Zdravím,
chci se zeptat. Soused se rozhodl z nenadání přemístit stáj k našemu domu cca 20kroků. Stará se mu prý rozpadá, tak se rozhodl to postavit k našemu plotu. Kde je 20metrů vzdálenost od našeho domu, kde máme 10m terasu tudíž 10m k plotu stávajících stájí. Budete pro 2 koně. Jde mi o to, že nebudeme moct v létě otevřít jak balkonové okna, tak ani v ložnici i dětský pokoj.
Na náš názor se neptal. Co můžeme dělat?
Děkuji za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

proč byste nemohli otevřít okno?
neverend

XXX.XXX.213.247
Rif Du Madon
napsal(a):
To jste tady na špatném fóru:) Tady všichni sní o tom mít stáj 20 kroků od domu. Já bych tam i spala:) Asi vám děti začnou jezdit na sousedovic koních a budete mít doma i koňské cajky:)
Asi tak.😀 Tady jsme "prokoňovité" sdružení za stáj ke každého domu.😃

Teminka
napsal(a):
Zdravím,
chci se zeptat. Soused se rozhodl z nenadání přemístit stáj k našemu domu cca 20kroků. Stará se mu prý rozpadá, tak se rozhodl to postavit k našemu plotu. Kde je 20metrů vzdálenost od našeho domu, kde máme 10m terasu tudíž 10m k plotu stávajících stájí. Budete pro 2 koně. Jde mi o to, že nebudeme moct v létě otevřít jak balkonové okna, tak ani v ložnici i dětský pokoj.
Děkuji za radu.
Taky se ptám, proč nebudete moci otevřít okna?
Coudas

XXX.XXX.87.254
Stavba musi byt 2 metry od hranice pozemku. Pokud s tim nesouhlasite, musite patricne zduvodnit, proc to takto nechcete.

Naďa3
napsal(a):
Jestli se bojíte much, tak ty radši zůstanou ve stáji, tam je to pro ně zajímavější.
To bych úplně nesouhlasila. V létě se drží spíš venku, u koní - kromě bodalek.

no tak si člověk dá síť. ono je to fajn, nelítaj pak ani komáři.
pokud jde o zápach, tak ten se, v případě větraných a denně místovaných boxů nijak neliší od zápachu který máte doposud. Pokud k vám stáje budou zády s dveřmi od vás tak neucítíte tuplem nic. Možná naopak bude stáj fungovat jako závětří a ucítít toho zápachu míň. Takže pokud se stájí nestěhují i hnojiště tak žádná změna.
Ani much nebude víc než doposud... Do letoška sme měli chalupu tak, že z jedné strany sousedila s pastvinami pro krávy. I když byly krávy někde v hajzlu jinde, tak bylo much tolik, že to bylo jedno. Kupte moskitiéru, oceníte i v letních večerech.

Otázka samozřejmě je, jak se soused o koně stará.
Pokud původní stáj se mu rozpadá proto, že o ni nedbal, koně stáli na půlmetrové vrstvě hnoje, stáj mu odehnila od země, a koně má na krcálku 10x10 metrů kolem stáje po kolena v bahně, tak je to zcela jiná situace, a takovou stáj by nechtěl nikdo z nás koňáků ani na dohled, natož na dosah. Tam bych se toho docela bála. Jak smradu, tak much, tak odpadu, který bude prolínat přes plot na vaši zahradu... V takovém případě se informujte na stavebním úřadě a ještě lépe u právníka, jaké kroky můžete podniknout.
Pokud je to tak, že koně mají výběh čistý, hodně času tráví mimo stáj na pastvině nebo zpevněném nerozbahněném místě, stáj je úhledná a pravidelně čištěná, opravdu se není čeho bát.
A pak ještě existuje varianta podél svého plotu nasázet nějaký nepropustný živý plot a za pět let o koních ani nevědět. Natáhnout na plot textilii. Plot se dá i zvýšit. Podél plotu zasázet a nebo na plot navěsit truhlíky s hmyz odpuzujícími rostlinami...
Teminka
napsal(a):
Zdravím,
Děkuji za radu.
Co můžete dělat? No to máte jako se vším... sklenice je poloplná, nebo taky poloprázdná - vybrat si musí každý sám.
Na venkově je super i to že tělo dostává různé podněty k reakcím, tím sílí imunita. Statisticky je podloženo že lidé s pravidelným kontaktem se zvířaty jsou opravdu zdravější. Ale stejně tak se můžete sousedovými koňmi "nas**at" tak moc až z toho onemocníte.
Takže je to na každém jestli přejícně sdělí sousedovi: že všecko fajn, jen ať dodrží vzdálenost budovy od hranice pozemku a že má obavy aby voda ze střechy netekla na vaše... a rádi si od něj necháte např. pohlídat psa. Nebo založíte spor prostě proto že vy si nepřejete...
Teminka
napsal(a):
Zdravím,
Děkuji za radu.
Můžete ho udat na obci a stížnostmi na něj obeslat veškeré možné úřady od stavebního až po životní prostředí
Taky ho můžete nenávidět
Ale sousedským vztahům takovéhle akce příliš neprospívají .Obzvlášť jestli soused měl koně dřív ,než vy jste se přistěhovali a jste na vesnici
My máme maštal cca 30metrů přes dvůr a okna otevíráme běžně ,aniž bychom se cítili ohroženi
Coudas

XXX.XXX.87.254
Mno, vzhledem k tomu, ze zadavatel chce vedet, jak to nejde, ne proc by to melo jit, tak si myslim, informace o stavebnim urade bude k "opruzu" stacit. Pulka konaku nevi, ze ma za povinnost mit zaregistrovane hospodarstvi i pri vlastnictvi 1 kone a je to pro ne desny opruz, tak asi nejaky stavebni urad, uzemni plan obce a podobne veci neresi uz vubec.
Coudas
napsal(a):
Mno, vzhledem k tomu, ze zadavatel chce vedet, jak to nejde, ne proc by to melo jit, tak si myslim, informace o stavebnim urade bude k "opruzu" stacit. Pulka konaku nevi, ze ma za povinnost mit zaregistrovane hospodarstvi i pri vlastnictvi 1 kone a je to pro ne desny opruz, tak asi nejaky stavebni urad, uzemni plan obce a podobne veci neresi uz vubec.
To je pravda. Ale je i velká část lidí na vsi co mají zkolaudováno i s chlívy v letech, kdy to bez nich ani nešlo... Tak na tom si vylámali zuby i ve Šlapanicích, kde má pan hospodář koně přímo přes zeď s mateřskou školkou (jo a hnojisko je taková ta klasika na prostředku dvora)
neverend

XXX.XXX.213.247
Všechno je prostě o dohodě a my tady můžeme maximálně střílet od boku úsudky.🙂 Neznáme ani Vás ani Vašeho souseda. Hřebčín kde jsem měl před léty ustájeno byl uprostřed vesnice. Kolem koně nikomu nevadili a to tam bylo celkem dost novostaveb.🙂 Dokonce i kluci na motorkách co tam kolem jezdili opravdu když viděli koně, tak zastavili a počkali až projdeme. Jenže pokazit to může jeden s prominutím "kok*ot" co měl zůstat ve městě a na vesnici nikdy nestrkat nos.😒 Když každému bude pořád něco vadit, tak si tady nakonec uděláme prostředí sice sterilní, ale k nežití.
Upřímně - zažila jsem proces schvalování přístřešku pro koně na zemědělské půdě na TTP v nezastavitelném území a jestli soused téhle paní zažil na stavebním úřadě to co já, tak se mu vůbec nedivím že jde cestou nejmenšího ouředního odporu a stáj prostě postaví blíž k domu do zastavitelného územi a vyhne se tak jednání s auuuuřadem.
Já jsem chtěla od začátku pastevní přístřešek pro koně cca 100m od nejbližšího domu, právě proto abych předešla naštvaným sousedům. Na úřadě se to vůbec nelíbilo, o dost jednodušší a rychlejší by bylo si ho postavit těch 20m od sousedů na zahradě a v zastavitelném území, na zemědělské půdě chtít přístřešek pro zvěř bylo pomalu komplikovanější a delší jednání než sehnat povolení na rodinný dům.