Ahojte, potřebovala bych poradit. Jezdím za jednou kobylkou která má cca 6 let a má 3 leté hříbě. Dlouho se na ní nejezdilo a majitelka mě požádala abych s ní začala pracovat, tak jsem to vzala přece jen každá zkušenost dobrá. Ale teď nastává ten problém, jak na ní nikdo dlouho nejezdil a nepracoval s ní tak začala být agresivní... staví se na zadní, kope, kouše a takhle bych mohla pokračovat do halelujah. Nejde o to že bych se jí bála nebo tak, to vůbec jen bych potřebovala poradit jak s ní pracovat. Když na ní sedím tak skoro nereaguje na udidlo ani na sed (nechce zatáčet a chodit tam kam já potřebuju) a ani na pobídky moc nereaguje do kroku ji dostanu do klusu ještě taky jakž takž se to dá i když naklusání zabere většinou 100m a více než konečně nastaví větší rychlost a nakluše no ale do cvalu vůbec, na lonži taky neumí nebo spíše chápe co se po ní chce ale nechce to udělat místo toho se zastavuje vykopává staví se na zadní no prostě protestuje.
Za každou radu budu neskutečně vděčná :-)
Hezký zbytek dne všem! :-)
Ve dvou ji připustili, ve třech měla hříbě, má ho pořád u sebe.
A i podle chování bych řekla, že se na ní nejezdilo nikdy. Prostě nerozumí; chová se jako šestiletý neobsedlý - syrový kůň, není ani na nohách.
No, dala bych jí přes zimu pauzu, jen práci ze země... už tak je špatné, že se brání.
A pak znova, úplně - vychovat, obsednout; pomalu, jemně. Zdá se mi, že to jediné, co v ní teď je, je nedůvěra k lidem.
Musíte se k ní chovat jako ke koni, který se obsedá a musí se mu všechno vysvětlit, nejenom se posadit a očekávat, že bude reagovat na pobídky. Jestli měla hříbě ve třech letech (a tj ji někdo připouštěl jako dvouletou!), je logické, že nebyla přiježděná nikdy, a že se jí nejprve musí vysvětlit, co se po ní žádá, třeba ze země na slovní povely, a pak teprve ze sedla pomalu a jemně přidat pobídku sedem/ holení.
Jinak se chová úplně normálně a pochopitelně - netuší, co se po ní chce a logicky se brání.
No majitelka ji dostala od jednoho chlapa který pořádá vozatajské závody a ona tam byla hlavní výhrou tomboly... nikdo ji nevyhrál takže s ní neměl co udělat tak jí daroval momentální majitelce. Jezdilo se na ní kolem toho 3 roku a potom jsme zjistili že je březí protože čím dál více tloustla ale před tím než porodila a než jsme to zjistili to byla zlatá kobyla která by udělala vše jen pro to aby vyhověla tomu co se po ní chtělo. Jenže když porodila tak měla asi 5-6 měsíců pauzu aby si odpočinula bralo se ji jen vyčistit a potom i se kousek projít na ruce, ale byla agresivní tak s ní nikdo nechtěl pracovat takže jen stála no a teď jsem byla povolána já abych ji nějak zkusila napravit. zkoušela jsem s ní pracovat ze země jakože chodit na vodítku, ustupovat nebo si prostě jen hrát a skončila jsem s nalomenou rukou po tom co mě do ní kopla...
No, a co tedy chcete slyšet za radu?
To, co s kobylou provádíte by se dalo popsat asi následovně. Představte si, že vás unesou mimozemšťané - úplně jiný druh než vy. Něco na vás pokřikují, šťouchají do vás, možná vytáhnou i bič. Absolutně netušíte, která bije a co po vás chtějí.
Oni naopak moc dobře vědí, že dvojí poklepání na rameno vpravo znamená běžet a lechtání na břiše stát. Vy nemáte ani ponětí, snažíte se něco dělat, no není to ono. Mimozemšťané se rozčilují, pracují jim nervy, z jejich pohledu jste pitomý tvor, co nespolupracuje a vymýšlí si. Vy přitom jenom nevíte, co dělat, zkoušíte všechno a tlak narůstá, tak se začnete bránit.
