Co uměl Váš kůň ze země před obsednutím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2021 18:10

Otázka je jasná :) Hledám inspiraci - bez ohledu na t, jaký styl a trenéra vyznáváte, ze všeho se dá vzít něco inspirativního, když to má dobré vysvětlení. Zajímá mne, co všechno uměl Váš koník ze země, než jste začali přiježďovat. Díky za veškeré zkušenosti :)

10.1.2021 18:23
koně

XXX.XXX.174.63

Před obsednutím? Nebo před přiježděním?
Otázka mi není jasná
Obsednutí je fáze,kdy vůbec na koně začnete nasedat .Uzdit ,sedlat.Učit ho chodit s váhou ,reagovat na jezdce ,vedení shora, prostě naprostý základ.
Přiježdění je pak fáze,kdy už umí a zná jezdce a základní pobídky, a vy je začnete prohlubovat ,chtít něco víc.

10.1.2021 18:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Otázka je jasná :) Hledám inspiraci - bez ohledu na t, jaký styl a trenéra vyznáváte, ze všeho se dá vzít něco inspirativního, když to má dobré vysvětlení. Zajímá mne, co všechno uměl Váš koník ze země, než jste začali přiježďovat. Díky za veškeré zkušenosti :)

Jak píše koně, nejdřív se obsedá, pak přiježďuje. Aby nedošlo k nedorozumění.

10.1.2021 18:29

Ok, fajn, špatně jsem se vyjádřila, omlouvám se. Myšleno před obsednutím.

10.1.2021 19:56

Ok, fajn, špatně jsem se vyjádřila, omlouvám se. Myšleno před obsednutím.

Běžná manipulace - ohlávka, vodění, úvaz, zvedání nohou, korektury kopyt, nechá si všude sáhnout, odčervit, naočkovat...Před obsednutím zná udidlo, sedlo, lonžování, hlasové povely. Jiní doplní.

10.1.2021 21:58
LadislavJ

XXX.XXX.168.152

Moje klisna-hribe 2,5 roku byla jen zvyklá na ohlávku, když jsem ji přivezl teď jsme ve fázi obsedani. Já neuměl taky nic. Po příchodu z práce ohlávku a vodit po zahradě, abysme si na sebe zvykli. Oba oči navrch hlavy... Zvedání kopyt rovnalo se buď kousnutí do zad nebo kopačka kolem hlavy. První ostrouhani pouze předek, jedna noha ok, druhá... dvakrát jsem ji měl na zádech, zadek bude snad brzy, už je dává lépe než přední. Jít ke koni v klidu a zbytečně nečekat veliké výsledky. Zjistil jsem, že se nemůžu jít ke koni se uklidnit jako ke psovi. Klisna okamžitě zkopírovala moji náladu a podle toho se chovala. Teď je to lepší, zdraví mě a přiběhne. Vozí děti na hřbetě, mně taky snese. Ještě hodně práce, ale nikam nepospicham, máme všechen čas světa.

11.1.2021 01:43

Vše, co tak zběžně popsala kometa + nějaká ta procházka a pozice nad koněm z vyvýšeného místa.....

Neregistrovaný uživatel

11.1.2021 01:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

LadislavJ napsal(a):
Moje klisna-hribe 2,5 roku byla jen zvyklá na ohlávku, když jsem ji přivezl teď jsme ve fázi obsedani. Já neuměl taky nic. Po příchodu z práce ohlávku a vodit po zahradě, abysme si na sebe zvykli. Oba oči navrch hlavy... Zvedání kopyt rovnalo se buď kousnutí do zad nebo kopačka kolem hlavy. První ostrouhani pouze předek, jedna noha ok, druhá... dvakrát jsem ji měl na zádech, zadek bude snad brzy, už je dává lépe než přední. Jít ke koni v klidu a zbytečně nečekat veliké výsledky. Zjistil jsem, že se nemůžu jít ke koni se uklidnit jako ke psovi. Klisna okamžitě zkopírovala moji náladu a podle toho se chovala. Teď je to lepší, zdraví mě a přiběhne. Vozí děti na hřbetě, mně taky snese. Ještě hodně práce, ale nikam nepospicham, máme všechen čas světa.

Prosím reknete ze ji nemate na zahrádce u domu samotnou a ted uz jsou ji aspon tri?

11.1.2021 06:23
LadislavJ

XXX.XXX.41.0

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím reknete ze ji nemate na zahrádce u domu samotnou a ted uz jsou ji aspon tri?

Dobře, nemám ji na zahrádce u domu samotnou a teď už jsou jí aspoň tři.

11.1.2021 08:02

Vodění, úvaz, ohlávka, uzdečka, udidlo, deky, sedlo, obřišník, podbřišník, třmeny volně podél sedla i v pohybu, plandající otěže i v pohybu (poprsák, podocasník). Reakce na hlas, reakce na postavení těla. Pohyb dopředu, do stran a dozadu na hlasový pokyn a pomůcku dotykem. Pokud potřebuji obsedat na lonži, musí umět na lonži. Pokud chci obsedat za vedoucím koněm, musí mít nachozeno za vedoucím koněm. Pokud chci obsedat v terénu nebo na nějaké louce, musí mít dotyčný okruh (vodění ze stáje na pastvinu a zpět např.) rutinně nachozený. Zvládnuté běžné bubáky jako auta, igelity, barevné lidi, psy za plotem i volně pobíhající, křičící děti, rachtající vozíky. Pozici nad koněm z vyvýšeného místa jsem v životě neřešila, poprvé jsem viděla až v nějakém videu Zuzky Prokopové :-) Ale u nás to neřešil ani žádný kůň/poník.

11.1.2021 08:24

....právě že jsem to koně viděla řešit,... , ano , videa Z.Prokopové jsou při obsedání a pro manipulaci dobrá volba...já nejsem čahou, mám stejně jako běžný kůň v kohoutku,, takže přes většinu velkých koní nevidím , stát na otočeném kýblu mi zajistilo, že nebudu muset mít ruce nad hlavou a všechno mi bude padat do pusy...a koník si zvykne na siluetu nad hřbetem.

11.1.2021 08:44
Horsana

XXX.XXX.51.17

Môj kôň miluje ľudí a pozornosť, to asi veľa vecí uľahčilo.
Samozrejme sa vedel vodiť, dvíhať nohy, zastaviť na povel, trošku ustupovať tlaku- cúvať, rozumel pochvale slovnej, škrabkaniu aj pamlsku.

Občas som na neho položila sedlo, len tak, na pastvine, to mal asi 4 roky, občas sme priložili podbrušník, potom dotiahli. Bol na vrchole blaha, lebo sme sa mu venovali, nič neriešil. Občas sa cez neho niekto prevesil, ja som nenasadala, som na neho príliš ťažká.

Potom som ho na obsadanie odviezla inam, tam nastal nejaký informačný šum a omylom ho, mysliac si, že obsadnutý už dávno je, keďže mal už cez 5 rokov, nasedlali, posadili dieťa a išli na pol hodinu do terénu aj s iným koňom :D

Nikdy s ním nebol problém, akurát práca na lonži ho nebavila, na tej som ja netrvala, lebo hucul takéto sprostosti neakceptuje rád, nemám v pláne ho lonžovať, nikdy, ale trénerka to považovala za potrebné, vtedy.
Teraz sa rok fláka v stáde, nerobí nič, tak uvidíme, čo si bude pamätať, ja myslím, že všetko.

11.1.2021 09:05

Horsana, děkuji, zapomněla jsem - rozumět pochvale je velmi důležité.

Takto - posadilo se dítě, a šlo se na půl hodiny se zkušeným koněm na vyjížďku - se leta letoucí obsedali mladí plnokrevníci tuším ve Slatiňanech. Z vyprávění od známé :-)

Hucul si bude pamatovat velmi dobře :-)

11.1.2021 09:15

LadislavJ napsal(a):
Dobře, nemám ji na zahrádce u domu samotnou a teď už jsou jí aspoň tři.

A doopravdy?

11.1.2021 09:23

Horsana napsal(a):
Môj kôň miluje ľudí a pozornosť, to asi veľa vecí uľahčilo.
Samozrejme sa vedel vodiť, dvíhať nohy, zastaviť na povel, trošku ustupovať tlaku- cúvať, rozumel pochvale slovnej, škrabkaniu aj pamlsku.

Občas som na neho položila sedlo, len tak, na pastvine, to mal asi 4 roky, občas sme priložili podbrušník, potom dotiahli. Bol na vrchole blaha, lebo sme sa mu venovali, nič neriešil. Občas sa cez neho niekto prevesil, ja som nenasadala, som na neho príliš ťažká.

Potom som ho na obsadanie odviezla inam, tam nastal nejaký informačný šum a omylom ho, mysliac si, že obsadnutý už dávno je, keďže mal už cez 5 rokov, nasedlali, posadili dieťa a išli na pol hodinu do terénu aj s iným koňom :D

Nikdy s ním nebol problém, akurát práca na lonži ho nebavila, na tej som ja netrvala, lebo hucul takéto sprostosti neakceptuje rád, nemám v pláne ho lonžovať, nikdy, ale trénerka to považovala za potrebné, vtedy.
Teraz sa rok fláka v stáde, nerobí nič, tak uvidíme, čo si bude pamätať, ja myslím, že všetko.

Už jsem to tady taky psala. V porevolučnín období se známý služebně dostal do Netolic, kde byli begani i teplokrevní koně. Nezatahaní, neobsedlí. Tak se s nimi začalo pomalu pracovat, na jednu kobylu (ČT) se ale zapomnělo. Jednoho dne přijela skupina jeho kamarádů. že by se chtěli povozit na koni. Tak se koně přivedli z výběhů (i ta zapomenutá), vyčistili, nasedlali, nauzdili, došli na jízdárnu, kde lidi nasedli a začali krokovat. Až po dvou kolech začala ta zapomenutá trochu stávkovat (prostě se zastavila) a až pak se zjistilo, že to pro ni byla premiéra. Ale jak šla s davem a lidi k ní přistupovali jako že všechno v pohodě, tak to v zásadě prošlo.

11.1.2021 09:27

…. oprava, nebyly to Slatiňany, ale Chaby :-)

11.1.2021 09:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

…. oprava, nebyly to Slatiňany, ale Chaby :-)

:)
Já jsem si říkala, že Slatiňany, to mě překvapuje, to se mi nezdá.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2021 10:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

Takze máte. Ale proc ne do dvou let budete resit tezky prusery. Komu neni rady...nechápu jak stadove zvire muzete tyrat samotou.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2021 10:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.123

A jeste ho sam brz zkusebosti obsedat a rajtovat pred tretim rokem kort pozdni plemeno. Chudak kun.

11.1.2021 12:58
LadislavJ

XXX.XXX.41.0

Nebojte, jakmile jsem si přečetl příspěvky vás zkušených kritiků, prozřel jsem. Předejdu zkáze. Klisna jde zítra do dobrých rukou, má štěstí a já taky. Plane mi zrak a jsem rád, že jsem se na tomto fóru objevil.

11.1.2021 14:07
Horsana

XXX.XXX.51.17

Horsana, děkuji, zapomněla jsem - rozumět pochvale je velmi důležité.

Takto - posadilo se dítě, a šlo se na půl hodiny se zkušeným koněm na vyjížďku - se leta letoucí obsedali mladí plnokrevníci tuším ve Slatiňanech. Z vyprávění od známé :-)

Hucul si bude pamatovat velmi dobře :-)

To sa občas stane, aj v Aggteleku takto deti zamenili kone, až ich stretol šéf kdesi v dedine a podlomili sa mu kolená, bol to Garoníkov polobrat, on Gurgul Bavor predáva túto úžasnú povahu bez pochyby.

Mucula bola nechtiac tiež obsadnutá, keď ma kamoška domŕzala, či si môže sadnúť na mladého, ja som myslela, že myslí ryšavého, pravda, mala trošku zbytkového, tak som jej povedala, že ak bude stáť, tak nech naskočí, ak si trúfa (kone na pastvine, ani ohlávky nemali).

No a ona naskočila na fľakatého :D

11.1.2021 16:13

Aj tak se može.

amet9

12.1.2021 09:33
amet9

XXX.XXX.224.49

Zavidim vsem klidne obsedani. Muj konik se obsedal a prijezdoval v peti letech u profika. Rok pred tim se stahnul z pastvy jako polo divoky. Po roce zvladal bez problemu veskerou zakladni manipulaci, znal sedlo, uzdecku, reakci na tlak, rec tela, lonzku, jezdce jsme vodili v kroku do lesa, vse jak podle prirucky. Je to ale velky mamanek a po prijezdu k cizimu cloveku odmital spolupracovat a predvadel takove rodeo, jako by nikdy cloveka nevidel.

12.1.2021 10:33

amet9: možná právě proto, že jsme obsedali "doma", ve známém prostředí, na známé louce (cestě do výběhu), známí lidé.. byli koníci v pohodě :-) A pak je taky otázka, jak s ním zacházel ten cizí člověk. Zda mu dal dost času si v místě zvyknout, zda k němu přistupoval podle jeho potřeb, a nebo v něčem zbytečně tlačil na pilu.

amet9

12.1.2021 11:15
amet9

XXX.XXX.224.49

Buggyra: Trenerku jsem vybirala opravdu peclive a myslim si, ze toho mojeho citu by malokdo lepe zvladnul. Do vycviku jsem se asi po dvou dnech, co tam lital po kruhovce a hazel hrby, zapojila taky a byl hned klid. Dneska cizi lidi rekneme toleruje, ale tenkrat to uz zaslo za hranice unosnosti a bylo potreba to resit trosku radikalneji.

12.1.2021 17:31
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak som po 8 mesiacoch života mustanga bola pozrieť svoju večnú, prerastenú 7 ročnú remontu, lebo konečne dozrel čas, že som sa rozhodla mu opäť naplno venovať.

Spoznal myslím už auto :D

Ale na najbližšie mesiace mám v pláne iba trénovať východ z výbehu a odchod od koní, on je tam ťažký boss, tak uvidím, ako to bude zvládať.

Přidejte reakci

Přidat smajlík