1324

XXX.XXX.28.20
Zdravím.
Mám takovou vizi na vytvoření výběhu pro koně, ovce a kozy..
habry, vrby, smrky, jilmy, borovice. Ve dvou, třech řadách nahusto od sebe , mezi ně uzlové pletivo 120cm. Metr a půl před ně udělat ohradu, aby se k nim zvířata nedostala a za 10let, až ohrada uhnije, bude plot natolik hustý a větve silné, že je zvířata nezničí a ohrada před nim už nebude třeba.
Výsledek, přírodně vypadající vymezení pozemku bez nutnosti oprav.
Počítám že vnitřní část budou ozirat, hlavně ty kozy. Koně mi po větvích moc nejdou, spíš vůbec, ale úplně by je už zničit nemeli ne? Pokud půjde o cca 15letý strom(sázel bych velké 5leté)
Co myslite, reálné? Hloupost?
Děkuji
1324
napsal(a):
Zdravím.
Mám takovou vizi na vytvoření výběhu pro koně, ovce a kozy..
habry, vrby, smrky, jilmy, borovice. Ve dvou, třech řadách nahusto od sebe , mezi ně uzlové pletivo 120cm. Metr a půl před ně udělat ohradu, aby se k nim zvířata nedostala a za 10let, až ohrada uhnije, bude plot natolik hustý a větve silné, že je zvířata nezničí a ohrada před nim už nebude třeba.
Výsledek, přírodně vypadající vymezení pozemku bez nutnosti oprav.
Počítám že vnitřní část budou ozirat, hlavně ty kozy. Koně mi po větvích moc nejdou, spíš vůbec, ale úplně by je už zničit nemeli ne? Pokud půjde o cca 15letý strom(sázel bych velké 5leté)
Co myslite, reálné? Hloupost?
Děkuji
Je to hloupost, pokud není výběhu o gigantické rozloze - koně ty stromy zničí.
Nám zlikvidovali na 3 hektarové pastvině i 100 leté topoly a třešně, a to tam mají celoročně co žrát. Okousali kůru, a stromy umřely👎
https://www.equichannel.cz/zive-ploty-kolem-koni
Dole pod článkem jsou dalsi dily.
Je důležité to zkusit. Každé místo je trochu jiné a tím pádem se tam bude dařit skladbě rostlin trochu jinak.
Jen je potřeba uvědomit si předem možnost neúspěchu - tedy to že je to jako hodit peníze z okna. Nedá se to zcela přesně naplánovat - protože koně se roky drbou o ořešák a najednou ho během pár dnů vysvlečou z kůry... Taky to co rychle roste, je potřeba stříhat, nebo to zahluší ostatní, případně to samo zahyne. Prostě nic není jen tak bez péče. (a koza to není zvíře, ale přírodní úkaz - opravdu vleze na nečekaná místa)