříve bezvadná, vetka jaksi sklouzává do rutiny. Mrzí mě to.

27.11.2020 16:09
Arbora

XXX.XXX.233.168

Prosím, krvácajú mi oči. Po prvé, píše sa fyzioterapeut, prípadne fyzioterapeutka. Po druhé, medzera sa pred interpunkciou nepíše.

27.11.2020 17:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kellnerová je úplně někde jinde, než vy.
Pokud si myslíte, že když má berana ona, tak ten beran jistě pod sedlo patří, mýlíte se.
Ona má sedlo pasované i s tím beranem. Vy, jak tvrdíte, máte sedlo na koně bez berana. Pokud ho přidáte, nebude pasovat. Mohl by tam být v případě, že kobyla opadne ze svalů z důvodu neježdění. Což u vaší kobyly nehrozí.
Čemu na tom nerozumíte?

27.11.2020 20:51

dsj napsal(a):

Není zač :-)

Doplněno: á, už tu byli rychlejší :-) Tak ještě toto: https://www.sedla-urban.cz/podsedlovky-diamond-wool-pads/

27.11.2020 22:00

dsj napsal(a):

Já jenom...Nechci urazit, ale proč koně v zimě zhubnou?

27.11.2020 22:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Neměli by, ale dost možná sportovcům v období klidu opadnou svaly.
A za další - nemusí to být zrovna v zimě, ale jsou koně, kteří jsou náchylnější k opadání v různých obdobích - změna ustájení, změna složení stáda, změna čehokoliv jiného, nemoc...

27.11.2020 22:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nemusí, ale některým to opravdu prospěje. Třeba prakoním nebo naší Darince.

27.11.2020 22:47

Terven napsal(a):
A za další - nemusí to být zrovna v zimě, ale jsou koně, kteří jsou náchylnější k opadání v různých obdobích - změna ustájení, změna složení stáda, změna čehokoliv jiného, nemoc...

To jo, ale když mám koně na lesoježdění a nejsou žádné změny, tak si myslím, že by ze svalů neměl opadnout. Mě zarazila formulace "v létě napapaný a v zimě zhubnou" - jako že mají hlad.? Ale třeba jsem špatně pochopila.

27.11.2020 22:48

sisi58 napsal(a):
Nemusí, ale některým to opravdu prospěje. Třeba prakoním nebo naší Darince.

To mně by prospělo taky.

27.11.2020 23:31
Terven

XXX.XXX.110.191

To jo, ale když mám koně na lesoježdění a nejsou žádné změny, tak si myslím, že by ze svalů neměl opadnout. Mě zarazila formulace "v létě napapaný a v zimě zhubnou" - jako že mají hlad.? Ale třeba jsem špatně pochopila.

A to jste asi pochopila dobře, spousta lidí to považuje za normální...jeden z dlouhé řady koňáckých mýtů.

27.11.2020 23:42

Mě třeba loni kobyla v zimě ztloustla....ale pokud má někdo koně venku, nedekuje, na podzim je fakt jako koule, tak zhubnout může, ba dokonce je to i před jarní pastvou ideál....
Edit: lesojezdec nemá v zimě takové možnosti udržet koně v kondici, jako někdo kdo má k dispozici halu....
jinak: tady si můžete zapodložkovat pod sedlo nebo vybrat udidlo....
https://www.winderen.com/

28.11.2020 06:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
A to jste asi pochopila dobře, spousta lidí to považuje za normální...jeden z dlouhé řady koňáckých mýtů.

Zima je ideální dobou, kdy je možno upravit váhu koně. Na trávě se to daří jen těžko. A je stále víc koní, kteří jsou překrmení. Což nesvědčí ničemu.
Pokud máte koně normálního, buďte ráda.

28.11.2020 06:29

Mě třeba loni kobyla v zimě ztloustla....ale pokud má někdo koně venku, nedekuje, na podzim je fakt jako koule, tak zhubnout může, ba dokonce je to i před jarní pastvou ideál....
Edit: lesojezdec nemá v zimě takové možnosti udržet koně v kondici, jako někdo kdo má k dispozici halu....
jinak: tady si můžete zapodložkovat pod sedlo nebo vybrat udidlo....
https://www.winderen.com/

Kamarádka nemá halu a koně v kondici udrží. I kobylu na úrovni ST drezúry. Ale je fakt, že je má u baráku a i jako zaměstnání. neboli může jezdit kdykoliv. Ne jako běžný smrtelník, který je někde v práci do čtyř a než se ke koni dostane, je už tma. Ale stejně si myslím, že by kůň neměl v zimě výrazně hubnout.

28.11.2020 07:23
MajkaP

XXX.XXX.25.238

No hubnout hubnout..... Můj kůň v zimě tloustne. Tedy do teď tloustnul, letos ho čeká první zima bez boxu, tak uvidíme... Rozhodl se tak v patnácti letech sám 🤷🤦

Ale prostě znám hodně koní, kterým se se sezónou kondice/ tvar zad mění hodně. Samozřejmě jsou to lesokoně, kteří většinou nemají systematickou práci po celý rok, ať už z důvodu počasí, nebo nějakého výpadku jezdce...

28.11.2020 08:21
dsj

XXX.XXX.255.137

Zhubbnou mi každou zimu o 2-3 dírky. Mám dobře krmitelné koně a myslím si, že to souvisí s trávou, počasím a pobytem 24/7. Když je tráva, jsou tlustý a když není tak jsou míň tlustý... Byla bych ráda, kdyby si holky držely zimní výživovou kondici celý rok, ale bohužel i když trávu oplůtkuji a na předchozí velké pastvině jsem i náhubkovala tak spíš řeším jak krmit aby nebyly tlusté než hubnutí. To je asi trest za moje nerozvážné přání z mládí když jsem měla špatně krmitelnou A1/1 věčně hubenou a toužila jsem po dobře krmitelném tlustém koni.

28.11.2020 08:32
dsj

XXX.XXX.255.137

Terven napsal(a):

Terven, mám na to jiný názor, myslím si, že zima bez trávy je ideální doba pro zhubnutí koní s nadváhou. Asi jako já nijak neřeším že na konci léta mám o 5kg míň než po vánocích, stejně tak jsem ráda když mi koně jdou na první trávu hubenější. Ale samozřejmě smekám před lidma, který mají celoročně koně ve stejný dokonalý kondici bez ohledu na krmení, počasí a ježdění.

28.11.2020 08:48
bongani

XXX.XXX.45.91

Terven napsal(a):

Vidíte, a ten můj vždycky v zimě přibere. :-)

28.11.2020 09:18
canka

XXX.XXX.215.5

Já mám teda celoroční kuličky,ale váhu už jsem se u holek naučila korigovat....Přes zimu vždycky prostě naberou,protože vzhledem k počasí a brzké tmě prostě není čas na ježdění a procházky víc jak o víkendu..seno sice dávkuji,ale nestane se,že by ho neměli..musí mít co jíst..jen spomaluji to žraní pomocí sítěk rozmístěných různě po výběhu...ale prostě před jarem začínám seno míchat se slámou,s prodlužujícím světlem chodíme víc ven a jde to prostě znát,že vždycky aspoň něco před tou pastvou shodí..vypadají pak moc hezky a nejsou to takový otesánci,jaký to bývali

28.11.2020 09:35
Terven

XXX.XXX.110.191

sisi58 napsal(a):
Zima je ideální dobou, kdy je možno upravit váhu koně. Na trávě se to daří jen těžko. A je stále víc koní, kteří jsou překrmení. Což nesvědčí ničemu.
Pokud máte koně normálního, buďte ráda.

Ano, ale já píšu o tom, že zimní hubnutí není nějaká normální nevyhnutelná záležitost, jak mnozí koňáci tvrdí. Pokud někomu v zimním období koně hubnou, má zcela jistě chybu v managementu.
Má-li někdo koně s nadváhou a snaží se ho zhubnout záměrně, to je jiná- o tom řeč není.
Možná je stále víc koní, co jsou překrmení, ale na ifauně, fb i v reálném životě se opakovaně přesvědčuju, že těch, co mají opačný problém, je minimálně stejně. Müsli na přibrání je evergreen internetových diskuzí.

