Připuštění alergického koně

Slovenský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2020 10:37
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

Ahojky, mám takový teoretický dotaz.

Chtěla bych připustit svou drezurní kobylu, která ale bohužel trpí alergií. Dostává vakcínu na míru, ale nemá samozřejmě 100% účinky. Jde mi o to, jestli také někdo pouštěl a jestli i hříbě alergii zdědí? Já znám jeden případ, kdy takovou to kobylu připouštěli, ale nevím už, jak je na tom hříbě.

Zajímají mě vaše názory, ale samozřejmě by jsme to potom ještě pečlivě konzultovali s vetem.

Děkuji moc za jakékoli odpovědi☺️

29.12.2020 10:47
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Zdravím,
bude hodně záležet na tom, co přesně za alergii to je. Třeba muchařina se dědí hodně, to je prokázané u kladrubáků (tam na "zamoření" chovu stačil jeden hřebec), osobně jsem znala "chovatele" huculů, který též připouštěl muchařky a hříbata byla postižená v podstatě všechna, přičemž i z mírných muchařek se rodili koně muchařící opravdu hodně.
Co jsem pozorovala, tak se dědí hodně i taková ta "dušnost" typu alergie na prach, což samozřejmě může být i prostředím, ale minimálně ta predispozice dědičná bude.
Osobně jsem toho názoru, že do chovu patří jen zvířata, která mají veškeré žádané vlastnosti a především zdraví. Bohužel je praxe jiná, stačí se podívat, kolik klisen s vadami postoje, nejezditelných a již v mládí chromých se prodává jako vhodných k chovu.

29.12.2020 10:55
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

Alergie se projevuje každý rok trochu jinak. Jednu sezónu měla nateklý krk a vydrbaný ocas, pak 2 sezóny bez příznaků a letos si drbala žuchvu ( docela dost). Muchařka ale není, je alergická na nějakou trávu a řepku, trochu jí vadí sluníčko ale (spíše pyly). Samozřejmě pokud by hříbě mělo mít problémy, tak do toho v žádném případě nejdu. Hříbě by bylo pro mě do sportu. Ona se moc hezky hýbe a je ohromná černá kobyla, takže bych z ní hříbě vážně ráda měla, ale jestli by mělo mít takovéhle problémy tak ne no.

29.12.2020 11:02
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

To vám asi nikdo neřekne, jak velká je šance na to, že hříbě bude zdravé. Ta muchařina byla v tom "chovu" huculů dědičná tak na 75 %, i kdyby byla šance u vaší kobyly na předání 50:50, tak mi to přijde jako zbytečný risk.
Samozřejmě musíte zvážit rizika sama, a počítat s tím, že hříbě může mít projevy stejné, slabší, ale i silnější než matka.

29.12.2020 11:14
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

A jak jsem psala o té jedné kobyle, kterou znám ze připustili, majitelka mi pak říkala, ze se po březosti příznaky alergie ztratili. Je to možné?
Moc se mi tomu nechce věřit😁

29.12.2020 11:29
Slon Indický

XXX.XXX.248.17

Ono u těch alergií bude hodně záležet na prostředí - třeba došlo spíš v průběhu březosti k nějaké změně managementu koně, pokud byla kobyla ve sportu, tak mohla ta změna být významná, a přispělo to k odeznění alergických reakcí.
Volba je samozřejmě na vás, já bych do toho nešla - velkých černých koní se slušným pohybem je dost na to, aby se nemuselo riskovat to, že zdědí alergie.

29.12.2020 12:06
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Základní pravidlo dědičnosti zní: po čem prd, to se dědí ;-)

Ale bez legrace, potíže se dědí často i přes jedno - tedy se ukáže až na vnoučatech...

Koní je v ČR moc. Množit má cenu jenom špičkově zdravé, s dobrou výkonností a povahou. (jinak je v současnosti spíš vysoce pravděpodobné, že hříbě bude později strádající kůň)

29.12.2020 12:07
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

Děkuji za vaše odpovedi ☺️ Škoda no, hříbě by bylo zřejmě slušné, ale s alergií to nechci.🙈

29.12.2020 12:10
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

Pipilota napsal(a):
Základní pravidlo dědičnosti zní: po čem prd, to se dědí ;-)

Ale bez legrace, potíže se dědí často i přes jedno - tedy se ukáže až na vnoučatech...

Koní je v ČR moc. Množit má cenu jenom špičkově zdravé, s dobrou výkonností a povahou. (jinak je v současnosti spíš vysoce pravděpodobné, že hříbě bude později strádající kůň)

Což dobrá výkonnost by byla a i povaha, ale zdraví je už horší no. Ale je to má nejlepší klisna, tak mě právě napadlo nad tím zauvažovat. A jak vidim, asi to opravdu riskovat nebudu.☺️

29.12.2020 14:40
MajkaP

XXX.XXX.84.93

Zuzule121 napsal(a):
Což dobrá výkonnost by byla a i povaha, ale zdraví je už horší no. Ale je to má nejlepší klisna, tak mě právě napadlo nad tím zauvažovat. A jak vidim, asi to opravdu riskovat nebudu.☺️

Ja jsem znala jednu muchařku, které se to po hříběti hodně zlepšilo. Drbala se pak už jen malinko, myslím že ze zvyku. Dala několik hříbat a pokud vím, mucharinu žádné nezdědilo, aspoň ne takovou že by se to projevilo v mladém veku-a žádný majitel hříbat to nedal vědět.
Ona tahle kobyla byla pro chov opravdu "terno", ale majitel "ze staré školy" si připouštění a prodej hříbat nenechal vymluvit. Kobyla se v třinácti letech musela nechat uspat, nemohla ani popadnout dech, hroznou artrozu a rakovinu kopyt jako bonus. Hodně určitě dělalo i to, že byla odchovaná na flasce a moc péče se jí v životě nedostalo.
Já bych se přimlouvala k tomu, kobylu nepřipouštět. Genetika je prasnice a tyhle věci často dopadají tak, že ten super pohyb a povaha se někde vytratí a alergie samozřejmě ne....

29.12.2020 15:54
Zuzule121

XXX.XXX.168.31

MajkaP napsal(a):
Ja jsem znala jednu muchařku, které se to po hříběti hodně zlepšilo. Drbala se pak už jen malinko, myslím že ze zvyku. Dala několik hříbat a pokud vím, mucharinu žádné nezdědilo, aspoň ne takovou že by se to projevilo v mladém veku-a žádný majitel hříbat to nedal vědět.
Ona tahle kobyla byla pro chov opravdu "terno", ale majitel "ze staré školy" si připouštění a prodej hříbat nenechal vymluvit. Kobyla se v třinácti letech musela nechat uspat, nemohla ani popadnout dech, hroznou artrozu a rakovinu kopyt jako bonus. Hodně určitě dělalo i to, že byla odchovaná na flasce a moc péče se jí v životě nedostalo.
Já bych se přimlouvala k tomu, kobylu nepřipouštět. Genetika je prasnice a tyhle věci často dopadají tak, že ten super pohyb a povaha se někde vytratí a alergie samozřejmě ne....

Podobný příběh jsem nedávno taky slyšela. Jako i kdyby se to u ní mělo zlepšit, ale hříbě by to mělo mít pořád, tak to nechci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík