Měsíční výdaje na koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

terezaken

20.12.2020 17:04
terezaken

XXX.XXX.191.45

Dobrý den všem.

Naskytla se mi možnost, mít vlastního koníka a premýšlíme, zda-li do toho jít. S tím souvisí výdaje ohledně koníka- pokud počítám, že ustájení budu mít za 3 500,- (bavíme se o boxovém ustájení, toto je cena pod kterou se skrývá kompletní krmení koně, péče). Kůň bude mít základní výbavu s sebou (myslím sedlo, uzdečku, podsedlovky, ohlávky, vodítka, čištění, atd.)

A mě by zajímaly ostatní výdaje. veterinář(očkování, odčervení), kovář, atd.
Na kolik takhle vyjde miláček vás, pokud nemáte nějaké náhlé výdaje? (nemoc, zranění, apod.)

Několik desítek tisíc bokem vždy máme (nejsem plnoletá, je mi 15 a bydlím s rodiči, ale určitou část si budu platiti sama).

Děkuji všem za normální odpovědi bez rýpání jestli umím jezdit atd, koně zatím nemám, přemýšlíme, zda-li koně koupit či ne a i přes to, že mám načteno x knih, stránek ohledně těchto výdajů, nejradši uslyším někoho v praxi a různé názory, zkušenosti, na co dát pozor.

Vážím si vašich zkušeností, které mi budete ochotni předat. Ocením někoho, kdo má koníka déle.
Tak všem přeji mnoho zdraví, krásných chvil v sedle a příjemné svátky.

20.12.2020 17:13
mulan

XXX.XXX.252.30

Tu cenu ustájení máte potvrzenou od ustajovatele, nebo to je jen Váš odhad?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.12.2020 17:33

Moje výdaje jsou reálně tak těch 15 tisíc Kč průměrně, se vším všudy, s tím, že někdy je to 10 tisíc (7,5 tis za ustájení a zbytek za tréninky) a někdy 50 tisíc, když například pořizuji nové sedlo.

terezaken

20.12.2020 17:39
terezaken

XXX.XXX.191.45

mulan napsal(a):
Tu cenu ustájení máte potvrzenou od ustajovatele, nebo to je jen Váš odhad?

Mám to potvrzené, asi půl roku u něj jezdím a teď mi nabídl ustájení za 3,5 tisíce.

20.12.2020 17:40

terezaken napsal(a):
Dobrý den všem.

Naskytla se mi možnost, mít vlastního koníka a premýšlíme, zda-li do toho jít. S tím souvisí výdaje ohledně koníka- pokud počítám, že ustájení budu mít za 3 500,- (bavíme se o boxovém ustájení, toto je cena pod kterou se skrývá kompletní krmení koně, péče). Kůň bude mít základní výbavu s sebou (myslím sedlo, uzdečku, podsedlovky, ohlávky, vodítka, čištění, atd.)

Na kolik takhle vyjde miláček vás, pokud nemáte nějaké náhlé výdaje? (nemoc, zranění, apod.)

Několik desítek tisíc bokem vždy máme (nejsem plnoletá, je mi 15 a bydlím s rodiči, ale určitou část si budu platiti sama).

Děkuji všem za normální odpovědi bez rýpání jestli umím jezdit atd, koně zatím nemám, přemýšlíme, zda-li koně koupit či ne a i přes to, že mám načteno x knih, stránek ohledně těchto výdajů, nejradši uslyším někoho v praxi a různé názory, zkušenosti, na co dát pozor.

Vážím si vašich zkušeností, které mi budete ochotni předat. Ocením někoho, kdo má koníka déle.

3 500 za (kvalitní) boxové ustájení se mi zdá málo. Pohybuje se spíš od 5 000 Kč nahoru. Očkování, odčervení mám za nákupku, cca 1 500 Kč ročně. Kovář - podle kraje a počtu kovaných nohou - 2 000 Kč co 2 měsíce. O výdajích za veterináře nemluvě - kamarádka dala za operaci koliky 100 000 Kč.

terezaken

20.12.2020 17:57
terezaken

XXX.XXX.246.135

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
3 500 za (kvalitní) boxové ustájení se mi zdá málo. Pohybuje se spíš od 5 000 Kč nahoru. Očkování, odčervení mám za nákupku, cca 1 500 Kč ročně. Kovář - podle kraje a počtu kovaných nohou - 2 000 Kč co 2 měsíce. O výdajích za veterináře nemluvě - kamarádka dala za operaci koliky 100 000 Kč.

Není, jsem domluvená s majitelem. Do teď jsem mu tam asi půlroku chodila pomáhat a on sám mi tuto částku nabídl, pokud tam třeba 2x/3x týdně přijedu a vykydám další 2 boxy jeho koní a někdy vezmu jeho kobylu ven, nebo dceru s poníkem na procházku.

Neregistrovaný uživatel

20.12.2020 18:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

terezaken napsal(a):
Není, jsem domluvená s majitelem. Do teď jsem mu tam asi půlroku chodila pomáhat a on sám mi tuto částku nabídl, pokud tam třeba 2x/3x týdně přijedu a vykydám další 2 boxy jeho koní a někdy vezmu jeho kobylu ven, nebo dceru s poníkem na procházku.

No hlavne abyste za rok nemusela do drazsiho. Ale na bezny provoz (zakladni veterina kovar) pocitejte ze mesicne vysolite cca 7tis urco. Jen na zakladu. Nepocitan nakup vybaveni, dek, vitaminu, prikrmu ats. Pochybuju ze v cene je kvalitni dostatek kadra nejen seno a pokud ano nutne to vasemu koni sedet nemusi. Nicmene je ti 15.pujdes na stredni. Casu budes mit o dost min, uceni o dost vic. Jsem zvedava jak chcea stihat akolu kone a brigadu. Tedy neumim si oredstavit ze se kvuli tomu uplne smiknes od kamosu. Proc nejdes jen do pronajmu? Na rok. At vidis jak se to zvlada vse platit a stihat časově. A pak bych teprv a jeste mooozna uvazovala o svym. Predpokladam ze rodice. Počítají s nakupni cenou aspon 50-100tis? Protoze niz se pohybujou jen herky mrzaci a magori

20.12.2020 18:26
lyllith

XXX.XXX.203.222

Když člověk pomine nákupní cenu koně( cena koně, případné předvyšetření veterinářem, doprava koně samotného atd).
Pak je otázka zda krmivo v ustájení koni bude vyhovovat nebo si budete kupovat sama( to je další výdaj dle toho co a za kolik se nakoupí).

