Odstoupení od smlouvy pro skrytou vadu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2021 22:12
Kessi23

XXX.XXX.40.203

Koupila jsem klisnu přivezla domů byl to kus cesty a zjistila jsem že mi zatajili že byla schvácená ukázal to RTG.Beru to jako skrytou vadu je to složité jak postupovat když ji chci vrátit.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2021 11:09

Můžu mít dotaz? Odpovídat samozřejmě nemusíte, to je jasné. Jaký byl prosím důvod, že jste prováděli rentgen kopyt?

Neregistrovaný uživatel

9.1.2021 11:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můžu mít dotaz? Odpovídat samozřejmě nemusíte, to je jasné. Jaký byl prosím důvod, že jste prováděli rentgen kopyt?

No asi doma zacla pajdat. Jinak ja bych proste majitelum zavolala a ze chci vratit a podle jejich postoje se zaridila dal. Teoreticky je dost laiku majitelu kteri ani nevi ze kun byl schvacen. Jestli ji meli rok mohlo se to stat jeate pred nimi a pak oni vinu nenesou. Tezko rict.

9.1.2021 11:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Většinou to pozná kovář při první korektuře u nového majitele.

9.1.2021 13:54

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Většinou to pozná kovář při první korektuře u nového majitele.

To je právě ono. Pokud udělali rentgen třeba kvůli náhlému kulhání, jak tuto možnost zmínila leithian, jedná se o skrytou vadu. Pokud k tomu stačila běžná prohlídka (kovář jukne a vidí), o skrytou vadu se nejedná.

Co je vidět při běžné prohlídce, pohmatání, není skryté. Když to přeženu... Pokud si kupující nevšimne, že koni chybí jedno oko, není to skrytá vada. I když od prodávajícího je hnusné, když ho na to neupozorní. Z právního hlediska to ale není skrytá vada. Možná by šlo i v tomto případě koně vrátit, třeba pokud by bylo v kupní smlouvě uvedené, že kůň je zdravý bez fyzických vad.

9.1.2021 14:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

To je právě ono. Pokud udělali rentgen třeba kvůli náhlému kulhání, jak tuto možnost zmínila leithian, jedná se o skrytou vadu. Pokud k tomu stačila běžná prohlídka (kovář jukne a vidí), o skrytou vadu se nejedná.

Co je vidět při běžné prohlídce, pohmatání, není skryté. Když to přeženu... Pokud si kupující nevšimne, že koni chybí jedno oko, není to skrytá vada. I když od prodávajícího je hnusné, když ho na to neupozorní. Z právního hlediska to ale není skrytá vada. Možná by šlo i v tomto případě koně vrátit, třeba pokud by bylo v kupní smlouvě uvedené, že kůň je zdravý bez fyzických vad.

Jenomže kopyto čerstvě okovaného koně, který byl schválený, pro laika vypadá normálně, ale za měsíc a půl už je to sakra poznat.

Pokud neni ta kopytní kost úplně zrotovaná, tak jde kováním dost zamaskovat.

9.1.2021 14:19

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jenomže kopyto čerstvě okovaného koně, který byl schválený, pro laika vypadá normálně, ale za měsíc a půl už je to sakra poznat.

Pokud neni ta kopytní kost úplně zrotovaná, tak jde kováním dost zamaskovat.

Proto jsem to napsala právě takto ".. Pokud k tomu stačila běžná prohlídka (kovář jukne a vidí)..." Jestli to bylo vidět, bez strouhání, je chyba kupujícího, že nemá základní znalosti na to, aby poznal VIDITELNOU chybu kopyta.

Určitě by se dalo polemizovat o tom, co je běžná prohlídka, jaké má mít kupující vědomosti, jestli si má nebo nemá s sebou brát při koupi odborníky (veterináře, kováře, fyzioterapeuta...). Ale kouknout na kopyta základ je. Vždyť i úplní laici ví, že "kopyto je základ" a "darovanému koni na zuby nekoukej" a "kůň kope zezadu".

Proto jsem se ptala. Takhle nevíme, jestli to bylo na kopytě viditelně znát, nebo až po strouhání. Nebo jestli okulhal a dělal se rentgen kvůli tomu. Nebo jestli kulhal už na místě, jen se prodávající nechal ukecat tím, že koníček den předtím blbě došlápl. Těch možností je kupa. A kupa z nich určitě jako skrytá vada půjde brát. Některé ale ne.

9.1.2021 15:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Proto jsem to napsala právě takto ".. Pokud k tomu stačila běžná prohlídka (kovář jukne a vidí)..." Jestli to bylo vidět, bez strouhání, je chyba kupujícího, že nemá základní znalosti na to, aby poznal VIDITELNOU chybu kopyta.

Určitě by se dalo polemizovat o tom, co je běžná prohlídka, jaké má mít kupující vědomosti, jestli si má nebo nemá s sebou brát při koupi odborníky (veterináře, kováře, fyzioterapeuta...). Ale kouknout na kopyta základ je. Vždyť i úplní laici ví, že "kopyto je základ" a "darovanému koni na zuby nekoukej" a "kůň kope zezadu".

Proto jsem se ptala. Takhle nevíme, jestli to bylo na kopytě viditelně znát, nebo až po strouhání. Nebo jestli okulhal a dělal se rentgen kvůli tomu. Nebo jestli kulhal už na místě, jen se prodávající nechal ukecat tím, že koníček den předtím blbě došlápl. Těch možností je kupa. A kupa z nich určitě jako skrytá vada půjde brát. Některé ale ne.

Já jsem teď byla u dvou předkupních prohlídek jako poradce, a ani jeden kůň nebyl v pořádku a prodávající dělali ze zajemců vyloženě blbce.
U druhého koně, který byl celý bolavý a kulhal snad i na ocas, bolely ho záda, měl načnutou šlachu (A1/1 po kariéře), a akutně zlomenou bodcovou kost, majitelé tvrdili, že je zcela zdráv...

No comment🙄

11.1.2021 11:19

"Pokud k tomu stačila běžná prohlídka (kovář jukne a vidí), o skrytou vadu se nejedná." je řekla bych nepřesné - pokud k určení vady je třeba odborné posouzení, tedy nikoli laické posouzení, potom se o skrytou vadu jedná. Běžný nabyvatel se považuje za laika. Stejně jako když jdete koupit auto, a máte možnost si ho nechat prohlédnout v autorizovaném servisu (přizvat si kováře, veterináře), ale vy této možnosti nevyužijete, pořád se má za to, že auto má mít (bez dalšího ve smlouvě uvedeného) vlastnosti obvyklé a očekávatelné. Asi nebudete na kupovaném autě měřit vzorek pneumatik. Stejně kůň kupovaný jako jezdecký, by měl být schopen jezdeckého provozu. Pokud není, a v okamžiku prodeje to nebylo zjevné (nekulhal), jedná se o skrytou vadu.

Odpovídající informace u aut https://www.tipcars.com/magazin/nase-tema/definice-skryte-vady-na-ojetem-voze-co-to-znamena-pro-kupujiciho-i-prodavajiciho.html u zvířat se přístup trochu liší https://www.equichannel.cz/novy-obcansky-zakonik-a-pravni-postaveni-zvirete

A jinak samozřejmě, případ od případu.

11.1.2021 11:21

Kessi23 napsal(a):
Koupila jsem klisnu přivezla domů byl to kus cesty a zjistila jsem že mi zatajili že byla schvácená ukázal to RTG.Beru to jako skrytou vadu je to složité jak postupovat když ji chci vrátit.
Děkuji.

Postupujte tak, že věc prokonzultujete s právníkem. Ideálně s takovým, který něco málo o koních ví.

Sjuzi

15.1.2021 21:04
Sjuzi

XXX.XXX.138.136

Koupila jsem koně, měl být v pořádku. Koně jsem převezla, po 14 dnech mělo být kování, shodou okolností stejným kovářem,jako u předchozí majitelky. A kovář- to je ten kůň s podotrochlozou? Cože? A následoval RTG, kde potvrzeno a ne málo. Naštěstí dobrá smlouva, na jejímž základě jsem rovnou udala, že jde o skrytou vadu a že bych chtěla koně vrátit. Předchozí majitelka ani neprotestovala, zřejmě o tom věděla, kůň se vrátil a peníze taky. Naštěstí

15.1.2021 22:02
Kessi23

XXX.XXX.28.231

Tak doufám že budu mít taky štěstí, je mi ji líto že pojede přes celou republiku ale v ustájení nemám podmínky pro schváceného koně i když majitelka vymýšlí že musím udělat krev na převoz ale dle KVS ji má platnou až do října 2021 takže nemusím ale je to její podmínka tak splním nyní čekám na výsledky a pak budu doufat že zas něco nevymyslí....

Přidejte reakci

Přidat smajlík