Přechod z boxu na venkovní ustájení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Monin

1.12.2020 09:17
Monin

XXX.XXX.168.129

Dobrý den, chci se zeptat. Kupuji koně, který je zvyklý na venkovní ustájení a na noc box s pilinami, ale tady bude 24/7 . Samozřejmě s přístřeškem a jedním otevřeným boxem, ale mám obavy, že než se s ostatními koňmi sžije, tak ho třeba pod přístřešek a do boxu nepustí a on zůstane třeba 10/14 dní v tomto počasí bez přístřešku. Jde mi o to, jestli to vyřeší děkování a co na to řeknou jeho nohy, když byl zvyklý přes noc být v suchu a relativním teple?

1.12.2020 10:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.9.49

Monin napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat. Kupuji koně, který je zvyklý na venkovní ustájení a na noc box s pilinami, ale tady bude 24/7 . Samozřejmě s přístřeškem a jedním otevřeným boxem, ale mám obavy, že než se s ostatními koňmi sžije, tak ho třeba pod přístřešek a do boxu nepustí a on zůstane třeba 10/14 dní v tomto počasí bez přístřešku. Jde mi o to, jestli to vyřeší děkování a co na to řeknou jeho nohy, když byl zvyklý přes noc být v suchu a relativním teple?

Za mě je to vůči tomu koni teď docela prasárna - bude mít problém sám se sebou při změně prostředí a stáda, do toho se venku nevyspí protože na to není zvyklý, a o teplotním komfortu ani nemluvě...

Taková změna se nemá dělat v zimě.

1.12.2020 10:58
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Přechod na 24/7 se v tuhle dobu opravdu nedělá a už vůbec ne se změnou ustájení. Doporučuji do jara nechat koně ve stávajícím ustájení a nebo najít nějaké přechodné. Pro koně bude změna stáda a přechod ven dost velká změna i za lepšího počasí....

1.12.2020 11:10
deauville

XXX.XXX.46.69

Jak už tady bylo řečeno, provádět tohle v zimě je obecně vůči koni nefér.

Nicméně věk, zdravotní stav a povaha koně mohou být polehčující okolností - pokud se jedná o zdravého a mladého (relativně) koně s otevřenou povahou a zdravým sebevědomím vůči ostatním koním, půjde to, i když deka ze začátku je - minimálně na noc - nutná.

Pokud se jedná o nevyrovnaného jedince, staršího či špatně krmitelného, koně, který není zvyklý ve stádě či má jakékoliv zdravotní problémy, pak se to dá opravdu označit za týrání a vůbec bych o tom nepřemýšlela.

1.12.2020 17:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

O nohy bych se nebála, pokud budete kontrolovat a čistit. Těm zima nevadí.
Co se týká dekování.
Dekuji cca 6 let, dodnes mám někdy problém, co na kobylu dát. A to má jen na zimu 6 dek s různou gramáží.
Vám bych doporučila deku značky Bucas. Výrobce dělá deky s teplotním rozmezím od +10°C do mínus 20°C. A pak deky od +13°C do minus 23°C. Ta už je ovšem pro hory nebo staré či nemocné koně.
Podmínkou je, aby střih pasoval a vy měla 6000,- na deku plus 2000,- na krk k té dece.Takto kvalitní deky vám koně zabezpečí na celou zimu. Pak byste nemusela řešit, co na koně, ale "jen", jestli psychicky zvládne takové velké změny takto naráz.
Zkuste najít podobný typ ustájení, v jakém byl kůň dosud a stěhujte do režimu 24/7 až od dubna.

Žárovka

2.12.2020 16:17
Žárovka

XXX.XXX.79.13

Jednou si ke mě kamarádka dala na ustájení bývalou dostihandu, kterou vytáhla z teplé stáje a přivezla k nám pod hory, kde koně byli celý den venku, ale na noc měli každý svůj box, už jen proto, aby se každý v klidu nažral a vyspal. Nicméně teplota v tomto přístřešku byla jen o něco málo vyšší, než venku. Kobyla vyfasovala 300g kentauráckou deku a do jara dokonce přibrala. Šla do stáda zhruba 10 koní, ze začátku samozřejmě odděleně. Neříkám, že to může být pro koně "prasárna", ale taky neříkám, že to nemůže proběhnout bez problémů. Ovšem dost velkou roli hraje to klidné místo na nakrmení a odpočinek.

2.12.2020 16:32
MajkaP

XXX.XXX.14.10

Žárovka napsal(a):
Jednou si ke mě kamarádka dala na ustájení bývalou dostihandu, kterou vytáhla z teplé stáje a přivezla k nám pod hory, kde koně byli celý den venku, ale na noc měli každý svůj box, už jen proto, aby se každý v klidu nažral a vyspal. Nicméně teplota v tomto přístřešku byla jen o něco málo vyšší, než venku. Kobyla vyfasovala 300g kentauráckou deku a do jara dokonce přibrala. Šla do stáda zhruba 10 koní, ze začátku samozřejmě odděleně. Neříkám, že to může být pro koně "prasárna", ale taky neříkám, že to nemůže proběhnout bez problémů. Ovšem dost velkou roli hraje to klidné místo na nakrmení a odpočinek.

Spousta koní to zvládne. Ale vy sama píšete, že tahle kobyla box měla. Přechod z teplé stáje do chladné je také velká změna, ale podle mého názoru se to teplou dekou zvládne mnohem snáz. Protože ten klid na žraní i ležení je zásadní věc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.12.2020 19:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žárovka napsal(a):

No právě, klidné místo na žraní a spánek + deka. Monin ty první dva požadavky nedokáže zajistit.

3.12.2020 08:42
Arbora

XXX.XXX.233.168

Ja som vzala môjho ex dostiháka na jeseň z vonkajšieho boxu, kde bol dekovaný a vyhodila som ho na zimu von, bez deky. Ale, kôň je nekonfliktný a jeho kolegovia tak isto, čiže som vedela, že sa k žrádlu dostane. Bol 24/7 pod dozorom, s nastlaným dostatočne veľkým prípstreškom a seno mal k dispozícii takmer non stop. Neustále som sledovala, či je v pohode a v zálohe boli deky, ktoré som použila iba na silvestra, keď som ešte nepoznala čaro zdrogovania, takže kone sa splavili pri lietaní po ohrade. Takže, je to možné, ale asi nie v bežnom komerčnom ustajnení a bude to chcieť fakt aspoň 2x kontrolovať koňa, ideálne aj cez deň, čo robí, ako žerie a aké sú vzťahy v stáde. Čo je pre mňa samozrejmé aj pri bezprobléovom prechode do 24/7, ale v príjemnom počasí s as tým kôň vysloriada ľahšie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík