Zdravím a mám dotaz.
Národní hřebčín Kladruby nad Labem (a Slatiňany) nabízí k prodeji na svých stránkách koně vyřazené z chovu nebo koně pro ně nepotřebné. Aktuálně je tam celkem velký výběr, a to i mladších koní, cca 3 - 5 let. Věřím, že tito koně najdou kupce asi snadněji vzhledem k jejich další využitelnosti např. pod sedlem. Ale občas se zde objeví i klisny vyššího a vysokého věku, kolem 20 let. Přesto, že kupní cena je nízká, bude asi složitější najít kupce pro tyto staré klisny. Ale k dotazu. Když se neprodají, jdou takové klisny z hřebčína přímo na jatka?
Možná se ptám jako tydýt, ale jen bych chtěl znát Váš názor.
Díky.
Nouvag
napsal(a):
Zdravím a mám dotaz.
Národní hřebčín Kladruby nad Labem (a Slatiňany) nabízí k prodeji na svých stránkách koně vyřazené z chovu nebo koně pro ně nepotřebné. Aktuálně je tam celkem velký výběr, a to i mladších koní, cca 3 - 5 let. Věřím, že tito koně najdou kupce asi snadněji vzhledem k jejich další využitelnosti např. pod sedlem. Ale občas se zde objeví i klisny vyššího a vysokého věku, kolem 20 let. Přesto, že kupní cena je nízká, bude asi složitější najít kupce pro tyto staré klisny. Ale k dotazu. Když se neprodají, jdou takové klisny z hřebčína přímo na jatka?
Možná se ptám jako tydýt, ale jen bych chtěl znát Váš názor.
Díky.
Mám tam zavolat a pak Vám říct?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řekla bych, že ano. Myslím u koní, kteří jsou vyvěšeni k prodeji za o něco nadsazenou jateční cenu (kolem těch 10-15 tisíc). Vy tam nějakého takového aktuálně vidíte? On ani 20ti letý kůň není automaticky na odpis. Vím, že za takto nízkou cenu tam byl cca 2 roky zpět nejezditelný mladý valach s dalšími zdravotními problémy, nakonec i ten se prodal.... vím že mě tehdy zaujalo, proč ho prodávají .... zadarmo drahý.

No děje se to, nevím jak se starými kobylami, ale s mladými koňmi nevhodnými do chovu, které nikdo nechce koupit, ano. Nevím jak moc a do jaké míry, ale děje se to. Je to smutné, ale na druhou stranu pochopitelné. Je to státní chov, mají nějaký rozpočet, určité kapacity, a živit koně, aby to bylo k něčemu, není jako mít doma čivavu.
O starých kobylách vím, že se dávali do lazaretu, který stojí za hřebčínem...ale nevím, za jakých podmínek se tam jaké zvíře dostane, ale viděla jsem tam i kobylu, která měla 33 let, kdysi působila v chovu.

lenacia
napsal(a):
Ono je to pro ně podle mě někdy lepší, než skončit u člověka co si pořídil koně že je levný
Tak proto je nedávají za 5000 nebo zadarmo ... mají aspoň trochu rozum, na rozdíl od inzerentů "daruji" ...
Aktuálně jsou ve Slatiňanech dvě klisny na prodej:
https://www.nhkladruby.cz/451-paladia
https://www.nhkladruby.cz/461-fanega--1
Jedna 21 let, druhá 19, o zdravotních problémech není zmínka. Chápu, že pro další chov už nejsou v hřebčíně třeba, ale přijdou mi ještě mladé na to, aby skončili s životem. Na druhou stranu nelze asi vykoupit a postarat se o všechny starší koně v zemi........ no je mi z toho smutno
Nouvag
napsal(a):
Děkuji za nabídku, ale to bych asi zvládnul taky, spíš mi jde o Vaše zkušenosti nebo názory.
Chtít názor je zbytečné, protože se můžeme mýlit.
Jako já si myslím, že se prodají i ty dvě staré kobyly, pokud nevypadají nějak extrémně špatně. Ale možná by jim bylo líp na těch jatkách.
Pokud vím (a to nevím moc, fakt je to jednorázová zkušenost), tak staré churavé vysloužilce tam normálně utrácejí. Ale jestli toho jednoho koně utratili kvůli léčbě, která znemožnila nějaké využití toho masa, to nevím.
arte.P

XXX.XXX.163.250
Nouvag
napsal(a):
Děkuji za nabídku, ale to bych asi zvládnul taky, spíš mi jde o Vaše zkušenosti nebo názory.
Ano, dávají na jatka - a nejen staré. Dříve byla informace o tom kolik koní šlo za daný rok na jatka i někde dohledatelná - nevím jestli v ročenkách, nebo výročních zprávách, ale někde to bylo.
No, nechci se mýlit, ale pokud já vím, tak vyřazení a vysloužilí koně z Kladrub a dalších dvou státních hřebčinců, Písek a Tlumačov, se na jatky neposílají, ale pokud se pro ně nenajde kupec (což se ale téměř ve 100% případů najde - těžko říct, zda je to pro ty koně lepší či horší...), utrácejí na místě humánním způsobem.
A na prodej se zpravidla nespěchá, neboť zvlášť u kobyl vyřazených z chovu, ale jinak zdravých, jsou náklady při počtu koní, které tam jsou, minimální (v podstatě pouze pastva a seno).
Pamatuji si, že cca před deseti lety jeden zaměstnanec z jednoho uvedeného hřebčince za nepřítomnosti ředitele iniciativně odvezl dva vyřazené hřebce na jatka do Polska a v hřebčinci z toho byla obrovská aféra... Takže nedělá se to už jenom proto, že kdyby se to dozvěděli "ochránci zvířat", bude z toho další Velká pardubická, a to si žádný ředitel nepřeje...
Nicméně to neznamená, že se tam koně neutrácejí, jen nikoliv tím způsobem, že je odvezou na jatka.

Tak třeba u těch vyřazených chovných kobyl okolo dvaceti let věřím, že si je koupí někdo, kdo je ještě i na ten chov "upotřebí".
Nejlepší je zavolat si tam.
Já jsem byla ve Slatiňanech na delší praxi v rámci SŠ - a i tehdy se tam prodávali vyřazené kobyly. Vždycky to mělo nějaký pro hřebčín pořádný důvod - prostě nějaká "vada". Tehdy v 90. byli Kladrubáci příšerně drazí - prostě málo početné plemeno a Frísák taky nebyl po ČR rozšířený. Ale třeba zrovna z R vyřazovali i proto, že pod některé prostě "foukalo", nebo neměli klabonos - povedli se víc jako Frís. Upotřebitelnost měli jako každý jiný kůň. No a stalo se i, že mladou super kobylu vyřadili pro neplodnost - ale byla jen příšerně snadno krmitelná a tak ztučněla (koupil si ji pán, co jí dokázal nastavit zdravou hladovku a pohyb - nakonec mu zabřezla, sklidil za to obdiv). No a obecně je tohle plemeno dlouhověké, ale ideálně do vozu než pod sedlo. Uvádí se plemeník co ve 30 letech jezdil s kočárem k nádraží ve svižném tempu (nechce se mi dohledávat, bude to cca 100 let).
Já bych takovou kobylu chtěla, ale mám dva poníky a o oboje se postarat naplno zatím nedávám. tak snad za 10 let, jak děti vylítnou z hnízda...

Nouvag
napsal(a):
Aktuálně jsou ve Slatiňanech dvě klisny na prodej:
https://www.nhkladruby.cz/451-paladia
https://www.nhkladruby.cz/461-fanega--1
Jedna 21 let, druhá 19, o zdravotních problémech není zmínka. Chápu, že pro další chov už nejsou v hřebčíně třeba, ale přijdou mi ještě mladé na to, aby skončili s životem. Na druhou stranu nelze asi vykoupit a postarat se o všechny starší koně v zemi........ no je mi z toho smutno
Nezbývá než jim přát, aby je koupil někdo rozumný. Pokud se chcete oddávat nějakému sebetrýznění, pročítejte si inzeráty na bazoši a zapojte fantazii, co s těmi koňmi asi tak bude ... není to nic, co bychom tady vyřešili, nelze zachránit všechny koně, člověk bez vlastního zázemí nezachrání ani jednoho, ledaže by měl hodně peněz ;)
Chovné kobyly môže trpieť na nejakú tú sloniu nohu, ťažko povedať.
Je aj nejaké kritérium, kedy sa kobyla považuje za neplodú, ale neviem ho presne.
Na Muráni to robili tak, že také kone na jeseň ponúkali rovno v žrebčíne, keď sa zohnalo stádo z pastvy, čo sa nepredalo, išlo na jatky, kobyly boli buď so sloňou nohou, astmou, alebo veľmi často mali rakovinu kopýt, teraz nepredajú ani chlp, kvôli dotáciám a držia tam aj staruchy, teda jednu tam vídavam furt, už je šedivá, žmolkuje, ale stále sa pľantá so stádom, rakoviny začali riešiť konečne.
Ale X rokov dozadu vyviezli celý kamion huculov do Talianska a to bol podľa mňa zločin :(