Dobrý den,
mám v plánu si do budoucna pořídit koně. Na koních jezdím již sedmým rokem, ale stále si ještě nemyslím, že jsem výborný jezdec. Chtěla bych se vás zeptat, které plemeno je vhodné jako první kůň. Jestli nějak záleží na na výšce a váze, tak mám 170cm a 65kg.
Přemýšlela jsem nad Barock Pintem, jelikož jsem jednu kobylu dříve jezdila a velmi mi sedla. Ale ráda si počtu vaše názory. Předem děkuji za odpovědi!
Přeji vám krásný den.
Prvního koně vám prostě někdo dohodí,někde se vám zalíbí,nebo vám zůstane
Výběr bych řešila podle momentální situace ,vaší,až ho budete vybírat.
Jestli budete chtít sportovat ,hodně či málo, nebo jen rekre,jaká jste postava ,ambice,podmínky jaké jste schopna poskytnout ,finance které hodláte do koně dát ,vaše osobní sympatie a preference ,prostě je X kritérií podle kterých se vybírá kůň
Plemeno není zas až tak nejvíc nejdůležitější.Akorát snad kdybyste chtěla běhat roviny,tak asi musíte volbluta
Uživatel s deaktivovaným účtem

Předpokládejme, že budete chtít jezdeckého koně. První kůň aby byl hlavně zdravý - vyplatí se investovat do předkupní prohlídky, jet se na koně podívat několikrát během roku, obhlédnout si podmínky, ve kterých se nachází, ostatní koně z těch podmínek, a zjistit co nejvíce o jeho vzdálenější minulosti. Dále starší, který to bude mít v hlavě srovnané, takže po pubertě, mezi řekněme 8. a 15. rokem stáří. Méně vzrušivé plemeno, takže jako prvního koně bych nedoporučila plnokrevníka ani teplokrevníka vysoko v krvi, jinak není plemeno podstatné, jako spíš povaha konkrétního jedince. Pokud jezdíte delší dobu, tak už sama odhadnete, na jak vysokém koni se cítíte dobře.
A zkušenou osobu k ruce a na telefonu. Nejen na ježdění, ale na veškerou manipulaci a případné nestandardní situace.