Zdravim,
potrebuju radu ohledně krmení mého plnokrevného valáška, je mu 9 let, je veliký 175cm a je mohutný, máme ho od května letošního roku, byl dost nasvalený a krásně kulatý, bohužel je opravdu dost citlivý a byla to jeho první změna majitele, po asi měsíci u nás jsem si všimla že malinko ubral na váze, ale nebylo to nějak extra výrazné a nebrala jsem to moc vážně, na konci září, už zhubnul dost viditelné, začali jsme ho vic přikrmovat, a nasvalovat. Momentálně má už 3 měsíce ječmen, sladový květ, cukrovarské řízky, spillers condition shine mix, pivovarské kvasnice, lnené semínko, slunečnicoví olej, po měsíci nabral dost, od listopadu do teď už nevidim žádnou změnu, zuby má dělané, odčervovan také je, klid na krmení má také, pracuje cca 2-5x týdně, sena má dost po cely den, jeho psychická stránka už je také lepší, zvykl si skvěle, přemýšlím o změně krmení, ale nevím co a kde je problém, nějaké rady, i ohledně krmeni?
Předem děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dotaz
napsal(a):
Bylo by vhodné doplnit množství (hmotnost) jednotlivých složek krmení včetně sena (+ kolikrát denně ho dostává). Jak těžce pracuje - chodí na procházku, má skokové tréninky apod.
+ způsob ustájení a složení stáda, co mě tak napadá.
Rano:
1,5 kg ječmen, 1kg (již namocenych) řízků, 1kg sladového květu, 0,5 kg spillers, 100g kvasnic, 100g lněneho semínka, 5lžíc oleje
Oběd: 2kg (namočenych řízků), 1kg spillers, 0,5 sl.květu
Večer: 1kg ječmen, 1kg sladoveho květu, 1kg (namocenych) řízků, 0,5 kg spillers, 100g semínka lneneho, 5lzic oleje
Ještě k těm řízkům, neberu 1 kg namočim a pak to má rozděleno na cely den jak je vis popsáno
Seno dostává rano cca 3 kg odpoledne taky cca 3kg a večer taky 3kg , když jsou venku mají seno od rano a to jim vydrží až do doby než jsou domu, pak dostane večer 3-4 kg

ellak
napsal(a):
Rano:
1,5 kg ječmen, 1kg (již namocenych) řízků, 1kg sladového květu, 0,5 kg spillers, 100g kvasnic, 100g lněneho semínka, 5lžíc oleje
Oběd: 2kg (namočenych řízků), 1kg spillers, 0,5 sl.květu
Večer: 1kg ječmen, 1kg sladoveho květu, 1kg (namocenych) řízků, 0,5 kg spillers, 100g semínka lneneho, 5lzic oleje
Ještě k těm řízkům, neberu 1 kg namočim a pak to má rozděleno na cely den jak je vis popsáno
Seno dostává rano cca 3 kg odpoledne taky cca 3kg a večer taky 3kg , když jsou venku mají seno od rano a to jim vydrží až do doby než jsou domu, pak dostane večer 3-4 kg
Rozumím správně? Když je venku, má sena dost. Večer jde do boxu a dostane 3-4 kg sena, což mu má vydržet do rána? A když nejde ven (proč?), tak má na 24 hodin 9 kg sena?
Jana48

XXX.XXX.168.34
Zdravím, mám na chlup stejný problém, řešila jsem i zde v diskuzích, plnokrevný valach, ještě o pár centimetrů vyšší než váš, akorát nepřišel nijak nasvalený, hubený ale úplně také ne. Krmíme téměř stejně - akorát nedávám slaďák a cukrovarské řízky ale místo toho mám Fitmin Reformer a oves. Se změnou ustájení přišlo zlepšení, seno bez omezení udělalo hodně, ale poté se přibírání zastavilo a pořád to není ono. Můj valach je hodně stresař, i když pokud si zvykne na nové prostředí, je až flegmatický. Dokáže ho rozhodit i procházka na ruce novou trasu. Také se potýkám s řidšími bobky.
Spousta ochotných lidí mi poradila přeléčit vředy. Čím více o nich zjišťuji, tím víc mi diagnóza seděla - až na nechuť k jídlu. Momentálně čekám na veterináře, co valacha vyšetří právě skrz vředy.
Zatím jsem vyřadila úplně oves a ječmen, objednala GastroLine od Dromy.
Nemohl by to být i váš problém?
Tak pokud to byl odhad to seno a máte ho mizerný třeba jako já, tak bych si vzala do stáje váhu a tu běžnou dávku sena zvážila.
Dostává toho do kyblíku opravdu hodně, ráno dokonce 3kg + řízky+doplňky. Napadá mě, jestli je schopen o v takto nárazových dávkách plně využít.
Jinak 3 kg sena na noc není žádná hitparáda. To má max. za tři hodiny snědeno. Jak dlouho má pak do ranního krmení?
Zvažte prosím opravdu všechno v suchém stavu - řízky, a ten sladový květ a ječmen taky.
A ideálně zvažte i to seno, od toho se dá pak odpíchnout.
Pokud by opravdu dostával 2,5 kg sladového květu (nenamočeného) denně, k tomu ještě ječmen a Spillers Conditioning Mix, který má sám bílkovin dost, tak už mu selhávají ledviny - už z toho samotného by měl překročenou denní dávku bílkovin a k tomu jsou bílkoviny i v seně.
Tak v tom případě jste překročili hranice tolerance organismu (trojnásobek skutečné potřeby bílkovin), a momentálně si trávíte koně. Doslova a do písmene.
Jako první opatření mu nechte doporučené dávkování toho Spillersu (2,5 kg), ve třech dávkách, a přidejte sena. Nechat můžete ten olej, ideálně změnit na řepkový, slunečnicový má špatný poměr omega 3 ku omega 6.
A doufejte, že ta vaše výkrmná kúra nezanechá následky trvalé.
Ano, a přidat seno. Momentálně jsou ledviny extrémně zatížené vylučováním přebytečných bílkovin - můžete pozorovat příznaky jako časté močení a časté pití, silný čpavkový zápach, nadměrné pocení. Pokud budete nadále pokračovat v krmení extrémní dávky bílkovinných krmiv, ledviny vašeho koně to nezvládnou a selžou.
Já to nepíšu často, ale zaplaťte si konzultaci s výživářem - pro blaho vaše i koně.
Ta krmná dávka, kterou koně vykrmujete, má 225 % potřeby bílkovin 600 kg koně v plné zátěži.
Pokud je to 500 kg plňas v lehké zátěži, tak jste podle kvality sena na 380 - 420 % denní potřeby bílkovin. 300 % je hranice, kdy je ještě organismus schopen přebytek tolerovat - na úkor enormní zátěže ledvin. Pokud tohle krmíte 3 měsíce, můžete mluvit o štěstí, že mu ještě neselhaly ledviny.
Nechte to na nich, a můžete přidávat až 250 ml oleje na den - po navyknutí.
Pokud je krmit nechcete, je možné přejít na statková krmiva, kde se bude dodávat zvlášť ještě přípravek s vitamíny a minerály. Dávku si ale opravdu nechte v tomto případě sestavit výživářem, krmení velkého množství bílkovinných krmiv je nebezpečné. Ten sladový květ má zhruba 25 - 35 % bílkovin. K pokrytí potřeby bílkovin běžného rekre koně stačí seno, u hůře krmitelnych nebo těžce pracujících se dává více, ale to už máte v tom Spillers - 16 % bílkovin.
Nejdříve vyřešte to seno. Ať k němu má přístup stále. Pokud i při tom a max. dávce těch granulí a oleje bude hubnout, volala bych veterináře k vyloučení zdrav. problému. A když budete vědět, že je zdráv, nebo jaký konkrétně má zdravotní problém, pak bych řešila s výživářem vhodný další příkrm. Ale nekombinujte dopředu co by kdyby, když nemáte ten bazál, je to předčasné.
Aspoň tak bych na to šla selským rozumem já.

ellak
napsal(a):
Jestli dobře chápu tak mám dávat jen spillers a olej?
Jo, ale hlavně to seno! Dávat jádro na lačný žaludek je špatně.

ellak
napsal(a):
Nevím přesně hmotnost, kazpodne dostává ho fakt hodně, nejde ven když prsi a vybeh je doslova nepoužitelný,
A když prší 2 týdny v kuse, tak je celou dobu zavřený?