DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat jak jste naučily koníky chodit na lonži do předu a dolů? Všem předem děkuji za odpovědi. Hodně lidí mi říká ať kobylku vyvážu, ale to si moc nechce, protože ji nechci nijak svazovat.
Zdravim, naučit to podle mě nejde. Kůň k tomu musí dojít sám. Mě to s kobylkou trvalo asi 3/4 roku bez vyvázání. Samozřejme ze s vyvazanim to jde rychleji ale proste kdy kun da hlavu alespon trochu niz, musi prijit pochvala. To se casem bude zlepsovat az do dokonalosti. Ja to ucila na jizdarne kde jsem mela i prehled o tvaru kruhu a tim ze jsem mu parkrat “brnkla” do ohlavky tak to po chvilce pochopila a ted chodi hlavou dole i bez ohlavky.
ALE POZOR:
Hlava dole neznamenaji vyklenuta zada. Dost casto vidim ze lide berou hlavu dole, jako ze kun zapojuje bricho a vyklene zada, ale nemusi to tak byt - spise to tak casto neni. Nekteri (hlavne chytri) kone daji hlavu dolu s myslenkou ze jim da clovek po chvili pokoj, ale stejne to pak tahnou zady a ne brichem, tudiz to pak neni moc prospesne. Jednoduse falšují uvolneni. Po tom co jsem kobylu naucila chodit s hlavou dole, musela jsem ji dat pod bricho gumu, ktera ji pomaha to bricho zapojit a po mesici je obrovsky rozdil. Snad rady pomohou a pamatujte, ze rychle se kun akorat pokazi. Vsechno musi mit dostatek casu :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat jak jste naučily koníky chodit na lonži do předu a dolů? Všem předem děkuji za odpovědi. Hodně lidí mi říká ať kobylku vyvážu, ale to si moc nechce, protože ji nechci nijak svazovat.
S pomocí zkušeného člověka. Když se takhle ptáte, asi jich moc nemáte. Bez urážky. Já se i po 40 letech u koní pořád ptám a učím.
DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý den,
Některý tak prostě jde,některému musíte vyvázáním ,třeba jednou,naznačit
Lepší je to učit pod sedlem,lonžování obecně je věda a lonžovat správně a cíleně umí málokdo
Už je vidět na vaší kladrubce krmení? Opravila se ?
koně
napsal(a):
Některý tak prostě jde,některému musíte vyvázáním ,třeba jednou,naznačit
Lepší je to učit pod sedlem,lonžování obecně je věda a lonžovat správně a cíleně umí málokdo
Už je vidět na vaší kladrubce krmení? Opravila se ?
Ano, už krásně přibírá.
Lonžování je dobrá diagnostická pomůcka. Kůň prostě ukazuje s čím má problém...
(jenže to se musí umět koukat a vědět na co vlastně)
Já jsem si před lety dotáhla vyhublou a bolavou ponici. Ta na lonži prostě útočila - já jsem měla celkem "šok", když 13 letá kobyla místo rutinního kroužení prostě zaútočila. No odložila jsem to cca o půl roku, do té doby pracovala na rovném a rovně. Naučila jsem ji chodit ven vedle kola. A ona se nasvalila pěkně právě na té práci rovně a potom mohla i na lonži. Samo že postupně a právě jak se s ní nepracuje jen násilně, naučila se dávat najevo co je jí. Prostě když ne jednu ruku nenacválá, vím že ji bolí záda (zamyslím se - zmokla, ofoukla, přetáhly jsme to pod sedlem...). Opravdu je vyvazování jen pro znalce a i ti to dělají jen na chvilku.
Ale můžu doporučit jako pomůcku 8 z bandáže, ta se mi velmi osvědčila k posouvání zadních nohou - i na rovném vedle kola (z druhého koně).
Pipilota
napsal(a):
A jinak tedy ta krmná kondice je zatím slabá. Se rozepište o tom co a jak s krmením - honěním koně na lonži se čupr zadek neudělá.
Nechci ji honit na lonži, chci jí nasvalit záda.😉 Kdybych ji chtěla honit na lonži, tak ji rovnou vyvážu, abych to měla snažší a nebudu řešit pohyb dopředu a dolů.🤣

DalyaAneralis
napsal(a):
Nechci ji honit na lonži, chci jí nasvalit záda.😉 Kdybych ji chtěla honit na lonži, tak ji rovnou vyvážu, abych to měla snažší a nebudu řešit pohyb dopředu a dolů.🤣
V tom případě doporučuji na jízdárně krokové a klusové kavalety a venku kopečky. Obé na ruce (ve volnosti) a pod sedlem.
DalyaAneralis
napsal(a):
Dve lonže (treba vedieť), dlhé rovné línie, prekračovanie bariér, brodenie v potoku, v hlbšok lístí,piesku (nie dlho), rôzne cviky (stačí dať do google/yotube výraz "pilates for horses".
Naučiť znížiť hlavu na povel, kabardinec to pochopil asi za 20 minút, hucul za 15, precvičovať denne, v stoji, potom v kroku, kluse.
A futrovať a futrovať.

DalyaAneralis
napsal(a):
Však to mám v plánu začít s ní pracovat na jaře. Ale jaro bude za chvíli, tak hledám nápady.
Nápady zazněly.

Dopředu dolů není všelék, jak bylo psáno, kůň k tomu musí dojít sám, vyvázáním akorát ztuhne. Že má kůň hlavu dole neznamená, že umí zapojit zadní nohy. Mnohem lepší než plácání na lonži je práce v terénu, krok, klus z kopce do kopce, kůň tím získá svaly, kondici, obratnost.

Pipilota: Mohu se poptat, co je to 8 z bandáže? Není to nějaké vázání na způsob lonžovacího postroje? Vím, že s lonžovacím postrojem je taková potíž, že kůň se naučí spíš kroky zkracovat, než si došlápnout dále pod sebe....
Na práci na podsazení krom toho, co už zaznělo, mohu vřele doporučit stranovou práci. Nejefektivněji se mi jeví skutečně to vyklusání či vycválání z dovnitř plece. Také si na tom výborně ověříte křivost, ztuhlost nebo bolavost koně. Osobně do jízdárenské práce také zařazuji hodně couvání a z couvání vyklusat, příp. vycválat, to jsou cviky na rovnováhu. Slalom v kroku, klusu na laterální dynamiku. Ani jedno z toho nejde dělat jako hurá akce bez předchozí přípravy. Stranové cviky je dobré začít ze země a nakoukat si, jak kůň zvládá jaké úhly. Couvání je nutné začínat od požadavku "zhoupnutí dozadu", případně "jeden krok zpět", a končit okamžitě jakmile kůň tuhne. Postupně přidávat. Na couvání více kroků je také pěkně vidět, je-li kůň křivý nebo mimo rovnováhu. Slalom je dobré začít na vzdálenosti "3x délka koně" mezi dvěma body (pneumatiky, kužely, hrsti pilin) a postupně zkracovat podle toho, jak to kůň dává s rovnováhou.
DalyaAneralis
napsal(a):
Ano, už krásně přibírá.
No,tak ,dobře,je to krátká doba
Ale špinavé chlupaté pozadí ,kdyby nebylo chlupaté,se od toho kostnatého zapleteného ,zatím příliš neliší
Tak hlavně krmte a krmte ,co jste nakonec zvolila za kombinaci ?
No a taky jezděte,doporučuji terénní vycházky.
Ať máte zjara zadeček ,aspoň jako naše mladice

DalyaAneralis
napsal(a):
Ano, už krásně přibírá.
Hlas je omylem, nepřibírá.

DalyaAneralis
napsal(a):
A viděla jste kobylu naživo? Ne, neviděla, z fotky toho hodně poznáte.
Fotka stačí. Jestli nechcete slyšet konstruktivní kritiku, váš problém. Není to osobní.
napsal(a):
Fotka stačí. Jestli nechcete slyšet konstruktivní kritiku, váš problém. Není to osobní.
Jedna fotka opravdu nestačí, nevidí fotky z boku a nic. Takže já jsem spokojená jak přibírá, takže mi jsou vaše komentáře jedno... Navíc tato diskuze nebyla založena kvůli tomu jestli přibírá, ale k vůli tomu lonžování...
napsal(a):
Pipilota: Mohu se poptat, co je to 8 z bandáže? Není to nějaké vázání na způsob lonžovacího postroje? Vím, že s lonžovacím postrojem je taková potíž, že kůň se naučí spíš kroky zkracovat, než si došlápnout dále pod sebe....
Na práci na podsazení krom toho, co už zaznělo, mohu vřele doporučit stranovou práci. Nejefektivněji se mi jeví skutečně to vyklusání či vycválání z dovnitř plece. Také si na tom výborně ověříte křivost, ztuhlost nebo bolavost koně. Osobně do jízdárenské práce také zařazuji hodně couvání a z couvání vyklusat, příp. vycválat, to jsou cviky na rovnováhu. Slalom v kroku, klusu na laterální dynamiku. Ani jedno z toho nejde dělat jako hurá akce bez předchozí přípravy. Stranové cviky je dobré začít ze země a nakoukat si, jak kůň zvládá jaké úhly. Couvání je nutné začínat od požadavku "zhoupnutí dozadu", případně "jeden krok zpět", a končit okamžitě jakmile kůň tuhne. Postupně přidávat. Na couvání více kroků je také pěkně vidět, je-li kůň křivý nebo mimo rovnováhu. Slalom je dobré začít na vzdálenosti "3x délka koně" mezi dvěma body (pneumatiky, kužely, hrsti pilin) a postupně zkracovat podle toho, jak to kůň dává s rovnováhou.
8 je jenom bandáž (klidně starší na nohy od tety). Zkřížení je na hřbetě a jedna smyčka je okolo prsou a druhá větší "pod zadkem". Tady taková 8 ležící na koni. Nijak to neomezuje, hlavou si může kůň dělat co chce. Ale ten pocit z boku a zezadu stehen ho přiměje vyzkoušet prostě šlápnout více pod sebe. Když to neudělá, nic se nestane - ale on to ten kůň zkusí a zjistí jak se cítí atd.
Cvičení je pro koně co už něco dělají. 8 je vyloženě když se jede ven a "postižený" kůň se bere s sebou aby nestál v ohradě... Ještě než je v pořádku, tak aby se na něm jezdilo.
Je to z TT technik a musím říct, že koně na to reagují dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200
DalyaAneralis
napsal(a):
Dobrý den,
Mě pomohlo to , že jsem šla lonžovat , když mi kobyla nešla dopředu , tak jsem na ní hodila sedlo a srovnala ji až se mi zdála dostatečně dopředu , tak jsem vzala lonž a dokončilo to co jsme žačaly a kobyla mi šla potom krasne už sama dopředu .
Postupem času už vám bude chodit sama. Zkuste to takhle párkrát a kůň to za chvíli pochopí . Mě to pomohlo (vlastní zkušenost )
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě pomohlo to , že jsem šla lonžovat , když mi kobyla nešla dopředu , tak jsem na ní hodila sedlo a srovnala ji až se mi zdála dostatečně dopředu , tak jsem vzala lonž a dokončilo to co jsme žačaly a kobyla mi šla potom krasne už sama dopředu .
Postupem času už vám bude chodit sama. Zkuste to takhle párkrát a kůň to za chvíli pochopí . Mě to pomohlo (vlastní zkušenost )
A ještě si jí vyvážu chambonem , aby šla i dólu akorát si dejte bacha ať vám to kůň potom netáhne po předku , aby hlavní pohyb byl od zádi

konějsouživot
napsal(a):
Já tam teda rozdíl vidím, že přibrala.
Možná chlupy. Střecha je tam pořád.

konějsouživot
napsal(a):
Střecha tam pořád je, ale už ne taková a určitě to chlupy nejsou.
Tak máme každá jiné oko.