Jaké cviky pro mladého koně - na zklidnění?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2020 22:25
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

Ahojky,
Poradíte někdo, jaké cviky pro mladého koně na uklidnění? (Kobylka je trochu nervák a strašně lítá)
Na co si dát pozor a jak pracovat s jemnohubým koněm?

Děkuji a prosím nechci žádné rejpavé odpovědi. ☺️ Život je krátký, tak si nekažme navzájem.

Foto: dotyčná kobylka🖤

16.12.2020 00:39
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Problém je v tom, že neexistují žádné cviky, díky kterým se mladý a nezkušený kůň změní na starého mazáka. Snad jenom zachovat klid, vysvětlovat koni, co po něm chci, a odměňovat za každý vstřícný krok.
Jinak nejlepší je na tohle druhý pár zkušených očí na zemi - cvičitel/ trenér, který dvojici vidí a může reagovat dle situace.

16.12.2020 07:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jak píše "slon", klid, vysvětlení a bezbřehá trpělivost. Máte vše přes sebou.
Život je krátký, tak si ho nekažte navzájem.

16.12.2020 07:34
Gaia

XXX.XXX.61.65

Mám stejný názor jako dva příspěvky výše, s koněm buduj vztah a najdi si trenéra který bude vědět co dělá

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2020 07:50

Na každého koně platí něco jiného. Nicméně koně jsou zvířata zvyku. Doporučuji proto zavést rutinu. Pracovat a nové věci se učit vždy na stejném místě, které kůň dobře zná. Začínat práci úkony, které se budou vždy stejně opakovat, začínat lekce cviky, které kůň dobře umí, a vracet se k nim, když potřebujete za něco pochválit, a zrovna se nedaří.

Berte v potaz, jak ráda připomínám, že ne"trénovaný" kůň má velmi slabou schopnost se dlouhodobě soustředit. Proto je vhodné pracovat v kratších epizodách a mít dobře rozmyšleno, co po koni budu chtít (v co nejmenších krocích, kdykoli být připravena se o krok nebo deset kroků vrátit), a jak mu to řeknu, abych mu umožnila cvik udělat správně. Mezi prací dávat koni volnost, aby se pokoukal okolo, pochodil si, kam potřebuje. Když bude vědět, že mu tam dovolíte se podívat za chviličku, nebude mít takovou potřebu tam čumět při práci.

U vzrušivých (líných... ehm, všech ) koní je velmi důležité najít pro ně dobrou motivaci :-)

Jak pracovat s jemnohubým koněm? Nesahat mu do huby. Pracujte zatím jinými metodami, a udidlo zařazujte třeba až později (pokud potřebujete) na provádění zcela rutinních cvičení. Kůň se dá na působení udidla samozřejmě habituovat, ale to by měl dělat zkušený člověk, aby to bylo k užitku.

Majitel mladého koně by měl mít vždy při ruce, jak zmíněno, zkušenou osobu, trenéra, který to uvidí na živo a může zavčasu doporučit korekce.

16.12.2020 08:01
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

Děkuji moc za rady. Trenéra mám, ale s mladou jsem tam ještě nebyla. Vyzkouším vaše nápady a snad něco pomůže😁

16.12.2020 08:04

Zuzule121 napsal(a):
Děkuji moc za rady. Trenéra mám, ale s mladou jsem tam ještě nebyla. Vyzkouším vaše nápady a snad něco pomůže😁

lepší bude, když přijede trenér za vámi, aby byla mladá ve svém známém prostředí... pak může trenér řešit vaše potíže, a nemusí se půl lekce potýkat s tím, že je kobyla v novém :-)

16.12.2020 08:17
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
lepší bude, když přijede trenér za vámi, aby byla mladá ve svém známém prostředí... pak může trenér řešit vaše potíže, a nemusí se půl lekce potýkat s tím, že je kobyla v novém :-)

To bych byla velmi ráda, kdyby přijel k nám, ale to se asi nestane. 🙈

Přidejte reakci

Přidat smajlík