Hezký večer,
jsem trochu v koncích, poněkud si v této oblasti vůbec nevím rady. Budu ráda za rady či odkazy, kde si tuto problematiku pročíst.
O co jde, nezdá se mi, že by letos byla kobyla nějak happy. Klisna shagya, 8 let, mám podezření na PSSM2 (viz jiné diskuze). Všímám si poslední dny (kdy jsou teploty k nule a níže), že je po zadekování BOT dekou před ježděním lepší, v teplejší (slunečné dny) není ztuhlá, prostě ten výraz v obličeji lepší... a taky to, že navzdory futrování je v kondici CBS 4, a jarní finální přelínání ji doslova během týdne dorazí na CBS 3 - což mi prostě nahrává ji zadekovat. Ale čím?!* A čím vůbec teď v prosinci.
Je 24/7, kvalitní "domácí" seno dostávají ad libitum, dbá se, aby se každý kůň dostal k senu. Futro do kyble má reformer + Spillers Happy Hoof bez melasy + minvit v chelátu + NH biotin + NH Calm (poslední dvě především kvůli možnémiu PSSM2 při kterých vidím zlepšení ve ztuhlost-neztuhlosti). Chlupatá výbava je celkem kvalitní. Kondici si udržuje max na hranici 4/5 i přes bohatou pastvinu - prostě přes nějakou svoji hranici nežere (pastva, seno, kybl,..)
V čem mám strachy ohledně dekování je, že mi ji nikdo nepředekuje. Max zkontroluje, že je teplotně OK a nebo, že není zamotaná. Stáj mám od bydliště dál (90 min), dojíždím 2-3x týdně. Takže trošku nevím jak vychytat, aby ji nebylo zima/vedro - především když prostě pořádně zasvítí sluníčko. Vím, že jsou deky s velkým teplotním rozmezím (Bucas) - ale nějak mi neštymuje, že pod 300g dekou se mi kůň při 7-10st nespotí, kor v momentálně prosincových chlupech. Taky možná jsou mé obavy liché. Kdybych začla dekovat od zaří, tak tyhle trampoty asi neřeším :(
Tak co myslíte, existuje nějaká varianta dekování pro kobylu?
Momentálně mám pouze deku Euroriding 100g. Finanční strop pro další deky nebudu omezovat, ani země, kde koupit.
Kobyla je schválně v tomto ustájení pro její psychickou pohodu - výjimečně zde přicházejí noví koně(0-1x ročně), nebo odcházejí (to spíš umírají na stáří). Častá změna ve stádě ji značně stresovala, významně se to podepisovalo na manipulovatelnosti.
Moc děkuji všem, kteří to dočetli až sem :)
(v počátku dekování je samozřejmost častější kontrola...)
Horsea

XXX.XXX.133.114
Mám na starém koni 24/7 v zimní srsti deku z Decathlonu - pláštěnku s 50g zateplením. Spokojenej, přes den i v noci. Má ji v rozmezí 7°C až v noci -3°C.... Kdyby teplota klesla i přes den pod nulu a v noci bylo více jak -4°C mám pro něj také z Decathlonu 200g. Deky stály obě dohromady nějaké 3000,- a fungují na 1 i za celodenních dešťů...
Mám valacha 15 let, je v celkem dobré kondici, ale je hodně cíťa na déšť, takže léta vystačil s pláštěnkou. Je hodně chlupatý a nebývá mu zima ( pokud je suchá), ale hrozně se potí. Proto jsem ho poslední roky na jaře holila a pořídila jsem mu Bucas Smartex. Byl v ní naprosto spokojený a ani při vyšších teplotách se nepotil ( ale byl oholený). V té době chodil na noc do boxu ( v létě 24/7). Leos se rozhodl, že zpět na box na podzim nepůjde ,takže je poprvé 24/7 v zimě. Jelikož už mám tuto deku, kterou na jaře vždy nosil pár týdnů, tak jsem ho zadekovala tou Smartexou. Ani chlupatý kůň se mi pod ní nikdy nenapotil, i když bylo třeba 13 stupňů a sluníčko. Myslím, že kvalitní dekou s velkým teplotním rozmezím si ušetříte starosti s převlékáním. Ve stáji máme několik starých koní, někteří ve špatné kondici a za většinou majitele nejezdí vůbec - většinou mají ( na popud naší ustajovatelky) ty stříbrné Bucasy a naprostá spokojenost. Koně v komfortu a stačí je kontrolovat.
O jakou gramáž smartexky mluvíte?
Já bych do bucasek klidně ráda šla (i mám na to typově koně :D "záložku do knihy"). Mě je jen prostě divné, že bych mohla koně v zimní srsti nacpat do 300g deky a mám záběr teplot od -10 do tuším +10C.
Ještě jsem objevila Bucas Freedom 200g pro Felix Buhler (Německo).
https://www.kramer.co.uk/Horse/Horse-Rugs/Felix-Buehler-by-Bucas-Freedom-Turnout-High-Neck-200g
Horsea
napsal(a):
Mám na starém koni 24/7 v zimní srsti deku z Decathlonu - pláštěnku s 50g zateplením. Spokojenej, přes den i v noci. Má ji v rozmezí 7°C až v noci -3°C.... Kdyby teplota klesla i přes den pod nulu a v noci bylo více jak -4°C mám pro něj také z Decathlonu 200g. Deky stály obě dohromady nějaké 3000,- a fungují na 1 i za celodenních dešťů...
Oblikate až v těchto stupních? Jak vidíte nepohodu? (Otázky dekovaciho zelenáče)
evcusik
napsal(a):
O jakou gramáž smartexky mluvíte?
Já bych do bucasek klidně ráda šla (i mám na to typově koně :D "záložku do knihy"). Mě je jen prostě divné, že bych mohla koně v zimní srsti nacpat do 300g deky a mám záběr teplot od -10 do tuším +10C.
Ještě jsem objevila Bucas Freedom 200g pro Felix Buhler (Německo).
https://www.kramer.co.uk/Horse/Horse-Rugs/Felix-Buehler-by-Bucas-Freedom-Turnout-High-Neck-200g
Já mám Smartex Extra, takže 300g. I chlupatý v 10+ v ní byl ok, oholený do 15 taky vydržel suchej, když se oteplilo. Ve stáji ještě uč¨rřitě máme Bucas Power, Turnout - tam ale nevím přesně, co je to za řadu, navíc jsou deky starší a dnes jsou k dostaní trochu jiné řady....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jen mimo deky: v té KD mi chybí tuk, který by mohl kobyle výrazně pomoct s nabíráním, resp. neshazováním. A znovu musím doporučit mé oblíbené konopné produkty (otruby, granule, šrot).
Na mojí n/P1 už začíná s postupujícím věkem být taky vidět ztráta horní linie a ty konopný záležitosti opravdu výrazně fungují.
napsal(a):
Já jen mimo deky: v té KD mi chybí tuk, který by mohl kobyle výrazně pomoct s nabíráním, resp. neshazováním. A znovu musím doporučit mé oblíbené konopné produkty (otruby, granule, šrot).
Na mojí n/P1 už začíná s postupujícím věkem být taky vidět ztráta horní linie a ty konopný záležitosti opravdu výrazně fungují.
Reformer jsou rýžové granule (tuk) + Vojtěcha.

evcusik
napsal(a):
Reformer jsou rýžové granule (tuk) + Vojtěcha.
Aaaaha, tak ok. Ono by to chtělo zjistit variantu toho PSSM2, protože se tam ta KD pak dost liší no.
Horsea

XXX.XXX.133.114
Denní kontrolou stavu koně celkově i pod dekou – večer i ráno, při prvních nočních mrazících i kolem půlnoci (pro klid na duši) :D Srst má dobrou, ale je hubenější, trochu už mu vystupuje páteř a kyčle. Ovšem hlavně se již méně hýbe a sem tam odpočívá pod svým celoročně oblíbeným stromem mimo přístřešek – i když je větrno, deštivo. Takže proto lehce zateplená pláštěnka (nezateplená pláštěnka akorát splácne chlupy a nehřeje) Pokud u nás bude zima jako každý rok, na štědrý den bláto a 6 stupňů, asi tu teplejší deku nebudu potřebovat... ale mít ji musím v záloze pro případ, že by se byť na pár dní ochladilo hodně pod nulu