Mohla bych se zeptat:
Mám doma irského coba. Koupily jsme si ho od známých překupníků z Brna. Byla tam chudinka v strašných podmínkách a tak bych se chtěla zeptat jak se správně starat o hřívu a rousy (má je takový lámavý a vůbec nevyziveny) hříva je vydrbana, místama má jen 3cm a ocásek zacuchaný a sami motance a žmolky (i když s ocáskem se nám to už podařilo vylepšit koupila jsem si sprej na rozčesávání) ale trápí mě ta hříva s rousama nemá někdo malou vychytávkou prosím???
To je ten den co jsme si ji privezli první fotka co nám jí vyvedli z prepravniku 🐄🐎👀
Tohle bych viděla jako situaci, kdy je na místě rousy ostříhat a podívat se, co je pod kůží - od známé překupnice bych čekala nějakou plíseň, obecně u koní z UK jsou různé mykózy časté kvůli vlhkému klimatu. To zaléčit, a pak už by měly snad růst pěkné.
Stav rousů a hřívy je prkotina oproti tomu, jaká další překvapení může kobyla skrývat, tak snad budete mít štěstí na trochu lepší kousek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pepina novotna
napsal(a):
To je ten den co jsme si ji privezli první fotka co nám jí vyvedli z prepravniku 🐄🐎👀
To ji máte na zahradě u baráku? Nemůže se tam o něco zranit? Je prostor dost velký? Nebo máte ještě další výběh? Abyste neměli do měsíce jedno velké bahniště, kde budete o hřívu a rousy těžko pečovat. + samozřejmě kvalitní KD. A zvědavost mi nedá - má společnost?
napsal(a):
To ji máte na zahradě u baráku? Nemůže se tam o něco zranit? Je prostor dost velký? Nebo máte ještě další výběh? Abyste neměli do měsíce jedno velké bahniště, kde budete o hřívu a rousy těžko pečovat. + samozřejmě kvalitní KD. A zvědavost mi nedá - má společnost?
Na druhé fotce je přes plot vidět kousek hlavy jiného koně, takže snad je jen zadavatelka rozumná a kobylu drží zatím v karanténě od ostatních koní.

Slon Indický
napsal(a):
Tohle bych viděla jako situaci, kdy je na místě rousy ostříhat a podívat se, co je pod kůží - od známé překupnice bych čekala nějakou plíseň, obecně u koní z UK jsou různé mykózy časté kvůli vlhkému klimatu. To zaléčit, a pak už by měly snad růst pěkné.
Stav rousů a hřívy je prkotina oproti tomu, jaká další překvapení může kobyla skrývat, tak snad budete mít štěstí na trochu lepší kousek.
Jo, to je určitě ta paní s coby, o které jsem tu už psala. Jak posadila kupce - začátečníka na kobylu a poslala ji ven (pravda, s doprovodem). Slečna (znám ji ze školy) skončila v nemocnici s otřesem mozku a zlomenou rukou - žádná nešťastná náhoda, ale cíleně shazující kůň. Tak snad bude mít zadavatelka větší štěstí.

Slon Indický
napsal(a):
Na druhé fotce je přes plot vidět kousek hlavy jiného koně, takže snad je jen zadavatelka rozumná a kobylu drží zatím v karanténě od ostatních koní.
Tak to jsem úplně slepá, protože si můžu oči vykoukat a nic nevidím.
No, ono to jsou všechno zvířata v podstatě polodivoká, která jsou k mání za cenu masa nebo zadarmo, kterých se naloží kamion a šup do ČR. Nejdražší položka je transport. Tady pak dostanou rychlokurz, odhadem se určí věk (všichni koně narození 1. 1. nebo 1. 5., v Holandsku je otevřená plemenná kniha, kam je zapíšou, a hotovo. Prodají se jako rodinní koně pro začátečníky. Někteří to prostojí, jiní ne, plus samozřejmě PSSM, masivní začervení, kožní infekce, a šrámy na duši- takhle nějak se s těmi koňmi zachází už na trhu v zemi původu, pokud je potřeba manipulace - https://m.youtube.com/watch?v=RzJ0jc_dbGg
Obecně je super přidávat lněné semínko. Já dávám mleté, není s tím tolik práce a rizik jako s vařeným.
Hřívu bych zarovnala do tvaru. Klidně prameny na střídačku na obě strany krku a čupřinu nechat delší... jen tomu dát tvar a nepodporovat rozcápané konce.
Ocas bych střihla kus pod hleznem, tak napůl od spěnky. Do jara to poporoste, nyní v zimě se v blátě se na něm zbytečně budou dělat blátivé kusy co vytrhnou dlouhou žíni.
Rousy je běžně dobré česat hřebenem (kovový na psí srst) ale pozor na úhel - nezranit nohu. Hrozně důležité je ale prostředí ve kterém kůň bude. Nějaké opravdu velké zpevněné místo... No a nyní jsou tak fuj, že doporučuji vzít hadicí, projít cca hodinku po asfaltce a pak ostříhat (opravdu tam nejspíš bude nějaká plíseň). Nedoporučuji holit, ale ostříhat.

Slon Indický
napsal(a):
No, ono to jsou všechno zvířata v podstatě polodivoká, která jsou k mání za cenu masa nebo zadarmo, kterých se naloží kamion a šup do ČR. Nejdražší položka je transport. Tady pak dostanou rychlokurz, odhadem se určí věk (všichni koně narození 1. 1. nebo 1. 5., v Holandsku je otevřená plemenná kniha, kam je zapíšou, a hotovo. Prodají se jako rodinní koně pro začátečníky. Někteří to prostojí, jiní ne, plus samozřejmě PSSM, masivní začervení, kožní infekce, a šrámy na duši- takhle nějak se s těmi koňmi zachází už na trhu v zemi původu, pokud je potřeba manipulace - https://m.youtube.com/watch?v=RzJ0jc_dbGg
Bohužel tohle ti kupující vůbec netuší.

Pipilota
napsal(a):
Obecně je super přidávat lněné semínko. Já dávám mleté, není s tím tolik práce a rizik jako s vařeným.
Hřívu bych zarovnala do tvaru. Klidně prameny na střídačku na obě strany krku a čupřinu nechat delší... jen tomu dát tvar a nepodporovat rozcápané konce.
Ocas bych střihla kus pod hleznem, tak napůl od spěnky. Do jara to poporoste, nyní v zimě se v blátě se na něm zbytečně budou dělat blátivé kusy co vytrhnou dlouhou žíni.
Rousy je běžně dobré česat hřebenem (kovový na psí srst) ale pozor na úhel - nezranit nohu. Hrozně důležité je ale prostředí ve kterém kůň bude. Nějaké opravdu velké zpevněné místo... No a nyní jsou tak fuj, že doporučuji vzít hadicí, projít cca hodinku po asfaltce a pak ostříhat (opravdu tam nejspíš bude nějaká plíseň). Nedoporučuji holit, ale ostříhat.
Jenom k tomu semínku... Macerace za studena není pracná ani riziková, dělali jsme to takhle léta.
Asi jsem ji v nabídce našla, obrázky jsou z půlky září, na fotografiích zkouší sedlo a obsedání, je otázkou, jestli tedy už byla ježděná - je jí 8 let. Podle rousů asi stála v dost bahnitém prostoru, otázkou je, jestli měla možnost jít i mimo bahno.
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=236206803973543&set=a.656404461953773

Dotaz
napsal(a):
Asi jsem ji v nabídce našla, obrázky jsou z půlky září, na fotografiích zkouší sedlo a obsedání, je otázkou, jestli tedy už byla ježděná - je jí 8 let. Podle rousů asi stála v dost bahnitém prostoru, otázkou je, jestli měla možnost jít i mimo bahno.
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=236206803973543&set=a.656404461953773
Na kvalitní obsednutí a přiježďování bych nespoléhala - viz osobní zkušenost "našeho" dítěte.
Dotaz
napsal(a):
https://m.facebook.com/pg/BLACK-Unicorn-236206803973543/photos/?tab=album&album_id=709805779946974
Na těch prvních fotkách jsou zřejmě podmínky, ve kterých ty koně v ČR drží. Podle těch alb jich mají opravdu spoustu stále na prodej, a zároveň se zjevně stále najdou kupci. Jako množírny psů - díra na trhu pro pěkné rekre koně do 100 tisíc, zdraví ani podmínky nikdo neřeší, a vlastně ani to, jestli kůň něco umí, nebo prodělal dvouměsíční rychlokurz.
Slon Indický
napsal(a):
https://m.facebook.com/pg/BLACK-Unicorn-236206803973543/photos/?tab=album&album_id=709805779946974
Na těch prvních fotkách jsou zřejmě podmínky, ve kterých ty koně v ČR drží. Podle těch alb jich mají opravdu spoustu stále na prodej, a zároveň se zjevně stále najdou kupci. Jako množírny psů - díra na trhu pro pěkné rekre koně do 100 tisíc, zdraví ani podmínky nikdo neřeší, a vlastně ani to, jestli kůň něco umí, nebo prodělal dvouměsíční rychlokurz.
No to jsme se tady zase sešli... Opravdu je to k pláči jaké mají kupující představy (vhodný pro začátečníky, klidný pohodový...) Ani potuchy o tom že jsou typy koní které v zimní srsti prostě nekupovat! Kolik tak asi dají za léčbu "ježaté nohy" schované pod rousy. PSSM a omezení pohybová i dietní. Co kopyta...
Slon Indický
napsal(a):
Tak je to i na lidech, jestli vzít koně z takových podmínek a podpořit takovou stáj.
Je fakt, že dospělých cobů je od chovatelů málo, proto tihle mají takový odbyt.
Dotaz
napsal(a):
Tak je to i na lidech, jestli vzít koně z takových podmínek a podpořit takovou stáj.
Je fakt, že dospělých cobů je od chovatelů málo, proto tihle mají takový odbyt.
No ale pořád nechápu co je na nich tak supr extra.
Povahu má podle mě slezský norik lepší. Zdraví taky. Jestli jde o barvy, tak si ti kupující ty trable za svoji bl*st prostě zaslouží!
Kopyta budou kapitola sama pro sebe - na ostrovech se většině těch polodivokých nezvedají nohy, kopyta se dělají většinou jednou za půl roku - rok ve fixační kleci. Co jsem viděla, tak je alespoň u překupnice naučí zvedat nohy, ale jestli pak zvládají kováře je otázka.
Já myslím, že je pořád hlad nezkušených lidí po koních a tohle jsou jediné inzeráty, které nabízejí super rodinné koně pro děti i úplné začátečníky. Pak jim ještě vysvětlí, jak je cob úžasný kůň, strašně klidný a hodný a úplně v pohodě ho zvládnou, je tak pěkně flekatý a má roztomile chlupaté nohy. No a pak se nestačí divit, co že si to vlastně dovezli.
Pipilota
napsal(a):
Povahu má podle mě slezský norik lepší. Zdraví taky. Jestli jde o barvy, tak si ti kupující ty trable za svoji bl*st prostě zaslouží!
Tak asi jde o tu povahu, salámovitost a myslím, že jsou vnímáni více jako jezdečtí než SN. Snadno krmitelní. Jsou líbiví. Mám doma nejezdce, co neřeší samozřejmě praktickou stránku věci (moc dobrou krmitelnost, rousy atd.) a tomu se ten klidný temperament prostě líbí, cítí se bezpečně.
Pipilota
napsal(a):
Oni jdou tomu napálení se naproti mílovými kroky - u inzerátu na bazoši je hodnocení, kdyby chtěli, mají něco, co odradí. Vidí ty bídné podmínky. Větší varovné signály už dostat nemůžou. A přesto předkupní prohlídku nedělají. Tak to bohužel chodí, a tak překupnice zapojují víc a víc stájí, aby mohly prodávat víc koní a vydělat víc peněz. Lidi jsou nepoučitelní.

Slon Indický
napsal(a):
Přesně to mě napadlo - ala množírna psů. Hlavně, že mám pěkného a levného koně.
napsal(a):
Přesně to mě napadlo - ala množírna psů. Hlavně, že mám pěkného a levného koně.
Bohužel, úplně jako ti psi - taky je motivace pěkné a levné štěňátko.
Pravda je, že překupníci konkurenci nemají - cílené produkci koní na rekre se tady nikdo nevěnuje, protože by to byla ekonomická sebevražda.
Zajímavý dotaz - zadavatelka sama ví a uvádí, že kobylu koupila od známých překupníků. Takže ví, že koupila koně s pochybnou minulostí, s pochybným zdravotním stavem a psychikou a řeší rousy?
Asi mám jiné priority, ale dostat se mi takový kůň do rukou, tak na něj v první řadě naženu veterináře, udělám všechny možné odběry a testy, zubaře a kováře a rousy vezmu nejdřív nůžkama a teprve až budu mít vše ostatní ok, tak řeším, jak na to, aby byly kjásné. O tom, jak někdo psal výše, že kvalita srsti souvisí se zdravím, ani nemluvím. Ono je docela dobře možné, že až bude kobyla OK, tak i ta hříva a rousy narostou pěkné.
A to přirovnání s množírnami je trefné, bohužel.

Pipilota
napsal(a):
Nesouhlasím - kvalitní rekreační kůň je i kůň se slušným původem a zdravím. Tedy od norika až po A1/1. Jenže to chce trochu znalostí o sobě i o koních a potom hledat. Ne jen podléhat módě...
Máte pravdu, ale Slon měl(a) na mysli asi finanční stránku. Paní prodává, co vím, za 40 000 Kč.
Kvalitního rekre koně s původem a zdravím, jak píšete, bych viděla minimálně na dvojnásobek. A to každý nedá, když může mít koně levnějšího. Jestli si rozumíme.
napsal(a):
Máte pravdu, ale Slon měl(a) na mysli asi finanční stránku. Paní prodává, co vím, za 40 000 Kč.
Kvalitního rekre koně s původem a zdravím, jak píšete, bych viděla minimálně na dvojnásobek. A to každý nedá, když může mít koně levnějšího. Jestli si rozumíme.
Jo rozumím - prostě "lacený 2x placený" těm lidem nedochází. Pak je to jako u štěňat...
napsal(a):
Kdepak, tahle kobyla tam má cenu 75000 v komentáři.
napsal(a):
Přesně tak, měla jsem na mysli finanční stránku věci. Pokud by chtěl někdo chovat a prodávat zdravé, hodné koně na rekreaci, a prodával by je po základním výcviku ve 4 letech, náklady vysoce převýší cenu, kterou budou kupující ochotní zaplatit.
Ale ono je to napříč celou nabídkou - inzerce je plná koní mladých, případně zkažených, nemocných a nebo starých.
Takový ten klasický "sen rekreačních jezdců" v nabídce není - tím myslím kůň ve výšce od 145 cm KVH, ve věku 6-10 let, co nekope, nekouše, neleká se, nevyhazuje a nestaví se na zadní, chodí do terénu sám i s koňmi a k tomu je navíc zcela zdravý. Jedinou jeho vadou může být, že je jen provozně přiježděný, což v očích kupujících srazí cenu jistě pod 60, lépe pod 40 tisíc. No a jediný takový je od překupníků. Teda až na to, že ve skutečnosti to tak není.

Dotaz
napsal(a):
Kdepak, tahle kobyla tam má cenu 75000 v komentáři.
Tohle neštěstí za 75 000?

napsal(a):
Tohle neštěstí za 75 000?
Tak jistě, má to přece fleky...
Tak jako chci kliďase kterej mi na jizdarňě nebo popřípadě venku až se víc seznámíme neuteče pod zadkem. Nechci ho zkazit. Chci jen koně cca10 let se základama a aby byl klidnej a nevyvadel vím vyvádět může i tendle kůň ale náma to v povaze
Zě jdu za módou atd.......jak už tu mnohokrát zaznělo ne nejdu jen chci ideálního klidniho parťáka při koupi byla přitomna veterinářka a trenérka a ty řekly že je kůň v pořádku jen na malou hnilubu kopitkdybych šla za módou tak si koupím tamhle nakyho za dvě stě tis máme statek a tam není moc peněz na rozhazování kdo ho má tak asi chápe ne není to množina ale ty koně se dovážejí z jiných zemí (já vám že to je stejne ohavný ale jen jsem to chtěla. Doplnit)
Také se někdo ptal že první těším výhled hřívu a tak
Není to pravda dává přece logiku dát sem jednu fotku a zeptat se je ten kůň v pořádku ??to asi jen z fotky nepoznáte tak proto se Vás nato neptám zeptala jsem se veterinářky (poznal byste kdybych sem dala fotku koně a zeptala bych se vás jestli je. Začervená asi byste to nepoznala) tak nechápu proč se pořád stimfle namne narazíte 😢 vám byla to ubohost koupit jí od překupníků ale ne to tvor co taky chce žít ume pozná co je být VOLNY a radost ze života a ne jako tam kde znal jen zablácenou obradu
Ateď to co vás asi nejvíc překvapí a bude to terčem pomluv v dalších odpovědí je mi 15LET myslym že polovina lidí si myslela že mi je okolo 30ale ne je mi patnáct brzo se rozhodnu na jakou střední školu chci jí (a když jsem vyděla jak tam ty zvířata trpí rozhodla jsem se že dalsi krok v mém životě bude že půdu na veterinu a budu bojovat proti tímto bl.......
Vím polovina lidí si mysli ze to jsem píšu jen tak ale není to pravda tak PROSIM nenavazejte se do mne kde odkad a za kolik jsem koně koupila nemyslela jsem tě my přijde tolik odpovědi přijde a tak jsem to sem napsala výhledově a že budu ráda kdyż mi někdo odpoví do měsíce ale jsme ráda že jste mi napsaly i když k senátu mi odpověděla jen dva lidi z dvaceti děkuji všem co se podílely na odpovedich a zde posílám naše dva poníky jak si dávají zimní siestu

