Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano zkušenost mám, jsou to kvalitní sedla, pokud jsou dobře napasovaná koni a jezdci.

Doporučuji počíst si na diskusi "Jezdím v bezkostře či na padu" na fejsbůku. Barefootů je více typů, a vlastně i více generací, tam najdete konkrétní zkušenosti s konkrétními modely, na jaké koně a jakým jezdcům pasují a případně zda se dá vylepšit pasování nějakou podložkou :-)
Obecně Barefoot platí za jednu z nejkvalitnějších bezkoster.
Za me ne. Mela jsem 2 - atlantu a arizonu. Westernovy typ uz byl stary, vysezeny a bez VPS, takze ten jeste budiz.... ale druhe bylo nove, s VPS, nevysezene...za me tragedie. Clovek ma pocit, ze sedi metr nad konem, sedlo vyrazne kazi sed, nam se pretacelo a navic valachovi nesedela zauhlenim ani jedna z komor, takze jsem musela jezdit bez zpevneni vpredu, coz tomu pretaceni dost napomuze. Citila jsem se vylozene nebezpecne a to nemam zadneho jouzu kone, ale klidneho amika.
Jako takhle - pokud od toho clovek nic neocekava, nikdy netrenoval pod trenerem a nema tak vzity korektni styl jezdeni, tak snad...

Kobylka, která si mě ochočila, nikdy neměla pod jezdcem kostrové sedlo. Od obsedání nosí bezkostru. Krátce po tom, co začala klusat, jsme změnili první typ na Barefoot Atlantu. Tu má už 4,5 roku. Po roce jsem sundala ze sedla pevnou komoru. Od konce zimy, začátku jara má druhé Barefoot sedlo, a to model Merlyn.
Obě sedla sedí, i když jsou jinak dělaná a kvůli přestavění kobylky a absenci pevné komory používám korekční dečky. Nepřetáčí se ani při nasedání ze země. Kobylka je kulatá, kříženec dvou plemen "kuliček".
Od jejích čtyř let probíhá pravidelná kontrola fyzioterapeutkami a veterinářkami v jedné osobě (střídám dvě). Letos už byla kontrolována třikrát. Zatím nebyly ani nejmenší potíže na zádech, kohoutku, nic, co by souviselo se sedlem.
Jezdíme rekreačně, jen do lesa. S pravidelnými drezurními tréninky a kurzy. Nejsem dobrý jezdec, sama se považuji za lehce pokročilou. Obě se společně učíme stranovou práci. Dovnitř plec na stěně, na kruhu, dovnitř záď atd. Jde to v pohodě v Atlantě i v Merlynu.

eenika
napsal(a):
Za me ne. Mela jsem 2 - atlantu a arizonu. Westernovy typ uz byl stary, vysezeny a bez VPS, takze ten jeste budiz.... ale druhe bylo nove, s VPS, nevysezene...za me tragedie. Clovek ma pocit, ze sedi metr nad konem, sedlo vyrazne kazi sed, nam se pretacelo a navic valachovi nesedela zauhlenim ani jedna z komor, takze jsem musela jezdit bez zpevneni vpredu, coz tomu pretaceni dost napomuze. Citila jsem se vylozene nebezpecne a to nemam zadneho jouzu kone, ale klidneho amika.
Jako takhle - pokud od toho clovek nic neocekava, nikdy netrenoval pod trenerem a nema tak vzity korektni styl jezdeni, tak snad...
Potvrzuji, že nová sedla se musí vysedět. Zpočátku jsou nad koněm, méně kontaktní. Sed neulehčují. Než jsem si trochu vyseděla Atlantu, měla jsem tendenci k záchodovému sedu. Ale jak si je vysedíte, takové je máte. Ty verze bez opěrek nikam sed nešroubují, je čistě jen na jezdci, zda bude sedět korektně, nebo ve vidlicovém či záchodovém sedu.
Modely s opěrkami - tak mezi nimi je velký rozdíl. Třeba model London mi vůbec nevyhovoval, zatímco Atlanta, Cheyenne, i ten Merlyn je fajn. Ale i u Merlynu bych byla radši, kdyby opěrky neměl. Někteří zase nemohou přijít na chuť třeba Cheyennu, ale mají rádi London...