Vy musíte v klidu, bez nátlaku, pomalu a ještě jednou V KLIDU vysvětlit té kobyle, že jí nejenom že neublížíte, ale co po ní chcete. Bez toho se nepůjde hnout z místa.
Upřímně řečeno to je kůň zralý na profesionální převýchovu, a je to kopec práce i pro zkušeného člověka. Myslím, že tímhle stylem se akorát brzy zraníte vy nebo ten kůň.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon Indický
napsal(a):
Musíte se k ní chovat jako ke koni, který se obsedá a musí se mu všechno vysvětlit, nejenom se posadit a očekávat, že bude reagovat na pobídky. Jestli měla hříbě ve třech letech (a tj ji někdo připouštěl jako dvouletou!), je logické, že nebyla přiježděná nikdy, a že se jí nejprve musí vysvětlit, co se po ní žádá, třeba ze země na slovní povely, a pak teprve ze sedla pomalu a jemně přidat pobídku sedem/ holení.
Jinak se chová úplně normálně a pochopitelně - netuší, co se po ní chce a logicky se brání.
A vy myslíte, že to zadavatelka zvládne bez odborné pomoci? Že má dostatek zkušeností, když se ptá tady?
Uživatel s deaktivovaným účtem

"skončila jsem s nalomenou rukou po tom co mě do ní kopla... "
Na místě by bylo "vysoudit" na majitelce odškodné, protože její přístup je poněkud prasárna. A změnit působiště, než vám klisna udělá něco vážnějšího.
Hanca1202
napsal(a):
No majitelka ji dostala od jednoho chlapa který pořádá vozatajské závody a ona tam byla hlavní výhrou tomboly... nikdo ji nevyhrál takže s ní neměl co udělat tak jí daroval momentální majitelce. Jezdilo se na ní kolem toho 3 roku a potom jsme zjistili že je březí protože čím dál více tloustla ale před tím než porodila a než jsme to zjistili to byla zlatá kobyla která by udělala vše jen pro to aby vyhověla tomu co se po ní chtělo. Jenže když porodila tak měla asi 5-6 měsíců pauzu aby si odpočinula bralo se ji jen vyčistit a potom i se kousek projít na ruce, ale byla agresivní tak s ní nikdo nechtěl pracovat takže jen stála no a teď jsem byla povolána já abych ji nějak zkusila napravit. zkoušela jsem s ní pracovat ze země jakože chodit na vodítku, ustupovat nebo si prostě jen hrát a skončila jsem s nalomenou rukou po tom co mě do ní kopla...
To by ma zaujímalo na základe čoho vyhondotili, že vy budete ten pravý jazdec na nápravu.
Vzhľadom k tomu, že s ňou neviete rozumne manipulovať ani zo zeme, asi je na čase si priznať, že to pre vás príliš veľké sústo a prenechať kobylu skúsenejším skôr, než zmrzačí vás, alebo seba. Nie je to žiadna hanba, ani zlyhanie.
Hanca1202
napsal(a):
Ahojte, potřebovala bych poradit. Jezdím za jednou kobylkou která má cca 6 let a má 3 leté hříbě. Dlouho se na ní nejezdilo a majitelka mě požádala abych s ní začala pracovat, tak jsem to vzala přece jen každá zkušenost dobrá. Ale teď nastává ten problém, jak na ní nikdo dlouho nejezdil a nepracoval s ní tak začala být agresivní... staví se na zadní, kope, kouše a takhle bych mohla pokračovat do halelujah. Nejde o to že bych se jí bála nebo tak, to vůbec jen bych potřebovala poradit jak s ní pracovat. Když na ní sedím tak skoro nereaguje na udidlo ani na sed (nechce zatáčet a chodit tam kam já potřebuju) a ani na pobídky moc nereaguje do kroku ji dostanu do klusu ještě taky jakž takž se to dá i když naklusání zabere většinou 100m a více než konečně nastaví větší rychlost a nakluše no ale do cvalu vůbec, na lonži taky neumí nebo spíše chápe co se po ní chce ale nechce to udělat místo toho se zastavuje vykopává staví se na zadní no prostě protestuje.
Za každou radu budu neskutečně vděčná :-)
Hezký zbytek dne všem! :-)
Hančo, řekla bych to takto: obsedání a základní výcvik je cosi jako samostatná disciplína. Kůň se přitom učí plno věcí, které jsou vlastně proti jeho přirozenosti. Například syrový kůň jde PROTI TLAKU, kdežto kůň vychovaný a správně cvičený TLAKU UHÝBÁ (většinou holeni při pobídkách). Tohle uhýbání se pak využije při pobídkách ze sedla.
A stejně tak ta práce ze země předtím! . Ne jen tak nějaká, ale zas - ustupování tlaku, ohýbání, následování... plno věcí, a to všechno s někým, kdo to už dělal, rozumí řeči koňského těla a koně nezakyselí, ale naopak zaujme.
Tempo pokroku v této fázi určuje ten kůň sám. Jde o to, aby byl a zůstal ochotný a důvěřoval lidem - a jedině tak se může učit tyhle nové věci. Jakmile se jakkoli brání, je to špatně a v tomhle stavu se kůň nenaučí vůbec nic (event. leda to, že mu to prošlo...)
Jinými slovy: majitelka koně ti nemůže svěřit "koně na ježdění", aniž by měl on sám základy jezdecké práce. Napřed musí udělat - nebo zajistit jinde - jeho základní výcvik a výchovu, aby byl vůbec jezdeckým koněm, který zná alespoň základní pobídky; rozumí jim a akceptuje je.
Takhle to JE. Není z toho úniku, nijak. Každý neosednutý kůň musí projít touto výchovou. KAŽDÝ. A dělat to samodomo bez zkušeností - z toho by byl akorát malér, pro tebe i pro toho koně. Opravdu.
Jasně, najdou se místa a lidi, co si obsedli koníška sami a bez zkušenolstí a ten koník jim nějak chodí. Nu proč ne? Třeba je to totální salámista, nebo je zlomený, nebo... No, to je fuk, ale obecné základní návyky mu budou chybět tak dlouho, dokud se k otmu někdo z jeho budoucích majitelů nevrátí. Protože tihle samodomo vychovaní koníci často končívají tak, že jdou z ruky do ruky a jejich pověst nezvladatelné potvory jen sílí ... protože ti koně prostě neznají obecně používané pomůcky (neboli: nejsouo řádně příježděni) a nový majitel zas nezná ty záhadné povely, díky kterým se dařilo ho jakž takž jezdit u původního majitele. Neboli, slovy Karola Hollého: koně můžete naučit nacválat zataháním za ucho - ale co se bude dít, když bude prodán? 8-)
Limeta

XXX.XXX.32.79
Hanca1202
napsal(a):
A vy jste byla povolán proč? Protože jste zkušený trenér, kterému ta kobyla do ruky má patřit? Zcela evidentně je vhodná pro zkušeného, který ji vše naučí a prevychova a vy osobně na tohle nemáte ani náhodou. Majitelka by za výcvik musela zaplatit, tak se to totiz dělá. A vám platit nemusí. Stojí vám za to nechat se zrakvit koněm, na kterého evidentně nemáte svými znalostmi? Až vám ublíží víc a vy zůstanete ochrnuta třeba, bude vám to fakt stát za to? Osobně bych tohle kvůli cizímu koní ani náhodou nedělala. A to že vím, jak na to. Paní se bude muset rozmyslet, co vlastně chce. A zaplatit trenéra. Ohrožovat cizí možná i nezletilý osobu se nemusí vyplatit nejen Vám ale i ji. Může totiž zakončit v lochu za ublížení na zdraví z nedbalosti s trvalým následky.