Uživatel s deaktivovaným účtem

Dáváte koukavějším koním hořčík? Jaké jsou výsledky? Vracela jsem se z ježdění a neměla jsem dobrou náladu, kobyla furt někde něco poslouchá pokukuje a polekává se, něco dělá tak 5x týdně(lonž, volnost v hale + skoky, ježdění ) ...kolegyně co se strojila jezdit se optala, jestli dávám hořčík......koukala jsem pak ve futrovně, ona ho tam má. Buď toto období budu muset přežít a čekat, že se kobyla uklidní nebo bych ten hořčík kopila?

napsal(a):
Dáváte koukavějším koním hořčík? Jaké jsou výsledky? Vracela jsem se z ježdění a neměla jsem dobrou náladu, kobyla furt někde něco poslouchá pokukuje a polekává se, něco dělá tak 5x týdně(lonž, volnost v hale + skoky, ježdění ) ...kolegyně co se strojila jezdit se optala, jestli dávám hořčík......koukala jsem pak ve futrovně, ona ho tam má. Buď toto období budu muset přežít a čekat, že se kobyla uklidní nebo bych ten hořčík kopila?
Kamarádce zafungoval. Což neznamená, že vždy a u každého.

A nevíte jaký ., orientuju se akorát podle "chelátu"(koukala jsem na Pavo nervControl, biomag forte... budou ty Vánoce tak ať kobyla má něco užitečného a ne další pitchovinu- uzdečku, dečku, kamašky......

napsal(a):
A nevíte jaký ., orientuju se akorát podle "chelátu"(koukala jsem na Pavo nervControl, biomag forte... budou ty Vánoce tak ať kobyla má něco užitečného a ne další pitchovinu- uzdečku, dečku, kamašky......
no jestli funguje té vaší známé ten její, můžete poprosit ať vám kousek dá. Jestli zafunguje i vám, kupte si třeba výhodnější balení napůl :-) Ale samozřejmě chelát je lepší, vstřebá se rychleji a ve větší míře.

Já dávám PSSM kobyle RelaxMax od Dromy. Ale bacha, ty hořčíky bývají hnusný na chuť, chce to dobře do něčeho zamíchat.
Já trvale hřebcům přidávám hořčík, mimo sezónu míň, v sezóně víc. Pár let jsem brala MagnesiumPony od Orlingu a teď zkouším HorseCalm od české firmy Mikrop - ten má hořčík z organického zdroje takže lepší využitelnost.
Magnesium pony mi berou normálně trochu navlhčené a nemají s chutí problém, míchám navíc do denního přídělu minerálky.
Ten HorseCalm se ve vodě rozmíchavat nemá, protože pak má horší chuť (zkoušela jsem sama) a trochu hřeje, ten se sypký zamíchá do krmení. Koně ho taky žerou celkem v klidu a cenově vychází ve větším balení mnohem výhodněji než to MagnesiumPony.
Pokud byste nedejbože koně předávkovala, tak z toho dostane hnačku, jinak nic.
Hořčík od Orlingu i Mikropu lze podávat dlouhodobě - mám ověřeno přímo u výrobce.
Skrz účinky - hořčík všeobecně patří k prvkům, které ovlivňují parasympatický nervový systém (hodně nadneseně emoce) a dostávají jeho fungování do potřebné rovnováhy se sympatickým nervovým systémem (hodně nadneseně rozum), což dohromady tvoří základ pro klidného koně. U koní, a mezi námi i u lidí, kteří jsou citlivější, většinou převažují reakce parasympatického nerv.systému a tělo díky tomu rychleji a víc spaluje zásobu Mg v organismu, aby se nahodilo do rovnováhy. Když ho není dost, tělo nezvládá rovnováhu udržet a začne jednat zkratově = lekání, nervozita, větší stres apod.
Mí koně jsou po hořčíku víc normální a lepší v hlavě, ne tak "prijebaní", jak arabský hřebec v top kondici umí být. Míň se lekají, míň "záchvatují" z neznámého a díky bohu ani na své koule nemyslí tak moc, jako když hořčík nemají.
Když jim nechám pauzu a hořčík znovu nasadím, tak jsou pár dní takoví utlumenější. Pak jejich tělo zjistí co se děje a oni do určité a přijatelné míry ožijí, leč už jim tak hodně nekape na karbyd...
Btw, pokud se kobyla leká až moc, tak bych nejdřív řešila jádro, které dostává. Citlivější koně si můžou rozjet žal. neurózu nebo vředy a to pak díky bolesti ovlivňuje i celkové chování směrem k větší lekavosti a dalšímu nepřístojnému chování a to jen hořčíkem nespravíte, i když ten do určité míry funguje v žaludku jako pufr.
Pavo Nerv kontrol určite nie, to je predražený šunt.
Relax Max - s tým mám dlhoročné skúsenosti, aj keď sme podávali iba počas obdobia, keď som jazdila, po túre, na relaxáciu svalov, večer.
Psí produkt od Dromy doslova uspal hyperaktívnu stafordku, takže účinkuje aj na psy.
Ja bez horčíka nefungujem, trpím syndrómom nekľudných nôh, takže ho poctivo baštím tiež na večer.
Horčík pôsobí aj ako myorelaxant, jedna z teórií, prečo u koní (niektorých) funguje je tá, že s dobre uvoľnenými svalmi kôň pod sedlom cíti menší diskomfort a je ochotnejší k spolupráci.

Taky hořčík dlouhodobě užívám, u mě zase spolehlivě funguje proti únavě. Jakmile ho vysadím, do týdne začnu být hrozně unavená, takže funguje.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Efe te PSSM kobyle horcik davate "proti svalovym krecim", jako u cloveka se dava magnesium? Babicka mi rikala, ze mam jist drozdi, coz mi pomaha, proti krecim. Pivovarske kvasnice asi nebudou stejne jako "kvasnice" - drozdi.

Coudas
napsal(a):
Efe te PSSM kobyle horcik davate "proti svalovym krecim", jako u cloveka se dava magnesium? Babicka mi rikala, ze mam jist drozdi, coz mi pomaha, proti krecim. Pivovarske kvasnice asi nebudou stejne jako "kvasnice" - drozdi.
Ano, pomáhá uvolnění svalů, mimo jiné. U PSSM koní je důležité Mg dotovat právě kvůli svalovým problémům.
V droždí je vysoký obsah vit. B, ten na křeče nemá vliv, pokud vím, ten je spíš na obnovu nervů apod. Pivovarské kvasnice jsou v tomto stejné. Jestli obsahují i Mg, to netuším.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Dekuji. S kvasnicema mne slo spise o to, jestli obsahuji tu "latku", ktera pomaha u drozdi, kdyz pomaha. Ale to zkusim postourat jinde.

Coudas
napsal(a):
Dekuji. S kvasnicema mne slo spise o to, jestli obsahuji tu "latku", ktera pomaha u drozdi, kdyz pomaha. Ale to zkusim postourat jinde.
Myslím, že ano, jsou to taky kvasinky.