VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Dobrý den,
planuju, že vezmu kobylku ven bez sedla. Zatím jsem zkoušela jen párkrát a opatrně, kousek, bez sedla a na uzlíkové ohlávce. Nemáme jizdarnu, tak musím ven. Prosím o doporučení / zkušenosti, jak to máte vy pokročilejší... Jezdíte s uzdečkou, nebo jen na ohlávce? Radši s madly nebo úplně bez ničeho? Tipy a triky?
Děkuji za doporučení.
A co vás k tomu nutí?
Hlavně myslete na bezpečnost,svou,kobyly a nejvíc ostatních.Tj. kolemjdoucích a jedoucích.
Normálně jezdíte na kobyle sama,ven? Se sedlem a uzdečkou? A bez problémů?Ve všech chodech?
Když už tedy musíte ,tak si dejte aspoň nějakou deku pod pozadí,samozřejmě upevněte ,obřišníkem.Abyste kobylu nemačkala a nevystoupila okamžitě ,kdyby náhodou uhnula či poskočila.
Vyberte pečlivě lokalitu prvních pokusů.Když spadnete,aby kobyla nebyla nucená cestou domů,až vám uteče, překonávat frekventované silnice ,ulice ,tratě ,dálnice apod.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsem stará škola, ven jezdím na uzdečce a se sedlem. Blbiny bez sedla a bez uzdečky zkouším na ohraničeném prostoru. Já můžu spadnout tak jako tak, jde o to, aby neutekl kůň. V žádném případě bych na koni bez výstroje nejela ven sama.
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Ráda bych jízdu bez sedla měla jako doplňující cvičení, hlavně kvůli zlepšení sedu a kontaktu s koněm ... Děláme s kobylkou práci ze země, na vyjížďce zvládám všechny chody. Není to tak, že chci zahodit sedlo, spíš trochu změna, a jen příležitostně...
Já ven bez sedla jezdím... Jezdím tak už od mala....takže si troufnu říci,že bez sedla jezdím lépe než s ním
Ale..pokud chcete jet do terénu,na vyjížďku bez sedla,položte si tyto otázky:
1.) Zvládnu bez sedla všechny chody koně?
2.) Dokážu usedět nečekaný uskočení,vyhození,kozlování?
3.) Zvládám bez sedla jízdu z kopce a do kopce?
4.) Dokážu na koni sedět tak,abych mu nepřekážela a nehrcala do zad?
5.)Dokážu mít nohy a ruce v klidu?Neškubu v hubě,nedržím se holeněmi?
6.) Dokážu koně udržet za každé situace bez opory sedla?
Pokud jste si na VŠECHNY otázky odpověděla ANO,pak můžete směle vyrazit...nezapomeňte jet s někým,kdyby se něco stalo a vezměte si přilbu...
VeselaKopa
napsal(a):
Ráda bych jízdu bez sedla měla jako doplňující cvičení, hlavně kvůli zlepšení sedu a kontaktu s koněm ... Děláme s kobylkou práci ze země, na vyjížďce zvládám všechny chody. Není to tak, že chci zahodit sedlo, spíš trochu změna, a jen příležitostně...
Tohle je super nápad a pro sed je jízda bez sedla skvělá. Ale pro začátek by bylo lepší, aby vás nejdřív bez sedla někdo lonžoval, pak jezdete na jízdárně a pak můžete ven.... Jestli nemáte jízdárnu, určitě máte nějaký výběh, kdy by se to dalo.
Jinak souhlasím s Cankou.
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Milá Canko, díky za příspěvek... Ale jak jsem psala, s ježděním bez sedla jsem velmi na začátku... Nepočítám s tím, že hned nacválám s větrem o závod, potřebuju se nejdřív naučit základy, takže na otázky výše odpovím, že NE . Ale někde začít musím... Jde mi o krátké příležitostné vyjížďky, spíš jako doplněk při práci ze země. Standardní vyjížďky v sedle rozhodně zachovám. Spíš potřebuju poradit, jak si to udělat jednodušší a bezpečnější.. Děkuji

Doporučuji začít BEZ TŘMENŮ Ve vaší situaci je to ideální přechod, a skvělé cvičení na sed. Myslím, že budete mít na pár měsíců o zábavu postaráno.
A bude naprosto stačit, když si ty nohy z těch třmenů jen vyhodíte. Začínejte v kroku, ideálně ve chvíli, kdy už kůň ví, že se jen jde domů, že už se nebude klusat, cválat. Někteří koně (jako ten můj) mají zpočátku, než si zvyknou, výhrady k bimbajícím třmenům (zejména mým - mám extra těžké). Myslím, že i v kroku budete mít při delším pobytu v sedle dost co dělat :-) samozřejmě v závislosti na pohodlnosti chodů vašeho koně. Pro mě je to celkem cvíko na břišáky
Pro klusání a vysedání bez třmenů doporučuji rajtky s gripem a nebo neklouzavou úpravu na bočnicích sedla. A na cválání vlastně taky.
Až se budete cítit bez třmenů na koni jako doma, tak je můžete od sedla uplně odepnout a jezdit bez nich. Případně přejít na to ježdění bez sedla (na padu, dece...). Ale vzhledem ke koním zádům, pokud nehodláte investovat do kvalitního bezkostrového sedla a nebo padu s ochranou zad, doporučuji i nadále zůstat v kostrovém padnoucím sedle, samozřejmě za předpokladu, že takové máte.
A vždycky přidávejte jenom jednu novou věc koni na zpracování. Tj. máte-li rozum, nevyrazíte na nezvyklém uždění (třeba bez udidla), když budete k tomu ještě zkoušet jízdu bez opory. Co se týče ježdění bez udidla, to vám sed nijak nezlepší, takže bych se být vámi na to vybodla.
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Tak hlásím, že dneska jízda bez sedla proběhla, jela jsem s madly, na westernové decea s klasickou otěží. Docela pohoda, zkusila jsem i pár kroků v klusu a dalo se. Kobylka Reagovala na pobídky do obratů, couvání, kruhy,... Určitě je co zlepšovat, ale pro začátek ok. Tak jsem se musela pochválit 😊🐎

Já jsem si včera naordinovala naopak tu jízdu bez třmenů, na vysokém plnokrevníkovi. Klus do kopce ok, i vysedávání ušlo. Ale po rovině, kde mistr čučel okolo, aby mu něco neuteklo, jsem měla co dělat, abych nezhučela :-D na ty jeho dlouhé ploché kroky mi prostě jedno vysednutí nestačí - a představa, že bych zůstala "sedět" je ještě ďábelštější :-D Jela jsem ale v drezuře, ta moc nedovolila posunout si nohy nahoru a zvednout se lépe ze sedla. Příště zkusím VS, třeba bude lepší.
Zacválat jsem si troufla (ale přemlouvala jsem se!) jenom kousek do kopečka, trapně jsem se přidržovala sedla (příště si musím vzít nákrčák, za hřívu v místě, kde už ji má odrbanou od deky, se mi chytat nechce), ale slavně jsem přežila. Také se musím pochválit
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Buggyro, gratuluji 😊 Já chci vyzkoušet jízdu bez třmenů zítra, ale nechám si je na sedle... Jsem zvědavá, jak to půjde, určitě je to nové cvičení. Jinak jezdím na chladnokrevnikovi, tak je to jak na gauči 😊
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Buggyro, gratuluji 😊 Já chci vyzkoušet jízdu bez třmenů zítra, ale nechám si je na sedle... Jsem zvědavá, jak to půjde, určitě je to nové cvičení. Jinak jezdím na chladnokrevnikovi, tak je to jak na gauči 😊

napsal(a):
Já jsem si včera naordinovala naopak tu jízdu bez třmenů, na vysokém plnokrevníkovi. Klus do kopce ok, i vysedávání ušlo. Ale po rovině, kde mistr čučel okolo, aby mu něco neuteklo, jsem měla co dělat, abych nezhučela :-D na ty jeho dlouhé ploché kroky mi prostě jedno vysednutí nestačí - a představa, že bych zůstala "sedět" je ještě ďábelštější :-D Jela jsem ale v drezuře, ta moc nedovolila posunout si nohy nahoru a zvednout se lépe ze sedla. Příště zkusím VS, třeba bude lepší.
Zacválat jsem si troufla (ale přemlouvala jsem se!) jenom kousek do kopečka, trapně jsem se přidržovala sedla (příště si musím vzít nákrčák, za hřívu v místě, kde už ji má odrbanou od deky, se mi chytat nechce), ale slavně jsem přežila. Také se musím pochválit
Na přidržování se sedla není nic trapného. Je to víc než 20 let, ale pořád před sebou vidím kamarádku, jak přežila louku na cválajícím, vytrvale kozlujícím koni - pustila otěže, jedna ruka se zadrápla za přední rozsochu, druhá za zadní a bylo to. Ne moc elegantní, ale funkční.

VeselaKopa
napsal(a):
Já chci taky gauč! To by se mi to jezdilo .... když ten můj koník má výrazné chody... (teda výrazné... ploché, dlouhé, tvrdé).
Děkuji děkuji :-)
Kometa: no, teoreticky na tom nic trapného není, ale přeci jen lépe člověk jde s pohybem, když se drží před sebou než pod sebou... On ten můj kůň ale skutečně moc pohodlný není, tak je otázka, zda mi to bez držení vůbec kdy půjde. Aspoň že je hodný
Jinak přesně stejnou situaci jako zažila vaše kamarádka, jsem před zhruba 25 lety jako dítě zažila na poníkovi na dostihu poníků v Lysé. Poník vyvalenej, poprvé jel někam méblákem, a tam se po něm chtělo utíkání, samí cizí lidi, ruch... Tak se nakrknul, a celou tu cílovou rovinku (delší dostihy poníci neměli) se mnou dělal kočičáky. Pochopitelně máma mi kladla na srdce jediné - "nespadni". Tak jsem udělala totéž, co vaše kamarádka. A nespadla! Máma pak se smíchem vyprávěla, že děti proběhnuvší na poníkách, kteří cválali normálně, diváci minuli jak patník, a všichni volali a tleskali mně, snad i komentátor to ohodnotil nějak oslavně, takže jsem ovládla na hopsajícím poníkovi všechny tribuny

Samozřejmě jízda bez třmenů je pěkně blbej nápad. Víte, jak mě teď bolí třísla, stehna, VŠECHNO?!! Si ještě tak někdy budu něco dokazovat....
Já nevím, ale jízda v sedle bez třmenů mi přijde horší než jízda úplně bez sedla. Odjezdila jsem x vyjížděk na padu bez třmenů, klusala jsem i cválala a pohoda. Teď si vždycky cestou z vyjížďky vyndám nohy ze třmenů a přijde mi to děsně nepohodlné, kloužu v sedle a i kůň vypadá, že se mu to moc nelíbí. Bez sedla na něj nemůžu z jednoduchého důvodu, že tam prostě nevylezu.

bongani
napsal(a):
Já nevím, ale jízda v sedle bez třmenů mi přijde horší než jízda úplně bez sedla. Odjezdila jsem x vyjížděk na padu bez třmenů, klusala jsem i cválala a pohoda. Teď si vždycky cestou z vyjížďky vyndám nohy ze třmenů a přijde mi to děsně nepohodlné, kloužu v sedle a i kůň vypadá, že se mu to moc nelíbí. Bez sedla na něj nemůžu z jednoduchého důvodu, že tam prostě nevylezu.
ano, to je pravda. Sedlo především klouže. Proto doporučuji protiskluzová opatření - já bych na ten stehenní sed asi potřebovala rovnou vteřiňák Ale sedlo také rozkládá váhu, tj. neumožní tolik sedět "v koni".
Nicméně já mám velmi ploutvovitého koně s ostrým hřbetem, a pokud nechci investovat přímo do bezkostrového sedla jako takového, musím jezdit s kostrovým sedlem. Pad (takový ten zoufalý alá tlustá dečka s obřišníkem) mám, ale musím ho podkládat tisíci podkladky, abych koni neseděla na páteři. Ten pad pak pochopitelně také levituje nad koněm. Navíc s těmi podkladky se pad směrem dopředu (podél podbřišníku) zužuje, takže když se chci opřít o kolena, ujedou mi nohy dopředu, a já se prostě nechytím tak, abych se zvedla do stehenního sedu. Ani to vysedávání se mi moc nedaří, to musím zase říct, že je přeci jen lepší v tom sedle.
Vy jste asi vysedávat ani odlehčovat při jízdě bez třmenů nemusela, no nicméně chody "mého" koně nejsou nic moc k usezení Musím se s tím nějak popasovat.
Ale zase fajn, že objevuji nové svaly, které si ještě na ježdění nezvykly, a můžu tak předstírat, že dělám nové cvičení na posilování. A na rovnováhu. A na nervy
napsal(a):
ano, to je pravda. Sedlo především klouže. Proto doporučuji protiskluzová opatření - já bych na ten stehenní sed asi potřebovala rovnou vteřiňák Ale sedlo také rozkládá váhu, tj. neumožní tolik sedět "v koni".
Nicméně já mám velmi ploutvovitého koně s ostrým hřbetem, a pokud nechci investovat přímo do bezkostrového sedla jako takového, musím jezdit s kostrovým sedlem. Pad (takový ten zoufalý alá tlustá dečka s obřišníkem) mám, ale musím ho podkládat tisíci podkladky, abych koni neseděla na páteři. Ten pad pak pochopitelně také levituje nad koněm. Navíc s těmi podkladky se pad směrem dopředu (podél podbřišníku) zužuje, takže když se chci opřít o kolena, ujedou mi nohy dopředu, a já se prostě nechytím tak, abych se zvedla do stehenního sedu. Ani to vysedávání se mi moc nedaří, to musím zase říct, že je přeci jen lepší v tom sedle.
Vy jste asi vysedávat ani odlehčovat při jízdě bez třmenů nemusela, no nicméně chody "mého" koně nejsou nic moc k usezení Musím se s tím nějak popasovat.
Ale zase fajn, že objevuji nové svaly, které si ještě na ježdění nezvykly, a můžu tak předstírat, že dělám nové cvičení na posilování. A na rovnováhu. A na nervy
Mám trochu pocit, že popisujete mého koně. Běžně nemám problém třeba s pracovním sedem v klusu, ale u toho svého se musím hodně snažit, abych to useděla. Bez sedla bych to asi vůbec nezvládla, on chodí prostě tak nějak divně.
A ostrý hřbet má taky, takže by to bez sedla stejně asi nebylo ono. U nás ve stáji mají holky irské coby, závidím jim, jak si vyjedou ven jenom na padu a sedí si jak na gauči, je to takové pomalé a houpavé... Ale natrvalo bych si to vyměnit nechtěla, zase když se ten můj snaží a rozcválá, tak je to prostě paráda. :-)

Když se ten můj rozcválá, mám smrt v očích. Jeho standardní pracovní tempo je kolem 45 km/h, a to už je na mě prostě moc Teď jezdím trochu delší trasy, tak se trochu vzpamatovává, a po tom prvním kilometru cválání se usadí na těch 35, tak to pak už jde.
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Tak hlásím dnešní pokrok, zkusila jsem na doporučení Buggyry jízdu bez třmenů a chválím si to! Určitě dobré cvičení na sed a rovnováhu. V pracovním klusu v terénu si člověk výborně uvědomí, jak má vlastně sedět... Břišáky zatím v pohodě, uvidím zítra 🤩