mmm.mmm.123

XXX.XXX.174.41
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda jsou komplikace při porodu klisen časté? Docela mě zajímá toto téma.
Uživatel s deaktivovaným účtem

je na to určitě celá kniha,,,když zapátráte, nějakou určitě najdete.
mmm.mmm.123
napsal(a):
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda jsou komplikace při porodu klisen časté? Docela mě zajímá toto téma.
Záleží na mnoha faktorech včetně managementu kobyly i odbornosti porodníka (ten toho dokáže dost zachránit pokud umí).
Další věcí je, že mnoho hříbat pak nepřežije laickou poporodní péči.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Laik to většinou buď prošvihne, protože kobylu furt proudí tím že ji už dlouho dopředu hlídá, a ona si počká, až na chvilku vypadne, nebo usne, a ohřebí se v poločase, aniž by jí někdo "pomáhal" 🤭
To jsou ty stastnejsí pripady. Pak jsou bohuzel trotlové, co to stihnou a hned jak uvidí kopýtko, tak musí hříbě z kobyly tahat, ptotože to viděli v TV...

MajkaP
napsal(a):
To jsou ty stastnejsí pripady. Pak jsou bohuzel trotlové, co to stihnou a hned jak uvidí kopýtko, tak musí hříbě z kobyly tahat, ptotože to viděli v TV...
to snad ne
MajkaP
napsal(a):
Tak ono i to lze, a u zadní polohy plodu to je docela na místě, protože v době přerušení pupeční šňůry má hříbě hlavu ve vodě, ale musí se vědět KDE ty nohy chytnout, a KDY a jak tahat.

mmm.mmm.123
napsal(a):
Nejsou. Ale když už se objeví, je to velký problém a pomoc musí být rychlá.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak ono i to lze, a u zadní polohy plodu to je docela na místě, protože v době přerušení pupeční šňůry má hříbě hlavu ve vodě, ale musí se vědět KDE ty nohy chytnout, a KDY a jak tahat.
A pozná se to podle kopýtek....jsou otočená nahoru....