Ahoj, prosím jakého co nejmenšího poníka/koně by jste mi doporučili ? (Zvažuji do budoucna, a chci vše pozjišťovat, a mít pak vše včas připravené).
Chtěla bych ho převážně pro syna (miminko), nejprve vodit, a po pár letech by mohl jezdit sám.
Zkušenosti s koňmi mám.
Kdyby to šlo, ráda bych se občas také svezla (párkrát do měsíce 0,5-1h) (162cm 65kg ještě bych ráda něco dala dolů, tak snad to půjde...).
Jinak samozdřejmně práce ze země.
Napadá mne Shetlandský pony... (pokud možno 100cm+)
Ale, to nvm s mojí váhou bych na něm nemohla jezdit... i když u nás ve stáji byly 2 a majitelka je jednou za uherák projela, a rozhodně mněla více kg jak já...
A s tak malou velikostí, je procházka s ním prakticky jako se psem...
Mohl by pomáhat i s nákupem (vesnický obchůdek), tahat sáňky, či malý povoz, ...
Jinak manžel pracuje v lese, takže by teoreticky mohl pomáhat i tam (viděla jsem i video), ale to by se muselo hodně promyslet... A záleželo by taky na koníkovi...
Všem moc děkuji za odpovědi.
Tady máte tabulku váhy jezdce na ponika:
http://pony-games.cz/pravidla/vaha-a-vyska-jezdec-ponik/
Takže v případě, že koupíte opravdu mohutného ponika v dobré kondici, tak musí mít úplně minimálně 1,3 m a to i pokud si na něj budete sedat výjimečně :/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zajusenka
napsal(a):
Ahoj, prosím jakého co nejmenšího poníka/koně by jste mi doporučili ? (Zvažuji do budoucna, a chci vše pozjišťovat, a mít pak vše včas připravené).
Chtěla bych ho převážně pro syna (miminko), nejprve vodit, a po pár letech by mohl jezdit sám.
Zkušenosti s koňmi mám.
Kdyby to šlo, ráda bych se občas také svezla (párkrát do měsíce 0,5-1h) (162cm 65kg ještě bych ráda něco dala dolů, tak snad to půjde...).
Ale, to nvm s mojí váhou bych na něm nemohla jezdit... i když u nás ve stáji byly 2 a majitelka je jednou za uherák projela, a rozhodně mněla více kg jak já...
Mohl by pomáhat i s nákupem (vesnický obchůdek), tahat sáňky, či malý povoz, ...
Jinak manžel pracuje v lese, takže by teoreticky mohl pomáhat i tam (viděla jsem i video), ale to by se muselo hodně promyslet... A záleželo by taky na koníkovi...
Shetland je malý, opravdu to chce min 130 cm KVH.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nechcete už raději něco trochu většího, než vyloženě malého ponyho? Něco kolem těch 140-150 cm? Děti rostou hrozně rychle a takového koníka si užijete celá rodina. Napadá mě nějaký hafling, huculík, welshík apod.
Zajusenka
napsal(a):
Zkušenosti s koňmi mám.
No to je na koně požadavek ve stylu 3v1 - to není jen tak!
Dovolím si pár postřehů už starší matky od koní:
1. je potřeba počítat s tím, že děcko se o koně nebude zajímat - tedy aby koník bavil především maminu a dlouhodobě vyhovoval jí (prodej co 2 roky není pro poníka žádná výhra)
2. úplně malý poník není pro ani občasnou jízdu dospěláka. Ale aby "fungoval", je potřeba ho trénovat. Takže práce v zápřahu a nebo vedle něho běhat (jezdit na kole). A to nejlépe každý den - což se ne vždy s malým děckem daří.
3. bych tedy doporučila nějakého tažáka. Hucul a jeho kříženci je menší a když se pohlídá obvod holeně, je to i pro chlapa. Kobyla slezského norika, nebo norika - nějaký kus kratší ve hřbetu je taky super, ony mívají na děti ohledy a pod sedlem fungují i na hlasové povely z vozu - tím pádem není potřeba bát se, že je děcko neuřídí.
4. počítat dopředu s tím, že zapřahání je samostatná disciplína a bývá nebezpečnější než pod sedlem. Je tedy potřeba znát, nebo se někde naučit (za peníze tréning). A u poníků okolo 130cm je často i takový temperament, že prostě tahat nebudou, nebo jsou v samostatném zápřahu nespolehlivý - nic pro lidi s rodinou. Tohle zjišťovat a prověřovat už při nákupu (fakt vyzkoušet, ne jenom řeči že tahal kdysi dřív)
Dotaz
napsal(a):
Nebo irský cob, ale vyhnout se dovozům. Problémem může být příliš snadná krmitelnost, pro někoho rousy. Tahají, nosí i těžší jezdce, jsou menší a ne moc temperamentní.
Jen ještě poznámka - nepořizujte koně do samoty.
Nekupovat koně do samoty je fakt důležitá poznámka. Kůň o samotě se začne chovat špatně...
Já jsem to brala automaticky, že bude někde na ustájení. Opravdu pro ženskou s menšíma dětma je super když má jistotu, že se postará někdo jiný. O situace kdy se to hodí není v životě nouze...prostě děcka a manžel mají přednost ;-)