Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2020 08:58
keisy

XXX.XXX.90.177

Zdravím všechny, jsem nadšená ze zdejších diskuzí o krmení, tolik pěkných rad a zkušeností a proto bych chtěla poprosit o zhodnocení KD mého koně, jestli vás na první pohled nenapadne nějaký nedostatek či chyba?

Kobyla na jaře bude 10letá, kříženka APH, chovaná 24/7 ve smíšeném stádě, dobře krmitelná, využívaná rekreačně - většinou 2x týdně jízdárna (základní drezurní přiježďování), 2x týdně terén, případně 1x týdně práce ze země či v kruhovce, na lonži. Vše ale VELMI na pohodu, s častými pauzami, používám hodně pozitivku takže bez drilu a buzerace, prakticky se kobyla nezapotila ani nepamatuji

Krmení - objem stále k dispozici, seno dostávají několikrát denně, mezi dávkami sena je k dispozici sláma, plus neustálý přístup k chudé pastvě.
Jádro - každé ráno má půl litru mačkaného ovsa (vážila jsem dávno, ale cca 300 g by to mohlo být, co mi paměť slouží) společně s extrud.ln.semínkem a vitmin přípravkem (Lasard Vitmin) v plné dávce dle doporučení výrobce. Po práci si kobylu přikrmuji sama, dle náročnosti programu. Od "zašpiním kýbl" jakožto poděkování po cca litr ovsa s půl litrem ječmene po náročnějším tréninku či terénu. Samozřejmě práci i krmení zvyšuji postupně. Ječmen přidávám jako zdroj energie při větší práci, pokud dám víc jak cca 2 litry ovsa denně, kobyle to leze do palice.
Aktuálně ještě kobyla dostává kurkumu a trochu oleje (obyč stolní řepkový či slunečnicový, co je zrovna v akci) kvůli sarkoidům, každý podzim + zimu vit C, na jaře většinou kúra kloubní výživy.
Ještě přihodím 2 fotky - letní při plné práci a kondici viz výše, zimní aktuální, kdy se kobyla díky mému těhotenství spíš jen fláká

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2020 09:56

keisy napsal(a):
Zdravím všechny, jsem nadšená ze zdejších diskuzí o krmení, tolik pěkných rad a zkušeností a proto bych chtěla poprosit o zhodnocení KD mého koně, jestli vás na první pohled nenapadne nějaký nedostatek či chyba?

Kobyla na jaře bude 10letá, kříženka APH, chovaná 24/7 ve smíšeném stádě, dobře krmitelná, využívaná rekreačně - většinou 2x týdně jízdárna (základní drezurní přiježďování), 2x týdně terén, případně 1x týdně práce ze země či v kruhovce, na lonži. Vše ale VELMI na pohodu, s častými pauzami, používám hodně pozitivku takže bez drilu a buzerace, prakticky se kobyla nezapotila ani nepamatuji

Krmení - objem stále k dispozici, seno dostávají několikrát denně, mezi dávkami sena je k dispozici sláma, plus neustálý přístup k chudé pastvě.
Jádro - každé ráno má půl litru mačkaného ovsa (vážila jsem dávno, ale cca 300 g by to mohlo být, co mi paměť slouží) společně s extrud.ln.semínkem a vitmin přípravkem (Lasard Vitmin) v plné dávce dle doporučení výrobce. Po práci si kobylu přikrmuji sama, dle náročnosti programu. Od "zašpiním kýbl" jakožto poděkování po cca litr ovsa s půl litrem ječmene po náročnějším tréninku či terénu. Samozřejmě práci i krmení zvyšuji postupně. Ječmen přidávám jako zdroj energie při větší práci, pokud dám víc jak cca 2 litry ovsa denně, kobyle to leze do palice.
Aktuálně ještě kobyla dostává kurkumu a trochu oleje (obyč stolní řepkový či slunečnicový, co je zrovna v akci) kvůli sarkoidům, každý podzim + zimu vit C, na jaře většinou kúra kloubní výživy.
Ještě přihodím 2 fotky - letní při plné práci a kondici viz výše, zimní aktuální, kdy se kobyla díky mému těhotenství spíš jen fláká

Já vidím pěkného koně. Na té zimní fotce možná míň krku (je tam hříva) a větší pupík, což vzhledem k těhotenskému flákání není tak překvapivé.

5.12.2020 16:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mě se vaše krmení líbí. Větička: "...pokud dám víc jak cca 2 litry ovsa denně, kobyle to leze do palice." Mě trošku pobavila. Neboť převládá názor, že obilí, obzvláště oves, je něco strašlivého a pro koně nepatřičného.
Kobča je hezká a pokud se rozhodnete, že začnete závodit, nebude problém ji dostat do závodní kondice.
Kéž by všichni koně vypadali takto!

5.12.2020 16:28
keisy

XXX.XXX.90.177

Holky moc děkuji za chválu, nebudu lhát, že mě to nepotěšilo takže v KD byste nic neměnily? Říkala jsem si, jestli namísto premixu třeba nezkusit teď tolik vychvalované balancery? Případně jestli nepřidat něco s obsahem bílkovin, když v aktuálním krmení jich asi moc nebude? Je fakt, že trošku odpadlá teď je, je to vidět na celé horní linii jak zmínila Kometa. A všude člověk čte, že správně krmený kůň ze svalů neopadá
Sisi, já jádro nedémonizuji ani se ho krmit nebojím, ale na kobyle to prostě poznám - zcela vyrovnané a charakterní zvíře (co můžu po měsíci vytáhnout z ohrady a za přezku odcapat terén bez ztráty kytičky) se po zvednutí dávky ovsa nad cca ty 2 litry se začne lekat i vlastního stínu. Co už

5.12.2020 16:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já to taky nemyslela na Vás.
Možná se tu anti ovesné ženy ještě objeví.
Já to měla podobně, když byla koby mladší. Teď už jí to nevadí nebo to na sobě nedává znát.

5.12.2020 17:09
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Pokud krmení funguje, neměnila bych.
Když má kůň k dispozici seno adlibitně, v létě pastvu a zátěž má lehkou, tak balancer jsou v podstatě zbytečně vyhozené peníze. Pokud by přestala prospívat, třeba při návratu do plné zátěže, můžete na něj přejít.
Bílkoviny jsou hlavně potřeba doplnit u koní ve špatné kondici, pracující ve střední a vyšší zátěži, nebo s omezeným přísunem sena. Záchovnou potřebu bílkovin pro dobře krmitelného koně pokryje kvalitní seno nebo na jaře pastva úplně bez problémů.

5.12.2020 18:14
keisy

XXX.XXX.90.177

Slone, děkuji za všechny informace i za ujištění, že krmení je cajk

5.12.2020 20:10

keisy napsal(a):
Holky moc děkuji za chválu, nebudu lhát, že mě to nepotěšilo takže v KD byste nic neměnily? Říkala jsem si, jestli namísto premixu třeba nezkusit teď tolik vychvalované balancery? Případně jestli nepřidat něco s obsahem bílkovin, když v aktuálním krmení jich asi moc nebude? Je fakt, že trošku odpadlá teď je, je to vidět na celé horní linii jak zmínila Kometa. A všude člověk čte, že správně krmený kůň ze svalů neopadá
Sisi, já jádro nedémonizuji ani se ho krmit nebojím, ale na kobyle to prostě poznám - zcela vyrovnané a charakterní zvíře (co můžu po měsíci vytáhnout z ohrady a za přezku odcapat terén bez ztráty kytičky) se po zvednutí dávky ovsa nad cca ty 2 litry se začne lekat i vlastního stínu. Co už

Souhlas se Slonem. Když něco funguje, neměnit.

5.12.2020 22:40
koně

XXX.XXX.174.63

keisy napsal(a):

Konečně normální kůň
Krmte dál ,neměňte nic ,je pěkná.
I výpis krmné dávky mě velmi potěšil.
Že ještě může kůň žít bez záhadných zrn a plodů ,kterých jsem neslyšela ,nebo bych je možná brala pro ptáčky
Bez X průmyslových doplňků.
Obejde se i bez normovaného výživáře a dokonce dostává ,světe div se ,oves, aniž by zešílel
Vlastně jste dokázala zázrak

7.12.2020 07:10

Já bych možná jen malinká úpravička, pokud jsem správně pochopila, najíždíte na větší dokrmování po ježdění postupně a když po ježdění (předpokládám tedy ne každý den v týdnu?) podáváte více ovsa, přidáváte ječmen - pokud platí, že ho přidáváte jen po ježdění, a nikoli denně, přiklonila bych se k tomu, přidat drobet ječmene (nebo vyměnit za drobet ovsa) i k denní krmné dávce (i ráno). Samozřejmě to nevím do podrobna, ale hádám, že ječmen budou zpracovávat trochu jiné mikroorganismy, a tímto zajistíte, že jich v trávicím traktu vždy bude nějaký objem a pro trávicí systém nebude ječmen nepříjemné překvapení jednou za dva dny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík