Carolline221

XXX.XXX.161.69
Ahoj, nedávno jsem simpořídila A1/1, který je nakutý na předky.
Je zvyklý na jízdárnu s pískem a tady máme jen jízdárnu jako hřiště a jde vidět, že ten horší terén mu dělá problém.
Teď začalo sněžit a já nevím, jak ho zaměstnat, bojím se, že mu to někde na cestě uklouzne a bude malér.
Potřeboval by pravidelnou práci.
Děkuji
Pokud je špatný/ nebezpečný povrch, tak se holt s koněm pracovat nedá.
Buď si domluvte sjízdnou jízdárnu/ halu třeba někde v okolí - dostupnou buď po kopytě nebo přepravníkem, nebo pokud povrch dovolí, pracujte v kroku/ na ruce na té travnaté, prostě co se dá. Nebo jezděte ven - podle toho, jestli je třeba terén sjízdný. Pokud není bezpečná ani jedna varianta, tak má holt kůň pauzu, tam asi nic dalšího nevymyslíte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

...a pokud je nakovaný, bude se mu nabalovat sníh do podkov...pokud bude. U nás prší, občas posněhává- bláto všude, já to dneska vzdala i když máme halu-pohladila jsem, udělala do žlabu na zítra a šla..., stahovat z koně mokrou deku a pak mu jí zase dávat je kekel....
Můžete cvičit chůzi na vodítu- zastavení, ustoupení, zacouvání, následování....práce na ruce....
Carolline221
napsal(a):
Ahoj, nedávno jsem simpořídila A1/1, který je nakutý na předky.
Je zvyklý na jízdárnu s pískem a tady máme jen jízdárnu jako hřiště a jde vidět, že ten horší terén mu dělá problém.
Teď začalo sněžit a já nevím, jak ho zaměstnat, bojím se, že mu to někde na cestě uklouzne a bude malér.
Potřeboval by pravidelnou práci.
Děkuji
Tak choďte ven na vyjížďky,ne?
Než se placatit kolem dokola na nějakém kluzkém hrbatém?
Venku půjdete rovně,někdy nahoru,někdy to klouže víc,a někde se dá i popojet v tempu.
Koně, i vás, to bude bavit spíš, a pokud není úplný blázen,tak se aspoň naučí chodit na všech površích přiměřeně

koně
napsal(a):
Tak choďte ven na vyjížďky,ne?
Než se placatit kolem dokola na nějakém kluzkém hrbatém?
Venku půjdete rovně,někdy nahoru,někdy to klouže víc,a někde se dá i popojet v tempu.
Koně, i vás, to bude bavit spíš, a pokud není úplný blázen,tak se aspoň naučí chodit na všech površích přiměřeně
No právě, pokud není úplný blázen. To nevíme. A ani nevíme, jak zdatný jezdec je zadavatelka.

Já dneska byla na 2h vyjížďce ve sněhodešti, ani kůň ani jezdec nejsou z cukru, neroztají ;)
Už si moc nepamatuju, jaké to je jezdit na klasických podkovách na sněhu (teď je nemám a předtím jsem jezdila na koních, kterým se na zimu podkovy sundavaly) --- podle mě je lepší nechat nakovat tak, aby se daly zašroubovat ozuby ...? Plus vyhazováky, ale ty mají smysl jen, když je opravdu sněhová nadílka. No a vybírat rozumně terén, například teď můžete jet s klidem kdekoliv na louce nebo po lesní cestě, je to jen trochu rozmáčenější, ne?
Pokiaľ by som nepotrebovala nutne skúšať v nejakej lehote, či kôň zvláda záťaž a je ozaj zdravý, tak by som sa na nejaké jazdenie vyprdla. Ak nepotrebujete pracovať kvôli športu, je to bez tak otrava v tomto počasí, na koni zima, terén na houby, studené všetko, ble. Najhoršie jazdenie to so strachom, či kôň nebude príliš blbnúť a niečo sa nestane. Nemusíte sadať na koňa, nikto vás nenúti a ak na koňa nepoložíte sedlo mesiac, alebo dva, vôbec nič sa nestane.
Kôň menil prostredie, nechala by som ho pokojne aklimatizovať, nejaká práca na ruke, pri ktorej sa zahreje aj “jazdec”, aspoň sa zoznámite, kôň si obzrie terény a kým na ňom začnete pravidlene jazdiť, budete ho mať prečítaného, navyše celkom dosť bez stresu.

PS. Nikdo vás nenutí jezdit venku sama, zkuste se zeptat ve stáji, zda někdo nechce s vámi - ono ve finále zjistíte, že jezdit ven sám nechce skoro nikdo, ti s méně zkušenými koňmi jsou rádi za společnost, ti, co mají projeté už vše křížem krážem se už sami nudí --- stačí se zeptat.