Čip v noze - vrácení

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2020 14:17

Dobrý den,

dva měsíce zpět jsem prodala svého valáška na rekreační využití. Už při prodeji měl nálevku na zadní noze (nechala jsem to zrentgenovat - nález čistý) uvedla jsem vše do smlouvy. Paní rtg i s někým konzultovala.
Paní se mi ale po dvou měsících ozvala, že má koník problémy, tak nechala znovu udělat rtg a prej objevili čip, a že bude muset mít svůj pohybový plán, a není úplně využitelný ani pro rekre ježdění...
Mám trochu strach, kdyby ho chtěla vrátit. Jelikož peníze už na zpět nemám. Má nárok ho vrátit i když vše bylo zmíněno ve smlouvě?
Při převzetí neudělala žádnou vet. prohlídku ani vyšetření.
Koníka jsem prodala s tím že ta noha nic není, rtg byly doloženy se smlouvou, a čip objevili až teď.

Jsem z toho nervózní jelikož jsem studentka a peníze bych tak rychle nesehnala.

Dekuji za info.

13.12.2020 16:50
fríský

XXX.XXX.36.119

Být Vámi chtěla bych vidět rtg a konzultovala bych to s veterinářem a podle toho, co by řekl,tak bych se s ní bavila dál.

13.12.2020 17:18
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

No, z teoretického hlediska nárok na vrácení spíše mít bude - pokud se vada projeví do 6 měsíců od koupě, hledí se na ni, jako by tam byla už v okamžiku koupě. Otázka je, jestli to je vada skrytá, když nálevku kůň měl už v okamžiku koupě a kupující žádnou prohlídku neprovedla.
Prakticky ale tahá za kratší konec slámky vždy kupující - živí koně, který není využitelný, a na nějaké vrácení bude potřebovat vaši součinnost.
Pak záleží na ochotě vás se dohodnout - u tohohle se nabízí sleva z kupní ceny s tím, že prodávající nechá čip odstranit.

13.12.2020 17:23
Arbora

XXX.XXX.224.0

Skrytá vada aj keď videl kupújci RTG? Myslim, že toto nebude až také jednoduché.
Ale tiež by ma prioritne zaujímali tie nové rtg a názor veterinára. Za dva mesiace sa predsa z koňa s nálevkou nestane nejazditeľný kôň len tak, bez príčiny.

13.12.2020 17:32
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Když ono u RTG hodně záleží na tom, kdo ho dělal, z jakého úhlu atd - ne každý umí dobré snímky v terénu udělat.
Jak by to posoudil soud je nejisté, v NOZu prostě ta domněnka toho, že vada projevená do 6 měsíců existovala v okamžiku koupě, je. Vzhledem k tomu, že v diskusi je vyplněno, že se jedná o plnokrevníka, tak ta cena nejspíš nebyla závratná. Kupující žádnou prohlídku nedělala, prodávající je studentka a peníze už nemá, k soudu se to nejspíš nedostane.
Záleží na prodávající, jak se k tomu postaví, jak píšu, v praxi je na tom hůř kupující.

14.12.2020 08:38

Nálevku už měl, když ho kupující kupovala. Byla viditelná a kupující o tom věděla - uvedla jsem to i o smlouvy a přiložila rtg od mého veterináře.

14.12.2020 09:00

Právě to mi nejde do hlavy. Kůň u mě normálně fungoval. Nikdy neměl žádné problémy. Když si ho ode mně kupovala koník normálně chodil. Já na něm jezdila denně a žádné problémy neměl. Ještě jsem paní dala 10 tisíc slevu při koupi. Psala mi taky, že jim trhá ohradníky a to u nás taky nikdy nedělal. Celé léto strávil a pastvině ohraničenou elektrickým ohradníkem. Pořád mi hlava nebere, že můj veterinář na noze nic nenašel a hlavně, že se koník zhoršil během 3 měsíců tak špatně, že jim úplně kulhá. Nové rtg mi pošle. Nálevka byla viditelná už v době prodeje a paní s ní byla seznámena - stejně tak ode mě měla k dispozici rtg. Nebránila jsem v žádném překupním vyšetření.

14.12.2020 09:11
Slon Indický

XXX.XXX.27.196

Pokud to máte ve smlouvě včetně toho rentgenu, tak vrácení není na místě - pokud je tedy čip na stejném místě, jako je ten snímek.

14.12.2020 09:28

Problém je v tom, že na mém rtg žádný čip vidět nejde.

14.12.2020 09:31
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Problém je v tom, že na mém rtg žádný čip vidět nejde.

Nejde jako že není patrný, nebo je to nasnímkováno tak, že je to nepřehledné?

14.12.2020 09:35

Není patrný. Veteriář tam žadný čip nenašel

14.12.2020 09:48

Pokud máte pochybnosti o slovech nové majitelky, a víte, kam koník jel, jeďte si tam na výlet, a podívejte se na něj ve výběhu. Pořiďte video, jak běhá, chodí. Podívejte se, zda je patrné poničení pásek, podívejte se, zda s ním manipulují, jak se na něm jezdí či nejezdí (natočte). Ten den bych si na to klidně vyhradila. Pakliže by se ukázalo, že kupující nemá svá tvrzení podložená či že nepostupuje v souladu s řečeným (na koni třeba rajtujou), tak tím můžete později při vznášení nějakých nároků argumentovat.

Pokud by ovšem kupující koně hodlala vrátit, zřejmě by vám to hodila na hlavu rovnou. Uplatnění odstoupení od smlouvy z důvodu skryté vady by se mělo udát bezodkladně. Tedyže pokud vám to pouze oznámila, ale nedomáhá se čehokoli (na přetřes by mohla přijít sleva z kupní ceny nebo jiná kompenzace), zřejmě by na to šlo při pozdějším vznášení nároků upozornit jako na nestandardní postup.

Konzultace s právníkem se pohybuje jednorázově v částkách kolem 1000,- Kč. Pokud se paní začne něčeho domáhat, konzultujte.

14.12.2020 09:49
Arbora

XXX.XXX.232.61

S nálvekou uvedenou v zmluve a s priloženým rtg od pôvodného majiteľa by to pani asi komplikovane uhrávala na súde na skrytú vadu.
Menej skúsený vet, so slabším rtg naozaj nemusim nájsť problém na snímku, ale toto mi zaváňa trochu skúšaním, či by ste ešte nedali nejaké ďalšie peniaze.

Ešte tak premýšľam, ak si kupújuci neurobí prekúpnu prehliadku, má vôbec nárok čokoľvek “reklamovať” ako skrytú vadu?

14.12.2020 11:41

Arbora napsal(a):
S nálvekou uvedenou v zmluve a s priloženým rtg od pôvodného majiteľa by to pani asi komplikovane uhrávala na súde na skrytú vadu.
Menej skúsený vet, so slabším rtg naozaj nemusim nájsť problém na snímku, ale toto mi zaváňa trochu skúšaním, či by ste ešte nedali nejaké ďalšie peniaze.

Ešte tak premýšľam, ak si kupújuci neurobí prekúpnu prehliadku, má vôbec nárok čokoľvek “reklamovať” ako skrytú vadu?

Má, ze zákona za prodávanou věc odpovídá prodávající.

Pozor, domněnky laika:

Je to tak, že i když si prodávající není sám vady vědom (tj. nejedná se z jeho strany o mlžení nebo podvod), ručí za ni, pakliže dotyčná vada brání běžnému užívání věci a nebo věci zbavuje očekávatelných vlastností. Pokud je taková vada vytčena ve smlouvě, potom se prodávající z odpovědnosti vyváže, ovšem konkrétně v tomto případě by musela být vytčena bez dalšího a nebo s upozorněním, že dopad té vady je v době prodeje neodhadnutelný. Pokud je ve smlouvě řečeno, že vada existuje, ale neomezuje v užívání věci (zvířete), potom bohužel toto prohlášení vrátí odpovědnost za omezení v užívání věci (zvířete) na prodávajícího.

Například pokud budete kupovat auto, jako laik máte naprosto minimální šanci objevit některé neprojevující se závady. Například nefunkční katalyzátor, kvůli kterému vám auto neudělá technickou. Stejně tak má tyto závady naprosto minimální šanci objevit autoservis, pokud auto nerozebere či neprovede měření emisí. Já jsem dávala na předkupní prohlídku auto, u kterého dotyčný servis nezjistil, že byly jedny dveře nepůvodní, a lakovaný nárazník. Je to patrné pohledem, pokud člověk ví, kam se dívat, ale odborníci tuhle konkrétní věc prostě neprohlédli. Otázka by pak byla, zda by nebylo možné uplatňovat nějakou náhradu škody i na nich, ale u nich bych vymohla maximálně vrácení ceny za prohlídku vozu. Zatímco slevu z kupní ceny musím vymáhat po tom, s kým mám smluvní vztah. Ten také za stav prodaného odpovídá (jakkoli sám může být laik a prodávat v dobré víře).

14.12.2020 11:43
johnt

XXX.XXX.89.109

Je otázka jak s koněm bylo manipulováno u nového majitele...jedna zkušenost majitelky na stáji byla, že prodala zdravého koníka, vše podloženo smlouvou a po třech měsících ji nová majitelka psala, že snad koně chtějí vrátit bo se na něm nedá jezdit, je líný, chromý apod a nakonec se zjistilo , že byl tak fyzicky přetěžovaný, že ho svalově odrovnali + nedostatek selenu a pod.... nový majitel to zkusil aby mu to vyšlo a prošlo-ne nevyšlo, ale odnesl to koník, protože plnokreník nezvládl jejich požadavky-zřejmě uštvali plnokrevníka,tak to museli být fakt borci a ne koňaři.... hovada....

14.12.2020 11:48

Proto je vhodné si v takovém případě ověřit, jak se s koněm v novém zachází. Pochopitelně bez vědomí kupujícího :-)

Ale jsou to vícenáklady :-(
Primární by mělo být, u zodpovědného prodeje koně, ověřit si dobře nové majitele, podívat se, kam kůň půjde, a ideálně i jaký tam je běžný provoz. Ale ani tak se chyb člověk nevyvaruje.
Vymáhání slevy již při nákupu koně - aniž by se při tom prodeji objevily nové skutečnosti oproti inzerovaným - by na mě samo dělalo zvláštní dojem.

14.12.2020 12:06

Asi máte pravdu, děkuji za uklidnění.

14.12.2020 12:10

Já s koníkem žádné zdravotní komplikace neměla, mohu doložit i videa, v podstatě mám i svědky (ustajovatel) a atd., že koník byl v dobrém zdravotním stavu při prodeji. Říkám nohu jsem i nechala rentgenovat a na nálezu nic nebylo.

14.12.2020 12:28
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Jestliže je problém v té stejné noze, jako jste dělali rtg, které bylo při koupi čisté, tak kupující pošlete do háje i se skrytou vadou.
Vy jste prodala koně v odpovídající kondici za odpovídající cenu a kupující s tím souhlasila. Pravdu o tom, co s tím koněm pak další dva měsíce kupující dělala vám nikdy nepřizná a tedy i vy můžete oponovat tím, že pokud koni nezajistila odpovídající režim, ke zranění hold došlo u ní, čip vznikne hned - stačí aby zakopnul nebo ho jiný kůň kopnul.

Tohle vám uhraje každý právník, kdyby na to přišlo.

Nad trháním ohradníků a spol bych se ani nepozastavila, opět viz poznámka výše - ani jen netušíte, co se s tím koněm opravdu dělo a proč se choval, jak se choval - pokud vás teda kupující nelakuje.

Určitě bych nikam nejezdila si něco zjišťovat, jen byste ukázala svoji slabost a ona by na vás ještě víc tlačila.

Pokud to myslí vážně, začala bych reagovat, až vás obešle její právník doporučeným dopisem

Nedělejte si s tím hlavu. Jen to na vás zkouší

14.12.2020 13:08
pupanec

XXX.XXX.17.224

Dále se nabízí verze,že kupující zjistila ,že je koník nad její síly a zkouší to na skrytou vasu....Taky mám zkušenost..kupující se po čase naskyrl jiný kůň,který se jí zdál lepší,tak se nějak chtěla prvního koně zbavit...Proč to nehodit na skrytou vadu??

14.12.2020 13:48

Děkuji za uklidnění 🙏🏻

15.12.2020 17:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

alfi pav napsal(a):
Jestliže je problém v té stejné noze, jako jste dělali rtg, které bylo při koupi čisté, tak kupující pošlete do háje i se skrytou vadou.
Vy jste prodala koně v odpovídající kondici za odpovídající cenu a kupující s tím souhlasila. Pravdu o tom, co s tím koněm pak další dva měsíce kupující dělala vám nikdy nepřizná a tedy i vy můžete oponovat tím, že pokud koni nezajistila odpovídající režim, ke zranění hold došlo u ní, čip vznikne hned - stačí aby zakopnul nebo ho jiný kůň kopnul.

Tohle vám uhraje každý právník, kdyby na to přišlo.

Nad trháním ohradníků a spol bych se ani nepozastavila, opět viz poznámka výše - ani jen netušíte, co se s tím koněm opravdu dělo a proč se choval, jak se choval - pokud vás teda kupující nelakuje.

Určitě bych nikam nejezdila si něco zjišťovat, jen byste ukázala svoji slabost a ona by na vás ještě víc tlačila.

Pokud to myslí vážně, začala bych reagovat, až vás obešle její právník doporučeným dopisem

Nedělejte si s tím hlavu. Jen to na vás zkouší

No, ono záleží na tom, jaké náležitosti ten rtg snimek od zadavatelky obsahuje - pokud na něm není nezaměnitelný údaj o kontrole identity koně (číslo čipu/výžeh), tak to každý zkušenější pravník i soud smete ze stolu, protože nejde dokázat, že ten čistý rtg je opravdu od tohoto koně, a ne od nějakého jiného.

16.12.2020 10:26

Myslím ze mi konika rentgenoval dost kvalitni veterinář, který by mi to nějakým způsobem dotvrdil a myslím ze rtg obsahuje vše co má, takže nebude zaměnitelný ani nic podobneho

Babonoš

16.12.2020 13:23
Babonoš

XXX.XXX.27.189

Ahoj,

myslím že paní by u soudu neměla šanci. Pokud jsi do smlouvy uvedla, že koník nálevku na noze má a ještě jsi doložila rtg měla možnost si udělat vyšetření sama a to i klidně při převozu nebo hned jak ho dovezla, pokud měla zkušební dobu s tebou dohodnutou (což nevím) tak ho mohla bez udání důvodů vrátit. Pokud tvé RTG byly bez nálezu = čisté, u soudu by s tím neobstála, protože čip se může udělat i ve výběhu, takže se klidně mohl stát u ní.

Jak říkám pokud tvé rtg byly čisté nemáš co řešit, popřípadě máš pořád za sebou veterináře, který ti dosvědčí že kůň byl rentgenovaný a nález byl čistý.

U soudu by ji nikdo nedosvědčil, že se kůň nemohl zranit u ní a tím čip mohl vzniknout.

Chce to počkat i na vyjádření obou veterinářů.

Dle mého to ale skrytá vada není - ty jsi ji na to dostatečně upozornila a ona si mohla na vlastní náklady udělat i klidně další rozšiřující vyšetření při prodeji

16.12.2020 15:21
Dotaz

XXX.XXX.184.30

V každém případně by bylo fajn, kdybyste sem napsala, jak celá věc dopadla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík