Dobrý den,
mám 13letou kladrubačku, kterou jsem koupila a lezly jí žebra a a zadek měla vyhublej až na kost. Za posledního půl roku mi už krásně přibrala, ale ještě jí trochu lezou kyčle a pořád né a né je přibrat. Tak se chci zeptat co jí přidat do krmení a nebo jak ho pozměnit?
Mám ji doma s dalšíma 2 koníkama. Je 24/7 a kde mají venkovní boxy do kterých můžou kdykoliv. Seno dostávají 2 krát denně, ale vždy jim ještě zbývá. Ráno bohužel příkrm dostávat nemůže, ale vždy co dojedu odpoledne ve 3 domů, tak dostane Mash od Spillers a toho dostává 500 gramů nenamočeného, takže nějakých 1250 gramů po zalití vody. A k večeři dostává 600 gramů hoveler puritan a 600 gramů spillers condition mix, minerálku od dromy, ale né plnou dávku, ostropestřecový olej, sirup na iumunitu, alavis na srst a na kopyta a dromy myco-vet.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To seno mají všichni na jedné hromadě? Dostane se k němu kobyla? Proč nelze dát seno ad libitně?
napsal(a):
To seno mají všichni na jedné hromadě? Dostane se k němu kobyla? Proč nelze dát seno ad libitně?
Mají ho na 2 místech, takže k senu se dostane. Tak ono se dá říct, že ho mají neomezeně, protože jim zbyde, takže toho, že by měli málo sena se nebojím.

Tak asi základ bude se podívat na doporučené denní dávkování těch krmiv. Pokud každého dáte třetinu doporučené denní dávky, teprve se dostanete na záchovnou krmnou dávku. To znamená, že na té nebude kůň potenciálně ani přibírat ani chudnout, bude mít kompletní dotaci mikroprvků, pokud tedy tato krmiva nějakou deklarují. A skoro bych si tipla, že u těchto krmení bude doporučená KD minimálně dvoukilová. A musíte počítat s tím, že pokud je udána KD na velkého koně (bez dalšího) a den, myslí se tím kůň cca 500-600 kg a nikoli kladrubák se zamýšlenými 700 kg. A vy dáváte kilo a tři čtvrtě (voda se nepočítá). Tím bych asi začala.
Dejte fotku koně (dobré světlo, rovný povrch, zootechnický postoj), ať mohou radící shlédnout, čemu říkáte "né a né přibrat". Byly tu různé případy, tak ať se vyvarujeme omylů.
napsal(a):
Tak asi základ bude se podívat na doporučené denní dávkování těch krmiv. Pokud každého dáte třetinu doporučené denní dávky, teprve se dostanete na záchovnou krmnou dávku. To znamená, že na té nebude kůň potenciálně ani přibírat ani chudnout, bude mít kompletní dotaci mikroprvků, pokud tedy tato krmiva nějakou deklarují. A skoro bych si tipla, že u těchto krmení bude doporučená KD minimálně dvoukilová. A musíte počítat s tím, že pokud je udána KD na velkého koně (bez dalšího) a den, myslí se tím kůň cca 500-600 kg a nikoli kladrubák se zamýšlenými 700 kg. A vy dáváte kilo a tři čtvrtě (voda se nepočítá). Tím bych asi začala.
Dejte fotku koně (dobré světlo, rovný povrch, zootechnický postoj), ať mohou radící shlédnout, čemu říkáte "né a né přibrat". Byly tu různé případy, tak ať se vyvarujeme omylů.
Zatím přidáváte aspoň tyto fotky horní focena teď a spodní fotka je z března tohohle roku. Zítra kobylkou vyfotím lépe a přidám.🙂
Ono to "vykrmení" koně je při správné krmné dávce záležitost maximálně 2-3 měsíců, pokud se to táhne delší dobu, tak jste prostě narazila na limit toho, kolik kobyle současná krmná dávka dokáže zajistit a bude třeba přidat.
V jiné diskusi se řešil mash, že dostává Spillers senior mash kvůli špatným zubům jako náhrada sena - pokud ale má jako náhrada sena sloužit, tak rozhodně ne v dávce 500 g denně - to budou kila.
Taky to kombinování různých komerčních krmiv moc nedává smysl - vyberte si jedno krmivo a to dávejte v doporučované dávce výrobcem - je to lepší než dávat tři druhy krmení v minimální dávce.
Když budu střílet od boku, tak bych vyřadila mash a jako náhradu sena bych použila řepné řízky a vojtěšku - prospívá to i těm žaludečním vředům. V dávce klidně 2 kg směsi v suchém stavu na jedno krmení po postupném navyknutí. Do toho pak jako zdroj energie oves nebo ječmenné/kukuřičné vločky pokud oves nechcete, a plnou dávku toho minerálního doplňku. Celé to začít zalívat olejem - po navyknutí klidně 300 ml denně - stačí řepkový, zastudena lisovaný olej, není tak drahý. Nebo jedno z těch komerčních krmiv, ale v těch dvou dávkách s tím, že má částečně nahradit i seno se na doporučované dávkování dostanete těžko.
Opravdu z krmení nedělejte vědu, netřeba kupovat komerční produkty a navzájem je kombinovat, nakrmit se dá kůň kvalitně i ze statkových krmiv, zvlášť, když koně máte doma.
Slon Indický
napsal(a):
Ono to "vykrmení" koně je při správné krmné dávce záležitost maximálně 2-3 měsíců, pokud se to táhne delší dobu, tak jste prostě narazila na limit toho, kolik kobyle současná krmná dávka dokáže zajistit a bude třeba přidat.
V jiné diskusi se řešil mash, že dostává Spillers senior mash kvůli špatným zubům jako náhrada sena - pokud ale má jako náhrada sena sloužit, tak rozhodně ne v dávce 500 g denně - to budou kila.
Taky to kombinování různých komerčních krmiv moc nedává smysl - vyberte si jedno krmivo a to dávejte v doporučované dávce výrobcem - je to lepší než dávat tři druhy krmení v minimální dávce.
Když budu střílet od boku, tak bych vyřadila mash a jako náhradu sena bych použila řepné řízky a vojtěšku - prospívá to i těm žaludečním vředům. V dávce klidně 2 kg směsi v suchém stavu na jedno krmení po postupném navyknutí. Do toho pak jako zdroj energie oves nebo ječmenné/kukuřičné vločky pokud oves nechcete, a plnou dávku toho minerálního doplňku. Celé to začít zalívat olejem - po navyknutí klidně 300 ml denně - stačí řepkový, zastudena lisovaný olej, není tak drahý. Nebo jedno z těch komerčních krmiv, ale v těch dvou dávkách s tím, že má částečně nahradit i seno se na doporučované dávkování dostanete těžko.
Opravdu z krmení nedělejte vědu, netřeba kupovat komerční produkty a navzájem je kombinovat, nakrmit se dá kůň kvalitně i ze statkových krmiv, zvlášť, když koně máte doma.
Děkuju, chci dokrmit ten mash a udělat si vlastní.
DalyaAneralis
napsal(a):
Děkuju, chci dokrmit ten mash a udělat si vlastní.
Proč vlastní mash? Pokud budete dělat klasický otrubový mash, tak budete dodávat zbytečně vysoký podíl fosforu místo vápníku, a navíc otruby nemají ani nijak extra energetickou hodnotu - je to prostě slupka.
Pokud chcete, přidejte trochu otrub do té směsi vojtěšky a řízků s ovsem.
Ono opravdu stačí v kvalitním krmení základ ze 2-3 surovin, nemusíte kombinovat xy složek, aby měl kůň kvalitní krmnou dávku.
Slon Indický
napsal(a):
Proč vlastní mash? Pokud budete dělat klasický otrubový mash, tak budete dodávat zbytečně vysoký podíl fosforu místo vápníku, a navíc otruby nemají ani nijak extra energetickou hodnotu - je to prostě slupka.
Pokud chcete, přidejte trochu otrub do té směsi vojtěšky a řízků s ovsem.
Ono opravdu stačí v kvalitním krmení základ ze 2-3 surovin, nemusíte kombinovat xy složek, aby měl kůň kvalitní krmnou dávku.
Dobře, děkuju. Takže jenom vojtěšku a řepné řízky místo toho mashe
?
Výše jsem vám psala návrh na kompletní změnu krmné dávky. Pokud jde jenom o náhradu mashe, tak je to vlastně úplně jedno - to půl kila, co jí denně dáváte je 5,5 MJ stravitelné energie. Její denní výdej bude okolo 80 MJ, možná i více - velký kůň, hůř krmitelný, špatné zuby a asi není dekovaná. Nepíšete kolik pracuje, pokud víc než lehká zátěž, zvyšuje se můj odhad ještě o práci. Aby přibrala, musíte pokrýt tuhle denní potřebu, plus dodat energii navíc.
Slon Indický
napsal(a):
Výše jsem vám psala návrh na kompletní změnu krmné dávky. Pokud jde jenom o náhradu mashe, tak je to vlastně úplně jedno - to půl kila, co jí denně dáváte je 5,5 MJ stravitelné energie. Její denní výdej bude okolo 80 MJ, možná i více - velký kůň, hůř krmitelný, špatné zuby a asi není dekovaná. Nepíšete kolik pracuje, pokud víc než lehká zátěž, zvyšuje se můj odhad ještě o práci. Aby přibrala, musíte pokrýt tuhle denní potřebu, plus dodat energii navíc.
Děkuju
DalyaAneralis
napsal(a):
Plus zkouším všechny možnosti, protože jsem z toho fakt zoufalá.
To je cesta do pekel skákat od jednoho k druhému... Držela bych se návrhu od Slona, (jen podotknu že suchého se odváží a pak řádně zalije vodou a nechá nabobtnat řízky, vojtěšku přidat až potom - rozpadá se rychleji) Je to tak na připravit si odpoledne a krmit až večer po nabobtnání. A nebát se pořídit na to opravdu velkou krmnou nádobu (zednický kalfas, řeznickou vysokou bednu). On je kladrubák vlastně přechod mezi tažákem a velkým teplasem - prostě konisko co potřebuje hodně objemu. (vraná kobyla je můj sen - když tak písněte kde stojí, klidně poradím i víc pokud to mám za rohem)
Řádná KD a za 6 týdnů posoudit. Krejčovský metr a hezky změřit obvod hrudníku. Taky fotky - vybrat si hezkou zeď, nebo vrata a cca ve stejnou denní dobu (aby to co nejméně zkreslovalo slunce) dělat pěknou zootechnickou fotku - každý měsíc. potom je možné prokazatelně něco vysledovat.
Jinak proč bude kontrola chrupu až na jaře? A celkově ji viděl vet a dělala se "generálka"?
Pipilota
napsal(a):
To je cesta do pekel skákat od jednoho k druhému... Držela bych se návrhu od Slona, (jen podotknu že suchého se odváží a pak řádně zalije vodou a nechá nabobtnat řízky, vojtěšku přidat až potom - rozpadá se rychleji) Je to tak na připravit si odpoledne a krmit až večer po nabobtnání. A nebát se pořídit na to opravdu velkou krmnou nádobu (zednický kalfas, řeznickou vysokou bednu). On je kladrubák vlastně přechod mezi tažákem a velkým teplasem - prostě konisko co potřebuje hodně objemu. (vraná kobyla je můj sen - když tak písněte kde stojí, klidně poradím i víc pokud to mám za rohem)
Řádná KD a za 6 týdnů posoudit. Krejčovský metr a hezky změřit obvod hrudníku. Taky fotky - vybrat si hezkou zeď, nebo vrata a cca ve stejnou denní dobu (aby to co nejméně zkreslovalo slunce) dělat pěknou zootechnickou fotku - každý měsíc. potom je možné prokazatelně něco vysledovat.
Jinak proč bude kontrola chrupu až na jaře? A celkově ji viděl vet a dělala se "generálka"?
Děkuju. Ano je v pořádku. Zuby budeme dělat na jaře kvůli tomu, že zubařka, kterou mám domluvenou, tak je nemocná a má ještě jiné koníky před námi a kvůli nemoci to musela posunout. Protože koně máme na pozemku bez elektřiny, takže potřebuji, aby zubař/ka buď dělal/a zuby ručně a nebo měla výbavu na baterky. A nacházíme se v Jihomoravském kraji a 32 km od Brna v okrese Břeclav, takže kdyby jste někdo znal nějakého zubaře v tomhle okolí a plní mé požadavky, tak bych byla velice ráda za kontakt. Děkuju
DalyaAneralis
napsal(a):
Děkuju. Ano je v pořádku. Zuby budeme dělat na jaře kvůli tomu, že zubařka, kterou mám domluvenou, tak je nemocná a má ještě jiné koníky před námi a kvůli nemoci to musela posunout. Protože koně máme na pozemku bez elektřiny, takže potřebuji, aby zubař/ka buď dělal/a zuby ručně a nebo měla výbavu na baterky. A nacházíme se v Jihomoravském kraji a 32 km od Brna v okrese Břeclav, takže kdyby jste někdo znal nějakého zubaře v tomhle okolí a plní mé požadavky, tak bych byla velice ráda za kontakt. Děkuju
32 km od Brna... A nechcete brnknout na kliniku, jestli jí zuby neudělají tam a rovnou se na ní nekoukli.? Na celkem mladého kladrubáka vypadá děsně i po přibrání, od března výkrmu nic moc. Možná to vyjde i levněji, než se jí snažit vykrmit doma. Bůhví co jí je. A to nejsem zrovna zástance "honem na kliniku". Deku doufám má.
Rif Du Madon
napsal(a):
32 km od Brna... A nechcete brnknout na kliniku, jestli jí zuby neudělají tam a rovnou se na ní nekoukli.? Na celkem mladého kladrubáka vypadá děsně i po přibrání, od března výkrmu nic moc. Možná to vyjde i levněji, než se jí snažit vykrmit doma. Bůhví co jí je. A to nejsem zrovna zástance "honem na kliniku". Deku doufám má.
Tak kobyla měla skončit na jatkách, kdyby jsme ji nekoupili. Jinak zdravotně je naštěstí v pořádku jenom ty zuby a to přibírání no.
DalyaAneralis
napsal(a):
Tak kobyla měla skončit na jatkách, kdyby jsme ji nekoupili. Jinak zdravotně je naštěstí v pořádku jenom ty zuby a to přibírání no.
Nic nevyčítám. Pochopila jsem, že to asi nebude Vaše chyba. Jen že jestli jí něco je, o čem nevíte, může být dražší jí léčit samo domo, než ta klinika.

DalyaAneralis
napsal(a):
Taky bych si takového koně vzala, kladrubák je můj sen....můžu se zeptat, jak jste ho získala, třeba do Soukromé zprávy...nebo i sem, jak chcete.
Ještě doplním, dopřejte jí mrkev....
PS: pokud máte koně doma, proč nemůže mít ranní příkrm?
napsal(a):
Taky bych si takového koně vzala, kladrubák je můj sen....můžu se zeptat, jak jste ho získala, třeba do Soukromé zprávy...nebo i sem, jak chcete.
Ještě doplním, dopřejte jí mrkev....
PS: pokud máte koně doma, proč nemůže mít ranní příkrm?
Ráno krmí můj taťka a ten jí to kvůli času dávat nechce. A já studuji a dojíždím a stávám brzy, takže kvůli tomu, protože je mám kilometr od domu, ale stejně přemýšlím, že začnu stávat ještě dříve, abych ji mohla dát příkrm i ráno, ale už teď na praxe stávám 3:20. Našli jsme ji na bazoši a u inzerátu bylo napsané, že když se neprodá, tak půjde na jatka a jeli jsme se na ní podívat a byla to prostě láska na první pohled a celkově máme rádi kladrubáky ( druhá kobylka je také kladrubačka a ta pro jistotu byla týraná a pak máme slezského norika). A o 14 dní později jsme si pro ni jeli, majitel za ni chtěl jateční cenu a plus seno. A mrkvičky dostává, máme svoje domácí.
Rif Du Madon
napsal(a):
Nic nevyčítám. Pochopila jsem, že to asi nebude Vaše chyba. Jen že jestli jí něco je, o čem nevíte, může být dražší jí léčit samo domo, než ta klinika.
Tohle je hodně dobrý nápad. Oni totiž kladrubáci už nejsou úplně zdravé plemeno...
A to že se za léto kdy byla tráva nedokázala spravit je takový vykřičník, že něco bude špatně. Domluvila bych se tam i na ty zuby + co uvidí. (pořád jsou kladrubáci v různých školních výzkumech, je to dobrá skupina, ví se toho o nich dost - nebála bych se že si budou veti "vymýšlet co ještě")

DalyaAneralis
napsal(a):
Ráno krmí můj taťka a ten jí to kvůli času dávat nechce. A já studuji a dojíždím a stávám brzy, takže kvůli tomu, protože je mám kilometr od domu, ale stejně přemýšlím, že začnu stávat ještě dříve, abych ji mohla dát příkrm i ráno, ale už teď na praxe stávám 3:20. Našli jsme ji na bazoši a u inzerátu bylo napsané, že když se neprodá, tak půjde na jatka a jeli jsme se na ní podívat a byla to prostě láska na první pohled a celkově máme rádi kladrubáky ( druhá kobylka je také kladrubačka a ta pro jistotu byla týraná a pak máme slezského norika). A o 14 dní později jsme si pro ni jeli, majitel za ni chtěl jateční cenu a plus seno. A mrkvičky dostává, máme svoje domácí.
No chápu vstávat takto brzy už brzejc nejde ....já měla koně na pastevku 3,5 km od bytu a jezdím autem, tam jsem si přivstávala a s čelovkou jí naháněla po výběhu a pak šla do práce....hm inzerát si nevybavuju a to bazoš sjíždím pravidelně....
Úprimne, kobyla nevyzerá na to, že by sa niekto extra pokúšal všetkými možnými cestami o vykŕmenie. Už tu by som mala výkričník, že niečo asi nebude úplne v poriadku. robil sa nejaký krvný rozbor, či tam nie sú nejaké nedostatky? Vysši alebo nižšie hodnoty čohokoľvek? Ak máte kobylu od baráku kilometer, zuby vam veterinár obrúsi aj doma na dvore, aj tak 95% zubárov prispáva, takže sa nemusíte báť, že by to nešlo. Hľadajte iekoho, kto príde do týzdňa, dohodnite si čas a kobylu len presuniete z výbehu k elektrike. Môže mať v hube totálnu katastrofu a bez deky a intenzívneho kŕmenia rozmočeného krmiva budete mať na jar rovnaký rebriňák, aký ste si doviezli.

Taky hlasuji pro zubaře co nejdřív. Dokud jsme neměli elektrocentrálu (mimochodem - tu si lze i zapůjčit, když se poptáte po okolí. A nebo měnič napětí do auta, ten si lze také zapůjčit a doptat se na správné použití), byla jsem domluvená s kamarádkou, že bych na ošetření koně převedla do její stáje, kde elektřinu mají.
napsal(a):
Taky hlasuji pro zubaře co nejdřív. Dokud jsme neměli elektrocentrálu (mimochodem - tu si lze i zapůjčit, když se poptáte po okolí. A nebo měnič napětí do auta, ten si lze také zapůjčit a doptat se na správné použití), byla jsem domluvená s kamarádkou, že bych na ošetření koně převedla do její stáje, kde elektřinu mají.
Centrálu máme, takže když stačí jenom centrála, tak je to dobré, já si nebyla jistá jestli to stačí. Děkuju

DalyaAneralis
napsal(a):
Centrálu máme, takže když stačí jenom centrála, tak je to dobré, já si nebyla jistá jestli to stačí. Děkuju
Záleží na výkonu centrály a příkonu přístrojů. Mně na naší sedmikoňové centrále celkem pohodlně fungovali dva různí zubaři :-)
DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý den,
mám 13letou kladrubačku, kterou jsem koupila a lezly jí žebra a a zadek měla vyhublej až na kost. Za posledního půl roku mi už krásně přibrala, ale ještě jí trochu lezou kyčle a pořád né a né je přibrat. Tak se chci zeptat co jí přidat do krmení a nebo jak ho pozměnit?
Mám ji doma s dalšíma 2 koníkama. Je 24/7 a kde mají venkovní boxy do kterých můžou kdykoliv. Seno dostávají 2 krát denně, ale vždy jim ještě zbývá. Ráno bohužel příkrm dostávat nemůže, ale vždy co dojedu odpoledne ve 3 domů, tak dostane Mash od Spillers a toho dostává 500 gramů nenamočeného, takže nějakých 1250 gramů po zalití vody. A k večeři dostává 600 gramů hoveler puritan a 600 gramů spillers condition mix, minerálku od dromy, ale né plnou dávku, ostropestřecový olej, sirup na iumunitu, alavis na srst a na kopyta a dromy myco-vet.
Děkuji.
Seno musí mít ad libitum a k těm kytičkám přidejte jádro.
Tohle jsou doplňky, ne jídlo: "minerálku od dromy, ale né plnou dávku, ostropestřcový olej, sirup na imunitu, alavis na srst a na kopyta a dromy myco-vet."
Takže vaše kladruba dostává vlastně krmení jako arábek. Vodu jako krmení nepočítám a zbytek je dohromady 1,1 kg. Navíc mash je ze třetiny sláma a seno.
Z toho vám tedy kladrubák nenaroste.
Já se pokoušela muchařku ČT krmit bezobilným krmením, ale rychle jsem toho nechala. Byla hladová. Kytky jsou v seně a pracující velký kůň potřebuje jádro.
Takové figury, jako na fotce, z kytiček neuděláte.
Jak tak čtu ten seznam,co chuděra žere,tak vlastně nežere
Jediné co bych řekla,že je krmení možná těch 600g Spillers.Jinak něco málo, hodně zalitého , a pak už jen samé prášky,sirupy a podobné doplňky
Na tom by mohl nějak vypadat záživný kůň ve figuře a bůhví ,jestli by si ji udržel
Kdyby měla ,co ji máte, pěkně pravidelně denně 2 kýble, míchanice .
Třeba šrotu kukuřičného a na druhý třeba slaďáku ,namíchaného s nějakými otrubami nebo řízky nebo i sennými granulemi , v tom olej ,a třeba nějaký ten prášek ,tak musí vypadat jako lusk.
I kdyby měla v hubě problém
Samozřejmě seno bez omezení ,nebo taky trochu senáže zařadit do dávky
Zkuste okouknout ,co za krmiva máte nejvíc dostupné v okolí.
Já třeba místo všemi vychvalovaných řepných řízků dávám ovesné otruby.Protože je máme na dojezd.
Taky ten šrot a slaďák ,většinou seženete v ZZN nebo obchodech s krmivy.
Taky se dá ječný šrot,ale některým koním po něm otékají nohy.
Koně milují spařený nebo vařený ječmen,pokud by ho pokousala ,taky jde .A po tom mi nikdy žádný neotekl
Někdo se dostane k tekuté melase,taky dobré zchutňovadlo
Někdo krmí vojtěškové granule a chválí si jí ,mě je nikdo nežere.
Ze statkových komponentů si pak vytvoříte vlastní mash a kobyla by měla začít konečně nějak vypadat.
Kamirami

XXX.XXX.33.1
Zdravý kladrubák potřebuje seno a ten můj ho na neomezeně, do kyblíku dostává jen 1/2 kg vojtěšky + vitaminy na přilepšenou a jak pěkně prospívá ... fotka je z léta 2020, má 14 let.
Kamirami
napsal(a):
Zdravý kladrubák potřebuje seno a ten můj ho na neomezeně, do kyblíku dostává jen 1/2 kg vojtěšky + vitaminy na přilepšenou a jak pěkně prospívá ... fotka je z léta 2020, má 14 let.
Ale napřed se musí zakulatit, aby pak mohl dostávat přiměřeně, přiměřeně. A pokud pracuje, tak potřebuje i krmení.
koně
napsal(a):
Jak tak čtu ten seznam,co chuděra žere,tak vlastně nežere
Jediné co bych řekla,že je krmení možná těch 600g Spillers.Jinak něco málo, hodně zalitého , a pak už jen samé prášky,sirupy a podobné doplňky
Na tom by mohl nějak vypadat záživný kůň ve figuře a bůhví ,jestli by si ji udržel
Kdyby měla ,co ji máte, pěkně pravidelně denně 2 kýble, míchanice .
Třeba šrotu kukuřičného a na druhý třeba slaďáku ,namíchaného s nějakými otrubami nebo řízky nebo i sennými granulemi , v tom olej ,a třeba nějaký ten prášek ,tak musí vypadat jako lusk.
I kdyby měla v hubě problém
Samozřejmě seno bez omezení ,nebo taky trochu senáže zařadit do dávky
Zkuste okouknout ,co za krmiva máte nejvíc dostupné v okolí.
Já třeba místo všemi vychvalovaných řepných řízků dávám ovesné otruby.Protože je máme na dojezd.
Taky ten šrot a slaďák ,většinou seženete v ZZN nebo obchodech s krmivy.
Taky se dá ječný šrot,ale některým koním po něm otékají nohy.
Koně milují spařený nebo vařený ječmen,pokud by ho pokousala ,taky jde .A po tom mi nikdy žádný neotekl
Někdo se dostane k tekuté melase,taky dobré zchutňovadlo
Někdo krmí vojtěškové granule a chválí si jí ,mě je nikdo nežere.
Ze statkových komponentů si pak vytvoříte vlastní mash a kobyla by měla začít konečně nějak vypadat.
Děkuju, ten mash vyměním za vojtěšku, řepné řízky, kukuřičný šrot a lněný olej ( chci se zeptat jestli to, tak bude v pořádku?). A k večeři jí nechám to musli a zvýším jí to na 2 kila a vyměním minerálku za Perfect Equi. Mohlo by to, tak fungovat? Jestli máte nějaké výhrady, tak mi je prosím napište, abych to mohla změnit. Všem děkuji za rady.
DalyaAneralis
napsal(a):
Děkuju, ten mash vyměním za vojtěšku, řepné řízky, kukuřičný šrot a lněný olej ( chci se zeptat jestli to, tak bude v pořádku?). A k večeři jí nechám to musli a zvýším jí to na 2 kila a vyměním minerálku za Perfect Equi. Mohlo by to, tak fungovat? Jestli máte nějaké výhrady, tak mi je prosím napište, abych to mohla změnit. Všem děkuji za rady.
To je dobrý začátek, to by mohlo fungovat.
DalyaAneralis
napsal(a):
Hlavně aspoň ten kýbl,velký .Aby ta jedna dávka dala.Neřešte deka,ale kila
Sledujte,jestli to všechno vyžere,nic jí nepadá z huby a neprojevuje diskomfort .Hlavně při seně jí sledujte.
Kdyby ano ,přidejte na těch kaších a dejte třetí dávku třeba ty senné granule,ať vám do zubaře neopadne ještě víc
Je to velký ,a hlavně podražený kůň,tak pro začátek prostě potřebuje nakrmit
Jestli kouše normálně,nebála bych se ani ovsa ,ideálně,kdybyste měli mačkač.A toho ječmene ,vařeného
Kdyby vydržela v dece,klidně jí oblečte,aby nespotřebovávala energii,na "topení"
koně
napsal(a):
Sledujte,jestli to všechno vyžere,nic jí nepadá z huby a neprojevuje diskomfort .Hlavně při seně jí sledujte.
Kdyby ano ,přidejte na těch kaších a dejte třetí dávku třeba ty senné granule,ať vám do zubaře neopadne ještě víc
Jestli kouše normálně,nebála bych se ani ovsa ,ideálně,kdybyste měli mačkač.A toho ječmene ,vařeného
Kdyby vydržela v dece,klidně jí oblečte,aby nespotřebovávala energii,na "topení"
Děkuji, mačkač bohužel nemám, máme jenom šroťák.
koně
napsal(a):
Ja len doplním príspevok kone, aby si náhodný okolidúci nemysleli, že je bezpečné dávať koňom kýble jadra, ten objem na kýble sa týka vlákniny, nie jadrového krmiva. Jadro(škrobové krmivá, ako ovos, jačmeň, kukurica...) rozdeľte do menších dávok, ideálne tak max.2kg na jedno kŕmenie. Ak vyradit´te ostatné komerčné zmesy, dajte plnú dávku minerálky.
Určite ale prioritne vyriešte zuby a možno by nebolo odveci zvážiť aj vredy, ak kobyla hladovala. Kone s vredmi často majú tendencie žrať aj menej sena.

DalyaAneralis
napsal(a):
Děkuji, mačkač bohužel nemám, máme jenom šroťák.
a zkusili jste do něj hodit oves? Některé šrotovače ho taky podrtí. Pokud byste tedy měla zájem krmit oves. Já jsem názoru, že oves není tak uplně nejvhodnější krmivo na výkrm, ale ono to platí hlavně u krevnatějších koní. Pokud hodláte krmit kukuřici (to je ideál krmivo na výkrm), vojtěšku a olej, tak oves nepotřebujete :-) Když se vám bude chtít, můžete i ten kukuřičný šrot povařit, to je také ku prospěchu.
Občas ráda zmíním, že když jsme vykrmovali Belgičanku (spadlá po hříběti, do příjezdu k nám na pastvinách bez příkrmu), tak jsme jí do boxu instalovali maltovník (50 litrů) a dvakrát denně ho měla zpoloviny plný mashe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.229
Na vykrm je lepsi jecmen. Srotovanej, proc ne kdyz se vhodne doplni. Ja zkousela vyhublou achalu cpat kde cim a poradne nabirat mi zacla az po pitomym obycejnym jecmenu.

Já mám ječmen a kukuřici asi tak na stejné úrovni, co se výkrmovosti týče. Na obojím se dobře vykrmují prasata a dobytek. Achal historicky byl krmený tím ječmenem, američani zase spíš tou kukuřicí... Ale jinak samozřejmě indivindy, některým koním po ječmeni natékají nohy, můj známý dostihový trenér zase nedá dopustit na kukuřici, já mám radši ječmen, protože je tady dostupnější.
napsal(a):
Já mám ječmen a kukuřici asi tak na stejné úrovni, co se výkrmovosti týče. Na obojím se dobře vykrmují prasata a dobytek. Achal historicky byl krmený tím ječmenem, američani zase spíš tou kukuřicí... Ale jinak samozřejmě indivindy, některým koním po ječmeni natékají nohy, můj známý dostihový trenér zase nedá dopustit na kukuřici, já mám radši ječmen, protože je tady dostupnější.
Já mám ječmen a kukuřici doma vypěstovanou, takže teď nevím, ale asi nechám tu kukuřici.

DalyaAneralis
napsal(a):
Já mám ječmen a kukuřici doma vypěstovanou, takže teď nevím, ale asi nechám tu kukuřici.
je to na vás. Když to neponese výsledky, můžete to za dva měsíce postupně změnit.
Jo, mimochodem - my s tím všichni počítáme jako se samozřejmostí, ale pochopitelně každá změna krmiva by měla probíhat postupně, tedy ne rovnou z jedné plné dávky přejít na druhou plnou dávku. Postupně odebírat jednoho a přidávat druhého, tu změnu lze roztáhnout klidně na 14 dní. Určitě to víte, já jen pro jistotu.
DalyaAneralis
napsal(a):
Kukuřice je jistější.
Ječný šrot třeba 4dali v pohodě a pátému po něm zatékaly nohy .To bude asi kus od kusu
Ale po vařeném nebo spařeném celém zrnu,ječmene,mi nezatekl nikdy žádný
Prostě vyberte co máte ,případně třeba po nějakém čase složky vystřídejte.Někteří koně,když se dožerou,jestli se dožere,se stanou vybíravými
Držím palce,krmte co sežere, a pošlete někdy na jaře fotky

Nepracující kladrubáci na neomezeném seně mají spíš tendenci být chodíci koule, asi tam bude nějaký zdravotní problém, jak je psáno výše, nebo toho sena dáváte málo nebo je nekvalitní. Jestli nasypete půl kila toho nebo onoho, to už spíš záleží na vaší peněžence, ale kvalitní objem je základ.
napsal(a):
Nepracující kladrubáci na neomezeném seně mají spíš tendenci být chodíci koule, asi tam bude nějaký zdravotní problém, jak je psáno výše, nebo toho sena dáváte málo nebo je nekvalitní. Jestli nasypete půl kila toho nebo onoho, to už spíš záleží na vaší peněžence, ale kvalitní objem je základ.
Kobyla je zdravá, až na ty zuby. Seno máme svoje, takže dobře víme co v něm máme a, že by ho měla málo se nebojím, protože jí vždy zbyde.
koně
napsal(a):
Kukuřice je jistější.
Ječný šrot třeba 4dali v pohodě a pátému po něm zatékaly nohy .To bude asi kus od kusu
Ale po vařeném nebo spařeném celém zrnu,ječmene,mi nezatekl nikdy žádný
Prostě vyberte co máte ,případně třeba po nějakém čase složky vystřídejte.Někteří koně,když se dožerou,jestli se dožere,se stanou vybíravými
Držím palce,krmte co sežere, a pošlete někdy na jaře fotky
Děkuju, určitě pošlu. Můžu se zeptat jak ten ječmen vaříte?
DalyaAneralis
napsal(a):
Děkuju, určitě pošlu. Můžu se zeptat jak ten ječmen vaříte?
V megahrnci na sporáku Zalít vodou ,nechat jako pomalu probublat provařit,zrna nabobtnají a prasknou ,voní to parádně .
Dá se do něj taky rovnou přidat lněné semínko.
Nebo nějaký ten prášek,samozřejmě až bude vlažný.
Koně to mají rádi
Pro jednu kobylu nebo dvě doma hravě uvaříte a přinesete jim v kyblíku s víčkem , k večeři.
Když jsem neměla čas vařit,zalila jsem vařicí vodou a nechala odstát.Jde o to ,aby zrna povolila a kůň je dokázal využít.
koně
napsal(a):
V megahrnci na sporáku Zalít vodou ,nechat jako pomalu probublat provařit,zrna nabobtnají a prasknou ,voní to parádně .
Dá se do něj taky rovnou přidat lněné semínko.
Nebo nějaký ten prášek,samozřejmě až bude vlažný.
Koně to mají rádi
Pro jednu kobylu nebo dvě doma hravě uvaříte a přinesete jim v kyblíku s víčkem , k večeři.
Když jsem neměla čas vařit,zalila jsem vařicí vodou a nechala odstát.Jde o to ,aby zrna povolila a kůň je dokázal využít.
Děkuju moc

DalyaAneralis
napsal(a):
Kobyla je zdravá, až na ty zuby. Seno máme svoje, takže dobře víme co v něm máme a, že by ho měla málo se nebojím, protože jí vždy zbyde.
Třeba zbývá, protože nerozžvýká. Jenom nápad.

DalyaAneralis
napsal(a):
Nevím, ale chci mít jistotu, že je v pořádku.
A na druhým konci je to taky dobré....bobky nebo kejda nebo i tekutina za bobkama, při prdění...
DalyaAneralis
napsal(a):
Ano, má normální bobky, žádný průjem a nic podobného.
Takže nic nepatřičného nepadá z huby ,ani z druhého konce
Nemá nervy z nějakých změn,už je navyklá na stereotyp.Neprudí jí kolegyně.
Proto by mohlo dostatečné krmení zabrat, kobyla se konečně opraví a bude vypadat jako kladrubka, a ne radiátor
DalyaAneralis
napsal(a):
To že seno zbývá opravdu neukazuje jestli ho má kobyla dostatek. Dívala jste se někdy na to co zůstává? Koně některé trávy a byliny nebudou žrát vůbec a čím méně kvalitní seno tím více toho nechají, raději budou hladovět, než aby riskovali břichabol. Víte jaké máte druhé složení na loukách, kdy jste naposledy přisévali? Máte obrovskou výhodu že máte vlastní seno, já po zkušenostech s dodavateli nakládám seno zásadně z louky, a jsem při nakládce, chci kvalitní seno a kvalitních luk pravidelně přisévaných a hnojených není v mém okolí moc.
Sledujete kolik sena (balíků) zkrmíte na 3 koně za týden? Moji koně minulý týden měli skoro dvojnásobnou spotřebu - hodně se to navyšuje při teplotách pod nulou.
Vaše kobyla pro moje oko vypadá že nemá dostatek objemu. Stranou od zdravotních záležitostí které bych nechala na veterináři, vědět jestli mám koně zdravého nebo nebo nemocného s extra požadavky na krmení a režim mi připadá samozřejmé. Kobylu v takové kondici bych určitě zadekovala a do výběhu postavila balík adlibitum, ani bych ho nesíťovala, dokud nepřibere.
Dobrý den, po tom co jsem nad tím přemýšlela, tak se chci všem omluvit za svoje chování ( vím, že jste to mysleli dobře, ale já se zachovala hnusně. Kobylky má teď seno neomezeně a to tedy, tak, že 2 krát za den dostanou seno volně a pak mají seno i v sítích. Na svačinu dostává pořád ten stejný mash, ale zvýšila jsem dávku v suchém stavu na 1 kg a plus část minerálky Perfect Equi, zítra mi dojde konečně ta vojtěška, takže od zítra ji budu postupně navykat na vojtěšku, kukuřičný šrot a olej. Minerálku jsem tedy vyměnila za Perfect Equi. A večer dostává 2 kg můsli a to tedy condition mix a toho má 1,5 kg a půl kila puritan höveleru a druhou část minerálky Perfect Equi a olej.
DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý den, po tom co jsem nad tím přemýšlela, tak se chci všem omluvit za svoje chování ( vím, že jste to mysleli dobře, ale já se zachovala hnusně. Kobylky má teď seno neomezeně a to tedy, tak, že 2 krát za den dostanou seno volně a pak mají seno i v sítích. Na svačinu dostává pořád ten stejný mash, ale zvýšila jsem dávku v suchém stavu na 1 kg a plus část minerálky Perfect Equi, zítra mi dojde konečně ta vojtěška, takže od zítra ji budu postupně navykat na vojtěšku, kukuřičný šrot a olej. Minerálku jsem tedy vyměnila za Perfect Equi. A večer dostává 2 kg můsli a to tedy condition mix a toho má 1,5 kg a půl kila puritan höveleru a druhou část minerálky Perfect Equi a olej.
Super, len tak ďalej.
Dobrý den, tak jsem se rozhodla napsat nějaký update. Takže sem vyměnila Spillers condition mix za směs na přibírání od koňských bylinek ( zatím ji na to jenom zvykám, takže ji tu směs postupně přidávám do toho spillers)a musím říct, že kobylce fakt chutná. A začal jsem ji postupně zvykat na vojtěšku a ten šrot a musím říct, že to jí opravdu s chutí oproti tomu maschu. Olej už dostává, tak 150 ml. V krmení Perfect Equi pořád pokračujeme. Plus sem ji teď dala kůru psyllia. A momentálně má kůru extrudovaného ostropestřecu. Také jsem ji začala dávat extrudovaný len. Zuby pokud se nic nepokadí,tak by se měly dělat v únoru a kdyby se náhodou něco stalo, tak bohužel v březnu. Takže do té doby než se ty zuby udělají, tak sem se rozhodla ji objednat granulované seno. A chtěla bych se zeptat kolik dáváte množství sena na jednu dávku? Předem děkuji za odpovědi.Přidávám dnešní fotku vím, že je to blbá kvalita, ale aspoň něco. A musím říct, že jí už nelezou tolik ty kyčle, ale ještě to teda chce hodně, ale až bude mít udělané ty zuby, tak to bude úplně něco jiného. I zadek už nemá tolik jak střechu. Až bude lepší počasí, tak ji lépe nafotím a přidám Vám sem zase i nějaký ten update. Přeji hezký večer.😌

DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý den, tak jsem se rozhodla napsat nějaký update. Takže sem vyměnila Spillers condition mix za směs na přibírání od koňských bylinek ( zatím ji na to jenom zvykám, takže ji tu směs postupně přidávám do toho spillers)a musím říct, že kobylce fakt chutná. A začal jsem ji postupně zvykat na vojtěšku a ten šrot a musím říct, že to jí opravdu s chutí oproti tomu maschu. Olej už dostává, tak 150 ml. V krmení Perfect Equi pořád pokračujeme. Plus sem ji teď dala kůru psyllia. A momentálně má kůru extrudovaného ostropestřecu. Také jsem ji začala dávat extrudovaný len. Zuby pokud se nic nepokadí,tak by se měly dělat v únoru a kdyby se náhodou něco stalo, tak bohužel v březnu. Takže do té doby než se ty zuby udělají, tak sem se rozhodla ji objednat granulované seno. A chtěla bych se zeptat kolik dáváte množství sena na jednu dávku? Předem děkuji za odpovědi.Přidávám dnešní fotku vím, že je to blbá kvalita, ale aspoň něco. A musím říct, že jí už nelezou tolik ty kyčle, ale ještě to teda chce hodně, ale až bude mít udělané ty zuby, tak to bude úplně něco jiného. I zadek už nemá tolik jak střechu. Až bude lepší počasí, tak ji lépe nafotím a přidám Vám sem zase i nějaký ten update. Přeji hezký večer.😌
Úplně nevidím krk, ale řekla bych, že mnohem lepší.
DalyaAneralis
napsal(a):
Je chlupatá jak medvěd,takže těžko říct,Zjara,až přelíná se dá něco hodnotit .
Každopádně stále krmte
Podle popisu je to tedy zase skorem samá bylina a vymyšlenost .Za mě vyhozené peníze Za které byste koupila víc šrotu a vojtěšky, a dejme tomu lněného semínka nebo oleje
Šrot a vojtěška v dostatečném množství,to jest kyblíky nikoli setiny gramu,by měla bohatě postačit
Samozřejmě seno,pořád seno hodně sena
Senné granule jsem dávala denně namočené dva ,nebo pak tři,desetilitrové kýble .Smíchané právě s olejem ,šrotem apod.Jenže to byl stařík,co už seno nepožral vůbec.
Taky byste mohla zkusit senáž.Namíchat se senem pro začátek .Tu požerou i koně s horším chrupem a dobře se po ní opravují .
Nezapomínejte kobyla je velká a musí dostat ,obzvlášť teď v zimě
Vyzerá lepšie. Sena by som dala, koľko zožerie. Je to veľký kôň, je zima, nech sa zareje. Granulované seno v suchom stave je 1:1 s normálnym senom. Takže ak namočíte cca kilo, bude to približne tri kilá hmoty. Skúsila by som to takto podať kobyle, či to bude žrať, s akou chuťou, aby vám to niekde nemrzlo v kúte a zbytočne by ste vyhadzovali peniaze.
Pokiaľ má niekto 30 km od domu kliniku a nedá tam koňa vyšetriť a urobiť mu zuby, tak nemá prachy, to je jasné.
A dobre vám radím, so zubami nečakajte, enormne rastie počet koní, ktoré musíme kvôli zanedbanému chrupu utrácať, pretože nielen že sú samozrejme večne hladní a chudí, ale zápal postupne prechádza do kostí, dutín, krvi a výsledok je katastrofa.
Samozrejme sa čaká dokiaľ koňovi neopuchne celá hlava aj s prednými nohami a smrdí tak, že vás napína už len pri vstupe do stajne a vtedy zrazu nie je problém koňa previezť aj 300 km na kliniku.
Akurát že potom už je neskoro.

Horsana: máte tušení, proč ten počet koní s těmito problémy roste? Je to jen tím, že se "v pohodlí" dožívají vyššího věku? A nebo změnou složení potravy (méně dřevnaté hmoty v píci)? A nebo se o tom dříve nemluvilo a dotyční koně se rovnou utráceli, než to došlo do stadia otravy krve? Vím, že u dostiháků se to před revolucí řešilo tady u nás (daleko do Prahy, daleko ke koňskému zubaři) "doma". Chlapi měli rozvěrák a nějaké ty rašple, a prostě chovným kobylám (starší koně tu nebyli, možná ještě plemeník) v případě potřeby zuby obrousili laicky (teda.... se zkušenostmi předávanými z generace na generaci, abych tak řekla).

Nu dobrá.
I když napadla mě vlastně okolnost, proč tomu tak je, a dává to smysl. Teď vlastně stárne ta generace koní, které si lidi pořídili po revoluci, řekněme kolem toho r. 2000. To už mi zapadá. Protože říkáte, že to skokově narůstá, a dříve tomu tak nebylo. Ale tohle by to mohlo dobře vysvětlovat.
napsal(a):
Nu dobrá.
I když napadla mě vlastně okolnost, proč tomu tak je, a dává to smysl. Teď vlastně stárne ta generace koní, které si lidi pořídili po revoluci, řekněme kolem toho r. 2000. To už mi zapadá. Protože říkáte, že to skokově narůstá, a dříve tomu tak nebylo. Ale tohle by to mohlo dobře vysvětlovat.
No a samozrejme utratenie/jatky je fujky.
Konýška milujeme a zachránili sme ho.
Peniaze ani vedomosti nemáme, ale máme véééľké srdiečko.
Len ja som ešte nevidela koňa, ktorý by sa nažral z lásky.

Horsana
napsal(a):
No a samozrejme utratenie/jatky je fujky.
Konýška milujeme a zachránili sme ho.
Peniaze ani vedomosti nemáme, ale máme véééľké srdiečko.
Len ja som ešte nevidela koňa, ktorý by sa nažral z lásky.
Mám teď čerstvě jedny takové lidi v blízkém okolí, "zachránili" kobylu. Po schvácení (býv. majitel se tím nehodlal zabývat). Teď do ní vrážejí, korektury co měsíc, zubař, fyzio, vzali si ji domů na louku, postavili přístřešek, a vůbec. Jsem náramně zvědavá, jak to bude probíhat dál. Bohužel je tam kobyla sama.
napsal(a):
Mám teď čerstvě jedny takové lidi v blízkém okolí, "zachránili" kobylu. Po schvácení (býv. majitel se tím nehodlal zabývat). Teď do ní vrážejí, korektury co měsíc, zubař, fyzio, vzali si ji domů na louku, postavili přístřešek, a vůbec. Jsem náramně zvědavá, jak to bude probíhat dál. Bohužel je tam kobyla sama.
No pokiaľ majú na to, aby vrážali (v hlave aj v peňaženke), no problem, aj pokiaľ im napadlo urobiť zuby a tak podobne.
Aj ja som tak raz vzala od sedláka kobylu s rakovinou kopýt, musela byť sama, kým sa uvoľnilo miesto na klinike, bola rada že je rada, nikto ju nebije, nestojí v močovke na reťazi a má čo do huby.
Našla som jej super domov, je tam dodnes, je člen rodiny, má valacha kamoša, spolu aj ťahajú, super si sadli :)

Já jsem takových akcí už pár viděla (vy jistě taky), takže jsem trochu opatrná, jen doufám, že jim nadšení vydrží. Jsou to naprostí laici, zatím poslouchají, co jim kdo povídá, tak snad to dopadne dobře.
Dobrý večer, tak přidávám aktuální video a fotku kobylky. Musím uznat, že jak má seno neomezeně a ještě k tomu to granulované seno, tak opravdu přibírání.Až bude lepší počasí, tak ji vyfotím, aby fotka byla kvalitní a mohli jste kobylkou posoudit. Přejeme hezký večer.
Vyfotte ji priste co nejvic takto, kolmo z boku, pokud mozno bez strakateho pozadi.

DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý večer, tak přidávám aktuální video a fotku kobylky. Musím uznat, že jak má seno neomezeně a ještě k tomu to granulované seno, tak opravdu přibírání.Až bude lepší počasí, tak ji vyfotím, aby fotka byla kvalitní a mohli jste kobylkou posoudit. Přejeme hezký večer.
Upřímně, já vidím pupek a nic moc svaly na hřbetě. Srovnejte s fotkou od kallisto.

napsal(a):
Upřímně, já vidím pupek a nic moc svaly na hřbetě. Srovnejte s fotkou od kallisto.
Tak ono co jiného taky ze sena a ze stání na plácku nebo v boxe. Dokud kobyla nebude něco dělat (jak velký a členitý má asi výběh?), tak na zádech nic nebude.... Aspoň ten pupek, že má. To znamená, že má co do něj dávat :-) Nakonec není zle, u pastevního koně :-)
Pořád tam nevidím tu zmínku o zubaři. A deku taky nevidím... Ale dobře, budeme si říkat, že když přibírá, asi jí zima není. Jen by mohla přibírat s dečkou rychlejc, to třeba jo.
Možná bych už měla radši tři týdny koně po ošetření zubařem, a ušetřila si třeba tisíce na dokrmování...? Ale jen tak přemýšlím nahlas.
Já tam ten pokrok k lepšímu také vidím, rozhodně vydržet a pokračovat. A toho zubaře hned. A nebála bych se klidně znova (znova?) odčervit (všechny koně ve stáji samozřejmě). Teď je šikovná doba, venku hluboce mrzne...
napsal(a):
Tak ono co jiného taky ze sena a ze stání na plácku nebo v boxe. Dokud kobyla nebude něco dělat (jak velký a členitý má asi výběh?), tak na zádech nic nebude.... Aspoň ten pupek, že má. To znamená, že má co do něj dávat :-) Nakonec není zle, u pastevního koně :-)
Pořád tam nevidím tu zmínku o zubaři. A deku taky nevidím... Ale dobře, budeme si říkat, že když přibírá, asi jí zima není. Jen by mohla přibírat s dečkou rychlejc, to třeba jo.
Možná bych už měla radši tři týdny koně po ošetření zubařem, a ušetřila si třeba tisíce na dokrmování...? Ale jen tak přemýšlím nahlas.
Já tam ten pokrok k lepšímu také vidím, rozhodně vydržet a pokračovat. A toho zubaře hned. A nebála bych se klidně znova (znova?) odčervit (všechny koně ve stáji samozřejmě). Teď je šikovná doba, venku hluboce mrzne...
Zubaře máme objednaného na 24. února a výběh máme 3 ha a kopcovitý terén. Momentálně už začínáme pracovat na lonži, chodíme na procházky, ale s prací je to teď složitější, protože koně mám doma a mám pouze travnatou jízdárnu, takže když je bláto a nebo mrzne, tak je nepoužitelná. Odčervovali jsme na podzim ( v říjnu) a teď máme objednané další odčervovací pasty (samozřejmě, že pro všechny 3 koně).

super :-)
A mají ti koně důvod po těch 3 ha courat? Když jim nějaký dáte, ušetříte si práci s nasvalováním.
Spíš než na lonži bych vám doporučila pracovat z ruky na podsazování - přechody, pohyb do všech stran, stranová práce - ale to musíte (stejně jako u toho lonžování) vědět, co dělat. Pokud je tam jiný kůň v kondici, na kterém se dá jezdit, a máte s kobylou vyřešené vodění, stálo by za to vodit ji na vyjížďky - ale to už je bezpečnostní riziko, a je nutné zvážit, zda to bude bez problémů. Já osobně bych nemohla lonžovat koně za účelem správného nasvalování, neb to neumím. Je to celkem náročná disciplína... No a procházky jsou mimo diskusi, ty jsou fajn na utužení vztahů, promazání kloubů (nachození nějakých těch km do denního počítadla), ale nenasvalí :-(
Na nenasvaleném koni není z mého pohledu nic špatného. Pokud se po něm nic nechce :-) Pokud nemáte podmínky, tak možná spíš dál raději energii kobyle dodávejte, než ubírejte prací :-) Na čerstvé trávě to pak půjde všechno líp.

kallisto
napsal(a):
Zubaři teď nechcou moc zubařit, je moc zima na sedace
Další věc, kterou nevím: zima na sedace? Tj. že by se zpomalil metabolismus až příliš? Nebo z jiného důvodu? Pravda že jsme zákroky v sedaci dělali vždy jaro nebo podzim, ale měla jsem zato, že je to spíš kvůli pooperační péči... Děkuji za info. Stále něco nového!
DalyaAneralis
napsal(a):
Obrázky opět veééélmi nepovedené
To bydlí v tom zadělaném chlívečku a popochází si po okolí ?Kolem trubek a traktorů atd? Nebo odtud chodí podle své chuti volně , na tu 3ha pastvinu?
Ale troufám si tvrdit,že oproti prvním nepovedeným fotkám vypadá kobyla trochu lépe
A že to není úplně zimním chlupem, i když ten udělá hodně.
Co vlastně tedy nakonec dáváte za jádro ?
Jinak stále krmte a krmte ,s nějakou prací bych si fakt hlavu zatím nelámala.
Klidně počkejte, až bude vhodný povrch a kobyla možná už ve figuře.Až přelíná a vyfotíte jí zboku,dle návodu,uvidíme
napsal(a):
Další věc, kterou nevím: zima na sedace? Tj. že by se zpomalil metabolismus až příliš? Nebo z jiného důvodu? Pravda že jsme zákroky v sedaci dělali vždy jaro nebo podzim, ale měla jsem zato, že je to spíš kvůli pooperační péči... Děkuji za info. Stále něco nového!
Nám to zdůvodňují moc dlouhým probouzením koně po zákroku, že tři až čtyři hodiny klidně. Ale jestli v tom mrazu ta sedace i blbě působí nevím, ozvou se určitě povolaní :-) já jen jak jsem nakoupila tak prodávám

napsal(a):
Možná jo, že by byli příliš oblblí, tolik by se nehýbali a snáz by prochladli, mě napadlo.
koně
napsal(a):
Obrázky opět veééélmi nepovedené
To bydlí v tom zadělaném chlívečku a popochází si po okolí ?Kolem trubek a traktorů atd? Nebo odtud chodí podle své chuti volně , na tu 3ha pastvinu?
Ale troufám si tvrdit,že oproti prvním nepovedeným fotkám vypadá kobyla trochu lépe
A že to není úplně zimním chlupem, i když ten udělá hodně.
Co vlastně tedy nakonec dáváte za jádro ?
Jinak stále krmte a krmte ,s nějakou prací bych si fakt hlavu zatím nelámala.
Klidně počkejte, až bude vhodný povrch a kobyla možná už ve figuře.Až přelíná a vyfotíte jí zboku,dle návodu,uvidíme
Kobyla k traktoru nemá přístup je tam ohradník . Na fotce kde stojí je pod kopcem, kde mají 2 přístřešky a ty 2 boxy a pak je celá ohrada do kopce a na hoře je ještě nějaká rovinka. Pokud najdu fotku, tak ji přidám aspoň pro představu. Dostává senné granule, vojtěškové granule a 1 kg musli od koňských bylinek na přibírání, 250 g soja-lenu, 100 gramů lněného semínka, 100 ml oleje a minerálku perfect equi. Snad sem na nic nezapomněla.

kallisto
napsal(a):
Nám to zdůvodňují moc dlouhým probouzením koně po zákroku, že tři až čtyři hodiny klidně. Ale jestli v tom mrazu ta sedace i blbě působí nevím, ozvou se určitě povolaní :-) já jen jak jsem nakoupila tak prodávám
Nemyslím si, že by v mrazu působila jinak, spíš ty důsledky.
DalyaAneralis
napsal(a):
Kobyla k traktoru nemá přístup je tam ohradník . Na fotce kde stojí je pod kopcem, kde mají 2 přístřešky a ty 2 boxy a pak je celá ohrada do kopce a na hoře je ještě nějaká rovinka. Pokud najdu fotku, tak ji přidám aspoň pro představu. Dostává senné granule, vojtěškové granule a 1 kg musli od koňských bylinek na přibírání, 250 g soja-lenu, 100 gramů lněného semínka, 100 ml oleje a minerálku perfect equi. Snad sem na nic nezapomněla.
To je jedno,takže se prochází kde chce a to je důležité.
Hlavně kobylu vyfoťte.
Krmení ,já tedy nevím,ale nějaké kilo a 25deka ,co to je?Pro velkou kobylu ,hubenou a v zimě?
Měla jste tu tipy na běžná statková krmiva ,nebo aspoň kompletní granule a dávkování na kila .A vy jste zas u těch pár deka
Přidejte na jádru ,nebojte se toho .Šroty ,vločky,do toho ten olej nebo semínko
Žlábek co jí visí v chlívku mají naše Báby denně dvakrát plný .Plus samozřejmě seno a senáž nepřetržitě dle chuti. Dědek míval i třikrát Aby nějak vypadaly.

Horsana
napsal(a):
To je dobrý kec :D
Zima je tým zubárom :)
To mě taky napadlo, ale nemůže za tím opravdu být obava, že sedovaný kůň snáz nastydne?
napsal(a):
To mě taky napadlo, ale nemůže za tím opravdu být obava, že sedovaný kůň snáz nastydne?
Tak veď tí ludia majú stajne aj nejakú tú odpocku, či nie?
Normálne sedujeme aj v teréne, v stajni máme všetko pootvárané kvôli chrchliakom, to mi nikdy nenapadlo, že to niekto neseduje kvôli zime, ani som o tom v živote nepočula, ani od ľudí, čo robia terén :D

Horsana
napsal(a):
Normálne sedujeme aj v teréne, v stajni máme všetko pootvárané kvôli chrchliakom, to mi nikdy nenapadlo, že to niekto neseduje kvôli zime, ani som o tom v živote nepočula, ani od ľudí, čo robia terén :D
Jen jsem se chtěla ujistit. Díky.

kallisto
napsal(a):
Hele dneska mě napadlo to samé, chci volat zubařku a zkouknout slzný kanálek a říkám si, až odejdou ty mrazy, tak nějak mám spojené narkozy u psa se snížením teploty, sice by nešlo o narkozu, ale.....
Edit: zubařka je vet, tak já pak napíšu, co na to ona

koně
napsal(a):
To je jedno,takže se prochází kde chce a to je důležité.
Hlavně kobylu vyfoťte.
Krmení ,já tedy nevím,ale nějaké kilo a 25deka ,co to je?Pro velkou kobylu ,hubenou a v zimě?
Měla jste tu tipy na běžná statková krmiva ,nebo aspoň kompletní granule a dávkování na kila .A vy jste zas u těch pár deka
Přidejte na jádru ,nebojte se toho .Šroty ,vločky,do toho ten olej nebo semínko
Žlábek co jí visí v chlívku mají naše Báby denně dvakrát plný .Plus samozřejmě seno a senáž nepřetržitě dle chuti. Dědek míval i třikrát Aby nějak vypadaly.
Hele ale z energetického krmiva (šroty a vločky) se netloustne, to tu už omýlal snad každý...
Pokud má dostatek sena a nějaký příkrm + soja len, len, olej je to ve fázi "plácám se po výběhu" dostačující...jen bych ty senné granule vyměnila za řepné máčené řízky- další vděčný objem.když má sena dost, zbytečně zdražují KD.
Horsana
napsal(a):
To je fakt divné, nám tím argumentovalo víc vetů za posledních cca 10 let tak jsme zuby na nějakou dobu odložili a přitom pár koní od nás už zuby teď má za sebou a to teda taky nebyla venku sahara (stejný vet)
Ale zrovna kamarád chtěl dělat zuby minulý týden, kůň na pastevku, nedekovaný, boxy pouze dva pohotovostní nyní obsazené. Tak se zuby odložily. Argument dlouhé probouzení koně.

Však se ten kůň na zubařinu neválí po zemi.... Mi to přišlo zvláštní, děkuji všem za informace a doplňující dotazy :-) Čekala bych, že třeba se upraví dávka té sedace takhle v zimě, pokud by s tím měly být potíže, ale jinak nic. Ostatně beztak si myslím, že každý vet přispí na takovéhle uživatelské obstarání raději méně, a kdyžtak dopíchne, než to přehnat. Alespoň naši veti to tak vždy dělali. Nicméně u nás se koně na zubní ošetření nesedují, tak s tímhle nemám zkušenost.

napsal(a):
Hele ale z energetického krmiva (šroty a vločky) se netloustne, to tu už omýlal snad každý...
Pokud má dostatek sena a nějaký příkrm + soja len, len, olej je to ve fázi "plácám se po výběhu" dostačující...jen bych ty senné granule vyměnila za řepné máčené řízky- další vděčný objem.když má sena dost, zbytečně zdražují KD.
To záleží na situaci a podmínkách. Pokud nacpete frenetického araba jádrem, tak to skutečně moc na tloustnutí nebude. Pokud ale nacpete jádrem hucula, tak vám zaručeně pukne sádlem (nebo se schvátí). Také záleží na obilí. Oves je na přibírání bohužel jaksi nejméně vhodný, anžto nejméně energetický (v celkovém souhrnu stravitelné energie pro koně), a navrch má vyšší glykemický index a ještě avenin, který má vliv na nervovou soustavu (takže efekt získané energie může u citlivých jedinců vyšumět ve vyšší aktivitě zvířete), na druhou stranu lepší oves než nic, je dobře přijímaný a dobře zpracovatelný. I po něm se dá pěkně přibrat, když není jiného. Typicky výkrmové obilniny jsou ovšem kukuřice a ječmen, které jsou narvané škrobem. Po škrobech (sacharidech) nejlepší bilanci energie skýtají už jen tuky. Základem vykrmování je prostě dodat významně více energie, než je kůň schopen spotřebovat. A jelikož obiloviny jsou energie koncentrovaná, logicky dodají na hmotnost více energie, než většina objemových krmiv. V tomto článku odstavec 3. Vykrmování https://www.equichannel.cz/jak-zacit-krmit-podvyziveneho-kone (jen se holt většinou má za to, že do fáze vykrmování se podvyživený kůň nedostane za rok od pořízení...)
Souhlas s řepnými řízky. Ty senné granule dostala kobyla proto, že na začátku tu padla informace, že špatně žere seno. No, zřejmě to až tak zásadní nebude... Řízky jsou významně energetičtější, než seno, do toho bych určitě šla. A ještě je zalila olejem. Akorát náš plnokrevník v těhle mrazech dostává na den čtvrt litru (k třem kilům obilí a třem kilům objemového žlabového příkrmu)...
Neodpustím si: "omílal" (podle vzoru "třít")
napsal(a):
To záleží na situaci a podmínkách. Pokud nacpete frenetického araba jádrem, tak to skutečně moc na tloustnutí nebude. Pokud ale nacpete jádrem hucula, tak vám zaručeně pukne sádlem (nebo se schvátí). Také záleží na obilí. Oves je na přibírání bohužel jaksi nejméně vhodný, anžto nejméně energetický (v celkovém souhrnu stravitelné energie pro koně), a navrch má vyšší glykemický index a ještě avenin, který má vliv na nervovou soustavu (takže efekt získané energie může u citlivých jedinců vyšumět ve vyšší aktivitě zvířete), na druhou stranu lepší oves než nic, je dobře přijímaný a dobře zpracovatelný. I po něm se dá pěkně přibrat, když není jiného. Typicky výkrmové obilniny jsou ovšem kukuřice a ječmen, které jsou narvané škrobem. Po škrobech (sacharidech) nejlepší bilanci energie skýtají už jen tuky. Základem vykrmování je prostě dodat významně více energie, než je kůň schopen spotřebovat. A jelikož obiloviny jsou energie koncentrovaná, logicky dodají na hmotnost více energie, než většina objemových krmiv. V tomto článku odstavec 3. Vykrmování https://www.equichannel.cz/jak-zacit-krmit-podvyziveneho-kone (jen se holt většinou má za to, že do fáze vykrmování se podvyživený kůň nedostane za rok od pořízení...)
Souhlas s řepnými řízky. Ty senné granule dostala kobyla proto, že na začátku tu padla informace, že špatně žere seno. No, zřejmě to až tak zásadní nebude... Řízky jsou významně energetičtější, než seno, do toho bych určitě šla. A ještě je zalila olejem. Akorát náš plnokrevník v těhle mrazech dostává na den čtvrt litru (k třem kilům obilí a třem kilům objemového žlabového příkrmu)...
Nad řepnými řízky už jsem přemýšlela, ale přiznám se mám trochu strach z toho namáčení ( vím, že do toho můžu šáhnout rukou jestli jsou rozmočené). Plus jsem hodně četla o tom, že řepné řízky se doporučují dávat ráno. A já bohužel nemám tu možnost jí to ráno dávat a když už, tak jenom přes týden, protože o víkendu jdu do práce a ráno krmí taťka, který by jí to klidně dal, ale bojím se toho času, protože někdy krmí v 6.00 a někdy třeba o 9.00.

DalyaAneralis
napsal(a):
Nad řepnými řízky už jsem přemýšlela, ale přiznám se mám trochu strach z toho namáčení ( vím, že do toho můžu šáhnout rukou jestli jsou rozmočené). Plus jsem hodně četla o tom, že řepné řízky se doporučují dávat ráno. A já bohužel nemám tu možnost jí to ráno dávat a když už, tak jenom přes týden, protože o víkendu jdu do práce a ráno krmí taťka, který by jí to klidně dal, ale bojím se toho času, protože někdy krmí v 6.00 a někdy třeba o 9.00.
Řepu je potřeba důkladně namočit - ale pokud ji namočíte ráno než jdete do školy (pokud máte možnost dát do chladu - třeba do chodby, aby to nekvasilo, tak klidně i večer jak přijdete od koní), tak můžete být naprosto v klidu. Pozor musíte dávat na to, abyste řepu dostatečně zalila vodou - tedy aby vůbec měla šanci nabobtnat na maximum. Říká se, že by se měly dávat 4 díly vody na 1 díl řepy, no já dávám minimálně 5 dílů vody (tj. do pětilitrového kýble s vodou hodím 1 kg řepy), a klidně i víc. Voda se dá v nejhorším slejt - a použít třeba na zalití večerního krmení. Řepa by se měla krmit pravdaže v takové konzistenci https://www.youtube.com/watch?v=xtfopTVvxVg&feature=youtu.be Kaši koně neradi.
Samozřejmě stejně jako jiné krmení, můžete ji dávat naprosto kdykoli. Říká se, že pokud se krmí nezanedbatelné množství řepy a vojtěšky, musejí se tato dvě krmiva oddělit, a jedno dávat ráno, jedno večer, ale to bych viděla jako zbytečné, pokud je každá část KD nějak vyvážená. U vás by bylo třeba vypočítat, kolik nad limit dostanou vápníku, a dodat k tomu odpovídající dávku zdroje fosforu (semena - obilí, otruby - nejlépe rýžové, tam je i tuk). K tomu vám kdyžtak řeknou svoje i jiní. A samozřejmě když tu informaci máte, tak si můžete vyhledat obsahy těch látek v konkrétních krmivech, a vypočítat si to sama :-)
Pokud má kobyla možnost sežrat si krmení ráno v klidu (říkala jste, že táta nehodlá čekat, než to sežere), tak honem přidejte příkrm i na ráno. I ranní příkrm jen ve všední dny je lepší, než žádný, ale když zvládnete vstávat před školou, tak zvládnete jistě i před prací. A ostatně - pokud jde o ten čas, kdy je kobyla oddělená, tak vy můžete ráno vstát, šoupnout jí kyblík, nechat ji zavřenou (práce na 10 minut i s cestou ke koni a zpět), a táta jí pak dávat krmení nemusí, jen ji za ty dvě tři hodiny pustí z boxu nebo toho onoho odděleného prostoru. To se dá udělat
DalyaAneralis, kdybyste tu kobylu odvezla v prosinci 2020 na kliniku, nechala jí zkontrolovat tlamu a udělat zuby, nemusela byste kupovat granulované seno a řešit příkrmy.
Stačilo by kobylu postavit k balíku sena a max zadekovat.
Ve finále by vás to vyšlo levněji a pro kobylu by to jistě bylo příjemnější než s problémem v hubě žrát 3 měsíce kaše.😜

napsal(a):
Hucul pukne i na seně....určitě se krmení obilninami u koní nemyslí výkrm , ve smyslu slova. Určitý malý objem obilí pomůže, v obnově střevní mikroflory, že ona se živí tím "škrobem" a dobře prospívá- obnovuje se a tím prospívá i trávení objemu- sena, a tím pádem prospívá i koník. Další obilnyny podávané na výkon, pro práci svalů myslím kobyla zadavatelky nepotřebuje a je zbytečné je krmit.
Já velkou ČT kobylu krmím převážně na bázi objemu (seno ve výběhu pod sítí a na noc v boxe, venku je od světla do stmívání, oves mačkaný a müsli NE clasik+ trochu tuku 150g(lněné výlisky )
cca 500g mačkaného ovsa( litr s čepičkou)
cca 500g müsli (necelý litr) někdy jí dám celý, když máme práci
cca 500g vojtěšky pelety E nergys(od oka, už mám míru)
cca 2 kg mrkve
to máte okolo 1,5kg krmiva rozdělené na ráno a večer s tím že rozdíl je jen v množství řepy kterou dám ráno a kterou dám večer. cca 1/3 ráno - 2/3 večer
řepa: litr suché, rozpadne se na cca 5 litrů, zalívám již od oka, nikdy to na litr řepy těch 4 litrů vody nebylo, pak to bylo moc mokré, a já to chci opravdu jen rozpadlé s konzistencí rašeliny, ve futrovně máme chladno a připravím i na dva dny dopředu vše namíchané...
Na to malé množství řepy a vojtěšky co krmím, neberu ohled na nepoměr Ca: P
v létě řepu mrkev a vojtěšku nekrmím možná přidám litr müsli, víc se jezdí....
Edit: https://www.youtube.com/watch?v=sJt5CNPgiVY
jsem na rychlo našla todle, takhle nějak to přesně dělám, jen místo těch ponyhoby si dám něco energičtějšího...

No pozor, "Určitž malý objem obilí pomůže, v obnově střevní mokroflory, že ona se živí tím "škrobem" a dobře prospívá- obnovuje se " to bych neřekla. Totiž primárně by se škroby měly trávit v tenkém střevě, kde na to mají vliv ještě z větší části chemikálie. Pakliže se dostane škrob (tedy to, kvůli čemu obilí krmíme) do tlustého střeva, rozhodně nepodpoří mikroflóru, kterou my chceme. Právě naopak podpoří okyselení střeva a pomření námi oblíbených žouželí. Proto je třeba u každého koně vypozorovat dávku na jedno krmení, ve které je to ještě v pohodě, no a pokud chce člověk jít na jistotu, tak zůstat u těch max 2 kg/krmení.
Mno jo, pro koně, který se stihne energeticky zasytit senem, to stačí, o tom žádná. Ale co když kůň žere sena ad libitum, a stejně nepřibírá, i když potřebujeme, aby přibíral? Pak nelze, než nasadit krmivo o větší energetické hodnotě. Dá se samozřejmě začít na okopaninách (ostatně řepu tady zadavatelce cpeme horem dolem), ale zaručeně nejrychlejší je holt to jádro, co si budeme namlouvat. Nemusí to být pouze sacharidové jádro, krásně to můžou být olejniny. Ale tu energii tam někde musíme nacpat. Každý nechť si krmí koně tím, co mu (a koni) příjemnější :-)
Slečna tady nekrmí zatím ani ekvivalent toho vašeho kila mačkaného ovsa + müsli.... Takže vlastně ani to, co vy. A vy máte koně nakrmeného a nikoli ve fázi, kdy potřebuje nabírat. Kdyby zadavatelka cpala do koně aspoň to, co vy (kilo řepy je jako kilo ovsa, žejo) tak je ta její kobyla jako čuník Vlastně dáváte koni okolo pěti kilo žlabového příkrmu denně (z toho teda max kilo jádra - nikdo neříká, že musí zadavatelky kůň dostávat vůbec nějaké jádro).

napsal(a):
No pozor, "Určitž malý objem obilí pomůže, v obnově střevní mokroflory, že ona se živí tím "škrobem" a dobře prospívá- obnovuje se " to bych neřekla. Totiž primárně by se škroby měly trávit v tenkém střevě, kde na to mají vliv ještě z větší části chemikálie. Pakliže se dostane škrob (tedy to, kvůli čemu obilí krmíme) do tlustého střeva, rozhodně nepodpoří mikroflóru, kterou my chceme. Právě naopak podpoří okyselení střeva a pomření námi oblíbených žouželí. Proto je třeba u každého koně vypozorovat dávku na jedno krmení, ve které je to ještě v pohodě, no a pokud chce člověk jít na jistotu, tak zůstat u těch max 2 kg/krmení.
Mno jo, pro koně, který se stihne energeticky zasytit senem, to stačí, o tom žádná. Ale co když kůň žere sena ad libitum, a stejně nepřibírá, i když potřebujeme, aby přibíral? Pak nelze, než nasadit krmivo o větší energetické hodnotě. Dá se samozřejmě začít na okopaninách (ostatně řepu tady zadavatelce cpeme horem dolem), ale zaručeně nejrychlejší je holt to jádro, co si budeme namlouvat. Nemusí to být pouze sacharidové jádro, krásně to můžou být olejniny. Ale tu energii tam někde musíme nacpat. Každý nechť si krmí koně tím, co mu (a koni) příjemnější :-)
Slečna tady nekrmí zatím ani ekvivalent toho vašeho kila mačkaného ovsa + müsli.... Takže vlastně ani to, co vy. A vy máte koně nakrmeného a nikoli ve fázi, kdy potřebuje nabírat. Kdyby zadavatelka cpala do koně aspoň to, co vy (kilo řepy je jako kilo ovsa, žejo) tak je ta její kobyla jako čuník Vlastně dáváte koni okolo pěti kilo žlabového příkrmu denně (z toho teda max kilo jádra - nikdo neříká, že musí zadavatelky kůň dostávat vůbec nějaké jádro).
Do slepého a tlustého střeva se nesmí dostat "nerozložené" škroby...to je to, když je toho zrní hodně a amyláza to nestihne rozložit(každý kůň má jinou schopnost tvořit amylázu, proto jeden může 3 kila ovsa a nic se mu nestane a jinýmu je blbě po 2 kilech) ty bakterie tam čekají na už enzymaticky rozložený škrob , z něčeho také ony musí být živy...
Edit: je to zjednodušené, aby chápali i ti, kdo neměli ve škole fyziologii.
5 lirů což může být 5 kilo s jádrem, ale většina je voda....
kallisto
napsal(a):
To je fakt divné, nám tím argumentovalo víc vetů za posledních cca 10 let tak jsme zuby na nějakou dobu odložili a přitom pár koní od nás už zuby teď má za sebou a to teda taky nebyla venku sahara (stejný vet)
Ale zrovna kamarád chtěl dělat zuby minulý týden, kůň na pastevku, nedekovaný, boxy pouze dva pohotovostní nyní obsazené. Tak se zuby odložily. Argument dlouhé probouzení koně.
Nuž, ľuďom je proste v zime zima, tak sa úzkostlivým majiteľom niečo nakecá a tí predsa nebudú u miláška nič riskovať :D
napsal(a):
Však se ten kůň na zubařinu neválí po zemi.... Mi to přišlo zvláštní, děkuji všem za informace a doplňující dotazy :-) Čekala bych, že třeba se upraví dávka té sedace takhle v zimě, pokud by s tím měly být potíže, ale jinak nic. Ostatně beztak si myslím, že každý vet přispí na takovéhle uživatelské obstarání raději méně, a kdyžtak dopíchne, než to přehnat. Alespoň naši veti to tak vždy dělali. Nicméně u nás se koně na zubní ošetření nesedují, tak s tímhle nemám zkušenost.
Žiadna dávka sa kvôli zime nikdy neupravovala a neupravuje, je to holý nezmysel.
Čo sa týka úpravy chrupu, odporúčam si nastaviť kontroly a korektúry tak, aby toto prebehlo ešte pred zimou, pretože v zime, keď sa kŕmi najviac sena bude ten kôň potrebovať chrup, ktorý je fakt v cajku a plne funkčný.

No ony se tam nesmějí dostat ani moc cukry. Což je výsledek rozkladu škrobů. Od slepáku by prostě měla být převážně vláknina, na kterou se mohou vrhnout ti správní pižižvíci. Strukturní sacharidy se samozřejmě rozkládají také za vzniku jednoduchých cukrů, které místní mikroflóra požere. Ale podporujeme tu mikroflóru, která umí vyrobit z vlákniny cukry (pro svou potřebu, v malém množství, pomalu) a ty těkavé mastné kyseliny (nebo jakétože), přičemž cukry zďobe ona mikroflóra, a ty těkavé kyseliny přecházejí střevem. Tak nějak tomu rozumím já.
Píšete, že dáváte 0,5+0,5+0,5 kg žlabového =1,5 kg. K tomu dáváte 2 kg mrkve =3,5 kg. K tomu dáváte přes 1 kg řepy (nevím, jaká je obj. hmotnost řepných pelet, ale vím, že padnou ke dnu jako kámen) = 4,5 kg. To jsem tím myslela. Zadavatelka dává momentálně kolik - dvě kila žlabového příkrmu? Kilo müsli (v kterém je nejvíc zastoupená vojtěška) a kilo (?) vojtěšky. Jo a ať nejsem škrt, třetinu kila lnu a soji. Seno pochopitelně nepočítám.

Horsana
napsal(a):
Mrkva a rezky sa počítajú medzi objemové krmivo.
Souhlas, proto neříkám jádro, ale žlabové. Prostě příkrm.
Fakt je, že ta mrkev je energeticky chudá, počítat bych ji neměla.
napsal(a):
Jenže zrovna tahle hubená potřebuje příkrm.Po senu a trošce příkrmu se evidentně nijak extra nekulatí
A slečna ,i když jí bylo X krát omíláno,že má přidat, přidat, přidat ,na jádru,tak si stále jede ty svoje deka a semínka
Máčet řízky spíš nemůže.Ale jak tedy krmí senné granule? Častěji krmit nemůže. Kompletního hotového zas nikdy nedá určenou dávku,ale vždycky nějak ubranou,nejmíň o kilo.Což taky postrádá smysl.
Když se zmůže k řízkům,tak klidně ,ale v jejím podání to zas bude 20dkg.
A když kobyle ještě vezme ty sennné granule,tak už bude mít jen něco vojtěšky, podměrečnou dávku musli ,a tedy trochu řízků ,místo senných .
Proto bych neradila cokoli ubírat,ale k tomu co dává naopak přisypat.A řekla bych,že pro tuto konkrétní kobylu lepší kuku šrot,než řízky
Ovšem,jestli to zadavatelka dokáže ,těžko říct.
Kromě krmení na dekagramy - hádám že info je z Animo prodejny krmiv, kde člověk jde z jejich informací doslova do vrtule...umí i ta podélana deka docela zázraky - není taková spotřeba do topení v zimě. A za 1500-2000 má člověk celkem zázrak.
Mě se osvědčují na vykrmeni rýžové peletky*, jsou blbuvzdorne narozdíl od repnejch a výkon umí taky.
*Oprava, Fitmin reformer (ve složení jsou ryzovky i vojtecha)
A ty zuby no...
evcusik
napsal(a):
Kromě krmení na dekagramy - hádám že info je z Animo prodejny krmiv, kde člověk jde z jejich informací doslova do vrtule...umí i ta podélana deka docela zázraky - není taková spotřeba do topení v zimě. A za 1500-2000 má člověk celkem zázrak.
Mě se osvědčují na vykrmeni rýžové peletky*, jsou blbuvzdorne narozdíl od repnejch a výkon umí taky.
*Oprava, Fitmin reformer (ve složení jsou ryzovky i vojtecha)
A ty zuby no...
Že ide o Animo je jasné z infa, že rezky sa môžu kŕmiť iba ráno
Dotaz
napsal(a):
A má to nějaký důvod? Proč ráno řízky a večer, tuším, vojtěška?
páč tam na Animu se i na hrstku ovsa umírá a zakyseluje, tak pročby nemohli být řízky pouze ráno a nikoliv večer.
pohledejte na jejich webu, perel tam je až na půdu - proto píšu, že z ní aspoň kapánek znalý člověk jde do vrtule. Strachy tam umí taky perfektně předávat.
Našla jsem to.
Řepné pelety jsou nosičem energie a zejména energii pro den, pro práci a aktivitu, proto je krmit na noc by mělo smysl, pakliže by jste chtěla s koněm v noci pracovat. V některých případech však není možnost poskytnout dostatek času na příjem objemných řep. pelet, proto dovolím prohodit krmení na večerní, ale pakliže to není problém, je vhodné dodržet tyto mé pokyny, které skvěle fungují. Pakliže nekrmíte vojtěšku a jako jediný dokrm používate řepné pelety + něco, můžete krmit ráno i večer. Ale pochopitelně je vhodnější na noc krmit regenerační krmení bohaté na živiny, bílkoviny a málo energie.
Není mi jasné to s tou energií. Vojtěška má cca 9MJ/kg, řízky 11MJ/kg. To nijak zásadní rozdíl není.
Dotaz
napsal(a):
Našla jsem to.
Řepné pelety jsou nosičem energie a zejména energii pro den, pro práci a aktivitu, proto je krmit na noc by mělo smysl, pakliže by jste chtěla s koněm v noci pracovat. V některých případech však není možnost poskytnout dostatek času na příjem objemných řep. pelet, proto dovolím prohodit krmení na večerní, ale pakliže to není problém, je vhodné dodržet tyto mé pokyny, které skvěle fungují. Pakliže nekrmíte vojtěšku a jako jediný dokrm používate řepné pelety + něco, můžete krmit ráno i večer. Ale pochopitelně je vhodnější na noc krmit regenerační krmení bohaté na živiny, bílkoviny a málo energie.
Není mi jasné to s tou energií. Vojtěška má cca 9MJ/kg, řízky 11MJ/kg. To nijak zásadní rozdíl není.
Tohle fakt někdo někdo píše? A prezentuje se jako odborník ? A ještě si za to nechává platit?
Energetické řízky
Ach jo ,pro tohle kladrubka bude na pár dekách semínek, a zůstane radiátorem navždy

řízky energetické jsou, ale trochu jinak než obiloviny...jsou velice lehce stravitelné, lépe než seno .....TMK
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=927&typ=html
koně
napsal(a):
Tohle fakt někdo někdo píše? A prezentuje se jako odborník ? A ještě si za to nechává platit?
Energetické řízky
Ach jo ,pro tohle kladrubka bude na pár dekách semínek, a zůstane radiátorem navždy
A koľko ľudí si to ozaj myslí a nekŕmia tým, lebo to je energetické krmivo.
koně
napsal(a):
Jenže zrovna tahle hubená potřebuje příkrm.Po senu a trošce příkrmu se evidentně nijak extra nekulatí
A slečna ,i když jí bylo X krát omíláno,že má přidat, přidat, přidat ,na jádru,tak si stále jede ty svoje deka a semínka
Máčet řízky spíš nemůže.Ale jak tedy krmí senné granule? Častěji krmit nemůže. Kompletního hotového zas nikdy nedá určenou dávku,ale vždycky nějak ubranou,nejmíň o kilo.Což taky postrádá smysl.
Když se zmůže k řízkům,tak klidně ,ale v jejím podání to zas bude 20dkg.
A když kobyle ještě vezme ty sennné granule,tak už bude mít jen něco vojtěšky, podměrečnou dávku musli ,a tedy trochu řízků ,místo senných .
Proto bych neradila cokoli ubírat,ale k tomu co dává naopak přisypat.A řekla bych,že pro tuto konkrétní kobylu lepší kuku šrot,než řízky
Ovšem,jestli to zadavatelka dokáže ,těžko říct.
znovu jsem se koukla na to poslední video, jestli myslím stejného koně. A nevím jak vy, ale já tam vidím koně s normální postavou a ne žádnýho hubeňoura, co by potřeboval nějak extra nabrat. Zadek má kulatý, nikde žádná stříška, krk taky není žádná nudlička, kohoutek netrčí, páteř je schovaná víc v zimní srsti vidět nejde a bez zootechnického postoje též ně. Ale jak má prosím vypadat kůň, co není hubeňour, pokud tahle kobylka hubeňour stále je?
Aby pak zadavatelka nepřidala ty vaše kila žrádla, i když kůň má už postavu normální a žádnou práci, a nepřišla brzy řešit že je kůň nějaký bolavý na kopyta...

Já řepné řízky pro sebe za energetické krmivo neberu, protože aby kůň do sebe dostal energetický ekvivalent kila ovsa, musí sežrat pět kilo řízků (i s vodou). A to mi přijde jako blbá bilance na energetické krmivo. Ale faktem je, že suché kilo řepných řízků prostě je energeticky mezi objemem a jádrem, a pokud chci bezpečně dodat koni energii navíc a mám čas, aby se v tom nípal, jsou řízky perspektivní. A pokud kůň užvýká seno, tak jsou řízky rozhodně lepší, než senné granule - na co za draho koně futrovat něčím, co si za levno daleko přirozeněji sám naždíbe a nepřináší to žádnou přidanou hodnotu.

evcusik
napsal(a):
Asi takto noo
vtipný "nechceme, aby kvalita byla na úkor kvantity"

Ale tak ono amino není v jádru špatné, je tam spousta informací, které jiné veby opisují, takže tak dezinformační to nebude, jen je spravovatelka stránek tak zaujatá proti krmení jádrem, to je celé, ten kdo jím krmí si tyto její informace může poslechnout a přebrat po svém nebo se zamyslet ....
To jí sice brát nechci - zaujetí před jádrem. Ale ty množství krmení (i objemu) jsou jak pro kozy a ovce, ne o řád větší zvířata.
A co vidivam koníky krmene skrz poradenství této paní, tak zrovna v hezké kondici nevypadají.
evcusik
napsal(a):
To jí sice brát nechci - zaujetí před jádrem. Ale ty množství krmení (i objemu) jsou jak pro kozy a ovce, ne o řád větší zvířata.
A co vidivam koníky krmene skrz poradenství této paní, tak zrovna v hezké kondici nevypadají.
Pobavilo mne, že majitelce vyčiní, že neudává přesně množství, a pak sama dávkuje na neznámý plecháček. :)
evcusik
napsal(a):
A len tak, bez fotky, bez ďalších informácií, vyrobí kŕmnu dávku z 12 komponentov 🤦🏼♀️
Tasyrka
napsal(a):
znovu jsem se koukla na to poslední video, jestli myslím stejného koně. A nevím jak vy, ale já tam vidím koně s normální postavou a ne žádnýho hubeňoura, co by potřeboval nějak extra nabrat. Zadek má kulatý, nikde žádná stříška, krk taky není žádná nudlička, kohoutek netrčí, páteř je schovaná víc v zimní srsti vidět nejde a bez zootechnického postoje též ně. Ale jak má prosím vypadat kůň, co není hubeňour, pokud tahle kobylka hubeňour stále je?
Aby pak zadavatelka nepřidala ty vaše kila žrádla, i když kůň má už postavu normální a žádnou práci, a nepřišla brzy řešit že je kůň nějaký bolavý na kopyta...
Já vidím hodně chlupatou nijakou kobylu
A že by se ,díky zmíněnému poradenství ,přežrala a schvátila ,po pár dekách minerálky či různých semen ,to myslím nehrozí
Snad jí zadavatelka vyfotí po jaru, přelínanou.A tak,aby byla celá vidět.Pak můžeme soudit
Zatím se fantazii meze nekladou
koně
napsal(a):
Já vidím hodně chlupatou nijakou kobylu
A že by se ,díky zmíněnému poradenství ,přežrala a schvátila ,po pár dekách minerálky či různých semen ,to myslím nehrozí
Snad jí zadavatelka vyfotí po jaru, přelínanou.A tak,aby byla celá vidět.Pak můžeme soudit
Zatím se fantazii meze nekladou
Tak třeba stříška na zadku by vidět byla i v zimní srsti, krk se dá též posoudit i když má zimní srst. Hlavně když porovnáte jak vypadala na začátku a jak vypadá teď, tak přece musíte uznat, že přibrala a pokud přibírá, tak je krmná dávka v pořádku. Takhle bych reagovala, kdyby kobyla dál hubla, což se neděje.
A já si nemyslím že by se schvátila po pár dekách, ale vy radíte tomu koni dávat žrádlo po kilech. A naopak hejtíte krmení po dekách. Tak moc nechápu vaši reakci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.168
Me se na nabrani a udrzeni kondicky rekre kone osvedcilo srotovanej jecmen a srotovana slunecnice. Kone nabrali byly. Krasni akorat
S doststecnym senem se na tomhle vykrmila i chronicky hubena nervni achala. Musli granulky hrani si s tim prd platny. Tohle a nabrala behem "chvíle"
První fotka focena 17.1. a druhá focena dnes. Já tam tedy rozdíl vidím, ale nebudu se hádat.

DalyaAneralis
napsal(a):
První fotka focena 17.1. a druhá focena dnes. Já tam tedy rozdíl vidím, ale nebudu se hádat.
Je to tam!

Já bych to s příkrmy nepřeháněla. Pokud nemá snadno hmatatelná žebra, ale podle fotek si myslím, že asi ne. Teď před jarem. Když přibírá i na stávajícím krmení a během zimy, je to na dobré cestě. Pokud bude od jara na trávě, nepřidávala bych teď příkrm pro rychlejší přibírání. S dostatkem sena, trávy budete u kladrubáka brzy řešit spíše přílišnou šířku než chybějící kila. A tím větší riziko schvácení. A pokud se přibírání zarazí, můžete přidat příkrm po odkvětu trávy, až bude o fous bezpečnější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.168
Popravde
Zazila jsem osobně par koni zebrinak hadr. Vsici do jednoho vyjeli na jednoduchem krmeni. Venki nonstop seno nebo trava a v boxe poradna hromada na noc. A k tomu rano a vecer do kyblíku srotovany kecmen a slunecnice. A kun bude "jak koule" vyhnalo to i nervni achalu na kterou nezabiralo zadny musli granule a podobny nesmysly. A to byla echt stresar a nervak

Kilo a půl nějaké té komerce je dobré. Rozdělte jí to na dvě dávky - jednu ráno, jednu večer. K tomu můžete rozdělit na poloviny i tu minerálku a to další, co přidáváte. A uvidíte, jak to půjde dál :-)
Až začne tráva strkat první lístky z půdy, koně s přístupem na ni zpravidla trochu spadnou, protože raději tahají první sladkou trávu, než by se dál řádně cpali senem. A až se vzpamatuje z tohohle kondičního zhoupnutí, bude čas na bilanci a úpravu krmné dávky vzhledem k nové trávě :-) Hlavně ať na tu trávu má přístup pořád stejný, ať na ni najíždí postupně. Abyste ji v květnu nepustili (žádného koně) na čerstvě narostlou pastvinu a neschvátila se.
Teď nás čekají ještě změny počasí, jarní plískanice, nějaké ty deště se sněhem, to bych určitě nechala krmnou dávku tak, jak je nastavená na zimu. Ale samozřejmě je to jen moje osobní zkušenost.
DalyaAneralis
napsal(a):
Tady tyhle fotky jsou rozdíl měsíce a půl. A tady teda jde vidět rozdíl i v srsti.

Ten rozdíl je obrovský, škoda, že se nemohl udát loni na jaře, a do zimy nemohla jít kobyla kulatá... Ještě vás čekají ty zuby, uvidíte, jaký to přinese výsledek, v jakém stavu je dle veterináře před ošetřením bude mít :-) Kdyžtak dejte echo, jsem zvědavá :-)
DalyaAneralis
napsal(a):
Dávku musli už jsem zvedla na 1,5 kila a kobylka od zítřka začne dostávat i ráno příkrm, takže snad to půjde rychleji.
A teď chvíli tedy dostává vojtěšku,méně než doporučenou dávku mysli ,vitamíny,semena ,olej ?
Seno opravdu nepřetržitě
A ráno příkrm bude co?
Aspoň je vidět,že je celkem záživná a hodně nenáročná.Když dokáže přibrat jen proto,že vůbec něco, málo ,dáte
Dobrý večer, opět se hlásím. Máme již přes 14 dní zuby hotové a zubař říkal, že v hubě nijak závažný problém neměla, aby byla, takhle hubená ( ukazovala jsem mu fotky po koupi kobylky). Kobylka dostává příkrm již i ráno a to teda tak, že jsem večerní dávku rozdělila a místo řepkového oleje jsem ji koupila lněný za studena lisovaný. A pár dní zpátky jsem ji začala přidávat šrotovaný ječmen, protože už začínáme pomalu pracovat na lonži 2 krát týdně pod trenérkou. Bohužel fotky zatím nemám, pouze jednu fotku zadku ze včerejška, až kobyla bude přelínaná, tak přidám fotku celé kobylky. Přeji hezký večer.
DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý večer, opět se hlásím. Máme již přes 14 dní zuby hotové a zubař říkal, že v hubě nijak závažný problém neměla, aby byla, takhle hubená ( ukazovala jsem mu fotky po koupi kobylky). Kobylka dostává příkrm již i ráno a to teda tak, že jsem večerní dávku rozdělila a místo řepkového oleje jsem ji koupila lněný za studena lisovaný. A pár dní zpátky jsem ji začala přidávat šrotovaný ječmen, protože už začínáme pomalu pracovat na lonži 2 krát týdně pod trenérkou. Bohužel fotky zatím nemám, pouze jednu fotku zadku ze včerejška, až kobyla bude přelínaná, tak přidám fotku celé kobylky. Přeji hezký večer.
Pochopila jsem to, že kobylu máte 5 let. Pokud se vám v poslední době zhoršila a není to tedy zuby, uvažovala jste i zdravotní důvod?
Dotaz
napsal(a):
Pochopila jsem to, že kobylu máte 5 let. Pokud se vám v poslední době zhoršila a není to tedy zuby, uvažovala jste i zdravotní důvod?
Kobylu budeme mít 6 let, já ji dostala od táty v 11 letech na vlastního koně jsem nebyla připravená, ale taťka se mi věnoval, ale moje starší sestra má také svého koně, ale 7 let. Když jsem tam chtěla za nimi jít, tak mě sestra sebrala klíče a zakázala mi za nimi chodit, takže jsem jenom příležitostně chodila s taťkou, když tam sestra nebyla ( bohužel v 11 letech sem nebyla schopná se sestře o 6 let postavit, protože mi vyhrožovala). Sestra si tam vodila za nimi kamarádky a já tam nemohla. Pak se sestra po 5 letech o koně přestala zajímat a já díky tomu konečně mohla za nimi chodit, teď je to 2 roky. Bohužel jsem již ty 2 roky na 3 koně sama, sestra ztratila zájem a taťka tam jde semnou jenom když potřebuji pomoct se senem a slámou, ale za zlé mu to nemám má hodně práce. Koním se dávalo jenom na jedno místo seno a to 2 krát denně a moje kobyla byla odháněna druhou kobylou, ale sestra s taťkou si toho nevšímali takže to je ten důvod proč zhubla. Já jim začala před těmi 2 rokama seno dávat na dvě místa 2 krát denně, bohužel jsem byla vždy seřvaná, že se senem plýtvá. Teď díky vašim radám mají seno neomezeně, ale byl to boj. Taťka mi říkal, že zubař je zbytečný, ale začala jsem si o tom více zjišťovat a zubaře jí zaplatila, občas je to náročný stávat na praxe a na brigádu ve 3 hodiny ráno, ale dělám to pro tu kobylu, aby se měla co nejlíp. Takže 2 roky se snažím dělat pro kobylu všechno, aby se měla co nejlíp a mám v plánu fizio a snad se kobyla dá do kupy. Snad je to srozumitelné sice jsem to sem dříve psát nechtěla, ale rozhodla jsem se jít s pravdou ven, tak snad mě neukamenujete.
DalyaAneralis
napsal(a):
Kobylu budeme mít 6 let, já ji dostala od táty v 11 letech na vlastního koně jsem nebyla připravená, ale taťka se mi věnoval, ale moje starší sestra má také svého koně, ale 7 let. Když jsem tam chtěla za nimi jít, tak mě sestra sebrala klíče a zakázala mi za nimi chodit, takže jsem jenom příležitostně chodila s taťkou, když tam sestra nebyla ( bohužel v 11 letech sem nebyla schopná se sestře o 6 let postavit, protože mi vyhrožovala). Sestra si tam vodila za nimi kamarádky a já tam nemohla. Pak se sestra po 5 letech o koně přestala zajímat a já díky tomu konečně mohla za nimi chodit, teď je to 2 roky. Bohužel jsem již ty 2 roky na 3 koně sama, sestra ztratila zájem a taťka tam jde semnou jenom když potřebuji pomoct se senem a slámou, ale za zlé mu to nemám má hodně práce. Koním se dávalo jenom na jedno místo seno a to 2 krát denně a moje kobyla byla odháněna druhou kobylou, ale sestra s taťkou si toho nevšímali takže to je ten důvod proč zhubla. Já jim začala před těmi 2 rokama seno dávat na dvě místa 2 krát denně, bohužel jsem byla vždy seřvaná, že se senem plýtvá. Teď díky vašim radám mají seno neomezeně, ale byl to boj. Taťka mi říkal, že zubař je zbytečný, ale začala jsem si o tom více zjišťovat a zubaře jí zaplatila, občas je to náročný stávat na praxe a na brigádu ve 3 hodiny ráno, ale dělám to pro tu kobylu, aby se měla co nejlíp. Takže 2 roky se snažím dělat pro kobylu všechno, aby se měla co nejlíp a mám v plánu fizio a snad se kobyla dá do kupy. Snad je to srozumitelné sice jsem to sem dříve psát nechtěla, ale rozhodla jsem se jít s pravdou ven, tak snad mě neukamenujete.
Před těmi 2 rokama jsem neuměla ani vyčistit kopyta všechno jsem se učila pokus omyl a přiznám se, že neumím ani jezdit, takže s koníkama pracuji jenom ze země, ale snad když se kobyla spraví, tak i já se snad naučím jezdit, ale budete to ještě těžké.
DalyaAneralis
napsal(a):
Dávám 2 krát denně seno na zem na 2 místa a pak dávám seno do 3 sítí, aby se každý z nich dostal k jedné síti.
Vážila jste, kolik toho sena pro ty 3 koně denně dáváte? Jen mě to zajímá.
Říkala jsem si, jestli by pro vás nebylo řešením koupit síť na celý balík. Koně by měli k dispozici seno stále, pro vás by to bylo méně pracné, trochu to seno i šetří - nezašlapou ho tolik. Jen byste s otcem jednou za pár dní nakulili balík na paletu a oblékli ho do té sítě. Jste na to sama, to by vám mohlo trochu pomoci. Jen nápad.
EDIT: Samozřejmě za předpokladu, že se kobyla dostane k balíku, že jí bude přístupný.
Dotaz
napsal(a):
Vážila jste, kolik toho sena pro ty 3 koně denně dáváte? Jen mě to zajímá.
Říkala jsem si, jestli by pro vás nebylo řešením koupit síť na celý balík. Koně by měli k dispozici seno stále, pro vás by to bylo méně pracné, trochu to seno i šetří - nezašlapou ho tolik. Jen byste s otcem jednou za pár dní nakulili balík na paletu a oblékli ho do té sítě. Jste na to sama, to by vám mohlo trochu pomoci. Jen nápad.
EDIT: Samozřejmě za předpokladu, že se kobyla dostane k balíku, že jí bude přístupný.
Seno jsem nevážila, ale balík pro 3 koně máme na 6-7 dní. Celý balík neprojde jsem ráda, že souhlasil s těmi závěsnými sítěmi.
DalyaAneralis
napsal(a):
Seno jsem nevážila, ale balík pro 3 koně máme na 6-7 dní. Celý balík neprojde jsem ráda, že souhlasil s těmi závěsnými sítěmi.
To je mi líto, protože to máte takhle hrozně pracné. Ty sítě seno i šetří, protože ho koně tolik nezašlapou, na to by otec neslyšel?
Kolik váží jeden ten váš balík?

Tohle nebude jen nedostatečným přístupem k senu. Pokud ano, tak během dvou měsíců sena nonstop by ten kůň musel být koule. Krmte dál, jak jste začala, ale zdá se mi, že se kobyla od posledně zlepšila na můj vkus jen málo - ale zlepšila, takže vytrvat. Může to být línáním, které je teď pro koně zátěžové, ale také ještě něčím jiným... Hlavně že jsou vyloučené ty zuby.
Až naskočí tráva, kobyla se v pohodě dokrmí. Pak bude váš největší úkol připravit ji důkladně na zimu. Má deku? Nějak si nevzpomínám. Pokud ne, je to inspirace na další zimu. Můžu z vlastní zkušenosti (ač jako antidekovač nerada přiznávám) potvrdit, že deka ušetří za jednu zimu tolik krmení, co sama stojí. A to je dobrá investice, páč deka zpravidla vydrží víc zim.
Mám trochu podezření na stresíček - pokud ty dvě další můry ji nepustily dřív k senu, tak jí mohou dělat jiné naschvály (nepustit ji do přístřešku, zahánět ji od krmiště, prohánět ji jen tak z principu), takže nenabírá tak rychle z toho důvodu, že má pořád vysoký výdej kvůli "tréninku" nervové i pohybové soustavy. Nadto ze stresu (a nepouštění k senu) silně pravděpodobné vředy (nyní třeba už ve fázi regenerace). Bude dobré na to myslet při sestavování KD před příští zimou. A kdyby bylo možné uzpůsobit ustájení tak, aby se stres minimalizoval, byla by to výhra největší - dva vchody do přístřešku daleko od sebe, sítě daleko od sebe, oddělené krmení žlabových krmiv (nejlépe aby na sebe ani neviděly), členěný prostor přístřešku, případně klidně druhý přístřešek :-) Ale je mi jasné, že to už jsou asi požadavky nad rámec možností. To jen tak pro inspiraci.
napsal(a):
Tohle nebude jen nedostatečným přístupem k senu. Pokud ano, tak během dvou měsíců sena nonstop by ten kůň musel být koule. Krmte dál, jak jste začala, ale zdá se mi, že se kobyla od posledně zlepšila na můj vkus jen málo - ale zlepšila, takže vytrvat. Může to být línáním, které je teď pro koně zátěžové, ale také ještě něčím jiným... Hlavně že jsou vyloučené ty zuby.
Až naskočí tráva, kobyla se v pohodě dokrmí. Pak bude váš největší úkol připravit ji důkladně na zimu. Má deku? Nějak si nevzpomínám. Pokud ne, je to inspirace na další zimu. Můžu z vlastní zkušenosti (ač jako antidekovač nerada přiznávám) potvrdit, že deka ušetří za jednu zimu tolik krmení, co sama stojí. A to je dobrá investice, páč deka zpravidla vydrží víc zim.
Mám trochu podezření na stresíček - pokud ty dvě další můry ji nepustily dřív k senu, tak jí mohou dělat jiné naschvály (nepustit ji do přístřešku, zahánět ji od krmiště, prohánět ji jen tak z principu), takže nenabírá tak rychle z toho důvodu, že má pořád vysoký výdej kvůli "tréninku" nervové i pohybové soustavy. Nadto ze stresu (a nepouštění k senu) silně pravděpodobné vředy (nyní třeba už ve fázi regenerace). Bude dobré na to myslet při sestavování KD před příští zimou. A kdyby bylo možné uzpůsobit ustájení tak, aby se stres minimalizoval, byla by to výhra největší - dva vchody do přístřešku daleko od sebe, sítě daleko od sebe, oddělené krmení žlabových krmiv (nejlépe aby na sebe ani neviděly), členěný prostor přístřešku, případně klidně druhý přístřešek :-) Ale je mi jasné, že to už jsou asi požadavky nad rámec možností. To jen tak pro inspiraci.
Máme 2 přístřešky. Kobylka jak přibrala, tak už si to šikanování nenechá líbit když za ní jdou, tak po nich vykopne a klidně je kousne, takže teď už se k senu dostane. Na vředy jsem měla podezření na podzim, ale dělala jsem vyšetření a vředy neměla, takže po téhle stránce by to snad mělo být v pořádku.

DalyaAneralis
napsal(a):
Máme 2 přístřešky. Kobylka jak přibrala, tak už si to šikanování nenechá líbit když za ní jdou, tak po nich vykopne a klidně je kousne, takže teď už se k senu dostane. Na vředy jsem měla podezření na podzim, ale dělala jsem vyšetření a vředy neměla, takže po téhle stránce by to snad mělo být v pořádku.
Co to bylo za vyšetření, smím-li se zeptat?
To, že si šikanu nenechá líbit, ještě neznamená, že ji to nestresuje, bohužel. Rozhodně jste na dobré cestě, protože kobyla se lepší. Takže pořád jste v té bilanci v plusu. A nakonec ono, pokud se zlepšuje pomalu, může to být lepší, než skokový nárůst, o tom žádná.
Čo si budeme hovoriť, začína byť teplejšie, zachvíľu začne tráva, do dvoch mesiacov je kobyla (za prepdokladu, že je zdravá - v súvislosti s vedľajšou diskusiou by som aspoň tú krv dala pozrieť) nakŕmená. Toto bude pre vás skôr pripomienka k tomu, aby ste už na konci leta mysleli na zimu. Aby šla do nej kobyla ideálne s trochou nadváhy, prípadne s dekou a aby ste zabezpečili pre ňu možnosť úkrytu a dostatočný prístup k senu.

napsal(a):
To, že si šikanu nenechá líbit, ještě neznamená, že ji to nestresuje, bohužel. Rozhodně jste na dobré cestě, protože kobyla se lepší. Takže pořád jste v té bilanci v plusu. A nakonec ono, pokud se zlepšuje pomalu, může to být lepší, než skokový nárůst, o tom žádná.
To vyšetření by mě taky zajímalo.
napsal(a):
Nechala jsem jí dělat gastroskopii.

DalyaAneralis
napsal(a):
Nechala jsem jí dělat gastroskopii.
No na to je také potřeba elektrika , ne?
napsal(a):
No na to je také potřeba elektrika , ne?
Ano, ale v tu dobu když jsem jí ju nechala dělat, tak bylo ještě teplo a cenrála fungovala normálně, pak jsem neděle nemohla chodit do práce ( pracuji v Globusu na cukrárně a v tu dobu byli obchody zavřené), takže jsem byla ráda, že jsem měla na žřádlo a pak jsem peníze měla a přišly mrazy a byla jsem ráda, že jsem napustila vodu, takže jsem musela počkat než se oteplí. Protože centrálou která se každou chvilku vypíná by toho zubař moc neudělal

No "my" se docela divíme, protože udělat gastroskopii v terénu asi není standartní, nepíšu nemožné , ale chce to i přípravu " pacienta" , což se v terénu u majitele dělá špatně. Proto asi většina koní tu gastro nemá a léčí se " naslepo" . A on odvoz na kliniku je dražší.
napsal(a):
No "my" se docela divíme, protože udělat gastroskopii v terénu asi není standartní, nepíšu nemožné , ale chce to i přípravu " pacienta" , což se v terénu u majitele dělá špatně. Proto asi většina koní tu gastro nemá a léčí se " naslepo" . A on odvoz na kliniku je dražší.
No právě proto jsem se ptala. Tohle si nemyslím, že by bylo vyšetření co dělají veti běžně v terénu. Viděla jsem osobně jen na klinice v Brně. Hadice, monitory atd... Pro mě to tak ztrácí na důvěryhodnosti.

napsal(a):
Mně se to taky moc nezdá. Pro "obyčejného" terénního veta mi to přijde jako docela drahá hračka. RTG a sono považuji za dnes už standardní vybavení, ale endoskop?
DalyaAneralis
napsal(a):
Jinak kobyla je zdravá, potvrzeno veterinářem a důvod bylo to, že se nedostala k senu
No, tak můžete i krmit jádrem.Já si myslela,že problém bude v tom,že má málo a v ničem jiném
Když jste jí hubenou přivezli,pak tedy ,podle vašich povídek téměř nežrala dva a víc let.A až když vám sestra dala klíče,tak jste něco začala řešit?
Takže teď už bude skutečně stačit nekupovat za těžké peníze hovadiny chemické a neznámá zrníčka a přitlačit na senu a jádru. Ječmeni, ovsu,kukuřici senáži nebo prostě nějakém šrotu.Pokud má otec krávy,tak něco takového přece krmí,ne?
To se vám snažím dostat do hlavy od začátku,velká hubená kobyla potřebuje krmit ,krmit a krmit
Ne vyhazovat peníze za doplňky a pytlíky dvacítkami různobarevných slupiček za 600,- ale klidně statkovým a hlavně ten objem
Myslíte,že už jste to pochopila?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.207
koně
napsal(a):
No, tak můžete i krmit jádrem.Já si myslela,že problém bude v tom,že má málo a v ničem jiném
Když jste jí hubenou přivezli,pak tedy ,podle vašich povídek téměř nežrala dva a víc let.A až když vám sestra dala klíče,tak jste něco začala řešit?
Takže teď už bude skutečně stačit nekupovat za těžké peníze hovadiny chemické a neznámá zrníčka a přitlačit na senu a jádru. Ječmeni, ovsu,kukuřici senáži nebo prostě nějakém šrotu.Pokud má otec krávy,tak něco takového přece krmí,ne?
To se vám snažím dostat do hlavy od začátku,velká hubená kobyla potřebuje krmit ,krmit a krmit
Ne vyhazovat peníze za doplňky a pytlíky dvacítkami různobarevných slupiček za 600,- ale klidně statkovým a hlavně ten objem
Myslíte,že už jste to pochopila?
Pochybuji. Já koupila achalu hůř krmitelnou. Sena měla neomezene granulí dvakrát tolik co jiní, drahé mušlí a další pitchoviny. Nic. Nabrala zázrakem během "chvíle" na obyčejným srotovanym ječmenu. Oves ječmen a jela jak Fík. Jiný vyfikundace na ni měly za následek v lepším případě stagnaci.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pochybuji. Já koupila achalu hůř krmitelnou. Sena měla neomezene granulí dvakrát tolik co jiní, drahé mušlí a další pitchoviny. Nic. Nabrala zázrakem během "chvíle" na obyčejným srotovanym ječmenu. Oves ječmen a jela jak Fík. Jiný vyfikundace na ni měly za následek v lepším případě stagnaci.
Myslíte,že zadavatelka stále nepochopila a nepochopí?
Že statkovými,obzvlášť jestli je má k dispozici,taky může nakrmit ?
Že pořád bude utrácet zbytečně a sypat deka semínek a doplňků za těžké peníze ?
Je fakt,že krmnou dávku nezvedla,ale akorát dává to minimum nadvakrát,takže asi budete mít pravdu
koně
napsal(a):
Myslíte,že zadavatelka stále nepochopila a nepochopí?
Že statkovými,obzvlášť jestli je má k dispozici,taky může nakrmit ?
Že pořád bude utrácet zbytečně a sypat deka semínek a doplňků za těžké peníze ?
Je fakt,že krmnou dávku nezvedla,ale akorát dává to minimum nadvakrát,takže asi budete mít pravdu
Krávy nemáme. A krmnou dávku už jsem ji zvedla dávno má 2 kila musli od koňských bylinek na přibírání, 1 kg vojtěšky a teď ji začínám přidávat šrotovaný ječmen a plus má lněné semínko a lněný olej. Takže dávku jsem zvedla. A minerálku Perfect Equi
DalyaAneralis
napsal(a):
Krávy nemáme. A krmnou dávku už jsem ji zvedla dávno má 2 kila musli od koňských bylinek na přibírání, 1 kg vojtěšky a teď ji začínám přidávat šrotovaný ječmen a plus má lněné semínko a lněný olej. Takže dávku jsem zvedla. A minerálku Perfect Equi
Teď je směs nedostupná, přemýšlejte, čím nahradíte.
Horsana
napsal(a):
Na gastro je potrebný 3 metrový endoskop, preto ho väčšina vetov nemá a človek, čo chce pomoc a sprosto klame si nezaslúži nič
No já si říkala že gastro v terénu bude asi nesmysl, proto jsem se ptala, zda byl vet u ní. Pochybuju že byli schopni kobylu někam odvézt na vyšetření, když byl problém udělat zuby.
Jak říkám, je to ztráta důvěry a už člověk nemůže věřit ničemu co mladá paní tvrdí.
kallisto
napsal(a):
No já si říkala že gastro v terénu bude asi nesmysl, proto jsem se ptala, zda byl vet u ní. Pochybuju že byli schopni kobylu někam odvézt na vyšetření, když byl problém udělat zuby.
Jak říkám, je to ztráta důvěry a už člověk nemůže věřit ničemu co mladá paní tvrdí.
Jojo, celá žhavá si něco vymýšlet a plýtvat tím čas.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.207
DalyaAneralis
napsal(a):
Jojo, celá žhavá si něco vymýšlet a plýtvat tím čas.
Sem hoďte jméno věta co to dělal 😁😉

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sem hoďte jméno věta co to dělal 😁😉
Dobrý nápad!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.207
napsal(a):
Dobrý nápad!
Omlouvám se za ty chybky. Nemám doladěný nový mobil a jak spěchám 🤣

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Omlouvám se za ty chybky. Nemám doladěný nový mobil a jak spěchám 🤣
To mně došlo. Holt ty automatické opravy. Slovo vet nemá mobil ve slovníku.

Horsana
napsal(a):
Na gastro je potrebný 3 metrový endoskop, preto ho väčšina vetov nemá a človek, čo chce pomoc a sprosto klame si nezaslúži nič
člověk si nezaslouží, ale ten kůň ano. Ale chápu, že to po letech marností hluboce otráví

To je pravda. Pokud chci od někoho poradit, měla bych poskytnout kompletní a co možná přesné informace. Logicky na chabých základech nepostavím dobrý dům.
Tazatelka je ale laik a dítě, bohužel ani neví, jaké informace jsou důležité. Evidentně ani její rodina o koních mnoho neví. Je to materiál, se kterým se těžko pracuje. Až budou k vlastnictví koně potřeba zkoušky odborné způsobilosti, bude hej.
Ale podle fotek je to na dobré cestě, jsem moc ráda, že jde kobyla nahoru. Já bych to podporovala I malé pokroky jsou pokroky, i když je majitel nedělá způsobem, který by se nám líbil. Hlavně, že je to ku prospěchu koně.

Lepší! :-)
A pokračovat, dokud nebude vypadat aspoň takhle. A takhle musí vypadat i na podzim.