Xxxyyy

XXX.XXX.233.80
Ahoj, prosím o radu, co za doplňky pořídit.😊
3,5 letý koník, krmen ovsem a momentálně dostává Reformin plus. Má horší srst, lupy a drbe se. Cca před měsícem dojedl "kůru" - černý kmín, biotin, sirup na imunitu, piv.kvasnice a šípky. To mu pomohlo, ale teď bez toho se začal zase strašně drbat a zhoršily se mu lupy. Otázka teda, co pořídit dál, jestli zase to stejné, nebo co přidat,ubrat. Děkuji 😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Xxxyyy
napsal(a):
3,5 letý koník, krmen ovsem a momentálně dostává Reformin plus. Má horší srst, lupy a drbe se. Cca před měsícem dojedl "kůru" - černý kmín, biotin, sirup na imunitu, piv.kvasnice a šípky. To mu pomohlo, ale teď bez toho se začal zase strašně drbat a zhoršily se mu lupy. Otázka teda, co pořídit dál, jestli zase to stejné, nebo co přidat,ubrat. Děkuji 😊
lupy, drbe se, ......kde, na nohách v hřívě? na těle......koukněte hodně zblízka do hřívy ke kořínkům, jestli nejsou všenky- my je taky měli, zlikvidovala jsem je černým Absorbine , na nohách by to mohl být svrab (on i v té hřívě) ten pouhým okem nepoznáte...nebo jestli máte poblíž slepice, tak "něco" od slepic....si nevzpomenu. prostě vyloučit vnější parazity. Šípky můžete dávat celou zimu , hrst do krmení https://www.naturway.cz/sipek-slupky-hrube
Lněné výlisky - https://www.prodejnabylin.cz/lnene-vylisky/
...loni ještě za 375kč + 80 doprava, nevím co se stalo , ale i tak j je to jinde o dost dražší ----
Výživný stav koně plus způsob chovu....dekujete zpoceného koně, neválí se v hnoji - jestli má řádně vykydáno a.t.d.

napsal(a):
lupy, drbe se, ......kde, na nohách v hřívě? na těle......koukněte hodně zblízka do hřívy ke kořínkům, jestli nejsou všenky- my je taky měli, zlikvidovala jsem je černým Absorbine , na nohách by to mohl být svrab (on i v té hřívě) ten pouhým okem nepoznáte...nebo jestli máte poblíž slepice, tak "něco" od slepic....si nevzpomenu. prostě vyloučit vnější parazity. Šípky můžete dávat celou zimu , hrst do krmení https://www.naturway.cz/sipek-slupky-hrube
Lněné výlisky - https://www.prodejnabylin.cz/lnene-vylisky/
...loni ještě za 375kč + 80 doprava, nevím co se stalo , ale i tak j je to jinde o dost dražší ----
Výživný stav koně plus způsob chovu....dekujete zpoceného koně, neválí se v hnoji - jestli má řádně vykydáno a.t.d.
Ano, podzim, zima - období všenek. Nevylučovala bych.
Pokud se strašně drbe, nebude to jenom zhoršenou kvalitou srsti. Buď ty všenky anebo nějaká plíseň, v zimním období je to časté. Chlupy vypadávají v malých chomáčcích i s kouskem suché kůže, dělají se lysinky. To je hodně záležitost imunity, je možné, že se to vyhojí i bez veta, prostě to odejde se zimní srstí. Do letní srsti je ale ještě daleko, zkusila bych toho veta, aby vyloučil všenky, které s necvičeným okem nemusíte poznat.

Terven
napsal(a):
Pokud se strašně drbe, nebude to jenom zhoršenou kvalitou srsti. Buď ty všenky anebo nějaká plíseň, v zimním období je to časté. Chlupy vypadávají v malých chomáčcích i s kouskem suché kůže, dělají se lysinky. To je hodně záležitost imunity, je možné, že se to vyhojí i bez veta, prostě to odejde se zimní srstí. Do letní srsti je ale ještě daleko, zkusila bych toho veta, aby vyloučil všenky, které s necvičeným okem nemusíte poznat.
No, kdyby to byla plíseň, nečekala bych, až to odejde samo. Taky bych to mohla chytit já.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Mne jednou kun "zplesnivel". Byl zvyklej celej zivot venku, a tihle byla prvni zima a posledni zima v jeho zivote, kdy byl ve zdene staji , v boxe. Drbal se, vypadaly mu chlupy, vypadal jak s prasivinou. S Dr. jsem to resila, par veci jsme zkusili. Zmizlo to,jako mavnutim kouzelneho prputku, jakmile jsem je prvni mozny den na jare vykopla ven. Uz nikdy se to nestalo, a ani ostatni kone v ten rok nic takoveho nemeli. Letos se to objevilo u jedne jalovice, take pres zimu mokvave svedive bolaky, na jare zmizlo, a ted jak byli chvili zavreny ve chlive, zas je to zpatky. Ja predpokladam reakci na vlhke prostredi.

ano, vlhko, chladno, a snížená imunita, a plísnička je hned. Moc se mi líbila větička Dr. House v jednom dílu - "nastěhuje se, vdá se, má malá plísňata…" :-D
Pokud byste někdo řešil plísně, tak krom nějakých těch vnějších přípravků (chytrá houba, antibiotika nebo já nevím, co ještě) vždycky doporučuji i vnitřní podporu imunity - kompletní doplňky a nebo vit. C, E, obilné klíčky a kvasnice (mám pocit, že to je snad i skoro složení toho Immuneregenu)
xyxyxyx

XXX.XXX.233.80
všenky nemá, vet se na něj přijede opět podívat. Ptám se ale, co dál přidat, jestli reformin, kmín, sirup a kvasnice a šípky jsou na imunitu dostačující, nebo přidat něco i na detox, srst.. nerada bych ho tím zase "předávkovala" děkuji:)
Coudas

XXX.XXX.87.254
Biotin a lnene seminko.
napsal(a):
No, kdyby to byla plíseň, nečekala bych, až to odejde samo. Taky bych to mohla chytit já.
Teoreticky jo, v praxi ale neznam nikoho, kdo by chytil plisen od kone, i pres to, ze v zimnim obdobi je to casta zalezitost. Kdysi nam na to vetka dala Imaverol, ale priznala, ze se stejnym efektem to muze odeznit i samovolne. Ono v zime je potiz, ze celkova koupel je trochu problematicka.

xyxyxyx
napsal(a):
všenky nemá, vet se na něj přijede opět podívat. Ptám se ale, co dál přidat, jestli reformin, kmín, sirup a kvasnice a šípky jsou na imunitu dostačující, nebo přidat něco i na detox, srst.. nerada bych ho tím zase "předávkovala" děkuji:)
V první řadě zjistěte, o co se jedná - nechte vzít vzorky (seškrab) a laboratorně vyšetřit. Pak nasaďte v druhé řadě cílenou léčbu. A v třetí řadě, pokud výrobce nedeklaruje omezené použití dotyčného přípravku, můžete klidně zase nasadit ten sirup na imunitu. Šípek je v množství "hrst" celkem k ničemu, kvasnice s největší pravděpodobností bude obsahovat i ten imunodoplněk, reformin je pokud vím spíš na kondici než na imunitu, a kmín, opět pokud není někde omezení podávání, můžete klidně dávat taky - pomáhá hlavně na trávení, tak můžete zvážit, zda je to u vás nějak přínosné. V každém případě ale na obnovu kůže a srsti můžete podat jak psala Coudas vhodný doplněk, buď tedy ve formě "surovinové" - biotin, len, lysin, vit. C... nebo ve formě kompletní směsi (na podporu srsti a kopyt).
Zásadní ale je správná diagnóza. Můžete totiž jinak dlouhá léta plácat spoustu peněz za doplňky a úpravy KD zcela zbytečně.
Já jsem se setkala zprostředkovaně třeba už i s tím, že kůži napadl prostě zlatý stafylokok. Normálně se na ní fláká zcela přirozeně a není zajímavý, ale když se "zvrhne"....
Xxxyyy

XXX.XXX.233.80
napsal(a):
V první řadě zjistěte, o co se jedná - nechte vzít vzorky (seškrab) a laboratorně vyšetřit. Pak nasaďte v druhé řadě cílenou léčbu. A v třetí řadě, pokud výrobce nedeklaruje omezené použití dotyčného přípravku, můžete klidně zase nasadit ten sirup na imunitu. Šípek je v množství "hrst" celkem k ničemu, kvasnice s největší pravděpodobností bude obsahovat i ten imunodoplněk, reformin je pokud vím spíš na kondici než na imunitu, a kmín, opět pokud není někde omezení podávání, můžete klidně dávat taky - pomáhá hlavně na trávení, tak můžete zvážit, zda je to u vás nějak přínosné. V každém případě ale na obnovu kůže a srsti můžete podat jak psala Coudas vhodný doplněk, buď tedy ve formě "surovinové" - biotin, len, lysin, vit. C... nebo ve formě kompletní směsi (na podporu srsti a kopyt).
Zásadní ale je správná diagnóza. Můžete totiž jinak dlouhá léta plácat spoustu peněz za doplňky a úpravy KD zcela zbytečně.
Já jsem se setkala zprostředkovaně třeba už i s tím, že kůži napadl prostě zlatý stafylokok. Normálně se na ní fláká zcela přirozeně a není zajímavý, ale když se "zvrhne"....
Děkuji, seškrab byl dělán několikrát, vždy negativní.

Xxxyyy
napsal(a):
Děkuji, seškrab byl dělán několikrát, vždy negativní.
Tak to je možná informace, kterou jste mohla uvést v úvodu - vyhnula byste se spekulacím o původci potíží.
Takže ano, dlouhodobě by neměl být problém podávat jakýkoli doplněk na srst a kopyta, pokud výrobce neuvádí jinak, stejně jako podporu imunity.
Nicméně ve vašem případě bych zvážila konzultaci s výživářem a pokud už se nestalo, tak více veterináři, protože chyba může být skutečně i někde jinde, než v kůži.
Můžete mít koně alergického - a potom by podpora imunitní reakce zrovna nebyla optimální zásah :-) Můžete pouvažovat s veterináři, zda neudělat nějaké vyšetření na alergie. Třeba alergie na krmiva, na něco, co se specificky objevuje v zimě - prach z určité rostliny v seně? Co tak třeba třezalka v seně? Neupravují se chemicky ve vašem okolí v zimě pole? (nevím, kdy se čím ošetřují, uprostřed zimy je to třeba hloupost) Atd.....
Xxxyyy
napsal(a):
Zkusila bych něco na pročištění organizmu. A na chvili bych nedávala žádný příkrm,jen seno. A pokud je to možné,koně bych umyla,aspoň tedy ta nejvice zasažená místa. I v zimě se dá kůň okoupat,pokud máte dosti odpocovacích dek. S tímto postupem nic nepokazíte. Když by to nepomohlo,budete mít alespoň čistého koně. Taky doporučím s ním nic nedělat. Můžete na to využit čas od teď, stejně všichni blázní s Vanocemi. Těch 10-14 dní uteče a pak uvidíte,co bude.

Terven
napsal(a):
Teoreticky jo, v praxi ale neznam nikoho, kdo by chytil plisen od kone, i pres to, ze v zimnim obdobi je to casta zalezitost. Kdysi nam na to vetka dala Imaverol, ale priznala, ze se stejnym efektem to muze odeznit i samovolne. Ono v zime je potiz, ze celkova koupel je trochu problematicka.
Já taky ne, ale od krávy ano - a nebylo to nic hezkého. A jednou na naši stáj (koňskou) poslala jedna přecitlivělá maminka krajského epizootologa, že u nás její dcera právě tu plíseň chytla. Nebyly to hezké dny, kdy jsme čekali na výsledek. Naštěstí negativní.
Pleseň som od koňa dostala a vyhodila sa mi samozrejme na tvári, niečo krásne.
Zoškrab ak sa robil, tak na čo sa da vyšetrovať? Robil sa povrchový, alebo aj hlboký? Aj stery a kultivácia na plesne a baktérie? Aj diagnostika ektoparazitov?
Môžem vidieť nejaký výsledok z toho vyšetrenia a kedy bolo robené?
napsal(a):
Šípek je v množství "hrst" celkem k ničemu
Neřekla bych. Je fakt, že v případě šípků a hlavně bylin se s tímhle nelogickým argumentem operuje často. Ale je třeba si uvědomit, že léčivé drogy a doplňky stravy se dávkují jinak než běžná potrava a stejně jako člověk jich neužívá naráz deset deka, ani kůň je nemusí žrát na kila.
Takže pokud doporučená dávka pro člověka je čajová lžička nebo polévková lžíce, pro koně je cca 10x větší podle jeho hmotnosti - čili žádná kila nejsou třeba.
Zajímavé je, že lidé, kterým čajová lžička na šálek pro člověka přijde úplně normální, nad hrstí toho samého pro koně kroutí nevěřícně hlavou.

terven: samozřejmě záleží na tom, čeho chce člověk dosáhnout. Já vycházím z toho, že slečna dává šípek na doplnění vitaminů či jiných metabolicky cenných látek (možná tedy chybný předpoklad z mé strany), a potom se obracím na tento článek https://www.equichannel.cz/zazracne-sipky - ale třeba tam nějaké významné účinky nejsou zmíněny.
Jaké účinky má šípkový čaj, o tom nemám nejmenší představu, v tomto smyslu načítám informace jen ohledně koní, u lidí fakt netuším. Pokud se bavíme o zalévání horkou vodou, dobrovolně tím odstřelíme část termolabilních látek, jako jsou vitaminy a antioxidanty, takže se zřejmě pije ten čaj z jiných důvodů.
Pokud máte ohledně obsahů účinných látek v šípku pro koně nějaké další podklady, budu rozhodně moc vděčná za odkazy, rozšířím si obzory a upravím mileráda zase svůj názor na základě nových zjištění :-) Třeba začnu taky rvát keře po okolí. Proto jsem na diskusi. Moc děkuji :-)
Buggyra - z vašeho předchozího příspěvku jsem pochopila, že nezpochybňujete šípky jako takové, ale spíš jejich množství, čili hrst. Alespoň z té věty to tak vyznělo
Šípek je v množství "hrst" celkem k ničemu
Šípky obsahujou hodně vitamínu C, biotin, různé minerály...nemám důvod si myslet, že kůň je nevyužije, navíc oproti člověku má tu výhodu, že je může konzumovat přímo a nikoli jako nálev nebo odvar.
Jasně, že záleží na způsobu sušení a uchovávání, jako u všeho. Samozřejmě v některých případech ty účinky mohou být diskutabilní i u lidí. Já jsem zareagovala výhradně na to zpochybnění množství - slýchám a čtu to často, i tady - že hrst bylin pro tak veliké zvíře musí být k ničemu. A vždycky, když na tu nelogičnost toho tvrzení poukážu, lidi zareagujou stejně - najednou začnou zpochybňovat byliny jako takové, že stejně sušením a louhováním ty cenné látky ztrácejí apod.
Z vašeho odstavečku o zalévání horkou vodou soudím, že pochybujete o účincích bylinných čajů i v případě lidí - tak to vás vyvedu z omylu, tam ty účinky někdy jsou hodně výrazné, asi všechny ty obsažené složky termolabilní nebudou.

Terven: rozhodně nejsou všechny látky termolabilní, o tom žádná, třeba takové třísloviny :-) A nebo slizové látky, které jsou přínosné na mnoha frontách, které se uvolňují právě a zejména louhováním za tepla - osobně jich sama využívám :-) A rozhodně se zalitím horkou vodou nikdy neztratí "všechny" termolabilní látky, ostatně obsah vit. C v bramborách je stále významný i po šetrném uvaření nebo ještě lépe uvaření v páře :-) Co se týče účinků například diuretických záležitostí, o tom nemám ani tu nejmenší pochybnost, to mi můžete věřit :-D
Tady vycházím zrovna opravdu konkrétně ze zmíněného článku, který šípky přímo pro koně diskutuje, a uzavírá tím, že jsou vynikající jako zdravý pamlsek (rozhodně vhodnější než cukr, který rozhazuju u koní já ), ale k doplnění vyjmenovaných látek jsou (nadto v čerstvém stavu - vlastně nevíme, v jaké formě je zadavatelka krmí...) zřejmě ne zcela vhodné. Takže ano, polemizovala jsem nad množstvím podávaných šípků, v souladu se zmíněným textem.
Bugyrra - jasně. Autorka článku chtěla říci, že šípky nejsou samospásné, nevyřeší problém samy o sobě, nelze si myslet, že s nimi lze vyléčit laminitidu apod.
Nemám pocit, že bych byla s autorkou v rozporu. Šípky neberu jako superpotravinu, ale jako dílek do skládačky, kde ostatní dílky tvoří vhodně sestavená KD, další vhodné doplňky, dobrý management, pastva atd.
Vše podstatné je asi v této větě z článku
Přestože terapeutický a substituční účinek šípky v běžných dávkách zásadní význam nemají, přesto zůstávají mimořádně cenným doplňkem výživy. Každá možnost obohatit základní krmnou dávku má svou hodnotu.
Takže jsem stále přesvědčená, že hrst šípků smysl má

A věta Přestože terapeutický a substituční účinek šípky v běžných dávkách zásadní význam nemají... je vlastně hrubě přeformulovaná Šípek je v množství "hrst" celkem k ničemu :-) Takže se vlastně shodneme, to je výborné :-)
Rozhodně nemám nic proti zkrmování šípku, a pokud má někdo pocit, že jeho koni pomáhá (každé zvíře je individuum, zrovna kombinace látek může mít ten správný efekt), tak jen nešť :-) Tazatelka se ptala na doporučení doplňků na problém, inu na řešení problému bych určitě já osobně volila raději nějaký silnější doplněk vit. C jako takového.
Coby obohacení KD je jistě šípek stejně šikovný, jako řepa či jablka :-)
Ale rozumím, že jsem se vyjádřila prve bez kontextu, a příště budu tedy raději místo přímého vyjádření dávat rovnou odkaz na článek, aby si každý usoudil podle svého :-) Děkuji za popovídání
Není zač
Mezi "nemít zásadní význam" a "být celkem k ničemu" já ještě furt rozdíl vidím, ale už mlčím
Co se týče toho syntetického céčka, tak s tím bych byla zase opatrná já, není to moc fajn s ohledem na možný výskyt vředů - zmínka zhruba v polovině článku
https://www.equichannel.cz/jak-si-nezabit-kone

Pokud mají koně šípky na pastvině, chodí je spásat....a ona ta hrst je skoro přesně těch plus mínus 20- 30g, co je běžně na velkého koně....(odvážíte a pokud nemáte odměrku s ryskou stačí nastavit hrst nebo kelímek od jogurtu aby jste dál věděla kolik..)
Když mi koník na pastevku nudloval, koupila jsem průduškový čaj v Kaufu cena 20kč (já ho naprosto zbožňuju v kombinaci s černým čajem, ale měli dřív takový s pandou, teď mají tento a celou krabičku kobyla denně dostala do krmení, bez pytlíčků samozřejmě-30g, vyjde to myslím levněji, jako dávka z kyblíku určeného pro koně + šípek... https://caje.heureka.cz/teacz-bylinny-caj-pruduskovy-20-sacku/#specifikace
Co se týče šípku, kůra každou zimu: https://www.naturway.cz/sipek-slupky-hrube
A mohu doporučit při hříběcích bradavicích, při nasazení šípku, začly mizet a zasychat....
Verun a co tyto:
https://www.naturway.cz/sipek-plod-rezany?v=1000-g&gclid=CjwKCAiAz4b_BRBbEiwA5XlVVjHSb5dfPWWmCcovInlH7ZBjk87p9wzFOZ1Nvuq_VINYeVidNQR2pxoC8_MQAvD_BwE
nebo tento, je pěkně barevný:
https://bylik.cz/zbozi/614-sipek-cely-plod.html?gclid=CjwKCAiAz4b_BRBbEiwA5XlVVjjBLhbmyLeLZ9F2m-_pLPE_TcG8tntrfya9_PXrtcLFZ__-kF0EkRoCfzwQAvD_BwE
Nevadí koním ty chloupky? Pro lidi prodejce doporučuje cedit přes plátno či filtr.
Arbora
napsal(a):
Sisi, ešte stále stíhate šipky aj nazbierať, ja so zberom čakám vždy na prvý mráz. Za hodinu máte nazbierané pre jedného koňa na celú zimu, vysypete niekam na plech a počkáte, kÝm uschnú. A ešte budú aj eko-bio
Máte asi pravdu. Nevím, kdo v přírodě šípky žere,ale mám nějaké zábrany v té naší vyplundrované přírodě, ještě trhat šípky pro mého koně. Ona je zas tolik nepotřebuje k životu. Jen mě to téma zaujalo.
A co když zrovna ty šípky, co otrhám, některému zvířátku či ptáku, budou chybět?