28.11.2020 11:07
dsj

XXX.XXX.255.137

Terven napsal(a):
Ano, ale já píšu o tom, že zimní hubnutí není nějaká normální nevyhnutelná záležitost, jak mnozí koňáci tvrdí. Pokud někomu v zimním období koně hubnou, má zcela jistě chybu v managementu.
Má-li někdo koně s nadváhou a snaží se ho zhubnout záměrně, to je jiná- o tom řeč není.
Možná je stále víc koní, co jsou překrmení, ale na ifauně, fb i v reálném životě se opakovaně přesvědčuju, že těch, co mají opačný problém, je minimálně stejně. Müsli na přibrání je evergreen internetových diskuzí.

Terven, nevím proč ale někdy mám pocit že se musím v odpovědích na vaše příspěvky obhajovat....
Nemám facebook a nesleduji koňské kauzy. Starám se o svoje koně a sleduji koně v okolí a maximálně zabrousím na iFaunu, když mám čas. Myslím si že případy extrémně tlustých nebo vyhublých koní kolem mě (na facebooku nesleduji) jsou záležitost neznalosti nebo lenosti majitelů a ustajovatelů, než nějakého cíleně aplikovaného koňáckého mýtu o povinném hubnutí přes zimu. O tomhle koňáckém mýtu jsem myslím četla poprvé od Žofré v nějakém příspěvku o fjordech (už nevím v jaké souvislosti).
Mám ČT a kolísání kondice v průběhu roku v rozmezí 1-2-3 dírek neřeším, mírné zhubnutí spíš vítám. Někdo to kolísání kondice dokáže zmanažovat - třeba tím, že koně má na hliňáku a na trávu je nepustí vůbec, ale já jsem se rozhodla jít jinou cestou, koně chci mít i na pastvině, a zatím jsem to v pastevním režimu nedokázala udělat lépe. Ale nebavím se o extrémním hubnutí na základě nějakého bezmyšlenkovitě aplikovaného mýtu, ale změnách výživové kondice.

28.11.2020 12:32
Terven

XXX.XXX.110.191

dsj napsal(a):
Terven, nevím proč ale někdy mám pocit že se musím v odpovědích na vaše příspěvky obhajovat....
Nemám facebook a nesleduji koňské kauzy. Starám se o svoje koně a sleduji koně v okolí a maximálně zabrousím na iFaunu, když mám čas. Myslím si že případy extrémně tlustých nebo vyhublých koní kolem mě (na facebooku nesleduji) jsou záležitost neznalosti nebo lenosti majitelů a ustajovatelů, než nějakého cíleně aplikovaného koňáckého mýtu o povinném hubnutí přes zimu. O tomhle koňáckém mýtu jsem myslím četla poprvé od Žofré v nějakém příspěvku o fjordech (už nevím v jaké souvislosti).
Mám ČT a kolísání kondice v průběhu roku v rozmezí 1-2-3 dírek neřeším, mírné zhubnutí spíš vítám. Někdo to kolísání kondice dokáže zmanažovat - třeba tím, že koně má na hliňáku a na trávu je nepustí vůbec, ale já jsem se rozhodla jít jinou cestou, koně chci mít i na pastvině, a zatím jsem to v pastevním režimu nedokázala udělat lépe. Ale nebavím se o extrémním hubnutí na základě nějakého bezmyšlenkovitě aplikovaného mýtu, ale změnách výživové kondice.

Asi si nerozumíme, píšeme každá o něčem jiném. Neberte si to špatně, ale pokud člověk má pocit, že se musí obhajovat, chyba bývá na jeho přijímači.
Já neznám a nesoudím vaše koně, zbytečně si to berete osobně a vztahujete na sebe.
Pokud to vašim koním vyhovuje a nějaké to kilo dolů jim prospěje, tak je všechno v pořádku, ne?
Asi jste neporozuměla, o čem píšu. Nikoli o cíleném managementu za účelem koním vylepšit kondici, ať už ve směru dolů či nahoru. Ani nepíšu o extrémně hubených koních.
Pouze rozporuju časté tvrzení, že koně přece přes zimu hubnou a je to normální. Pokud kůň v zimě hubne, je to vždy vinou managementu a ne prostým faktem, že je zima.
Bohužel, často tímhle tvrzením lidi obhajujou zhoršenou kondici svých koní. Na fb jsou ty dotazy někdy jak přes kopírák - - "co dát mému A1/1 na přibrání, přes zimu mi vždycky zhubne..." atd. atd...opravdu to zbytečně vztahujete na svoje koně, kteří evidentně mají spíš opačný problém.
Jinak kolísání výživové kondice během roku je normální jev, zvláště u tzv. hard keeper - koní s rychlým metabolismem. Na těch se často projeví třeba i příchod nového koně do stáda- prostě nějaký čas víc běhají a míň žerou. Případně stres, nemoc, změna ustájení, cokoliv. Pokud hubne kůň v zimním období, potřebuje možná přidat seno, zadekovat, vyladit příkrm...nikoli to odbýt konstatováním, že je zima a neuděláme nic.
Líp už to asi vysvětlit neumím

28.11.2020 12:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):

Jasně, protože jaksi zapomínají, že ze záchovné dávky koně vysoko skákat nebudou. Bez sena jim mohou dávat nejlepší vyráběné mysli na světě a stejně to nepomůže.
Vyzkoušela jsem si to s kobylou letos na vlastní kůži, její i mé.
Bez objemového krmiva prostě koně nenakrmíte.
Kobyla na seně; kobyla sice na pastvě, ale mizerné. jak je vidět v pozadí. A ani pasení nepomáhalo, jen jsem měla lepší pocit.
Když bylo seno znovu dáno do výběhů, kobyla se během 14 dní spravila.

28.11.2020 12:47
Terven

XXX.XXX.110.191

Resp. teda - ještě lépe pro dsj, protože editovat už nelze...
...pokud hubne kůň v zimním období, je to vždy tím, že výdej je větší než příjem. A v zimě díky nízkým teplotám výdej bývá vyšší, proto hubnutí je častější. Ale správné řešení je vylepšit bilanci příjem x výdej žrádlem, dekou apod. a nikoli konstatovat, že je to normální jev, což se často děje.

28.11.2020 12:58

dsj napsal(a):
Zhubbnou mi každou zimu o 2-3 dírky. Mám dobře krmitelné koně a myslím si, že to souvisí s trávou, počasím a pobytem 24/7. Když je tráva, jsou tlustý a když není tak jsou míň tlustý... Byla bych ráda, kdyby si holky držely zimní výživovou kondici celý rok, ale bohužel i když trávu oplůtkuji a na předchozí velké pastvině jsem i náhubkovala tak spíš řeším jak krmit aby nebyly tlusté než hubnutí. To je asi trest za moje nerozvážné přání z mládí když jsem měla špatně krmitelnou A1/1 věčně hubenou a toužila jsem po dobře krmitelném tlustém koni.

Mě prostě napadl kůň v létě dobrý a v zimě hubený. Varianta v létě tlustý a v zimě méně tlustý ne - moje chyba.

28.11.2020 14:52
koně

XXX.XXX.174.63

dsj napsal(a):

Nemusíte se obhajovat ,děláte to podle svého,podle svých koní ,jak to oběma stranám vyhovuje
Že divoká zvířata v zimě hubnou ,je normální .
A každý,kdo je v obraze a ví,že jeho nedivocí koně jsou z těch ,kteří snad budou na zimu hubnout,jim přidá
Bohužel přibývá majitelů a provozovatelů ustájení ,kteří vědět nechtějí a hodí se jim zimní hubnutí jako neotřesitelný fakt .Aby nikdy nemuseli krmit

Coudas

28.11.2020 15:42
Coudas

XXX.XXX.87.254

Ze kone na zimu hubnou neni mytus, ale priroda. Jen v dnesni pomatene dobe uz to neni zadouci, respektive umelym ustajenim a pridanim krmeni se takto dit nemusi. Kdo ceho k cemu vyuziva uz je kazdeho problem.

29.11.2020 07:25
lenacia

XXX.XXX.173.31

Suma sumárum, je tu díra na trhu pro "matchery" (ne že bych nebyla matcher)... Vyrobit pouze lemující beránky na tenké látce, která nezuží sedlo, ale ani se nebude moct hrbolatit mezi sedlem a dečkou 🤔😂 lidi koupí všechno 🤷‍♀️

Přidejte reakci

Přidat smajlík