aritrea

XXX.XXX.209.221
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na nějaké rady ohledně práce s kobylkou, která 4 roky nejezdila. Kobylka je ze země komunikativní. Hodná. Byla to bývalá dostihačka. Od poslední majitelky se ví že 4 roky minimálně nejezdila ne-li více.
Nějaké rady nebo ozkoušené metody, jak bych měla postupovat? S podobným koníkem jsem již měla zkušenost jen mě zajímají rady a metody ostatních.
Děkuji za odpovědi
Závisí od toho, aký máte s koňom vzťah, ako viete predvídať jeho reakcie, atď. Viem si predstaviť, že ak som s koňom v kontakte denne a mám ho načítaného, viem, že nemá nejaké skraty, a podobne, že len hodím sedlo a idem. Možno trochu opohybujem na lonži. Ak je tam nejaký dôvod na to, prečo kôň nebol 4 roky jazdený, obsadla by som úplne od začiatku.
Já to dělám tak, že "obsedám znova", jen (pokud kůň nemá problém) výrazně rychleji. V praxi to znamená, že u každého dalšího kroku se koně ptám, jestli je s tím v pohodě - a pokud není, řeším a učím stejně jako koně syrového.
Dala bych si pozor na fyzickou kondici koně - pokud žije v ideálních podmínkách, v kopcích a s dostatkem pohybu, může nosit člověka bez diskomfortu, ale jinak bych trénovala jeho tělo, pro pohodlné ježdění.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jako s remontou. S tím, že pokud bude chápat rychleji, tím lépe, pokud ne, nic se neděje.
Spíš bych si dávala pozor na tu kondici viz příspěvky výše. Kůň který takhle dlouho nenesl jezdce vydrží daleko méně a byla by škoda ho znechutit tím, že na něm hned odrajtuji hodinu na písku, když uvidím, že to půjde.
aritrea

XXX.XXX.209.221
To bych nikdy v životě neudělala. Chci na to jít radši pomalu s rozmyslem a neuspěchat to.
Děkuji všem za Vaše názory