My máme koně 24/7 s přístřeškem, voda a seno nonstop(v zimě). Nepočítaje cenu za ohrady tak se to nedá počítat na měsíční částky.
V letním období koně stojí na trávě a seno odmítají takže přes léto je to jen voda z valstní studny a granue/musli když mají práci( počítám na letní období cca 2500-3tis za granule/musli).
V zimě když mrzne dostávají příkrmy( granule/musli, oves), voda a seno nonstop. seno odhaduju na cca 5 balíků na měsíc když se to hodně přežene.
seno máme z vlastní louky platíme jen posekání a zabalíkování.. 1 balík cca 350-450kč. Letos jsme měli ještě asi 12 balíků z lonska + 40 balíků letos.
koně jsou 2, velmi lehká rekreace, jedna kobylu trochu hůř krmitelnější( přes zimu shodí svaly na zádech). A granule přes zimu dalších cca 2500-3tis...
Kovář k nám jezdí 2x-3x do roka( dle 3 kovářů co u nás už byli máme nenáročné koně co se kopyt týká, po 3 měsících vlastně nemají co strouhat) 2-3tis . + odčervení 2x do roka 2tis + očkování tušim taky kolem 2tis s tím si nejsem jistá, já veterináře neplatím :D )
Ae všude je to jinak...

20.12.2020 20:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak, tak, to bylo první, co mě napadlo.
Když vidím, jaký přehmaty se dějou v ustájkách za 5000-6000 Kč - málo sena, plesnivé seno, plesnivá senáž, záměny příkrmů, mizerné výběhy....seznam bych uměla o dost delší, v nějakém vedlejším tématu se píše o boxovým za sedmičku, kde hodlají nechávat koně přes noc bez sena...nedovedu si představit, že by to za tři a půl někde fungovalo bez chyby a s komplet péčí.

20.12.2020 22:42

Ale jo, šlo by to kyž má koně doma na vlastním a k tomu třeba krávy , ti 2-3 koně už se ztratí...

Ale pořádně se rozhlídněte zadavatelko, jak je vykydáno, kolik mají koně žrádla, jak je na tom ustajatel se zásobou sena a podestýlky, výběh-pastvina, voda a příkrm na pastvině, oplocení...... + nějaký denní dozor. Zkouknout koně když přijdou z pastvyny-výběhu do boxu, kontrola během dne na pastvině-výběhu.
Měsíční výdaje cca 7 tisíc + nafta na dojíždění do stáje + strouhání 400kč/6x za rok + očkování 450kč /1x ročně (teď jsme očkovali chřipka tetanus) + občas výjezd veta (odřené nohy, spreje, masti, podlomy a aplikace ATB, kolikové bolesti- cena dle závažnosti u mě okolo 5000kč letos, mohlo být i hůř) + nákup spotřebního materiálu(deky, odpocky, cajky, masky proti hmyzu, chrániče na nohy proti sluníčku a různé minerálky, vitamínky, každý měsíc je nějaký "nutný" výdaj) ....
Takže ono počítat jen s 3500kč měsíčně za ustájko je nereálné, pokud chcete vlastnit koně, ono vás to pohltí a kůň je velký koníček....
Edit : počítejte raději ještě s dalšími 3 tisíci měsíčně, pokud se nic neděje...jen nějaké ty nutné věci ...a to nepíšete jak je koní starý...

20.12.2020 23:50
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Jak píší výše - hlavní riziko je to ustájení. Pomáháte ustajovateli půl roku, to je krátká doba na to člověka poznat. Pokud se nepohodnete nebo se vám péče nebude líbit, jste jeho rukojmí i s koněm. V nákladech bych počítala s tím, jak se ceny ustájení pohybují v okolních stájích. Pokud to bude fungovat tady za 3.500 Kč, tak super a ušetříte, pokud ne, máte představu, jestli to budete zvládat.
K ceně ustájení přihoďte 1.000 Kč měsíčně na drobné výdaje tipu minvit přípravek, pokud není příkrm v ceně, tak navíc příkrm. Na krmení se nevyplatí šetřit, bez krmiva není kůň. Pak si připravte cca 2.000 Kč co 6 týdnů na kováře a další cca 4.000 Kč/rok za očkování, odčervení, drobné veterinární ošetření. Nějakých 6.000 Kč/rok zubař a fyzioterapeut. K tomu rezervu 20.000 Kč ročně za nečekané výdaje. Pak počítejte s tím, že většina lidí ve vašem věku si dlouhodobě nedokáže sama udržet koně alespoň základně přiježděného, bez ohledu na to, jak zkušeně si připadá. To je pak minimálně 2.000 Kč měsíčně za hodiny s trenérem.
K samotné ceně koně si připočtěte veterinární prohlídku včetně základních rtg (cca 5.000 Kč), bez toho koně nekupujte. Taky je vhodné se nespoléhat na sedlo od prodávajícího - nemusí koni a/nebo vám sedět. Kvalitní sedlo je taky investice okolo cca 20.000 Kč.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2020 00:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Nás stojí boxové ustájení 7000 a to je ještě dobrá cena 3 500 se mi zdá opravdu málo . Jinak kování 1200 Kč 1x za 6 týdnů . Odčervení 4 x do roka 1 dávka 500 Kč , očkování 400 Kč . Má kobyla má třeba alergie , takže 7000 za rok za speciální vakcíny . Krmení máme v ceně oves já dokupuji granule a řízky 600 Kč / měsíc + doplňkové krmivo ( vitaminy ) . Konikovi se muže něco stát . Stačí maličkost a musí se koupit různé dezinfekce , masti , kapky , popřípadně musí přijet veterinář . Deky , deky se hodně ničí a stojí opravdu hodně kvalitnější deka např.3000 Kč . Tréninky cca 4000 Kč / měsíc , 1 trénink cca 300 Kč . Ohlávka ( vybavení ) . V létě repelent , různé masti ( na kopyta , chladivé , hřejivé gely , šampóny , kondicionéry , masti na vybavení ( tyto přípravky rychle mizí) . Fyzioterapeut 1x za 3 měsíce já platím 1000 Kč. 1x do roka zubař od 1000 Kč . Odběry krve 400 Kč

Neregistrovaný uživatel

21.12.2020 00:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nás stojí boxové ustájení 7000 a to je ještě dobrá cena 3 500 se mi zdá opravdu málo . Jinak kování 1200 Kč 1x za 6 týdnů . Odčervení 4 x do roka 1 dávka 500 Kč , očkování 400 Kč . Má kobyla má třeba alergie , takže 7000 za rok za speciální vakcíny . Krmení máme v ceně oves já dokupuji granule a řízky 600 Kč / měsíc + doplňkové krmivo ( vitaminy ) . Konikovi se muže něco stát . Stačí maličkost a musí se koupit různé dezinfekce , masti , kapky , popřípadně musí přijet veterinář . Deky , deky se hodně ničí a stojí opravdu hodně kvalitnější deka např.3000 Kč . Tréninky cca 4000 Kč / měsíc , 1 trénink cca 300 Kč . Ohlávka ( vybavení ) . V létě repelent , různé masti ( na kopyta , chladivé , hřejivé gely , šampóny , kondicionéry , masti na vybavení ( tyto přípravky rychle mizí) . Fyzioterapeut 1x za 3 měsíce já platím 1000 Kč. 1x do roka zubař od 1000 Kč . Odběry krve 400 Kč

Ještě jsem zapomněla na holení . To je opravdu individuální . My platíme 500 Kč za dekový střih . A co jsem psala k tomu veterináři , zubařovi ,
Fyzioterapeutovi , tak vždy musíte hradit i dopravu většinou si berou 7kč za 1 km . Doprava se hradí i za to holení ....

21.12.2020 08:53
Arbora

XXX.XXX.96.141

terezaken napsal(a):
Dobrý den všem.

Sú mesiace, kedy k ustajneniu neplatím nič, sú mesiace, kedy sa mi zíde platenie vitamínov, strúhanie, očkovanie, či odčervenie a to je hneď nejakých odhadom +5.000 k ustajneniu. Ale mám koňa ako sekačku vo výbehu, takže neriešim kutie, neriešim fyzio, neriešim trénera pre neho (iba pre seba, príležitostne rôzne vzdelávacie semináre, ktoré nebývajú lacné)...

V tvojom prípade ťažko radiť, tiež som mala koňa na jednom mieste 10 rokov, nebolo treba nič meniť, teraz je už 5 rokov na inom mieste, nneplánujem nič meniť. Ale v tomto mám skôr šťastie a koňa jazdecky využívam minimálne, takže mi nechýbajú terény, nechýbaju haly a jazdiarne, hlavne, že kôň má 110% strarostlivosť. Počítaj s tým, že to takáto romantika nemusí byť večne, majiteľ môže začať využívať to, že si mu zaviazaná, z kydania 2-3x týždenne sa môže stať kydanie 5x do týzdňa, nebudeš stíhať, pôjdeš na VŠ, do práce, prestane sa mu to páčiť, dvihne cenu, nedohodnete sa, pôjdeš inde a bum, si na minimálne 5.000 mesačne. Takže všetko záleží od rodinného finančného zázemia a predovšetkým do tých, ktorí to budú celé platiť.

21.12.2020 09:06
jbb

XXX.XXX.70.103

Věčné téma "Co stojí kůň", liší se pouze míra ochoty zadavatele dotazu naslouchat argumentům, že "koňský sport je drahý". Ono stačí trošku pohledat na ifauně, často tak mám pocit, že zadavatelky (vždy jsou to děvčata) se zoufale snaží najít argumenty, že "to nemusí být drahé".

Takže znova - koňský sport patří mezi nejdražší sporty. Hlavně podílem fixních výdajů, které naskakují bez ohledu na roční období a které není možné žádným způsobem podstatně redukovat. Kůň není křeček ani psisko, ale půltunová obluda. Ještě před dvěstě lety bylo vlastnictví jednoho páru koní základním výrobním prostředkem menších sedláků. A opravdu neměli dva páry koní, ani jednoho náhradního. To by neuživili...

Argument o "základní výbavě", kterou kůň bude mít, je rovněž lichý. Je si zadavatelka třeba jistá, že sedlo opravdu sedí? Také už jsme kdysi koupili koně s "padnoucím" sedlem a rychle sháněli jiné.

Suma sumarum, pokud to nechcete dělat blbě, připravte si 10.000 Kč měsíčně. Pokud toto není částka pro Vás dosažitelná, vykašlete se na to. Jste-li neplnoletá, pak je jenom fér s tímto faktem konfrontovat rodiče - ať vědí, k čemu je chcete zavázat.

A to už vůbec nehovoříme o tom, že v patnácti má člověk věnovat svůj čas budoucí kariéře a ne si uvázat na krk takovýhle závazek - promiňte, ale o těhotenství asi taky ve svém věku neuvažujete.

21.12.2020 09:19
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak třeba tady u nás je jedno ustájení, je pastevní s přístřeškem, a pokud kůň nepotřebuje příkrm a nemá nějaké speciální požadavky, tak ho tam můžete mít za 2 tisíce sakumprásk (majitel pastevka sám ková bezproblémové koně v ceně ustájení). Takže vlastně jen ustájení, odčervení a odčkování.
Jsou koně, kteří i tam dokážou stát přes sto tisíc na veterinárních výdajích. A nejlepší je tamní kobyla, která stála přes čtvrt miliona na operacích s močovými cestami.
Prostě dvacet tisíc v hotovosti pro strýčka příhodu je naprosté minimum, které u koní musíte mít. Ale já osobně po těchto zkušenostech bych za tu částku klidně přihodila nulu.

21.12.2020 10:07

jbb napsal(a):
Věčné téma "Co stojí kůň", liší se pouze míra ochoty zadavatele dotazu naslouchat argumentům, že "koňský sport je drahý". Ono stačí trošku pohledat na ifauně, často tak mám pocit, že zadavatelky (vždy jsou to děvčata) se zoufale snaží najít argumenty, že "to nemusí být drahé".

Takže znova - koňský sport patří mezi nejdražší sporty. Hlavně podílem fixních výdajů, které naskakují bez ohledu na roční období a které není možné žádným způsobem podstatně redukovat. Kůň není křeček ani psisko, ale půltunová obluda. Ještě před dvěstě lety bylo vlastnictví jednoho páru koní základním výrobním prostředkem menších sedláků. A opravdu neměli dva páry koní, ani jednoho náhradního. To by neuživili...

Argument o "základní výbavě", kterou kůň bude mít, je rovněž lichý. Je si zadavatelka třeba jistá, že sedlo opravdu sedí? Také už jsme kdysi koupili koně s "padnoucím" sedlem a rychle sháněli jiné.

Suma sumarum, pokud to nechcete dělat blbě, připravte si 10.000 Kč měsíčně. Pokud toto není částka pro Vás dosažitelná, vykašlete se na to. Jste-li neplnoletá, pak je jenom fér s tímto faktem konfrontovat rodiče - ať vědí, k čemu je chcete zavázat.

A to už vůbec nehovoříme o tom, že v patnácti má člověk věnovat svůj čas budoucí kariéře a ne si uvázat na krk takovýhle závazek - promiňte, ale o těhotenství asi taky ve svém věku neuvažujete.

Já myslím, že koně měli jenom ti nejbohatší sedláci. S ostatním na 100 % souhlasím. Když on člověk v patnácti je většinou naivní, co si budeme namlouvat. Snad aspoň rodiče budou mít rozum.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2020 10:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

jbb napsal(a):

Mě je 14 mám vlastního koně a problém s tím nemám . Stíhám to se školou těžko , protože chodím na Gympl , ale jde to .....

21.12.2020 11:08
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Mě je 14 mám vlastního koně a problém s tím nemám . Stíhám to se školou těžko , protože chodím na Gympl , ale jde to .....

Jenže ti je ještě těch 14. Já měla koně od malička u prarodičů a po přechodu na střední jsem si koně přestěhovala domů (k prarodičům to byla dálka). Koně doma mají výhodu finanční, ale zase nevýhody jiné (což je na dlouhé povídání). Podmínka rodičů byla, že si vše budu hradit sama, oni mi v případě nutného většího výdaje samozřejmě půjčí a v rámci možností pomůžou- ohlídají a obstarají koně, pokud budu mít nějakou ŠKOLNÍ záležitost.
No a já mladá a naivní jsem do toho samozřejmě šla. A jak to dopadlo? No přežila jsem to. V pět jsem vstávala abych stihla nakrmit před školou, po škole ke koním (kydat/sekat trávu atd- na ježdění postupně pak nebyl čas ani energie), po koních na brigádu, po brigádě ke koním... učit jsem se naštěstí moc nemusela, případně jsem se učila ve vlaku do/ze školy.
Ono člověku až poletech dojde, že to šlo udělat jinak a líp, že mohl taky mít nějaký život, nemusel se jezdecky zahrabat a místo kydání hnoje, brigádama (= prakticky žádný čas na koně) a věčným počítání peněz a starostí, jestli dovezou seno mohl někde za zlomek peněz dělat někomu Béčko a ještě si platit tréninky, sednout si na víc koní, získat zkušenosti....a když člověk nemá vlastního koně, tak se v noci nebudí hrůzou, jestli se koni vrátí flegmona a kde vezme na veterináře. A po ukončení jezdecké kariéry koně se prachy sypou dál a dál.... já živila důchodkyni ještě 9 let, když už nebyla jezdecky využitelná...jen veterinárně

Jinak k tématu: Kůn stojí minimálně všechny peníze, které majitel má + Prostě to tak je. Koně (současného) mám momentálně v ustájení (24/7) a za měsíc vypláznu 12-15 tisíc....ustájení je z toho cca půlka, jenže koni táhne na 16 let a výdaje jdou nahoru (deky, doplňky, fyzio...).
A jen tak pro zajímavost, před těmi 15ti lety, když jsem si ho pořizovala, mě stál 3500 (a ano, nechybí mi tam nula)

21.12.2020 11:10
Terven

XXX.XXX.110.191

jbb napsal(a):

Pěkně napsané. A to ještě předpokládáme, že je kůň zdravý. Nemoci nechodí po horách...výjezd veterináře k akutnímu problému je málokdy pod tisícovku, i zaraženej prdík čili nekomplikovaná kolika může někomu, kdo má našponovanej rozpočet, pěkně rozhodit sandál.
A pokud nedejbože veterinář navrhne léčbu na klinice, protože to v terénu nejde, to pak nastávají nepěkné situace. Většina majitelů, kteří se dušujou, že než vézt koně na kliniku, nechají ho raději uspat na dvoře, to potom, tváří v tvář situaci, neudělá.
Čas od času se na fb objevují žebravé srdceryvné příspěvky typu "zachraňte Ferdu", Ferda bojuje o život na klinice, bohužel částka za léčbu každý den naskakuje a majitelky se zmocňuje panika. Jsou to nezáviděníhodné situace, ale ne úplně vzácné, operace koliky se běžně blíží ke stovce tisíc a to i v případě, že kůň nepřežije.
Je mi jasné, že každý nemá sto tisíc bokem na veterinu, navíc teď je taková blbá doba a bude hůř...ale chtěla jsem tím říct, že kůň je fakt drahá legrace a vlastní kůň je víc o starostech a starání se než o ježdění.

21.12.2020 12:45
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

On je rozdíl v tom, jaká je finanční situace v rodině - některá rodina těch dejme tomu 15.000 Kč měsíčně za koně, tréninky a případné výjezdy na závody v rozpočtu ani nepocítí, to si pak člověk může vlastnictví koně užívat.
No a jiná si to v rozpočtu dovolit nemůže, a člověk pak chodí 3* týdně kydat, aby si odpracoval část ustájení, další 2 dny odpoledne a o víkendu tráví na brigádě, aby zaplatil zbytek a nutné výdaje, a na ježdění, kamarády a jakýkoli život nezbývá čas ani chuť.
Chtělo by to, aby si zadavatelka vyzkoušela nanečisto aspoň půl roku, jak by to zvládala - do stáje už pomáhat chodí, tak k tomu tu brigádu, kde by trávila tolik času, aby si vydělala na ustájení a další nutné výdaje a ještě něco odložila pro strýčka příhodu.

21.12.2020 13:24
Arbora

XXX.XXX.96.141

...a potom “vyhori” v takých 25, neviem kam ísť a čo so sebou, lebo vlastne celé despievanie strávil pri koňoch a neriešil nič iné, len aby si odmakal ustanenie, aby pri štúdiu stíhal kone, atď. Been there, done that.

Na druhej strane, neľutujem, nemala som s rovesníkmi v tom veku veľa spoločných záujmov, takže mi to aj vyhovovalo svojim spôsobom.

21.12.2020 14:01

Arbora napsal(a):
...a potom “vyhori” v takých 25, neviem kam ísť a čo so sebou, lebo vlastne celé despievanie strávil pri koňoch a neriešil nič iné, len aby si odmakal ustanenie, aby pri štúdiu stíhal kone, atď. Been there, done that.

Na druhej strane, neľutujem, nemala som s rovesníkmi v tom veku veľa spoločných záujmov, takže mi to aj vyhovovalo svojim spôsobom.

Měla jsem to velmi podobně, i s tím vyhořením... Ale teď už také mohu říci, že toho nelituji :-)

xylofon

21.12.2020 14:24
xylofon

XXX.XXX.217.136

Tak základ máte - ustájení. Je v něm i dekování/předekování? Bandážování/zateplováky/chrániče do výběhu? Jaké krmení a jak často?
Počítám jednoho koně : (bez ustájení)
* krmení - kupuji vlastní granule, koni oves ani ječmen (krmení nabídnuto v rámci ustájení) nevyhovuje - 1500,-/měsíc
* vitamíny a doplňky ke krmení - 1000,-/měsíc (len, sója, konopí, kvasnice, premix vitamínů, vit.C, vit. E, slaďák, vojtěška)
* kupuji si vlastní seno cca 1000,-/měsíc, protože množství v rámci ustájení nestačí
* kovář - 4 podkovy co 5/6 týdnů plus cesta 1800,-
* vet - měsíčně počítám 500,- a dávám bokem "pro strýčka příhodu" (očkování, odčervení, krve anémie, krve rozbory, zuby - t.j. základ, nepočítám zranění, chiropraktika, maséra, rtg, utz,...)
* treninky 2x týdně - 500,-/skoky, 400,-/drezura - počítám 4000,-/měsíc
* bandážování/ dekování 300,- za měsíc
*výjezd na jedny závody - přeprava 1000-2000,-, startovné 2 starty cca 600,-.

Bude toho asi víc, ale tohle je rychlý přehled. Nepočítám výdaje za "oblečení koně", čištění, deky, kožená výstroj, chrániče, vlastní lékarničku atd.

Jo a určitě si pořiďte pojistku na blbost na koně - když kůň něco zničí atd, jde to z pojištění. To je dalších cca 1000,- za rok, možná víc, já to platím více koním, tak nemám přehled.

Ještě dodatek - čím víc zkušeností máte, tím více chyb uvidíte v daném ustájení a budete chtít možná časem odejít. Takže si projděte předem více ustájení kolem vašeho bydliště a zprůměrujte si cenu ustájení, protože za 3500,- bych možná u nás tak vjel do dvora autem a zase odjel :D Je to opravdu nízká cena a doufám, že to není jen vypočítavostí majitele se zbavit koně a pak vám postupem času nasolit 5tis a víc.

21.12.2020 15:21
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Jak to vlastně dopadlo s tvou kobylkou? Má ještě to avizované volno do nového roku a pracujete na vztahu?
Nebo je zpátky v tréninku, a na čištění musí být uvázaná a ty ve střehu, aby nekousla/nekopla?

21.12.2020 15:59

Slon Indický napsal(a):
Jak to vlastně dopadlo s tvou kobylkou? Má ještě to avizované volno do nového roku a pracujete na vztahu?
Nebo je zpátky v tréninku, a na čištění musí být uvázaná a ty ve střehu, aby nekousla/nekopla?

Děkuji za připomenutí (nicku).

terezaken

21.12.2020 18:53
terezaken

XXX.XXX.168.227

Abych vás vyvedla z omylu.
Má rodina na tom vážně finančně zle není, kdyby cokoliv tak je schopna mě podržet i v horší situaci.

Už teď chodím na brigády o víkendech (měsíčně asi 8tis.) což jsou čistě mé peníze a s rodiči jsem domluvená, že minimálně 5tis. z toho by šlo mně na koně a zbytek by byli ochotni doplatit oni.

Školu zvládám dobře, dovolím si říct, že jsem chytrá a denně mi stačí 30 minut na zopakování látky a zbytek se naučím ve škole- zatím jsem vždy měla vyznamenání.

Ke koním chodím normálně 2x-3x v prac.týdnu a jednou o víkendu, a i přes to všechno mám dle mých potřeb dostatek času i na přatele a rodinu..

Jsem rozhodnuta svého koně mít a splnit si tím sen a díky podpoře mé rodiny mohu. Důvod založení této diskuze byl, jen a pouze, abych si předem zjistila vše potřebné, co se výdajů týče, na co si dát pozor a vaše zkušenosti.

Děkuji všem, kteří mi odpověděli na mou otázku a nešli mimo téma. Přeji všem mnoho radostí a ikonicky i co nejmenší výdaje

21.12.2020 21:38

terezaken napsal(a):
Abych vás vyvedla z omylu.
Má rodina na tom vážně finančně zle není, kdyby cokoliv tak je schopna mě podržet i v horší situaci.

Už teď chodím na brigády o víkendech (měsíčně asi 8tis.) což jsou čistě mé peníze a s rodiči jsem domluvená, že minimálně 5tis. z toho by šlo mně na koně a zbytek by byli ochotni doplatit oni.

Školu zvládám dobře, dovolím si říct, že jsem chytrá a denně mi stačí 30 minut na zopakování látky a zbytek se naučím ve škole- zatím jsem vždy měla vyznamenání.

Ke koním chodím normálně 2x-3x v prac.týdnu a jednou o víkendu, a i přes to všechno mám dle mých potřeb dostatek času i na přatele a rodinu..

Jsem rozhodnuta svého koně mít a splnit si tím sen a díky podpoře mé rodiny mohu. Důvod založení této diskuze byl, jen a pouze, abych si předem zjistila vše potřebné, co se výdajů týče, na co si dát pozor a vaše zkušenosti.

Děkuji všem, kteří mi odpověděli na mou otázku a nešli mimo téma. Přeji všem mnoho radostí a ikonicky i co nejmenší výdaje

Před léty tady někdo napsal - měla jsem čas, peníze a kamarády. A teď mám koně. Ale nechci vás odradit. Některé zkušenosti jsou stejně nepřenosné.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2020 23:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.200

Před léty tady někdo napsal - měla jsem čas, peníze a kamarády. A teď mám koně. Ale nechci vás odradit. Některé zkušenosti jsou stejně nepřenosné.

Já mám koně a jsem za to neskutečně vděčná!! Ať si slečna splní svůj sen !!! Dříve jsem si , taky užívala kamarády atd .... ale tenhle Koňský život pro mě znamená mnohem více

22.12.2020 08:31

Já mám koně a jsem za to neskutečně vděčná!! Ať si slečna splní svůj sen !!! Dříve jsem si , taky užívala kamarády atd .... ale tenhle Koňský život pro mě znamená mnohem více

Nedá mi...I když máte koně, kterého musíte při čištění uvazovat, aby vás nesežral?

22.12.2020 08:44
Arbora

XXX.XXX.96.141

Nedá mi...I když máte koně, kterého musíte při čištění uvazovat, aby vás nesežral?

Ale tak buďme trochu fér, kto v 14-tich dokázal sám vyhodnotiť, že to, čo mu radia ľudia okolo, nie je úplne v poriadku.

22.12.2020 09:18
MajkaP

XXX.XXX.21.249

Já jsem v 15ti byla taky vděčná, že koně mám... A i zpětně- k něčemu to bylo dobré, ty zkušenosti mi nikdo nevezme. Jenže postupem času člověk život přehodnotí a většinou dojde k zjioštění, že to šlo udělat líp. Jenže tím si každý projde sám a vlastně si tím projde v každém případě a může dojít ke stejnému závěru (když bych neměla v 15ti koně, byla bych na tom líp X když bych si v 15ti toho koně pořídila, měla bych lepší život ). Tak to prostě je.

22.12.2020 09:22
jbb

XXX.XXX.70.103

Je to marný, je to marný, je to marný...

"Jsem rozhodnuta svého koně mít a splnit si tím sen a díky podpoře mé rodiny mohu."

Oni se holšišky nakonec vždy odkopou. Teď už je jasné, že tento dotaz spadal přesně do kategorie "Koně chci a Vy mi to potvrďte, jaký je to bááááječný nápad." To jste, slečno, měla napsat do úvodního dotazu (který byl na poměry kinder.ifauna poměrně racionální). Nemrhala byste časem lidí, kteří Vám chtějí poradit (když Vy ale zjevně poradit nechcete a nepotřebujete). Na potvrzování těchto nápadů jsou nejlepší nikoliv osoby životem protřelé, ale jiné náctileté holšišky, jako zde přítomná "suchoparovan".

Se zbytky Vašeho textu se polemizuje poměrně obtížně, řečeno slovy známého právníka "některé argumenty jsou tak blbé, že vypadají jak gordický uzel - není vůbec jasné, odkud je začít rozplétat".

K tvrzení...

"Školu zvládám dobře, dovolím si říct, že jsem chytrá a denně mi stačí 30 minut na zopakování látky a zbytek se naučím ve škole- zatím jsem vždy měla vyznamenání."

...nezbývá než konstatovat, že človíček na základní škole fakt nechápe, jak intergalaktický rozdíl je proti škole střední, nedejbože vysoké.

Jako jasně, teenager nechápe, že není "vše možné mít hned", respektive že život je "něco za něco". Něco mohu mít hned, ale vinou toho jiné věci nebudu mít nikdy. Já si třeba vážím toho, že díky rodičům jsem při studiu jedné z nejtěžších VŠ v ČR nemusel chodit na brigády a kapesné od nich moje potřeby krylo skoro ze 100%. Jenom díky tomu času co mi takto vybyl jsem se mohl věnovat jazykům, druhé VŠ, tancovat, naučil se jezdit na koni... Jo, v hospodě jsem byl za těch šest let tak desetkrát, na to už čas nebyl.

Nicméně holšišky tímhle opravdu nepřesvědčíme, to je jako Lucinka Bohouše Matouše - ta taky potřebovala sviště v sedmnácti. Jednou toho třeba bude litovat. A třeba toho bude litovat jenom Bohouš

Takže závěrem snad jen reakce na
"Přeji všem mnoho radostí a ikonicky i co nejmenší výdaje"

Slečno, nepoužívejte cizí termity, když v nich nejste suterénní!

22.12.2020 09:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No, ono bude asi i trochu haló, až rodiče zjistí, že ty skutečné náklady nejsou zdaleka jen ty avizované 3500, nebo až ustajovatel bude mít slečnu s koněm v hrsti, a zvýší nároky (ať už ve formě práce, nebo třeba nějakých nepublikovatelných "bonusů" ve chvíli kdy jí padne 15. rok🤫).
To se pak blbě odchází, když není kam...

22.12.2020 11:05
manitschka

XXX.XXX.246.236

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No, ono bude asi i trochu haló, až rodiče zjistí, že ty skutečné náklady nejsou zdaleka jen ty avizované 3500, nebo až ustajovatel bude mít slečnu s koněm v hrsti, a zvýší nároky (ať už ve formě práce, nebo třeba nějakých nepublikovatelných "bonusů" ve chvíli kdy jí padne 15. rok🤫).
To se pak blbě odchází, když není kam...

Naprostý souhlas. Já si koně pořídila ve dvaceti, na VŠ, s tím že půlku ustájení odpracuju, a zbylé výdaje půjdou za mamkou, no po jednom semestru jsem přecházela na dálkové studium a nastupovala do práce.. Narozdíl od zadavatelky jsem nepomáhla na stáji půl roku, ale chodila tam cca 10 let průměrně tak pětkrát týdně, spíš víc, a dělaly jsme okolo koní úplně všechno, statek se čtyřiceti zvířaty, ani tak jsem neměla úplně přesnou představu, co obnáší skutečně vlastní kůň.

Koně mám 14 let. Většinu života byl na pastevku, poslední cca 3 roky na noc box, výdaje ale plusmínus stejné, průměrně tak 10 tisíc měsíčně. Aktuálně třeba za prosinec zatím 16500 - sešel se nákup nějakého doplňkového vybavení, fyzio a kovář v jednom měsíci. Podotýkám, že valach je vcelku bezproblémový, nemá žádné chronické onemocnění, není trhač dek, a jsme aktivně rekreační, tréninky nejsou pravidelný výdaj.

Zadavatelko, bohužel nepředpokládám, že jste schopná to ještě zvážit a přehodnotit. A nemyslím, že domýšlíte do důsledků, že je to fakt "něco" za téměř vše ostatní. Pokud tedy můžete postrádat minimálně těch 10 tisíc měsíčně, máte řešení na nutné větší výdaje (já si třeba na akutní operaci koně těch 100.000 půjčovala, vám ještě pár let nikdo kromě rodičů nepůjčí), nemáte žádné jiné koníčky, chuť cestovat a třeba i studovat nebo pracovat v zahraničí atd atd, tak držím koni palce, asi nic jiného nezbývá, no..

22.12.2020 11:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

manitschka napsal(a):
Naprostý souhlas. Já si koně pořídila ve dvaceti, na VŠ, s tím že půlku ustájení odpracuju, a zbylé výdaje půjdou za mamkou, no po jednom semestru jsem přecházela na dálkové studium a nastupovala do práce.. Narozdíl od zadavatelky jsem nepomáhla na stáji půl roku, ale chodila tam cca 10 let průměrně tak pětkrát týdně, spíš víc, a dělaly jsme okolo koní úplně všechno, statek se čtyřiceti zvířaty, ani tak jsem neměla úplně přesnou představu, co obnáší skutečně vlastní kůň.

Koně mám 14 let. Většinu života byl na pastevku, poslední cca 3 roky na noc box, výdaje ale plusmínus stejné, průměrně tak 10 tisíc měsíčně. Aktuálně třeba za prosinec zatím 16500 - sešel se nákup nějakého doplňkového vybavení, fyzio a kovář v jednom měsíci. Podotýkám, že valach je vcelku bezproblémový, nemá žádné chronické onemocnění, není trhač dek, a jsme aktivně rekreační, tréninky nejsou pravidelný výdaj.

Zadavatelko, bohužel nepředpokládám, že jste schopná to ještě zvážit a přehodnotit. A nemyslím, že domýšlíte do důsledků, že je to fakt "něco" za téměř vše ostatní. Pokud tedy můžete postrádat minimálně těch 10 tisíc měsíčně, máte řešení na nutné větší výdaje (já si třeba na akutní operaci koně těch 100.000 půjčovala, vám ještě pár let nikdo kromě rodičů nepůjčí), nemáte žádné jiné koníčky, chuť cestovat a třeba i studovat nebo pracovat v zahraničí atd atd, tak držím koni palce, asi nic jiného nezbývá, no..

No, já neměla chuť cestovat, ani jiné koníčky, ale paradoxně vlastní kůň mi znemožnil asi hodně dobrou karieru v dostihovém sportu, protože po stáží u trenéra Olehly (tenkrát ještě ve Světlé Hoře) měl o mě jako jezdce velký zajem, ale podmínka byla BEZ KONĚ.

... tak jsem šla k jinému trenérovi, kde to sice nevadilo, ale jezdila jsem jen samé "křápy", a za rok jejich sponzor zkrachoval..., a s vlastním koněm mě nikde vzít nechtěli, anebo bych tam dělala jen na jeho ustájení.

22.12.2020 11:58
manitschka

XXX.XXX.246.236

No, já neměla chuť cestovat, ani jiné koníčky, ale paradoxně vlastní kůň mi znemožnil asi hodně dobrou karieru v dostihovém sportu, protože po stáží u trenéra Olehly (tenkrát ještě ve Světlé Hoře) měl o mě jako jezdce velký zajem, ale podmínka byla BEZ KONĚ.

... tak jsem šla k jinému trenérovi, kde to sice nevadilo, ale jezdila jsem jen samé "křápy", a za rok jejich sponzor zkrachoval..., a s vlastním koněm mě nikde vzít nechtěli, anebo bych tam dělala jen na jeho ustájení.

Jo, ja mam sice ted cas uz i na ty jine konicky, i to cestovani jsem v poslednich letech trochu dohnala, ale sportovne jezdeckou karieru (ne tedy dostihovou), o kterou jsem dost stala, mi vlastni kun taky znemoznil, z podobnych duvodu jako vam. :-) Byla jsem dost sikovna, nabidky nejake slusne, jazykova vybava...no, bez kone. A na sport jakysi s vlastnim uz proste nebyly kacky, a ted mu bude 18. No, co uz, zejo.

22.12.2020 13:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.16.139

manitschka napsal(a):
Jo, ja mam sice ted cas uz i na ty jine konicky, i to cestovani jsem v poslednich letech trochu dohnala, ale sportovne jezdeckou karieru (ne tedy dostihovou), o kterou jsem dost stala, mi vlastni kun taky znemoznil, z podobnych duvodu jako vam. :-) Byla jsem dost sikovna, nabidky nejake slusne, jazykova vybava...no, bez kone. A na sport jakysi s vlastnim uz proste nebyly kacky, a ted mu bude 18. No, co uz, zejo.

No já pak koně stejně prodala, protože jsem zjistila, že je jí ve stádě líp než v boxe, a v okolí Brna tehdy ještě žádné pastevko nebylo.
A svůj dostihový sen jsem si splnila dodatečně, i když ne v takovém měřítku, jak bylo možné tenkrát.

Teď, ačkoliv koně s 10 letým odstupem zase vlastním (a téměř nejezdím, protože nemám čas), tak už bych do toho znova nešla - šikovný člověk může zajezdit kdekoliv, a ještě mu za to zaplatí, tak proč se takto uvazovat, a dobrovolně si pomáhat od peněz?!

22.12.2020 13:39

No já pak koně stejně prodala, protože jsem zjistila, že je jí ve stádě líp než v boxe, a v okolí Brna tehdy ještě žádné pastevko nebylo.
A svůj dostihový sen jsem si splnila dodatečně, i když ne v takovém měřítku, jak bylo možné tenkrát.

Teď, ačkoliv koně s 10 letým odstupem zase vlastním (a téměř nejezdím, protože nemám čas), tak už bych do toho znova nešla - šikovný člověk může zajezdit kdekoliv, a ještě mu za to zaplatí, tak proč se takto uvazovat, a dobrovolně si pomáhat od peněz?!

Ano, ano, přesně mi mluvíte z duše. Kdybych před dvaceti lety tušila, že dnes budou lidé žebrat o to, aby jim někdo s koňmi pomáhal, a rajtoval jim na nich, tak by mě ani nenapadlo, to pořizovat na dvorek...

22.12.2020 15:57

Arbora napsal(a):
Ale tak buďme trochu fér, kto v 14-tich dokázal sám vyhodnotiť, že to, čo mu radia ľudia okolo, nie je úplne v poriadku.

Ale jo, já si taky v pubertě myslela, bůh ví jak neumím jezdit. Ale neměla jsem potřebu radit ostatním. Ale taky tenkrát nebyla ifauna ani sociální sítě.

22.12.2020 16:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ale jo, já si taky v pubertě myslela, bůh ví jak neumím jezdit. Ale neměla jsem potřebu radit ostatním. Ale taky tenkrát nebyla ifauna ani sociální sítě.

No, a taky tenkrát na jednoho oddílového koně bylo 10 holčiček, co by se přetrhly, aby si ho mohly aspoň opucovat.
... zatimco dneska je na jednoho zodpovědného zájemce 10 koní, mezi kterými si může vybrat, o kterého z nich se bude chtít starat.😉

Za nás nebyli koně, a teď pro změnu nejsou lidi.

22.12.2020 17:53

V 15ti letech si vyděláš měsíčně 8 tisíc na brigádách za víkendy s tím, že budeš mít u toho chuť a náladu se o víkendu ještě koni věnovat a užít si ho? Chci vědět, co to je za brigády ....

Jinak je zcela zcestné tady psát, že si pořizuješ koně - pořizují si ho tvoji rodiče. Stejně tak je zcestné psát, že kůň bude se svým vlastním vybavením. Stačí jedna kontrola fyzio a zjistíš, že není sedlo jako sedlo a ne všechna padnoucí sedla se vejdou do desítky ... pak se jednou kůň poleká na úvazu a kupuješ novou ohlávku a platíš ustajovateli náhradu úvaziště :D Atd.

Kůň je kasička na peníze a mnohokrát je jeho vlastnictví spíš hořkosladkým utrpením, než zábavou ... třeba když zjistíš, že přes všechny pusinky a ňuníčky tě má naprosto na háku a s jiným jezdcem funguje na myšlenku, že zrovna když jsi chtěla vyrazit na tu super dlouhou vyjížďku, tak si záhadně kdesi odřel záda zrovna pod sedlem, že když chceš vyjet na ty jedny jediný závody během korony, tak si užene absces a chodí po třech a tváří se, že umírá, že radši hned zrentgenuješ všechno co se dá a máš hned trojku pryč, že i když za ním chodíš denně a u toho do školy a do práce, tak je mu to naprosto ukradené a prostě ti to ne a nevrátí, nechá tě čekat a čekat a je to ten nejhorší a nejnáročnější ale zároveň nejvěrnější a nejspolehlivější z partnerů, co poznáš, pak je tady ta spousta lidí okolo, každý s jiným názorem že to a to je správně a soustrastných pohledů, když tě za velkého veselí sledují, jak jezdíš, což pro teenagera taky není jednoduché, zvlášť když má to štěstí na složitého koně... a samozřejmě občas jsou tam i ty krásné momenty jemných nozder a oduševnělých pohledů, krásného cvalu po louce PO PŮL ROCE stresu a otáčení se zpět ke stáji, to projetí úlohy DOBŘE A KOREKTNĚ ...a nebo taky ne, protože kůň je vlastně takové křehké půltunové umělecké dílo, jednou se na něj jinak podíváš a zchromne ti a budeš s ním následujících dvacet let chodit "jen" na procházky.

V podstatě před čím se tě všichni snaží varovat nejsou jen finance ... vlastnictví koně je šílený kolotoč emocí, vyčerpávající a vzrušující, ale vždy je to běh na velmi dlouhou trať a nejlepší a nejtvrdší škola života, kterou znám a kterou ne každý emociálně a morálně ustojí. Jako fakt :) Být tebou deset let počkám.

neverend

23.12.2020 16:41
neverend

XXX.XXX.213.247

To by se mi nechtělo létat s platbami na měsíc.😀😀

Přidejte reakci

Přidat smajlík