Ako naučiť kone piť z napájačky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.12.2020 20:40
rennie111

XXX.XXX.91.43

Poraďte niekto lebo začínam byť zúfalá.. konečne som si tento rok chcela uľahčiť zimu a tak som našim koňom dopriala do výbehu vyhrievanú napájačku. Tie nevďačné mrciny z nej ale vôbec nechcú piť zatiaľ zo 4 sa mi podarilo tam nalákať iba ročné žriebä ktoré bolo dosť zvedavé na to, aby to skúsilo. Zvyšné tri kobyly stoja okolo, vidia že v nej je voda, ale nepijú z nej. Už som im skúsila na celý deň zobrať sud s vodou a sledovať ich, ale nepili a večer pri nej vedúca kobyla naštvane stála a všetkých odháňala ale nenapila sa. Keď som podľahla a pustila im vodu do suda pili všetky čiže boli smädné. Mám len vydržať dlhšie a dúfať, že sú dosť chytré aby neumreli od smädu, alebo ako inak ich to naučiť? Pritom dve kobyly sa už s napájačkami stretli ale dávnejšie.

18.12.2020 21:03
kallisto

XXX.XXX.134.186

Tak bylo by fajn jednoho to naučit. Postavit ho k napaječce a čvachtat se ve vodě, mačkat ten mechanismus. Jak to jeden bude umět, ostatní to okoukají.
Můžete ještě zkusit do ní nasypat nějaké zrní, oves a kůň jak bude baštit spustí vodu a přijde na to že tam teče voda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2020 22:54

Když mi kobyla přišla z pastevka do boxu, taky to neuměla, dostala párkrát kýbl a pak už ne a naučila se to.....dala bych pod napaječku kyblík s vodou aby chodily k vodě tam a ony se postupně o tu napaječku občas "otřou" a naučí se.....taky záleží jaký je tlak- velký moc malý....?

19.12.2020 22:27
Arbora

XXX.XXX.96.141

Vzala by som každého sólo, napatlala niečím napajáčku, aby ich to lákalo sa s tým pohrať. Možno by stačili aj pohádzané kúsky mrvky, či jablka.

Za 10 rokov v boxovom ustajnení si pamätám iba jedného koňa, ktorý mal problém s napájačkou, ten mal kýbel. Ostatným stačilo “ukázať”, prípadne odkukali od suseda, alebo pomáhalo vziať za ohlávku, priviesť k napájačke a ukázať koňovi nosom, že ako na to.

20.12.2020 08:03

Arbora napsal(a):
Vzala by som každého sólo, napatlala niečím napajáčku, aby ich to lákalo sa s tým pohrať. Možno by stačili aj pohádzané kúsky mrvky, či jablka.

Za 10 rokov v boxovom ustajnení si pamätám iba jedného koňa, ktorý mal problém s napájačkou, ten mal kýbel. Ostatným stačilo “ukázať”, prípadne odkukali od suseda, alebo pomáhalo vziať za ohlávku, priviesť k napájačke a ukázať koňovi nosom, že ako na to.

Asi tak. Já pamatuji jednoho koně za 40 let, který se to nenaučil. Možná proto, že to majitelka příliš brzy vzdala.

20.12.2020 11:21
MajkaP

XXX.XXX.84.93

A jaká je to přesně napáječka?

22.12.2020 16:06
rennie111

XXX.XXX.7.245

Ďakujem všetkým za rady. Zatiaľ som stále neúspešná, naše kone sú asi extra hlúpe
Je to nerezová misková napájačka, posielam foto. Voda v nej stojí, vidia že tam je. Najprv som im pod ňu dala sud s vodou tak ako boli zvyknuté, ale to niktorú nenapadlo si ju ani len všimnúť. Keď bol sud prázdny tak tam stáli a rozčuľovali sa. Vydržala som to celý deň a na striedačku ich dávala na ohlávku a skúšala im ukazovať že tam majú piť. Dokonca som hadicou púšťala pred nimi vodu do napájačky, aby to videli. Ani jednu to nezaujímalo okrem ročného žriebäťa. To z nej normálne pije. Teda keď v sude nie je voda, inak dá prednosť tomu. Ostatné to neokukali ani za dva dni. Vlasnte boli celú sobotu vonku bez vody, večer už šéfka stáda stála pri napájačke a nikoho tam nepustila, ale nepila z nej. V noci dostali do boxu kýbel s vodou, ráno všetky bežali k napájačke, ale len sa tam kukli, nenašli sud tak odišli. Celú nedeľu som ich ešte nechala bez vody, že snáď to prídu skúsiť, zas ich dávala na ohlávku, čľapkala som im tam v napájačke, zas púšťala vodu, ale nič. Poobede sa tam už začali pri nej biť, každá ju strážila, ale ani jedna nepila. Večer som to vzdala a napustila im sud, vypili veľaaaa evidentne boli všetky smädné, takže to ani jedna neskúšala kým som ich nevidela. Odvtedy majú napustenú vodu v sude pod napájačkou a ešte rozmýšľam, že im tam teda skúsim nakrájať jablká, alebo nahádzať ovos. Alebo mám vydržať ešte dlhšie a keď budú fakt moc moc smädné tak to nevydržia? Zatiaľ sú v prevahe nad mojimi nervami.

22.12.2020 16:45
MajkaP

XXX.XXX.26.165

Nakrájet jablka, nebo udělat řídký mash A jinou vodu sebrat. Úplně. Pokud ve stade není nějaký kus náchylný na ucpání.... Takovahle napáječka není "těžká", že by jí neuměly dopouštět

22.12.2020 18:38

Já bych na to také nervy neměla, jsou to čuryny.....tuto napaječku vidím poprvé...setkala jsem se jen s jazýčkovými....vodu bych jim tam dala,(bála bych se ucpání) ale jen v pár kýblích, jaký je v napáječce tlak? zkoušela jste jak je to "příjemné" ...no pokud z toho pije ročka, tak ostatní by mít problém neměli....

22.12.2020 20:18
Terven

XXX.XXX.110.191

MajkaP napsal(a):
Nakrájet jablka, nebo udělat řídký mash A jinou vodu sebrat. Úplně. Pokud ve stade není nějaký kus náchylný na ucpání.... Takovahle napáječka není "těžká", že by jí neuměly dopouštět

V zimním období, kdy už koně futrujou převážně seno, bych si netroufla sebrat vodu a to ani v případě, že by ve stádě nebyl na ucpání nikdo. V zimním období zácpový koliky hrozí o dost víc než v létě, ačkoliv by to člověk neřekl.
Ono to nemusí být tak, že by to koně nezvládali technicky, třeba jim to jen divně smrdí, v tomhle jsou tak trochu autisti.
Moje kobyla se naučila pít z míčový napáječky, oproti téhle už mi to připadalo jako vyšší dívčí - ten míč se musí odtlačit ne úplně malou silou a kůň musí zjistit, že voda je pod ním. Naštěstí přišla mezi koně, kteří už to uměli, takže stačilo to odkoukat. Ale bylo to o nervy a taky v zimě - vetka radila nosit jí kýbl, dokud ji neuvidíme pít. Na kýbl nám bohužel kašlala, naštěstí si s napáječkou poradila rychle.

22.12.2020 20:36
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Terven napsal(a):
V zimním období, kdy už koně futrujou převážně seno, bych si netroufla sebrat vodu a to ani v případě, že by ve stádě nebyl na ucpání nikdo. V zimním období zácpový koliky hrozí o dost víc než v létě, ačkoliv by to člověk neřekl.
Ono to nemusí být tak, že by to koně nezvládali technicky, třeba jim to jen divně smrdí, v tomhle jsou tak trochu autisti.
Moje kobyla se naučila pít z míčový napáječky, oproti téhle už mi to připadalo jako vyšší dívčí - ten míč se musí odtlačit ne úplně malou silou a kůň musí zjistit, že voda je pod ním. Naštěstí přišla mezi koně, kteří už to uměli, takže stačilo to odkoukat. Ale bylo to o nervy a taky v zimě - vetka radila nosit jí kýbl, dokud ji neuvidíme pít. Na kýbl nám bohužel kašlala, naštěstí si s napáječkou poradila rychle.

Jo, proto bych koním neinstalovala napáječku v tomhle období. Například ta míčová se dá v létě bez míče, pak se tam hodí nějaký menší míček, aby ho kůň odstrčil a pil kolem něj a věděl že to jde a až pak se tam dá ten, který tam patří. Pokud přijde nový kůň do stáda, je to právě lepší, protože to odkouká od ostatních.
Jenže pokud koním seberu všechnu vodu a vydržím s nervy, tak vím že nemají vodu, hlídám je a oni se to naučí. Jenže když jim pak dávám různé napít, tak nebudou mít takovou snahu se na napáječku učit. Budou čekat až jim dám vodu a stejně hrozí ucpání. Jen se mi to riziko protáhne, protože je to místo třech dnů budu učit měsíc.

22.12.2020 21:04
kallisto

XXX.XXX.134.88

Dejte jim do toho nějaké žrádlo prostě. Aby tam strčili čumák a spustili vodu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík