Kůň pro rekreaci pro začátečnika

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2020 14:07
ReiLovePonies

XXX.XXX.134.3

Ahoj,
chtěla bych se zeptat zda nevite jakého vhodného koně si pořidit pro rekreačni ježděni. Je mi 20 let a jsem po úrazu a už si nemohu dovolit jezdit někde aktivně v jezdeckých školách a tak si chci za čas sehnat vlastniho konika na toulky přirodou ale zakázali mi nějaké dost vysoké koně v nemocnici .Mám necelých 170 cm a vážim tak nějak do 80 kilo ( ne přesně).

Děkuji předem za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.11.2020 14:14

Proč vám zakázali vysoké koně? Co to bylo za úraz - resp. jaká máte omezení? Jaké máte jezdecké zkušenosti?

Zvažovala jste formu částečného nájmu? Jak často se hodláte courat po přírodě? Pokud dvakrát týdně, spolujízda nebo nájem koně by byla výhodnější, navíc by to mohl být při troše štěstí kůň pravidelně přiježďovaný a v kondici...

30.11.2020 14:23
ReiLovePonies

XXX.XXX.134.3

dobrý den , úraz na motorce, mám problémy se zády respektivně s páteři a pánvi a když nebudu opatrná tak mi hrozi i voziček ale nedávno jsem se byla projét na klisně na farmě a nědělalo mi nic problémy . Zvažovala jsem i o nájmu konika avšak můj velký sen je jednou konika i vlastnit ale spiše na toulky přirodou za čas bych se chtěla i věnovat agroturistice. Jezdecké zkušenosti ? prozatim jsem začátečnik a stále se mám ještě co učit umim jen krok a klus a začinám se cvalem , za čas bych chtěla zkusit možná i skoky.

30.11.2020 14:30
ReiLovePonies

XXX.XXX.134.3

Věnovala jsem se jezdectvi i v učebnim oboru jezdec a chovatel koni . tam mi dávali ze začátku tažného mohutného koně a za čas mě dali na haflingy a na nich mi to šlo pak i lépe. Ale jak jsem již zminila , musela jsem toho nechat a mistrová si nechtěla brát na triko že bych dále jezdila. Nechci ale skončit s jezdectvim nadobro

30.11.2020 14:44
Slon Indický

XXX.XXX.253.215

Pro začátečníka je vlastní kůň mnohonásobně vyšší riziko úrazu než provozák v jezdecké škole. Vlastní kůň brzo prohlédne nedostatek zkušeností a velice rychle si ho zkazíte, a to napříč plemeny.
Najděte si jezdecký klub, kde mají spolehlivé provozní koně, popište problémy a zeptejte se, zda mají vhodného koně pro vás.
Pokud si koupíte vlastního koně bez zkušeností v sedle a hodláte se samostatně toulat přírodou, tak spějete mílovými kroky k tomu vozíčku a kůň směrem na jatky, protože kůň se zkazí rychle a jednoduše, ale převýchova je náročná.

30.11.2020 14:48
ReiLovePonies

XXX.XXX.134.3

rozumim a děkuji za odpovědi

30.11.2020 14:56
Slon Indický

XXX.XXX.253.215

Vlastní kůň a začátečník dává smysl jenom tehdy, když hodláte intenzivně trénovat s vlastním trenérem, který vám i koně vybere. Je to ale cesta dost drahá (cca 500 Kč za lekci jen za trenéra, a to třeba 5x v týdnu), a i tak je prostě dobrá jezdecká škola/klub mnohem lepší, už jenom kvůli tomu, že koně tam jsou v pravidelné práci a jsou na začátečníky na hřbetě zvyklí.
Pokud do toho půjdete na vlastní pěst, tak vám jako koně pro začátečníky vnutí prodávající buď koně se zdravotními problémy různé závažnosti, nebo koně s dost pochybným charakterem. Známý koňský handlíř říkal, že pro začátečníky se inzeruje kůň, jakého by si nikdo zkušený nekoupil. A platí to myslím pořád.
Snů o vlastním koni se vzdát nemusíte, jen je odložte minimálně tak na dobu 2-3 let od toho, kdy začnete pravidelně alespoň 2x týdně docházet na hodiny ježdění.

30.11.2020 15:03

Myslela jsem si to. Krom toho, že souhlasím se Slonem, mohu vás ujistit, že na výšce koně co do pravděpodobnosti vážných následků úrazu skutečně nezáleží. V nemocnici to samozřejmě nemohou vědět, tak mě zarazilo, že vám zrovna v nemocnici v tomto ohledu radili.

Záleží potom na tom, jak dobře je váš úraz vyléčený a zda máte nějaká omezení od lékařů, fyzioterapeutů. Jestli máte nějakou omezenou hybnost atd. V každém případě bude vhodný kůň s méně vznosnými chody, takže zmiňovaný hafling není špatná volba, umím si představit nějaké americké plemeno a nebo toho chladnokrevníka. Pro začátečníka bude samozřejmě vhodný kůň přiježděný (a pravidelně přiježďovaný), zkušenější a klidný. Takového poptávejte v jezdeckých školách nebo turistických jízdárnách. A nebo i u soukromníka, který bude tyto podmínky umět zajistit a bude mít chuť se vám věnovat při výuce.

Máte velkou výhodu, že jste s ježděním na začátku a nemáte zlozvyky v držení těla. Doporučila bych vám takto po úrazu spojit se s nějakým chiropraktikem (ideálně takovým, který se zabývá i jezdectvím - tj. hiporehabilitačním a nebo třeba Stuart Brock rovná koně i lidi), který vám poradí i se zapojením těla při jízdě - abyste si nevyrobila jízdou nějaké potíže. Takový chiropraktik vám třeba na koni s méně pohodlným klusem doporučí vždy vysedávat...a jiné vychytávky.

30.11.2020 15:25
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pokud vám hrozí až ochrnutí, nebylo by lepší se věnovat jiné koňské disciplíně než ježdění?

30.11.2020 17:33
ReiLovePonies

XXX.XXX.134.3

budu brát na vědomi :) a děkuji vám :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík