Papajda

XXX.XXX.133.253
Prosim, co je to za modu, ze lide co neumi ani nasedlat si kupuji vlastni kone?
Uživatel s deaktivovaným účtem

A kolik
Ono to není tak k smíchu, ale přišla děvčata, z nichž jedno vlastnilo stádečko kolem 10 koní, že chtějí, abych je vzala na jízdárnu. Jak je mým dobrým zvykem, nejprve jsem si holku s koněm postavila na prostředek, a rovnala jsem jí sed, koukala, jak má dotaženo, zda odpovídá délka třmenů, bla bla… a ejhle, co to divného - sedlo na přední rozsoše plynule přechází do kohoutku. Sundám holku, vypáčím sedlo z krvavého prostoru mezi trnovými výběžky, strčím holce sedlo do ruky a pošlu holky domů. Fakt je, že než se to zahojilo (chodila jsem si kobylu kontrolovat), na zvíře nikdo nelezl. Asi jsem při tom vyprovázení zapůsobila. Takové zážitky bych si teda opravdu odpustila.

Ano, také jsem chtěla přihodit cosi o majitelích dostihových koní, kteří koně viděli jen v Chuchli během dostihu :-)
Varaxi
napsal(a):
Tak já si nemyslím, že majitel koně musí nutně umět nasedlat. Když nehodlá jezdit, k čemu by mu to bylo?
Ale je fakt, že takových majitelů je naprosté minimum.
A pak svého koníka půjčí a někdo mu ho vrátí ve stavu, jaký popisuje Buggyra. Základy by měl umět každý majitel. Jde o živého tvora. Pokud si někdo dokur.í kolo, je to fuk. Zvířata to bolí.
Já dva případy.
V prvním majitelé koupili koně, aby ho zachránili ze špatných podmínek. Dali ho na pastevní ustájení k lidem, co mají dlouhodobě kolem dvaceti koní. Platí na něj. Občas se na něj přijedou podívat a přivezou bedýnku jablek nebo balík mrkve. A to je všechno.
Druzí koně zdědili. Dopadl stejně - ustájen na pastevku na dožití.
Ani jedni, ani druzí majitelé koně nikdy nechtěli a nic o nich neví.
Koně jsou v solidním ustájení u znalých ustajovatelů, majitelé jsou finančně zabezpečeni a vědí, že nevědí, takže do toho ustajovateli nekecají.
Na ty koně nikdo nesedá, nikdo na nich nejezdí.
K ideálu to má daleko. Ale zas taková hrůza to není.
Varaxi
napsal(a):
Já dva případy.
V prvním majitelé koupili koně, aby ho zachránili ze špatných podmínek. Dali ho na pastevní ustájení k lidem, co mají dlouhodobě kolem dvaceti koní. Platí na něj. Občas se na něj přijedou podívat a přivezou bedýnku jablek nebo balík mrkve. A to je všechno.
Druzí koně zdědili. Dopadl stejně - ustájen na pastevku na dožití.
Ani jedni, ani druzí majitelé koně nikdy nechtěli a nic o nich neví.
Koně jsou v solidním ustájení u znalých ustajovatelů, majitelé jsou finančně zabezpečeni a vědí, že nevědí, takže do toho ustajovateli nekecají.
Na ty koně nikdo nesedá, nikdo na nich nejezdí.
K ideálu to má daleko. Ale zas taková hrůza to není.
Já si třeba myslím, že to k ideálu nemá daleko - pokud jsou schopni zajistit a financovat péči o toho koně, tak je to pro něj ideál. Však sponzoři zvířat v ZOO taky nemusí být odborníci na daný druh, a zvířata tím nijak netrpí.
... horší je, když někdo ví kuloví, nemá na to peníze, ale musí se do toho za každou cenu angažovat 🙄

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jenomže ten majitel dostihového koně je v reálu jen sponzor, a platí si lidi na to, aby měl kůň odpovídající péči.
Jasně, ale "majitel" to je :-) A nemusí vidět sedlo zblízka celý život. Nadhodila jsem to jako extrém. Nemám moc ráda, když se jedním tahem odsoudí jedna skupina lidí a nazdar. Lidé, kteří se nazývají majitelé koní, kteří neumějí nasedlat, nemusejí hned být generálně špatní majitelé koní. To jsem tím chtěla naznačit :-)
A jinak samozřejmě souhlas, takových majitelů, co si platí odpovídající péči, je. Ostatně zkušenost s tím popisuje v jednom článku na Eqch slečna, co pracovala tuším v Irsku u honebních koní. Celý rok naježďovala koně, aby ho na podzim mohl majitel na třech akcích využít (leckdy to pro koně končilo traumaticky, což je špatný příklad majitele), a pak zase celý rok naježďovala.

Také jsem názoru, že příklad od Varaxi má naopak k ideálu velmi blízko :-) Rozhodně k ideálu pro ty koně
napsal(a):
Také jsem názoru, že příklad od Varaxi má naopak k ideálu velmi blízko :-) Rozhodně k ideálu pro ty koně
Já ten předchozí příspěvek asi napsala blbě.
Majitel by měl vědět aspoň základy, aby ty znalé, schopné a uvědomělé ustajovatele poznal od těch druhých. U dostihových koní se to prakticky řeší samo, protože neschopný trenér prostě dlouhodobě existovat nemůže. Ale u koně, kterého někam postaví na pastvinu a nic se od něj neočekává? Tam to chce něco vědět.
Oběma koním, které jsem zmínila já, stávající systém vyhovuje. Jak jsem psala, ustajovatel je fajn, rozumný člověk se snahou učit se a nezakrnět, známe se dobře, deset let jsem k němu chodila na vyjížďky. Ale kromě peněz majitelé nějak víc neinvestovali - nevím, jestli by nějak řešili, kdyby ustájení koním nevyhovovalo. Možná ti koně měli jen štěstí, že jsou, kde jsou - což je klidně možné, protože krom pár soukromníků je to v okruhu nějakých 30 km jediná stáj, kde si lze ustájit koně.
Inspektor Pišišvor píše:
pokud jsou schopni zajistit a financovat péči o toho koně, tak je to pro něj ideál
A to je právě to, co si myslím, že ti majitelé nejsou schopni zajistit péči, jen to tak naštěstí vyšlo. :/
Takže abych to shrnula, nemyslím si, že majitel musí umět koně nasedlat, ba ani odvést z výběhu, ale měl by umět poznat dobrou stáj od špatné; s tím přímo souvisí schopnost poznat zdravého koně od nemocného se vším, co k tomu patří, tj. hubený/tlustý, jak vypadá zdravé kopyto, kdy je koni zima atd. atd.
A ač to jsou naprosté základy, není toho zrovna málo. A není to samozřejmost.
Chci říci, samozřejmě ti koně mohli dopadnout hůř, mnohem hůř. Ale ten ideál si představuji přece jen trochu jinak.

V dobách minulých se mohl majitel-laik spolehnout na odbornost veterinářů, kovářů, koňáků z okolí, a nakonec i toho ustajovatele. Bohužel dnes, kdy to na kšeft dělá každý, kdo udrží rašpli, každý, kdo má za barákem plácek, a každý, kdo koně viděl na obrázku, se nelze spolehnout na ty odborníky, a naneštěstí by se měl majitel koně stát odborníkem sám. Ne každý je tak zodpovědný, má tolik času nebo fištrónu, aby se tím odborníkem v mnoha oblastech mohl stát. A těch opravdu na slovo vzatých odborníků z řad odborné veřejnosti také mnoho není. Naopak rostou rychlokvašky, které honí jen peníze, a kvalita služeb jde na druhou kolej - protože držitelů koní je moc, a uživí se i přesto, že poskytli špatné služby. A praví odborníci se z veřejnosti spíše stahují (myšleno ze soc. služeb apod.), protože přetlak lidí, u kterých by měli řešit následky zoufalé péče někoho jiného, je obrovský. Však jak zmizeli veterináři z Veterinární poradny na fejsbůku. Jak pára nad hrncem. Hrdinka Mrázová je jedna z mála, která tam ještě pravidelně přispívá.