Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2020 10:48
CherryBerry

XXX.XXX.96.65

Dobrý den, mám menší "dilema" na který chci znát víc názorů.
Jezdím v jedné stáji, je tam chladnokrevná kobyla... Je to kříženka. Zamilovala jsem si jí už od prvního pohledu a strašně jsem se na ní navázala. Udělala bych pro ní první poslední, jenom abych ji neztratila. No a to je ten problém.
Má být na prodej. Kobylka má svojí hlavu, občas si pod sedlem vyhodí, vadí ji výkyvy váhy v sedle a má problémy s nohama (záněty kloubů), které se pravděpodobně už nevyléčí, ale šli by možná trochu potlačit. Pracovat a pod sedlo pořád však může. Byla by určitě skvělá na vyjížďky, kdyby se trochu "příjezdila". Potřebuje se na ní jít opravdu pomalu a v klidu, ale všechno pochopí.
Bude se prodávat za velmi nízkou cenu a bojím se, aby se nedostala pod ruku handlákům nebo osobě, která s ní nebude mít tu trpělivost.
Chtěla bych aby jsme jí odkoupili, jenže to má pár háčků: 1) Všechny finanční věci by šli na mamku, jelikož nejsem plnoletá osoba. Samozřejmě bych měla brigádu a minimálně ustájení bych platila aspoň na půl. Jenže mamka se kvůli coroně bojí o práci.
2) Mám málo zkušeností, ale měla bych "pomoc" se kterou bych to zvládla + kamarádku, co má své koně a příjezdila by jí.
3) Lidi kteří mají na její prodej velký vliv, znají moje zkušenosti a mám strach, že by zamítli, aby se dostala ke mě.
Oni sami se na ní totiž bojí lézt, protože jak si vyhodí, tak aby jim něco neudělala, když už jsou starší a chtějí závodit.
Věřím, že to myslí dobře, ale také věřím, že se kobyla s pomocí dá zvládnout.
Jejich názor je taky takový, že to není kůň pod sedlo. Ale můj názor je, že na vyjížďky je dokonalá, samozřejmě, že nebude na žádnou jizdarenskou práci nebo tak...

Navíc by zůstala ve stejné stáji jako je nyní a neviměnila by stádo na které je zvyklá.
Vím, že někomu můžu přijít švihlá, ale mé celé srdce jsem dala ji. Ambice rozhodně nemám a jediné co chci, je zařídit jí skvělý život, který si zaslouží

Neregistrovaný uživatel

11.12.2020 11:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.142

CherryBerry napsal(a):
Dobrý den, mám menší "dilema" na který chci znát víc názorů.
Jezdím v jedné stáji, je tam chladnokrevná kobyla... Je to kříženka. Zamilovala jsem si jí už od prvního pohledu a strašně jsem se na ní navázala. Udělala bych pro ní první poslední, jenom abych ji neztratila. No a to je ten problém.
Má být na prodej. Kobylka má svojí hlavu, občas si pod sedlem vyhodí, vadí ji výkyvy váhy v sedle a má problémy s nohama (záněty kloubů), které se pravděpodobně už nevyléčí, ale šli by možná trochu potlačit. Pracovat a pod sedlo pořád však může. Byla by určitě skvělá na vyjížďky, kdyby se trochu "příjezdila". Potřebuje se na ní jít opravdu pomalu a v klidu, ale všechno pochopí.
Bude se prodávat za velmi nízkou cenu a bojím se, aby se nedostala pod ruku handlákům nebo osobě, která s ní nebude mít tu trpělivost.
Chtěla bych aby jsme jí odkoupili, jenže to má pár háčků: 1) Všechny finanční věci by šli na mamku, jelikož nejsem plnoletá osoba. Samozřejmě bych měla brigádu a minimálně ustájení bych platila aspoň na půl. Jenže mamka se kvůli coroně bojí o práci.
2) Mám málo zkušeností, ale měla bych "pomoc" se kterou bych to zvládla + kamarádku, co má své koně a příjezdila by jí.
3) Lidi kteří mají na její prodej velký vliv, znají moje zkušenosti a mám strach, že by zamítli, aby se dostala ke mě.
Oni sami se na ní totiž bojí lézt, protože jak si vyhodí, tak aby jim něco neudělala, když už jsou starší a chtějí závodit.
Věřím, že to myslí dobře, ale také věřím, že se kobyla s pomocí dá zvládnout.
Jejich názor je taky takový, že to není kůň pod sedlo. Ale můj názor je, že na vyjížďky je dokonalá, samozřejmě, že nebude na žádnou jizdarenskou práci nebo tak...

Navíc by zůstala ve stejné stáji jako je nyní a neviměnila by stádo na které je zvyklá.
Vím, že někomu můžu přijít švihlá, ale mé celé srdce jsem dala ji. Ambice rozhodně nemám a jediné co chci, je zařídit jí skvělý život, který si zaslouží

Ne nechod dp toho. Takovejch okamziku kazdej jako decko zazil... Nemas podminky na to zivit kone a tvoje mamka je dikybohu soudna.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2020 11:24

Bohužel se také přikláním k tomu, abyste ji nepořizovala.

1) Krom financí (které to může stát provozně daleko větší, než teď, například v případě vašeho nebo jejího úrazu při "seznamování") mám z toho popisu dojem, že lidé ve vaší stáji by tomu moc nefandili a nijak by vám nevycházeli vstříc. Při brigádě byste na koně neměla žádný čas, to mi můžete věřit.

2) Vaše "pomoc" může také onemocnět. Může se přestěhovat, jet na dva měsíce do Austrálie, může ji to přestat bavit, najde si kluka atd. Nelze se většinou spolehnout na nikoho dalšího (snad občas krom rodiny) dlouhodobě. Kamarádka, co má své koně, by vám kobylu přijezdila zadarmo? A jí nevadí, že se může zranit?

3) Myslím, že lidi z vaší stáje, se o vás právem bojí. Když říkáte, že by ji musel stejně přijezdit někdo jiný.

Pomyslela jste na to, že kobyla je pod sedlem podrážděná PROTO, že ji třeba opravdu bolí nohy? A pokud má zánět kloubů, nemusí se to týkat pouze končetin, může se to týkat i hřbetu. Kupovala byste zajíce v pytli. Musela byste zajistit mnoho veterinárních vyšetření, která by nakonec mohla vyústit ve verdikt, že kobyla bude nejezditelná bez bolesti.

Pokud jí chcete zařídit dobrý život a nechcete, aby se prodala, zkuste se domluvit, že byste si našla tu brigádu a platila za kobylu náklady na ustájení a ošetření. Kobyla zůstane, kde je podle vás zřejmě spokojená. Jezdit na ní nebudete, můžete s ní na procházky, pokud to půjde. Můžete jí na vlastní náklady zajistit veterinární služby, jaké třeba ustajovatel platit nemíní. Třeba by se s majitelem takto šlo domluvit. A pokud vaše láska poleví nebo vám do toho vleze něco jiného, pokojně platit přestanete a kobyla se prodá, bez závazků. Ono jestli fakt začnete brigádničit tak, abyste vydělala pětku měsíčně na ustájko plus řekněme dvojku trojku měsíčně na medikamenty, ošetření, vyšetření (průměr), a to nemluvím o různých zateplovacích bandážích a dekách a dalších vymoženostech... možná zjistíte, že skutečně na nic jiného nebude čas.

11.12.2020 11:26
Arbora

XXX.XXX.224.0

Každé decko zažilo nejakého toho prvého, ktorého oplakalo, pretože neboli peniaze a kôň šiel preč. Taký je život. Pokiaľ nie sú peniaze, je hlúposť kupovať koňa, aj takého, čo je zdravý. Kobyla má problémy, môže fungovať v pohode pár rokov, ale tak isto sa môže zdravotne zosypať behom jedného roka a bude akurát veľmi drahá okrasa do výbehu. Z toho, čo píšěš je vidieť, že nemáš veľmi skúsenosti, zvlášt nie po tej zdravotnej stránke. Boľavý kôň naozaj nie je na jazdenie a je naivné myslieť si, že “by to možná šlo”. vyhadzovanie pod sedlom tiež indikujú možné zdravotné problémy...

11.12.2020 11:39
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Sice to bolí, ale nedělej to.
Pokud o nějakém koni víš, že má problémy zdravotní i s chováním, buď ráda, že se jeho vlastnictví vyhneš. Koupě z lítosti může být uspokojivá na pár měsíců - možná. Pak zjistíš, že kobyla opravdu pod sedlo není - kamarádka si s ní neporadí a opravdový trenér profesionál je drahý. Stejně tak jakýkoli problém s pohybovým aparátem je časovaná bomba, kdy budeš mít koně, na kterém se nesvezeš a zároveň platíš neustále veterináře.
Pokud ti ji majitelé prodat nechtějí, tak jsou rozumní lidé - sama píšeš, že jsi nezkušená. Kobylku sice miluješ, ale díky tomu vidíš všechno přes růžové brýle, že to dobře dopadne a najednou z ní bude super kůň na vyjížďky. Takové happy endy se dějí ve filmech, ne v životě. V reálu budeš mít koně, který je nemocný a problematický, málo peněz na to, to řešit - počítej mimo cenu ustájení náklady na veterináře v hodnotě třeba trojnásobku kupní ceny - bude třeba minimálně udělat rentgeny a diagnostiku, pak léčbu - "obyčejná" kúra tildrenu do kloubů dvakrát ročně stojí okolo 5 tisíc. Stejně tak bude kobyla potřebovat opravdu kvalitní a padnoucí sedlo - investice cca 20 tisíc, protože pokud vyhazuje a brání se ježdění, je dost možné, že má bolesti. Pokud se ji podaří udržet zdravou, počítej, že musíš mít pomoc opravdového trenéra, aby ses jako nezkušená mohla někam posouvat - s cestou počítej cca 500 Kč za hodinu a potřebuješ minimálně jednu, spíše dvě, hodiny týdně.
Prostě opravdu té kobyle pomoct stojí šílené peníze a výsledek je nejistý, proto je taky na prodej levně. Ty uděláš nejlíp, pokud se budeš dále vzdělávat v ježdění, vyzkoušíš si dostatek různých koní, nabereš zkušenosti a následně si koupíš takového koně, který ti bude dělat radost a hlavně to finančně uneseš.

11.12.2020 11:40
CherryBerry

XXX.XXX.96.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

1) Krom financí (které to může stát provozně daleko větší, než teď, například v případě vašeho nebo jejího úrazu při "seznamování") mám z toho popisu dojem, že lidé ve vaší stáji by tomu moc nefandili a nijak by vám nevycházeli vstříc. Při brigádě byste na koně neměla žádný čas, to mi můžete věřit.

2) Vaše "pomoc" může také onemocnět. Může se přestěhovat, jet na dva měsíce do Austrálie, může ji to přestat bavit, najde si kluka atd. Nelze se většinou spolehnout na nikoho dalšího (snad občas krom rodiny) dlouhodobě. Kamarádka, co má své koně, by vám kobylu přijezdila zadarmo? A jí nevadí, že se může zranit?

3) Myslím, že lidi z vaší stáje, se o vás právem bojí. Když říkáte, že by ji musel stejně přijezdit někdo jiný.

Pomyslela jste na to, že kobyla je pod sedlem podrážděná PROTO, že ji třeba opravdu bolí nohy? A pokud má zánět kloubů, nemusí se to týkat pouze končetin, může se to týkat i hřbetu. Kupovala byste zajíce v pytli. Musela byste zajistit mnoho veterinárních vyšetření, která by nakonec mohla vyústit ve verdikt, že kobyla bude nejezditelná bez bolesti.

Pokud jí chcete zařídit dobrý život a nechcete, aby se prodala, zkuste se domluvit, že byste si našla tu brigádu a platila za kobylu náklady na ustájení a ošetření. Kobyla zůstane, kde je podle vás zřejmě spokojená. Jezdit na ní nebudete, můžete s ní na procházky, pokud to půjde. Můžete jí na vlastní náklady zajistit veterinární služby, jaké třeba ustajovatel platit nemíní. Třeba by se s majitelem takto šlo domluvit. A pokud vaše láska poleví nebo vám do toho vleze něco jiného, pokojně platit přestanete a kobyla se prodá, bez závazků. Ono jestli fakt začnete brigádničit tak, abyste vydělala pětku měsíčně na ustájko plus řekněme dvojku trojku měsíčně na medikamenty, ošetření, vyšetření (průměr), a to nemluvím o různých zateplovacích bandážích a dekách a dalších vymoženostech... možná zjistíte, že skutečně na nic jiného nebude čas.

Děkuju za názor,ono já bych se pravděpodobně smířila s tím, že odjede. Jenom se bojím kam...
Chci aby se o ní někdo opravdu dobře postaral a neskončila bůh ví kde...

11.12.2020 11:43

CherryBerry napsal(a):
Děkuju za názor,ono já bych se pravděpodobně smířila s tím, že odjede. Jenom se bojím kam...
Chci aby se o ní někdo opravdu dobře postaral a neskončila bůh ví kde...

Já tomu rozumím.
Smiřte se s tím, že odjede a všem řekněte, že nechcete vědět, kam jela, a jak se má. To je asi nejjistější. Protože s takovým koníkem to s největší pravděpodobností opravdu neskončí dobře.

11.12.2020 11:48
CherryBerry

XXX.XXX.3.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tyhle náklady mi jsou známy... Právě proto jsem měla dilema... Nechci tím zatěžovat mamku, ale zároveň nechci, aby skončila špatně...

11.12.2020 12:06

Ještě máte možnost sehnat kobyle takového nového majitele, u kterého by měla vše zajištěno. Bojím se, že to nebude taková legrace. Protože buď to bude začátečník, jako vy, který o tom má romantické představy, a nebo to bude člověk, co koním rozumí, ale zase nebude mít motivaci si takovou kasičku pořídit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík