Ahojky,
nevíte jak udělat nějakou tu provizorní jizdarnu? Koníky mám doma dva, ale jen na zimu a kousek jara, potom opět přesouváme,takže je pro mě zbytečné stavět jizdarnu, která se snadno nerozebere. Problém je ten, že povrch je tady nerovný. Prostě se tu nenajde rovný kus na jizdarnu či kruhovku a dost bych ji potřebovala, jelikož s naspeedovanou kobylkou a hřebečkem co potřebuje pevnou ruku toho na vyjizdce moc nesvedu (jeste když nemůžu jít jen s jedním, protože jinak by se ten druhý zbláznil). Možnost jakéhokoliv zarovnání nemám.
A další problém je z čeho. Plastové tyčky a paska? To se ale zase bude v rozích prohybat ne?
A posledni otazka jsou rozmery.( k rekreačnímu ježdění asi 15×25m ne?)
Budu ráda za každou radu. :D
A je jízdárna nutná? Znám stáj, kde se jezdí na louce. Je to veřejná louka mírně svažitá. Mají domluvené, že tam jezdit smí. Jezdí tam desítky let, obsedali tam desítky koní, trénují denně.
Pokud chtějí jezdit drezuru, pomocí pneumatik si ohraničí obdélník. Na jednom kraji mají postaveno pár skoků, takže i příprava na parkur se tam dá.
Ve vaší situaci by to bylo možná ideální řešení, protože je to nenáročné.
Nebo se můžete domluvit a pokud je blízko nějaká jiná stáj, docházet na jízdárnu tam.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bobíček
napsal(a):
Jasně, taky řešení. Louka je naše, takže žádný problém, ale chtěla jsem i třeba jezdit bez sedla a uzdečky, jako normálně na jizdarne jezdím, ale na louce (otevřený prostor, nálada na běháni, chapeme se..) si ani s jednim ještě netroufnu.. :D Takže by se hodila nejaka ta jizdarna..
Já jsem teda už starý pos era, ale proč chcete jezdit bez sedla a uzdečky na naspeedovaných koních? A to máte doma kobylu a hřebce? Jak řešíte výběhy? Aby se vám nespářili. Trochu vaší situaci nerozumím.
No, ono totiž kobylce táhne na 20 a je naspeedovaná jen na loukach, kde se musí, když má svou náladu, trochu krotit a navic ji uplne moc nevyhovuje ježdění se sedlem na záda(nejspíš je to sedlem, ale to se omlouvám, řešit nemuzu, jelikoz konik není muj a cpat do nej penize, kdyz si sama jeste ani nevydělávam, opravdu nemůžu) ale necim se tahle kobyla zabavit musí a snazim se s tim sedlem tedy moc nejezdit a spíš pracovat ze země,jinak by to dopadlo spatne,tak proto jizdarna. A abych vysvětlila výběhy, tak ve výběhu jsou spolu. A to mohou jelikož kobylka nemůže mít hříbatka. Chová se jako hřebec a taky dává dost najevo ať nic nikdo nezkouší. :D Nejspíš je to tak trochu hermafrodit, ale co já vím, koniky mam oba jen v pronájmu. :D Ale vážně, nemáte někdo nějakou radu jak udělat tu jizdarnu?
Jízdárnu si můžete udělat jak chcete, záleží jen co je pro vás "jízdárna" a jak hodláte investovat. Pro mě je třeba jízdárna rovný povrch a to vy ( podle popisu) nemáte a investovat do toho zřejmě "nemůžete". Pokud vám ten povrch stojí za to, a jezdit na něm chcete, tak si prostě pořiďte tyčky a pásku a jízdárnu ohradtr. Do rohů dejte silnější sloupky, ať se vám to neprohýbá....a rozměry? Jak je velká klasická jízdárna víte ne? A pokud vám stačí 15x25 metrů, tak si to vyrobte, pokud vám stačí 5x10, tak si uděláte takovou a pokud potřebujete 40, 527x 56,537, tak si uděláte takovou. Ale na to snad není těžké přijít, ne?
Každopádně ve vašem případě bych se na jízdárnu vykašlala, protože bez rovného povrchu je jízdárna stejně k prdu a zaměřila bych se třeba na práci na ruce....
Maspeedovaná kobyla bez sedla a uzdečky, to je jako motorka bez řidítek; nejrychlejší cesta na krchov. Nebo aspoň do nemocnice.
Pokud řešíte jízdárnu, řešíte i povrch? Nebo stačí ta louka, jen chcete nějak vytyčit hranice?
Protože levně jízdárna s povrchem udělat nejde.
Vytyčit hranice lze prakticky čímkoli - králičím pletivem počínaje, zmíněnými pneumatikami pokračuje a položenými klacky a kameny konče.

Bobíček
napsal(a):
No, ono totiž kobylce táhne na 20 a je naspeedovaná jen na loukach, kde se musí, když má svou náladu, trochu krotit a navic ji uplne moc nevyhovuje ježdění se sedlem na záda(nejspíš je to sedlem, ale to se omlouvám, řešit nemuzu, jelikoz konik není muj a cpat do nej penize, kdyz si sama jeste ani nevydělávam, opravdu nemůžu) ale necim se tahle kobyla zabavit musí a snazim se s tim sedlem tedy moc nejezdit a spíš pracovat ze země,jinak by to dopadlo spatne,tak proto jizdarna. A abych vysvětlila výběhy, tak ve výběhu jsou spolu. A to mohou jelikož kobylka nemůže mít hříbatka. Chová se jako hřebec a taky dává dost najevo ať nic nikdo nezkouší. :D Nejspíš je to tak trochu hermafrodit, ale co já vím, koniky mam oba jen v pronájmu. :D Ale vážně, nemáte někdo nějakou radu jak udělat tu jizdarnu?
Já třeba chodila přiježďovat na louku ohraničnou lesíkem a křovím. A jezdila jsem po liniích z jedné strany ohraničenými stromy. Nebo na velkých kruzích. Byl to vyloženě psychologicky efekt. Že kdyby to chtělo moc utíkat, tak stočím hlavu směrem k lesu. Ale ti koně byli přiježdění. A taky jsem se snažila střídat různé cviky (kruhy, vlnovky, ustupování na holeň...) a přechody. Aby byl kůň pořád ve střehu.

Jak chcete do země- louky teď v lednu něco "zatloukat" aby to drželo? U nás je to zmrzlé na kost-písková i louky....a když zasvítí je na loukách blátíčko
Jako trávu nebo louku bych problém neviděla, jezdili jsme tak za našich mladých let všichni, koně byli pěkně na nohách. Samozřejmě to zas nesmí být oranice nebo samá díra. Jako problém vidím ten rozměr. Na rozumnou práci je fakt potřeba rozměr malého obdélníku. Víme co to je s nenaježděným, mladým nebo nastátým koněm kvalitně ocválat, a to na malém prostoru prostě nejde.
Pokud se tam chci plácat na ruce, nebo vozit dítko, tak pak je menší prostor výhodou, na kvalitní ježdění ne. Ono se to vždycky říká, to stačí, my víc nepotřebujeme. Ale pak se tam plácnou kavalety, pak se chce skočit něco ve volnosti atd atd a prostě už se to tam bez nebezpečí vůči koni nevejde.

Píšete, že jsou koně ve výběhu. Jezděte tedy ve výběhu? Máte ohraničený prostor a nemusíte nic vymýšlet.

V tom případě si na té pastvině můžete na ježdění obyčejným lanem (ohr. páskou) přehradit jeden roh - případně je-li tam šikovný stromek (dva), můžete si udělat i čtverhranný prostor od ohrady ke stromku(úm) :-) A pak budete mít prostor podle možností a bez zatloukání a shánění materiálu.
Jinak samozřejmě. Ohradníkové tyčky a páska pořád fungují :-) Do rohů jízdárny buď zatlouci dřevěný kolík nebo rohovou tyčku šikovně vypnout provázkem ke kolíku v zemi (ke kolíku další ohradníkové tyčky klidně). Nebo jako roh opět zvolit strom. Ve finále můžete mít čtyři stromy a mezi nimi jen napnutý ohradník, v rozích vyvázaný k těm stromům provázkem, abyste nemusela s koněm zajíždět až pod větve.
Nicméně my jsme jezdívali na vydupaném prostoru o velikosti jízdárny v hektarové ohradě a pokud je kůň na vytyčený prostor zvyklý a je zvyklý tam pracovat, nemá tendenci odcházet.