Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2021 15:23
canka

XXX.XXX.215.5

Mohu poprosit někoho o vysvětlení?
Koupila jsem si postroj na kobuši a dneska jsem ho poprvé vytáhla,že zapřáhnu sáňky a vyjedeme si ven..jenže když jsem vytáhla opratě,absolutně jsem nepochopila ten systém?? Za prvé jsou krátké,spojené a nechápu absolutně ty konce..můžete mi to prosím někdo vysvětlit?Jsou úplně k ničemu. Použila jsem místo nich lonž...

16.1.2021 15:30
DalyaAneralis

XXX.XXX.139.9

Podle mě je to část párových opratí.

16.1.2021 15:59
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No jasně - jsou to opratě do párového zapřahání. Nad hřbetem se připojí k dlouhé ta krátká co je ale od vedlejšího koně - a na druhém koni stejně, jen pravá a levá je rozdíl. Když potom tahá kočí za dlouhý levý konec, tahá za udidlo na levé straně obou koní. A stejně pro pravou.
Při nákupu chtít jedničky (jako že pro jednospřeží). Lonže mají nevýhodu, že jich spousta pruží, nebo se roztřepí. Ale těch pár zapřahání do saní...

16.1.2021 16:46
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

JEŠTĚ MAŠ DOMA URČITĚ JEDNU TAKOVOU TAK NA JEDNIČKU TY KRATKY ODEPNI

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2021 16:47

Máte jednu část párových opratí, tu přezku ,co máte v ruce, by jste spojila s druhou částí(jako otěže).
na jednoho koně je buď jednooprať, to mají lesáci nebo klasika (jako dlouhé otěže...)

16.1.2021 17:42
canka

XXX.XXX.215.5

Moc děkuji všem za vysvětlení..bohužel paní mi prodala jen toto..takže jaksi tu druhou část nemám Psala jsem jí,že mi chybí druhá část,bohužel bez odpovědi..použila jsem ne klasickou lonž,ale western vodítko a bylo to super,akorát dlouhé....díky moc..

18.1.2021 12:21

Jak bylo řečeno, párová oprať. Lonž by byla lepší, tahle lodní lana jsou schválně těžká, a taková délka zavěšená v udidle nic moc :-) Ale jako provizor samozřejmě chápu.

My máme několik opratí z kurtů. Když budete chtít, jděte do železářství (ehm, zavřeno, tak na internet, třeba na https://www.pethardware.com/cs/ ), najděte si kurt, který vám bude příjemný do ruky (asi 2 cm široký, asi 2 mm tlustý - je dobré, když se nedá v ruce jednoduše přehnout napůl, když je trochu tužší, koukám, že na stránkách mají 3mm, možná by byl lepší), a kupte si ho tolik, kolik naměříte potřebnou délku opratí (počítejte s rezervou, kdybyste zapřahali posléze do jiného potahového prostředku, a pro nás je dobré měřítko, že kůň musí dosáhnout na zem i když jsou opratě připevněné k "vozu"). Na pethardware si ke kurtu můžete koupit rovnou i vhodné karabiny, např. https://www.pethardware.com/cs/nerezove-karabiny/karabina-nerez-s-pevnym-okem-3803/ To jen pro inspiraci :-) Jedny takové opratě máme a používáme už asi dvacet let....

Není od věci mít opratě oddělené, tj. nikoli v kuse, ale buď rovnou ten kurt rozstřihnout, a nebo opatřit přeskou a dírkami. Protože do jedné celistvé opratě, která není zajištěná, se kůň může zamotat daleko nepříjemněji, než do jedné (dvou) oddělených "větví" opratě.

18.1.2021 12:31
lenacia

XXX.XXX.173.31

Jen vsuvka. Železářství by měla být od ledna normálně otevřená

Přidejte reakci

Přidat smajlík