Ahoj, chci se zeptat, jak se chovají botky na sněhu, popř. náledí? Kloužou? Zula jsem na zimu, letos prvně. Koupila jsem botky Renegade Viper, s botkama mám velkou spokojenost na loukách, když je blátivo tak ok. Jak se ale chovají při námraze, nebo sněhu? Jde mi o to, jestli je lepší je nemít a jet prostě naboso? Jde mi o to, abychom se s koněm někde nevysypali. Díky předem za reakce
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ve sněhu boty nepoužívám, terén je měkký, a na ledu nejezdím vůbec nebo max procházku na ruce, kdy kobyle boty taky nedávám.
Mám koně bosého a botky (taktéž Renegade Viper) dávám jen do horšího terénu - v létě dlouhodobé sucho, delší trasy s neznámým terénem, nebo právě v zimě, když je holomráz. Do sněhu nemám důvod dávat, sníh je měkký.
Na namrzlém povrchu tyto boty kloužou o trochu více, než bosé kopyto, ale zároveň mnohem méně, než kovová podkova. V případě úplného náledí jen "překloužeme" na nejbližší louku a tam už se většinou jezdit dá (jízdárenská práce na louce).
Jinak tedy btw z těch Renegade jsem totálně nadšená, naprosto úžasně mi v nich kůň chodí, snadné nasazování (myslela jsem, že mi potrvá hodinu než nasadím, ale stačilo se mrknout pak ještě na video). Takže fajn pocit, a zeptám se ještě na údržbu? Já je zatím pokaždé opláchnu pod hadicí, snad to neškodí té kožené čáasti?

Mám je taky (Renegade Viper), už asi třetí sezónu, na bahně nijak výrazně nekloužou, brzdí to podle mě ten vzorek. A jinak je taky jen oplachuju pod hadicí nebo jen přejedu kartáčkem na kopyťáku.
Jen doporučuju, při nazouvání/zouvání být ne naproti noze, ale z boku, abyste nedopadli jako já
napsal(a):
Mám je taky (Renegade Viper), už asi třetí sezónu, na bahně nijak výrazně nekloužou, brzdí to podle mě ten vzorek. A jinak je taky jen oplachuju pod hadicí nebo jen přejedu kartáčkem na kopyťáku.
Jen doporučuju, při nazouvání/zouvání být ne naproti noze, ale z boku, abyste nedopadli jako já
No ty brďo, to si děláte srandu!! Ten můj pitomeček právě taky neochotně zvedá teď nohy a bála jsem se, že to dopadne nějak podobně. . ale máte pravdu, z boku jedině!
Máme už druhé Vipery (z prvních kobyle vyrostla noha) a můžu potvrdit, že do bláta a marastu jsou dobré, pohorkový vzorek pomáhá. U nás je hodně jílovitá půda, takže už jsme bruslily i v botách, ale bylo to na místě kde si bosá kobyla lehla.
Údržbu dělám stejnou - hadicí po ježdění a jednou za čas je vezmu domů, pořádně vydrbu kartáčem v teplé vodě (to aby mě nezábly ruce, botám je to asi jedno ;-)) a vyzkouším funkci kloubů a šroubečků, popř. použiji WD. To po kamarádčině zkušenosti, kdy po delší době hadicové údržby potřebovala prodloužit lanka a ty šroubečky byly totálně zadělané a nešly povolit. Skončilo to strženým závitem, odvrtáním šroubku a novým úchytem na lanka, objednaným z Ameriky :-(
A na efe jsem si vzpomněla nedávno, přesně jsem si dřepla před kobylu, že povolím sucháče a ona už zvedala nohu a lupla mě kolínkem do čelíčka - naštěstí mám malou huculici, takže s malou razancí pokrčení, a měla jsem kulicha. Ale modřinu mám ;-)

Duckula
napsal(a):
No ty brďo, to si děláte srandu!! Ten můj pitomeček právě taky neochotně zvedá teď nohy a bála jsem se, že to dopadne nějak podobně. . ale máte pravdu, z boku jedině!
Moje totální salámistka za to nemohla - když jsem jí zouvala botu, tak jí za prdelí nečekaně vyjelo dítě na tříkolce. Neuskočila, nesplašila se, jen prostě úlekem pokrčila karpál a to stačilo... 5 stehů

napsal(a):
Moje totální salámistka za to nemohla - když jsem jí zouvala botu, tak jí za prdelí nečekaně vyjelo dítě na tříkolce. Neuskočila, nesplašila se, jen prostě úlekem pokrčila karpál a to stačilo... 5 stehů
Já ale byla strašně happy, že mi nerozflákala brejle

bassrock
napsal(a):
Jo tak tohle nastavení mám taky - brýle jsou dobrý, hlava se zahojí
My brejličkoví to známe. Navíc nové stojí dost peněz, hlava je na "pokladnu".
Vracím se k botám - včera jsme vyjely do zmrzlého lesa, cesty uježděné lesními stroji klouzaly jak blázen. My bez bot, kamarádka bez bot, soudružka ze stáje s botama.
Našim jako sem tam ujela noha, což ani moc neřešili, soudružka musela po chvíli slézt a zout, kobyla se jí málem zabila.
Trochu roli v tom hrálo i to, že naši huculové jsou v terénu jistější a soudružky klusačka chodí většinově jízdárnu a dva klacky přes cestu jí přivodí vyvalené oko.
Nicméně v klouzavosti boty s bosým kopytem jasně prohrály

bassrock
napsal(a):
Vracím se k botám - včera jsme vyjely do zmrzlého lesa, cesty uježděné lesními stroji klouzaly jak blázen. My bez bot, kamarádka bez bot, soudružka ze stáje s botama.
Našim jako sem tam ujela noha, což ani moc neřešili, soudružka musela po chvíli slézt a zout, kobyla se jí málem zabila.
Trochu roli v tom hrálo i to, že naši huculové jsou v terénu jistější a soudružky klusačka chodí většinově jízdárnu a dva klacky přes cestu jí přivodí vyvalené oko.
Nicméně v klouzavosti boty s bosým kopytem jasně prohrály
A to byly taky Vipery?