Prasklá kopyta - detox

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2021 12:58
Saw

XXX.XXX.158.2

Dobrý den,

stala se mi taková nemilá věc o kterou se chci s vámi podělit. Každý rok kupuji kobyle bylinky na detox. Letos mě zaujal sirup od topvetu, začala jsem tedy přidávat do krmení a asi po 3 dnech užívání kobyle praskla všechna 4 kopyta od korunky až dolů. Praskliny byly povrchové, ihned jsem sirup vysadila a konzultovala s kovářem. Po vysazení sirupu praskliny odrostly a již je kobyla nemá. Má s tím někdo zkušenosti? Bojím se teď cokoliv na detox přidat do krmení. Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2021 13:06

A co to je za sirup, jaké je jeho složení a dávkování? A že kopyta praskla po něm víte jak?

11.1.2021 13:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co to je za sirup, jaké je jeho složení a dávkování? A že kopyta praskla po něm víte jak?

Pokud je to Topvet Detoxikace, tak složení pro přehlednost zde:

Invertní fruktózový sirup
Ostropestřec mariánský vodný extrakt
Pampeliška lékařská vodný extrakt
Klanopraška čínská
standardizovaný extrakt
Zelený čaj standardizovaný extrakt
Vitamín C
Aloe vera juice

Dávkování: Dospělý kůň 30 ml.

11.1.2021 13:09
Saw

XXX.XXX.158.2

složení: Invertní fruktózový sirup, Ostropestřec mariánský vodný extrakt, Pampeliška lékařská vodný extrakt, Klanopraška čínská
standardizovaný extrakt, Zelený čaj standardizovaný extrakt, Vitamín C, Aloe vera juice.
Dávkování 30 ml denně.

Myslím si to, jelikož se to nikdy nestalo a kobyla do krmení nic jiného nedostává, dostává několik let to samé. A po vysazení praskliny odrostly. Kdyby prasklo jedno kopyto tak koukám i po jiné možnosti, ale všechna 4 najednou?

11.1.2021 13:10
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Saw napsal(a):
složení: Invertní fruktózový sirup, Ostropestřec mariánský vodný extrakt, Pampeliška lékařská vodný extrakt, Klanopraška čínská
standardizovaný extrakt, Zelený čaj standardizovaný extrakt, Vitamín C, Aloe vera juice.
Dávkování 30 ml denně.

Myslím si to, jelikož se to nikdy nestalo a kobyla do krmení nic jiného nedostává, dostává několik let to samé. A po vysazení praskliny odrostly. Kdyby prasklo jedno kopyto tak koukám i po jiné možnosti, ale všechna 4 najednou?

Třeba se to "potkalo" s něčím v KD. Co jinak žere?

11.1.2021 13:13

Mně to přijde hrozně zvláštní. Kdyby došlo ke schvácení, tak to bych ještě jako asi pobrala, ale prasknutí rohoviny...? A kdyby to mělo mít nějakou nežádoucí reakci v interakci s něčím v KD, tak by to snad bylo popsáno? Počkám si na vyjádření některého veta.

11.1.2021 13:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Saw napsal(a):
Dobrý den,

stala se mi taková nemilá věc o kterou se chci s vámi podělit. Každý rok kupuji kobyle bylinky na detox. Letos mě zaujal sirup od topvetu, začala jsem tedy přidávat do krmení a asi po 3 dnech užívání kobyle praskla všechna 4 kopyta od korunky až dolů. Praskliny byly povrchové, ihned jsem sirup vysadila a konzultovala s kovářem. Po vysazení sirupu praskliny odrostly a již je kobyla nemá. Má s tím někdo zkušenosti? Bojím se teď cokoliv na detox přidat do krmení. Děkuji

Změna kováře či odložení úpravy kopyt?
Detoxujte jen ostropestřcem. Je na játro a to je nejdůležitější.

11.1.2021 13:26
Saw

XXX.XXX.158.2

Dotaz napsal(a):
Třeba se to "potkalo" s něčím v KD. Co jinak žere?

Normálně krmím speedy mash od spillers (Nutričně bohatá sláma, ovesné otruby a endosperm, cukrová řepa zbavená melasy, slunečnicový extrakt, pšeničné otruby a endosperm, řepkový olej, uhličitan vápenaty, vitamino - minerální premix, sůl, FOS prebiotika, lyzin, živé kvasinky) + lněné semínko. Nikdy žádný problém :)

11.1.2021 13:28
Saw

XXX.XXX.158.2

sisi58 napsal(a):
Změna kováře či odložení úpravy kopyt?
Detoxujte jen ostropestřcem. Je na játro a to je nejdůležitější.

Úprava pořád stejná po 5 týdnech, kovář také stejný. Dle kováře mohlo dojít po tomto sirupu k prasknutí kopyt, jiné "vady" na kopytech nenašel.

11.1.2021 13:30
Saw

XXX.XXX.158.2

Mně to přijde hrozně zvláštní. Kdyby došlo ke schvácení, tak to bych ještě jako asi pobrala, ale prasknutí rohoviny...? A kdyby to mělo mít nějakou nežádoucí reakci v interakci s něčím v KD, tak by to snad bylo popsáno? Počkám si na vyjádření některého veta.

Já to také nechápu, opravdu cca 3 dny po nasazení sirupu kopyta praskla - pro mě to byl šok, přijdu do stáje a koukám jako puk. Naštěstí opravdu jen povrchové. Vet mi tvrdil že to mohl způsobit sirup a kovář také, ale nikdy jsem se s tím nesetkala.

11.1.2021 13:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Saw napsal(a):
Já to také nechápu, opravdu cca 3 dny po nasazení sirupu kopyta praskla - pro mě to byl šok, přijdu do stáje a koukám jako puk. Naštěstí opravdu jen povrchové. Vet mi tvrdil že to mohl způsobit sirup a kovář také, ale nikdy jsem se s tím nesetkala.

Myslím, že nikdo.
Máte menšího koně/ponyho nebo normální ČT ?
U ponyho by mohl mít vliv ten fruktózový sirup. Rychle přidaná koncentrovaná energie. Navíc, pokud koník z nějakého důvodu pár dní nepracoval. Ale u jezdeckého koně mě nic nenapadá.

11.1.2021 13:37
kallisto

XXX.XXX.237.35

Odrostly? Tak rychle?

11.1.2021 13:44
Saw

XXX.XXX.158.2

sisi58 napsal(a):
Myslím, že nikdo.
Máte menšího koně/ponyho nebo normální ČT ?
U ponyho by mohl mít vliv ten fruktózový sirup. Rychle přidaná koncentrovaná energie. Navíc, pokud koník z nějakého důvodu pár dní nepracoval. Ale u jezdeckého koně mě nic nenapadá.

Mám A1/1 :)

A pro kallisto : Kobyle rostou kopyta rychle, nasadila jsem poté kerabol a kopyta po 4 měsících celkem odrostla, ještě samozřejmě ne úplně celá ale tak 3/4 praskliny je pryč, ten zbytek co tam má, tak dále nepraská.

11.1.2021 13:46
Saw

XXX.XXX.158.2

Ještě bych mohla napsat, že je kobyla 24/7, zátěž minimální - max couračky v kroku nebo procházky, 1x do týdne kruhovka, výběh zpevněný, ne levé přední podotrochloza.

11.1.2021 16:23

Nevyjádřím se. Fakt mě nenapadá, jak by mohl sirup způsobit popraskání rohoviny na všech čtyřech najednou. Nevím.

11.1.2021 18:24
Arbora

XXX.XXX.232.61

Ja by som povedala, že to bola náhoda.

11.1.2021 20:03
Saw

XXX.XXX.1.195

Arbora napsal(a):
Ja by som povedala, že to bola náhoda.

Náhoda na všech 4? Jako náhodu bych to nazvala v případě prasknutí jednoho kopyta. Každopádně to zůstává záhadou.

11.1.2021 20:48
Arbora

XXX.XXX.232.61

Praskliny bývajú zapríčinené tlakom v nesprávnych miestach, že stena niekde povolí. Príde mi to pravdepodobnejšie, než že by to mal za tri dni spôsoboť nejaký sirup v dávke pár ml denne. Ale fotky kopýt by napovedali viac.

12.1.2021 07:49
Saw

XXX.XXX.158.2

Arbora napsal(a):
Praskliny bývajú zapríčinené tlakom v nesprávnych miestach, že stena niekde povolí. Príde mi to pravdepodobnejšie, než že by to mal za tri dni spôsoboť nejaký sirup v dávke pár ml denne. Ale fotky kopýt by napovedali viac.

Ale kobyla neměla nikdy problém s prasknutím rohoviny, nikdy ji rohovina nepraskla ani na jednom kopytě. A najednou ji prasknou všechna 4 kopyta? Kobyla je zdravá, nekulhala, byla zkontrolována kovářem(troufám si říci, že máme jednoho z nejlepších v ČR), má měsíc staré RTG, vše v pořádku až na tu jednu přední s podotrochlozou, kterou má od mládí. Opravdu nechápu, pro mě to byl šok, naštěstí zrovna ten týden k nám měl kovář cestu ale potvrdil, že je vše ok a že je to změnou v krmné dávce (jediná změna byl ten sirup).

12.1.2021 07:51

Ať je to jak chce, naštěstí máte po ruce elegantní řešení - sirup nekrmit :-)

12.1.2021 07:54
Saw

XXX.XXX.158.2

Ať je to jak chce, naštěstí máte po ruce elegantní řešení - sirup nekrmit :-)

přesně tak, jen jsem se chtěla podělit, nikdy jsem to neviděla :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík