Zdravím vás,
mám 5ti letého hřebce. Ve 4 letech se u něho po pádu projevila ataxie. U veterináře nám byla doporučena kastrace, aby zmohutnil a přestal hřebčit. Ale bohužel jsme nemohli kastraci provést hned,jelikož bylo riziko, že by po probuzení z narkózy nebyl schopný vstát. Teď je na tom mnohem lépe, ale mám strach, že v 5 letech už je “pozdě” a aby to vůbec mělo nějaký efekt.
Jako hřebec je strašně zlatý, hodný.. ale to hřebčení mu škodí.
Navíc se bojím, aby jako valach nebyl třeba více lekavý, protože ani to by mu moc neprospělo. (Když by se leknul a utekl, je u něho větší riziko, že by mohl spadnout a ublížit si.)
Každý mi říká něco jiného, někdo, že ho mám nechat hřebcem a někdo, že ho mám vykastrovat, takže já už mám hlavu jako balón a vůbec nevím, pro co se rozhodnout. Za každý názor budu moc vděčná.
Děkuji! :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ollm
napsal(a):
Zdravím vás,
mám 5ti letého hřebce. Ve 4 letech se u něho po pádu projevila ataxie. U veterináře nám byla doporučena kastrace, aby zmohutnil a přestal hřebčit. Ale bohužel jsme nemohli kastraci provést hned,jelikož bylo riziko, že by po probuzení z narkózy nebyl schopný vstát. Teď je na tom mnohem lépe, ale mám strach, že v 5 letech už je “pozdě” a aby to vůbec mělo nějaký efekt.
Navíc se bojím, aby jako valach nebyl třeba více lekavý, protože ani to by mu moc neprospělo. (Když by se leknul a utekl, je u něho větší riziko, že by mohl spadnout a ublížit si.)
Každý mi říká něco jiného, někdo, že ho mám nechat hřebcem a někdo, že ho mám vykastrovat, takže já už mám hlavu jako balón a vůbec nevím, pro co se rozhodnout. Za každý názor budu moc vděčná.
Nějak jsem nepochopila. Po pádu se projevila ataxie? To je přece vrozený problém. Že by po kastraci zmohutněl se mi moc nezdá. V čem mu hřebčení škodí? Proč byl vlastně tak dlouho hřebcem?
Predispozice prý měl, ale projev samotné ataxie mu vyvolal až ten pád.
Ani mně se to nezdálo. (Vždycky jsem si myslela, že zmohutní, pokud se vykastrují do těch 3 letech.)
Je takový poblázněný z těch kobyl. Prudce a rychle zvedá hlavu a tím si “skřípne” přesně to místo, ve kterém má problém (mezi 3. a 4. Krčním obratlem). A je takový divočejší, prostě hřebec:) ..
Nevím, proč ho nevykastrovali dříve. Já ho měla až jako odrostlého. Ve stáji mají ustájených hřebců více.
Nemyslím si, že by kastrace měla na ataxii nějaký větší vliv, ať pozitivní, tak negativní.
Kastrací bude jeho život příjemnější - pokud blázní z kobyl, pořád se může zklidnit. Samozřejmě je lepší, když se kastruje, dokud nezačnou hřebčit, ale občas se kastrují i plemeníci a nepoznáte to na nich. Samozřejmě mu mohou hřebčí projevy zůstat, ale to by bylo i bez kastrace. Pokud se neleká teď, nečekala bych, že by se měl začít lekat kvůli kastraci.
Pokud kastrovat nechcete, je řešením stádo čistě hřebců/valachů, kde kobyly nejsou ani na dohled - občas takové stáje nabízejí ustájení.
napsal(a):
Nějak jsem nepochopila. Po pádu se projevila ataxie? To je přece vrozený problém. Že by po kastraci zmohutněl se mi moc nezdá. V čem mu hřebčení škodí? Proč byl vlastně tak dlouho hřebcem?
Ataxie může být i poúrazová, způsobená degenerativním onemocněním, virovým onemocněním atd., ne nutně jen vrozená.

deauville
napsal(a):
Ataxie může být i poúrazová, způsobená degenerativním onemocněním, virovým onemocněním atd., ne nutně jen vrozená.
Mně naskočila jako první klasická spinální ataxie. Jinak máte pravdu.

Ollm
napsal(a):
Ani mně se to nezdálo. (Vždycky jsem si myslela, že zmohutní, pokud se vykastrují do těch 3 letech.)
Je takový poblázněný z těch kobyl. Prudce a rychle zvedá hlavu a tím si “skřípne” přesně to místo, ve kterém má problém (mezi 3. a 4. Krčním obratlem). A je takový divočejší, prostě hřebec:) ..
Nevím, proč ho nevykastrovali dříve. Já ho měla až jako odrostlého. Ve stáji mají ustájených hřebců více.
Přikláním se k ostatním. Kastrace. (i když jenom tou kůň nezmohutní, max vyroste, na svaly potřebuje korektní práci).
Ollm
napsal(a):
Máte všichni pravdu. Já už jsem pro to v jednu dobu byla rozhodnutá, že ho nechám vykastrovat. Ale pak mě zas někdo přesvědčil, že to nemám dělat, pak zas někdo, že už to mělo být dávno (i když to ze zdr.důvodů nešlo).. a pak člověk neví 😄
Moc Vám dekuji! ❤️
Vy ste majiteľ, vy poznáte koňa. Máloktorý majiteľ je schopný zabezpečiť žrebcovi dostatočne sociálne vyžitie a väčšinou končia ako samotári niekde oddelený v kúte, aby ani nevideli na kobyly. Ako valach bude mať snáď aspoň trochu normálny život.
Ollm
napsal(a):
Pokud měl predispozici k ataxii a má ataxii, tak by ji asi měl i bez toho pádu, jen možná o kousek později
Já bych ho vykastrovala - to, že ma kule mu nic nepřináší. .

Souhlasím s názory ostatních ohledně kastrace. Jděte do toho, jako valach bude mít Váš kůň snadnější život.
Máte pětiletého koně, tj. ještě nedospělého. Zmohutní, kastrace nekastrace. I bez práce minimálně trochu v prsou.
kocourKastrovan

XXX.XXX.109.62
jen chci dodat poznámku, že samozřejmě kastrace nejspíš může ovlivnit psychiku zvířete, někteří skutečně ztrácí na sebevědomí a začnou být třeba lekavější (četla jsem na více místech). Ale pokud tomu tak je, tak to není obecný trend a u vašeho koníka to tak nemusí být. Já mám osobní zkušenost jen u kocoura, tam zrovna kastrace vliv měla - škoda, že kastrace byla nutná kvůli značkování - protože už to není ten samý, sebevědomý kocour, jako to byl. Ale třeba to u koní nemá tak zásadní vliv, nevím.
kocourKastrovan
napsal(a):
jen chci dodat poznámku, že samozřejmě kastrace nejspíš může ovlivnit psychiku zvířete, někteří skutečně ztrácí na sebevědomí a začnou být třeba lekavější (četla jsem na více místech). Ale pokud tomu tak je, tak to není obecný trend a u vašeho koníka to tak nemusí být. Já mám osobní zkušenost jen u kocoura, tam zrovna kastrace vliv měla - škoda, že kastrace byla nutná kvůli značkování - protože už to není ten samý, sebevědomý kocour, jako to byl. Ale třeba to u koní nemá tak zásadní vliv, nevím.
No, on má kůň půl tuny a víc, a hřebec je navíc poháňený testosteronem - tam je lepší, když toho sebevědomí není zrovna přebytek🤔
kocourKastrovan

XXX.XXX.109.62
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, on má kůň půl tuny a víc, a hřebec je navíc poháňený testosteronem - tam je lepší, když toho sebevědomí není zrovna přebytek🤔
ale ani nedostatek - kůň, co se bojí vlastního stínu, taky není zrovna bezpečný

kocourKastrovan
napsal(a):
ale ani nedostatek - kůň, co se bojí vlastního stínu, taky není zrovna bezpečný
Máte osobní zkušenost? Ono být valachem je přínosem i pro toho koně, nejen pro člověka.
kocourKastrovan

XXX.XXX.109.62
napsal(a):
Máte osobní zkušenost? Ono být valachem je přínosem i pro toho koně, nejen pro člověka.
Poslouchejte, já nemám nic proti kastraci, jistě naprostá většina hřebců bude šťastnější jako valach, nemohou-li být drženi v odpovídajících podmínkách. Dovolila jsem si sem napsat proto, že to tu třeba čte hodně lidí a je dobré mít co nejvíc informací a nebýt ve výsledku zklamán tím, že s nějakými dalšími účinky té kastrace nepočítal. Odradit od kastrace nikoho nechci, ono výhody tohoto zásahu obvykle převyšují nevýhody - ale kastrace je prostě zásah do toho koně, a výsledkem je trochu jiný kůň. Ve většině případů je ale ta změna alespoň z lidského hlediska změnou k lepšímu.

kocourKastrovan
napsal(a):
Poslouchejte, já nemám nic proti kastraci, jistě naprostá většina hřebců bude šťastnější jako valach, nemohou-li být drženi v odpovídajících podmínkách. Dovolila jsem si sem napsat proto, že to tu třeba čte hodně lidí a je dobré mít co nejvíc informací a nebýt ve výsledku zklamán tím, že s nějakými dalšími účinky té kastrace nepočítal. Odradit od kastrace nikoho nechci, ono výhody tohoto zásahu obvykle převyšují nevýhody - ale kastrace je prostě zásah do toho koně, a výsledkem je trochu jiný kůň. Ve většině případů je ale ta změna alespoň z lidského hlediska změnou k lepšímu.
Ptám se znovu. Máte osobní zkušenost? Pohybujete se kolem koní?
kocourKastrovan

XXX.XXX.109.62
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak z hřebce, co to má 5 let v hlavě v pořádku se asi nestane po kastraci psycho, co se bude bát vlastního stínu, a srovnávat půltunové zvíře s kočkou mi přijde trochu mimo.
To je mi líto.
kocourKastrovan

XXX.XXX.109.62
napsal(a):
Ptám se znovu. Máte osobní zkušenost? Pohybujete se kolem koní?
Ano. Mám osobní zkušenosti s hřebci a valachy a jejich specifiky.
Moje argumenty jsou ale obecně platné - proč vás to zajímá tak moc, že otázku pokládáte znovu?
Přeji příjemný večer a loučím se :)

kocourKastrovan
napsal(a):
Ano. Mám osobní zkušenosti s hřebci a valachy a jejich specifiky.
Moje argumenty jsou ale obecně platné - proč vás to zajímá tak moc, že otázku pokládáte znovu?
Přeji příjemný večer a loučím se :)
Protože jste ji napoprvé nezodpověděl(a). A zajímalo mě, jestli vycházíte z praxe. Toť vše.

Znám valacha kastrovaného na 16 letech. Nezměnilo se nic, byl hodný i předtím, je hodný i teď. Jezditelnost pořád stejná, chování ke koním (známým) pořád stejné. U cizích koní se velmi zlepšil, může k nim blíže, není problém dát čuchnout (i s kobylou), skamarádit se. Dříve s cizími koňmi také hodný a ovladatelný, ale pořád koně řešil, takže nějaké kamarádění nepřicházelo v úvahu.
laskynka

XXX.XXX.114.46
Vykastrovat kone muze jen ten nejvetsi hlupak a sobec v jednom!!!Jakym pravem si to muzete dovolit!? Pamatujte ze plati pravidlo,kdyz nekoho uvidite na valachovi, nema rad kone...

laskynka
napsal(a):
Vykastrovat kone muze jen ten nejvetsi hlupak a sobec v jednom!!!Jakym pravem si to muzete dovolit!? Pamatujte ze plati pravidlo,kdyz nekoho uvidite na valachovi, nema rad kone...

laskynka
napsal(a):
A nedají si pokoj a nedají... Schválně, z jaké pohádky to je?

Ollm
napsal(a):
Prosím Vás, nereagujte na tu slepičku.. nemá to cenu. Akorát to tady zahltí nepotřebnýma blbostma.
Měla by táhnout zpátky do školy, asi se už v karanténě nudí. 😁
Takových je tu víc. Ale ti jsou aspoň slušní.

laskynka
napsal(a):
Ještě, že mám kobylu...

napsal(a):
Ještě, že mám kobylu...
A to já lovískuju koníšky 2x víc, než Vy. Protože mám kobyly dvě!!
Ollm
napsal(a):
Zdravím vás,
To je v plňas, že v pěti letech v koulích není mohutný? Já tedy měla za to, že mohutnější (a nižší) bývají právě hřebci. Valaši, hlavně ti kastrovaní brzo jsou pak ti vysocí hubení nohatí s žádným krkem... A ti kastrovaní ve 4-5+ letech už bývají menší a mohutnější. Tak teda nevím jak by mu kastrace měla s mohutněním pomoci. Zamyslela bych se spíše nad krmením a práci, aby pěkně nasvalil.
Ohledně hřebčení, pokud je to v únosné míře a člověk s tím umí pracovat tak nevidím moc důvod... Ale vzhledem k té ataxii bych do toho asi šla. V pěti letech už i jeho povaha bude víc ustálená, takže bych se zas tolik nebála že z hodného kliďase bude posera.

napsal(a):
A to já lovískuju koníšky 2x víc, než Vy. Protože mám kobyly dvě!!
A safra! Tak nic.

Mymona
napsal(a):
To je v plňas, že v pěti letech v koulích není mohutný? Já tedy měla za to, že mohutnější (a nižší) bývají právě hřebci. Valaši, hlavně ti kastrovaní brzo jsou pak ti vysocí hubení nohatí s žádným krkem... A ti kastrovaní ve 4-5+ letech už bývají menší a mohutnější. Tak teda nevím jak by mu kastrace měla s mohutněním pomoci. Zamyslela bych se spíše nad krmením a práci, aby pěkně nasvalil.
Ohledně hřebčení, pokud je to v únosné míře a člověk s tím umí pracovat tak nevidím moc důvod... Ale vzhledem k té ataxii bych do toho asi šla. V pěti letech už i jeho povaha bude víc ustálená, takže bych se zas tolik nebála že z hodného kliďase bude posera.
Přesně tak, svaly dělá hlavně krmení a korektní práce. Hormony samy o sobě to nespasí.