Rousy - stříhat nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.12.2020 14:45
LucieD.

XXX.XXX.79.156

Dobrý den,
chtěla bych s někým zkušeným probrat problematiku rousů. Stříháte, nebo ne?
Na jednu stranu zabraňují nečistotám, ale včera jsem pomáhala v oddílu s dětmi a když jsem čistila kopyta, našla jsem tam plíseň na noze. Dost mě to vyděsilo. A tak si říkám, jestli je není lepší je ostříhat? Koně jsem si koupila teprve tento měsíc a sice umím jezdit, ale s takovými situacemi jsem se moc nesetkávala. Teď se bojím, abych se o mého koníka nepostarala špatně a nedopadl chudáček takto. Prosím, co byste mi poradili vy? Jak to řešíte? Umývám a suším mu nožky každý den.

9.12.2020 14:53
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Trochu mě znejistil ten text - pokud má plíseň na noze, nezbyde teď stejně nic jiného, než rousy ostříhat a pozvat veterináře, aby předepsal vhodnou léčbu. Kožní problémy se pod rousy řešit v podstatě jinak nedají.
Pokud má plíseň na noze nějaký jiný, oddílový kůň a váš ne, tak bych rousy nestříhala, pokud zvládáte péči o ně - je to ochrana nohy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.12.2020 14:54

Mrkněte na "pig oil" na rousy.

9.12.2020 14:56

Kožní problémy typu infekcí se objevují rády u koní, kteří mají nějak narušenou imunitu. Pokud máte zdravého koně bez metabolických problémů se zdravě utvářenými končetinami, kvalitní srstí a rozumně upravovanými kopyty, máte výbornou výchozí pozici.

Další kapitolou je zootechnika državy, to jest podmínky vašeho ustájení. Lépe se bude infekcím dařit v nevětraných, vlhkých a organicky znečištěných prostorách, všichni známe. Spíše než na očistu koně jako takového (koně jsou dost samočistící, v Milovicích jim nikdo kopýtka nedrbe) bych se zaměřila na zachování čistoty prostředí, ve kterém se pohybuje. To jest eliminace bahna zašlapaného s podestýlkou, krmivem a výkaly, péče o pastviny, přístřešky, uličky, boxy.

Osobně rousy považuji spíš právě za ochranu před vnějšími vlivy. Pokud je kůň v pořádku, nestojí neustále ve vlhku, nevidím důvod se tím zabývat (natož umývat). Stříhala bych je až ve chvíli, kdy to je potřeba právě kvůli ošetření. Nebo z jiných praktických důvodů (úprava před výstavou, přílišná délka a přišlapávání, čumbrky, dredy...).

9.12.2020 15:06
LucieD.

XXX.XXX.79.156

Můj to právě nemá. Je mladý a zdravý. Ani rousy nemá nijak husté či dlouhé, proto to nepovažuji za nutné. Ale měl to oddílový kůň. Nohu jsme mu ostříhali a postříkali přípravkem. Mám koně ustájeného a box kontroluji. Je na pilinách a slámě.

9.12.2020 15:08
LucieD.

XXX.XXX.79.156

No, já se v knize dočetla, že prý by se kopyta měla umývat a olejovat či mazat každý den. Dokonce i na přípravku je to napsané. Tak snad to není marketingový tah...

9.12.2020 15:12

LucieD. napsal(a):
No, já se v knize dočetla, že prý by se kopyta měla umývat a olejovat či mazat každý den. Dokonce i na přípravku je to napsané. Tak snad to není marketingový tah...

mno…. my kopyta našich koní vidíme pouze při korekturách... tedy pokud zrovna nezakulhají (jde se vydloubnout kamínek a frčíme dál). Ale netuším, co máte za přípravek ani za jakým účelem ho používáte.

9.12.2020 15:22
MajkaP

XXX.XXX.21.249

LucieD. napsal(a):

To zcela jistě marketingový tah je.

9.12.2020 15:33

Mazání kopyt je jen a pouze marketingový tah - cokoliv, co na kopyto namažete, zabrání sice průniku vlhkosti z kopyta ven (což je žádoucí), ale samozřejmě také průniku vlhkosti dovnitř do kopyta, což rozhodně žádoucí není.

9.12.2020 16:10
Arbora

XXX.XXX.224.0

LucieD. napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych s někým zkušeným probrat problematiku rousů. Stříháte, nebo ne?
Na jednu stranu zabraňují nečistotám, ale včera jsem pomáhala v oddílu s dětmi a když jsem čistila kopyta, našla jsem tam plíseň na noze. Dost mě to vyděsilo. A tak si říkám, jestli je není lepší je ostříhat? Koně jsem si koupila teprve tento měsíc a sice umím jezdit, ale s takovými situacemi jsem se moc nesetkávala. Teď se bojím, abych se o mého koníka nepostarala špatně a nedopadl chudáček takto. Prosím, co byste mi poradili vy? Jak to řešíte? Umývám a suším mu nožky každý den.

A vy poznáte pleseň iba tak, voľným okom? Väčšinou to potrebujú veterinári vidieť pod mikroskopom, prípdne v laboratóriu... navyše prípavky na mazanie kopýt určite proti plesni nefungujú a nemali by sa aplikovať na kožu. Takže radšej sa poraďte s veterinárom, pretože je to trochu zvláštny postup.

9.12.2020 17:27
LucieD.

XXX.XXX.79.156

Arbora napsal(a):
A vy poznáte pleseň iba tak, voľným okom? Väčšinou to potrebujú veterinári vidieť pod mikroskopom, prípdne v laboratóriu... navyše prípavky na mazanie kopýt určite proti plesni nefungujú a nemali by sa aplikovať na kožu. Takže radšej sa poraďte s veterinárom, pretože je to trochu zvláštny postup.

Ne, má to oddílový kůň a postříkali jsme to přípravkem přímo na plíseň. Nejsem hlupák. :D Opravdu vím, že olej na kopyto by opravdu nepomohl.

9.12.2020 17:55

LucieD. napsal(a):

Je. Marketingový tah.

9.12.2020 17:57

LucieD. napsal(a):
Ne, má to oddílový kůň a postříkali jsme to přípravkem přímo na plíseň. Nejsem hlupák. :D Opravdu vím, že olej na kopyto by opravdu nepomohl.

Ale stejně...Jak víte, že to je plíseň? Arbora se ptá správně.

Coudas

9.12.2020 19:09
Coudas

XXX.XXX.87.254

Mam frisaka. Rousy striham, na zimu, i kdyz nema problem. Myslim si, ze to pro toho kone je lepsi, neni potreba to strihat "na kuzi", jen tak aby rousy nebyly az na zem a pres kopyto.

9.12.2020 20:11
deauville

XXX.XXX.46.69

Souhlas s Coudas. Záleží hodně na managementu ustájení, v bahně a nekydané podestýlce budou kožní problémy častější než v pastevku s obrovským pozemkem...

Jsou koně, kteří to s rousy přes zimu v pohodě zvládnou, ale pokud ne a objeví se problémy, pak ostříhaní je to nejjednodušší, co můžete pro uzdravení udělat. Už jen proto, že aplikace různých mazání je snažší.

Zmiňovaný pig oil má smysl pouze jako prevence, pokud už problémy (podlomy) existují, je to na nic.

10.12.2020 15:19
LucieD.

XXX.XXX.79.156

deauville napsal(a):
Souhlas s Coudas. Záleží hodně na managementu ustájení, v bahně a nekydané podestýlce budou kožní problémy častější než v pastevku s obrovským pozemkem...

Jsou koně, kteří to s rousy přes zimu v pohodě zvládnou, ale pokud ne a objeví se problémy, pak ostříhaní je to nejjednodušší, co můžete pro uzdravení udělat. Už jen proto, že aplikace různých mazání je snažší.

Zmiňovaný pig oil má smysl pouze jako prevence, pokud už problémy (podlomy) existují, je to na nic.

Mnohokrát všem děkuji. :) Krásný den!

Přidejte reakci

Přidat smajlík