Pepina novotna
napsal(a):
Tak jako chci kliďase kterej mi na jizdarňě nebo popřípadě venku až se víc seznámíme neuteče pod zadkem. Nechci ho zkazit. Chci jen koně cca10 let se základama a aby byl klidnej a nevyvadel vím vyvádět může i tendle kůň ale náma to v povaze
Zě jdu za módou atd.......jak už tu mnohokrát zaznělo ne nejdu jen chci ideálního klidniho parťáka při koupi byla přitomna veterinářka a trenérka a ty řekly že je kůň v pořádku jen na malou hnilubu kopitkdybych šla za módou tak si koupím tamhle nakyho za dvě stě tis máme statek a tam není moc peněz na rozhazování kdo ho má tak asi chápe ne není to množina ale ty koně se dovážejí z jiných zemí (já vám že to je stejne ohavný ale jen jsem to chtěla. Doplnit)
Také se někdo ptal že první těším výhled hřívu a tak
Není to pravda dává přece logiku dát sem jednu fotku a zeptat se je ten kůň v pořádku ??to asi jen z fotky nepoznáte tak proto se Vás nato neptám zeptala jsem se veterinářky (poznal byste kdybych sem dala fotku koně a zeptala bych se vás jestli je. Začervená asi byste to nepoznala) tak nechápu proč se pořád stimfle namne narazíte 😢 vám byla to ubohost koupit jí od překupníků ale ne to tvor co taky chce žít ume pozná co je být VOLNY a radost ze života a ne jako tam kde znal jen zablácenou obradu
Ateď to co vás asi nejvíc překvapí a bude to terčem pomluv v dalších odpovědí je mi 15LET myslym že polovina lidí si myslela že mi je okolo 30ale ne je mi patnáct brzo se rozhodnu na jakou střední školu chci jí (a když jsem vyděla jak tam ty zvířata trpí rozhodla jsem se že dalsi krok v mém životě bude že půdu na veterinu a budu bojovat proti tímto bl.......
Vím polovina lidí si mysli ze to jsem píšu jen tak ale není to pravda tak PROSIM nenavazejte se do mne kde odkad a za kolik jsem koně koupila nemyslela jsem tě my přijde tolik odpovědi přijde a tak jsem to sem napsala výhledově a že budu ráda kdyż mi někdo odpoví do měsíce ale jsme ráda že jste mi napsaly i když k senátu mi odpověděla jen dva lidi z dvaceti děkuji všem co se podílely na odpovedich a zde posílám naše dva poníky jak si dávají zimní siestu
OT. Jestli chcete na střední školu, chtělo by to vylepšit český jazyk. Budete z něj maturovat.
Pepina novotna
napsal(a):
Mohla bych se zeptat:
Mám doma irského coba. Koupily jsme si ho od známých překupníků z Brna. Byla tam chudinka v strašných podmínkách a tak bych se chtěla zeptat jak se správně starat o hřívu a rousy (má je takový lámavý a vůbec nevyziveny) hříva je vydrbana, místama má jen 3cm a ocásek zacuchaný a sami motance a žmolky (i když s ocáskem se nám to už podařilo vylepšit koupila jsem si sprej na rozčesávání) ale trápí mě ta hříva s rousama nemá někdo malou vychytávkou prosím???
Já bych začala nohami: voda+mýdlo+ručník+hřeben. Několikrát kolem, až budou rousy a kůže čisté. Po vyschnutí pořádně prozkoumat, jak vypadá kůže. Jestli nepoznáte, jestli je kůže ok, čisté nohy ukázat veterináři nebo kováři, až bude dělat kopyta.
Minerály dle rozboru krve, bůhví čeho má málo a čeho moc. Odčervit a kvalitní žrádlo. Pro hezké chlupy lněné semínko, vitamín C.
Pepina novotna
napsal(a):
Pravopis docela zvládám
Ale kdo se snaží psát pravopisné na telefonu.?.????..
Já.
Když píšu, snažím se psát správně. Občas to ujede, jasně, ale alespoň srozumitelnost psaného projevu, vyjmenovaná slova a shodu přísudku si ohlídej, to je fakt základ.
Ty rousy určitě zkontroluj, jestli tam jistě nic není. Jestliže ten kůň má hnilobu kopyt, pravděpodobnost, že rousy překrývají nějaký problém, se násobně zvyšuje.
Hniloba kopyt není banalita. Máte ji uvedenou v kupní smlouvě? Protože jestli ne a zjistili jste to až po nákupu, kdo ví, co toho koně ještě trápí?
https://www.equichannel.cz/hniloba-kopyt-jak-ji-rozpoznat-a-jak-ji-predchazet

Pepina novotna
napsal(a):
Pravopis docela zvládám
Já.
Snažím se psát pravopisně všude. A veterináře si volám takového, který se umí vyjadřovat na úrovni (i do SMS prosím). Protože ono to o něčem vypovídá.
Hniloba kopyt nevznikne za týden. Ukazuje na dlouhodobě neodpovídající péči, a u koně, který ji má, bych čekala, jak řečeno, další zádrhele. Abyste přes léto neřešila abscesy či rozštěpy. Co vám na kopyta řekl kovář? Mimo jiné hniloba kopyt ukazuje i na sníženou imunitu končetin, potažmo celého koně. K lokálnímu bych určitě zavedla i celostní řešení.

Aneto, za prvé není nutné rozesílat přispěvatelům vzteklé soukromé zprávy. Za druhé to, že jsi VĚDOMĚ podpořila nechutné handláky s nemocnými zvířaty, je pro mě prostě neomluvitelné. Informace jsou dnes dostupné velmi lehce a rychle a před koupí jakéhokoliv zvířete, natož koně, by měl člověk sakra mít přehled. A to, že místo základních věcí, jako je stav kopyt, výživný a hlavně zdravotní stav koně, řešíš rousy, to už mi fakt hlava nebere. Tady se bohužel projeví stokrát potvrzené pořekadlo "nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci". Kobyle přeju fakt hodně štěstí.
Vezměte rozum do hrsti a začněte koplexně - tzn. kompletní vet. prohlídka, ideálně vč. testu na PSSM (ten si můžete objednat sami) a podle toho přizpůsobte tý kobyle management a KD. Tato počáteční investice se určitě vyplatí a třeba z ní i bude ten pohodovej rekre kůň. Možná.
napsal(a):
Aneto, za prvé není nutné rozesílat přispěvatelům vzteklé soukromé zprávy. Za druhé to, že jsi VĚDOMĚ podpořila nechutné handláky s nemocnými zvířaty, je pro mě prostě neomluvitelné. Informace jsou dnes dostupné velmi lehce a rychle a před koupí jakéhokoliv zvířete, natož koně, by měl člověk sakra mít přehled. A to, že místo základních věcí, jako je stav kopyt, výživný a hlavně zdravotní stav koně, řešíš rousy, to už mi fakt hlava nebere. Tady se bohužel projeví stokrát potvrzené pořekadlo "nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci". Kobyle přeju fakt hodně štěstí.
Vezměte rozum do hrsti a začněte koplexně - tzn. kompletní vet. prohlídka, ideálně vč. testu na PSSM (ten si můžete objednat sami) a podle toho přizpůsobte tý kobyle management a KD. Tato počáteční investice se určitě vyplatí a třeba z ní i bude ten pohodovej rekre kůň. Možná.
Vzala jsi mi to z klávesnice
Aspoň to nemusím vypisovat, napsala jsi to úplně přesně!
OT : jsem další "blázen", který si hlídá pravopis i na telefonu, tož tak.
Slečno, je tu spousta zkušených lidí, kteří umí poradit a myslím, že vaše kobylka by to potřebovala - aspoň prokonzultovat krmnou dávku - na fotce ze zpráv vidím žebra i přes zimní srst. Na fotkách ihned po příjezdu, co jste sem dala, tolik patrná nejsou, na fotkách u překupnice taky byla kobyla tlustější. Ale lidi poradí, když se k nim druzí chovají slušně. Je to v zájmu vašeho koně, tak své chování zvažte, máte možnost mít rady zdarma - tedy jen za slušné vystupování.
Ale samozřejmě si taky můžete zaplatit veterináře, krmiváře atd.
Další fotky jsem neviděla, ale jestli dobře krmitelný kůň jako cob po příjezdu od překupnice hubne, zcela jistě něco není v pořádku - od začervení (počítat s tím, že koně dovezení z UK mívají parazity rezistentní na ivermectin - toto si neuvědomí často ani veterinář, protože u nás naopak bývají parazité na ivermectin relativně citliví!), po krmnou dávku a imunitu.
Pokud má hnilobu v kopytech a špatný stav hřívy a ocasu, prijde mi vysoce nepravděpodobné, že by žádné plísňové onemocnění neměla. Ideální by bylo domluvit se s veterinářem, udělat seškrab z kůže pod rousy a ve hřívě a udělat kultivaci toho, co tam žije, aby se následně dala cíleně zaměřit léčba.
Dále udělat testy na PSSM, jelikož u cobů je 60 % koní alespoň heterozygotní, je namístě krmnou dávku sestavit, jako by PSSM měla, alespoň dokud se neprokáže opak. Tj vyhýbat se sacharidům v krmné dávce, dbát na to, aby měla pokrytu potřebu vitamínů a minerálů z kvalitního doplňku. Problémy s kvalitou srsti a hřívy značí obvykle nedostatek mědi, ale tady to bude celé spektrum, pochybuji, že kdy nějaký minvit přípravek dostávala.

Pepina novotna
napsal(a):
Pravopis docela zvládám
Já. Včetně interpunkce, kterou ve vašem příspěvku postrádám úplně. Takový text se fakt blbě čte. A hrubky tam jsou taky - namátkou kopito a vyděla jsem. + překlepy, které na srozumitelnosti taky nepřidají.