Vlastnosti botiček na sněhu/náledí?

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.12.2020 08:28
Duckula

XXX.XXX.217.155

Ahoj, chci se zeptat, jak se chovají botky na sněhu, popř. náledí? Kloužou? Zula jsem na zimu, letos prvně. Koupila jsem botky Renegade Viper, s botkama mám velkou spokojenost na loukách, když je blátivo tak ok. Jak se ale chovají při námraze, nebo sněhu? Jde mi o to, jestli je lepší je nemít a jet prostě naboso? Jde mi o to, abychom se s koněm někde nevysypali. Díky předem za reakce

3.12.2020 08:44
bassrock

XXX.XXX.251.2

V tomto počasí jezdíme bez bot. Příjde mi, že je kobyla jistější bosky, přece jen si ten terén lépe ohmatá. Na Vipery se dají přidělat vidiové hroty, pak by se daly použít i na namrzlý terén. Ale my máme klasiky, tak v době sněhu odpočívají.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2020 09:13

Ve sněhu boty nepoužívám, terén je měkký, a na ledu nejezdím vůbec nebo max procházku na ruce, kdy kobyle boty taky nedávám.

3.12.2020 09:24
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Mám koně bosého a botky (taktéž Renegade Viper) dávám jen do horšího terénu - v létě dlouhodobé sucho, delší trasy s neznámým terénem, nebo právě v zimě, když je holomráz. Do sněhu nemám důvod dávat, sníh je měkký.
Na namrzlém povrchu tyto boty kloužou o trochu více, než bosé kopyto, ale zároveň mnohem méně, než kovová podkova. V případě úplného náledí jen "překloužeme" na nejbližší louku a tam už se většinou jezdit dá (jízdárenská práce na louce).

3.12.2020 10:58
Duckula

XXX.XXX.217.155

Ok, díky za komenty, tak se na botky do sněhu asi vybodnu. A co rozmoklý terén, (sračky?) je lepší být bos, nebo s botama? Přišlo mi, že tenhle týden to bylo na loukách ještě ok, ale po oteplení a oblevě se bojím, aby to nebylo kluziště. Jezdím převážně na loukách

3.12.2020 11:03
Duckula

XXX.XXX.217.155

Jinak tedy btw z těch Renegade jsem totálně nadšená, naprosto úžasně mi v nich kůň chodí, snadné nasazování (myslela jsem, že mi potrvá hodinu než nasadím, ale stačilo se mrknout pak ještě na video). Takže fajn pocit, a zeptám se ještě na údržbu? Já je zatím pokaždé opláchnu pod hadicí, snad to neškodí té kožené čáasti?

3.12.2020 11:28

Mám je taky (Renegade Viper), už asi třetí sezónu, na bahně nijak výrazně nekloužou, brzdí to podle mě ten vzorek. A jinak je taky jen oplachuju pod hadicí nebo jen přejedu kartáčkem na kopyťáku.

Jen doporučuju, při nazouvání/zouvání být ne naproti noze, ale z boku, abyste nedopadli jako já

3.12.2020 11:59
Duckula

XXX.XXX.217.155

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám je taky (Renegade Viper), už asi třetí sezónu, na bahně nijak výrazně nekloužou, brzdí to podle mě ten vzorek. A jinak je taky jen oplachuju pod hadicí nebo jen přejedu kartáčkem na kopyťáku.

Jen doporučuju, při nazouvání/zouvání být ne naproti noze, ale z boku, abyste nedopadli jako já

No ty brďo, to si děláte srandu!! Ten můj pitomeček právě taky neochotně zvedá teď nohy a bála jsem se, že to dopadne nějak podobně. . ale máte pravdu, z boku jedině!

3.12.2020 12:44
bassrock

XXX.XXX.251.2

Máme už druhé Vipery (z prvních kobyle vyrostla noha) a můžu potvrdit, že do bláta a marastu jsou dobré, pohorkový vzorek pomáhá. U nás je hodně jílovitá půda, takže už jsme bruslily i v botách, ale bylo to na místě kde si bosá kobyla lehla.

Údržbu dělám stejnou - hadicí po ježdění a jednou za čas je vezmu domů, pořádně vydrbu kartáčem v teplé vodě (to aby mě nezábly ruce, botám je to asi jedno ;-)) a vyzkouším funkci kloubů a šroubečků, popř. použiji WD. To po kamarádčině zkušenosti, kdy po delší době hadicové údržby potřebovala prodloužit lanka a ty šroubečky byly totálně zadělané a nešly povolit. Skončilo to strženým závitem, odvrtáním šroubku a novým úchytem na lanka, objednaným z Ameriky :-(
A na efe jsem si vzpomněla nedávno, přesně jsem si dřepla před kobylu, že povolím sucháče a ona už zvedala nohu a lupla mě kolínkem do čelíčka - naštěstí mám malou huculici, takže s malou razancí pokrčení, a měla jsem kulicha. Ale modřinu mám ;-)

3.12.2020 12:55

Duckula napsal(a):
No ty brďo, to si děláte srandu!! Ten můj pitomeček právě taky neochotně zvedá teď nohy a bála jsem se, že to dopadne nějak podobně. . ale máte pravdu, z boku jedině!

Moje totální salámistka za to nemohla - když jsem jí zouvala botu, tak jí za prdelí nečekaně vyjelo dítě na tříkolce. Neuskočila, nesplašila se, jen prostě úlekem pokrčila karpál a to stačilo... 5 stehů

3.12.2020 13:20

Moje totální salámistka za to nemohla - když jsem jí zouvala botu, tak jí za prdelí nečekaně vyjelo dítě na tříkolce. Neuskočila, nesplašila se, jen prostě úlekem pokrčila karpál a to stačilo... 5 stehů

Já ale byla strašně happy, že mi nerozflákala brejle

3.12.2020 13:22
bassrock

XXX.XXX.251.2

Já ale byla strašně happy, že mi nerozflákala brejle

Jo tak tohle nastavení mám taky - brýle jsou dobrý, hlava se zahojí

3.12.2020 20:11

bassrock napsal(a):
Jo tak tohle nastavení mám taky - brýle jsou dobrý, hlava se zahojí

My brejličkoví to známe. Navíc nové stojí dost peněz, hlava je na "pokladnu".

4.12.2020 08:34
bassrock

XXX.XXX.251.2

Vracím se k botám - včera jsme vyjely do zmrzlého lesa, cesty uježděné lesními stroji klouzaly jak blázen. My bez bot, kamarádka bez bot, soudružka ze stáje s botama.
Našim jako sem tam ujela noha, což ani moc neřešili, soudružka musela po chvíli slézt a zout, kobyla se jí málem zabila.
Trochu roli v tom hrálo i to, že naši huculové jsou v terénu jistější a soudružky klusačka chodí většinově jízdárnu a dva klacky přes cestu jí přivodí vyvalené oko.
Nicméně v klouzavosti boty s bosým kopytem jasně prohrály

4.12.2020 10:19

bassrock napsal(a):
Vracím se k botám - včera jsme vyjely do zmrzlého lesa, cesty uježděné lesními stroji klouzaly jak blázen. My bez bot, kamarádka bez bot, soudružka ze stáje s botama.
Našim jako sem tam ujela noha, což ani moc neřešili, soudružka musela po chvíli slézt a zout, kobyla se jí málem zabila.
Trochu roli v tom hrálo i to, že naši huculové jsou v terénu jistější a soudružky klusačka chodí většinově jízdárnu a dva klacky přes cestu jí přivodí vyvalené oko.
Nicméně v klouzavosti boty s bosým kopytem jasně prohrály

A to byly taky Vipery?

4.12.2020 13:12
bassrock

XXX.XXX.251.2

A to byly taky Vipery?

Ano, máme je tady všechny stejné.
To jsem zapomněla napsat, omlouvám se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík